Connect with us

BiH

Bivši pripadnici VRS-a, optuženi za ratne zločine, branit će se sa slobode – “Narušeno im je zdravlje”

Published

on

Majstorović, Dubočanin i Savić se terete da su početkom juna 1992. godine – naoružani automatskim oružjem – učestvovali u napadu na selo Durići i okolna mjesta

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je da se trojici optuženih za zločine počinjene u Vlasenici u ljeto 1992., nakon potvrđivanja optužnice, produže mjere zabrane, dok su odbrane predložile da se prijedlozi odbiju kao neosnovani.

Tužilac Dževad Muratbegović je naveo da odustaje od predložene mjere zabrane napuštanja boravišta za optužene Živojina Majstorovića, Radenka Dubočanina i Radoslava Savića, dok je zabrana putovanja ostala kao prijedlog.

Kako je rekao, Tužilaštvo BiH odustaje od prijedloga oduzimanja putnih isprava jer je Dubočaninu isteklo važenje ovog dokumenta, dok ostala dvojica nemaju putne isprave. Pojasnio je da ostaje pri prijedlogu zabrane izdavanja novih isprava, kao i prelaska granice s ličnom kartom.

– Ostajem kod prijedloga da se odredi zabrana sastajanja sa svjedocima i obavezno javljanje u Policijsku stanicu Vlasenica. (…) Potvrđivanjem optužnice oni su postali svjesni krivičnog djela koje im se stavlja na teret i kazne koja bi im se mogla izreći. Državna granica je propusna i žive u Vlasenici i može se vrlo lako preći granica, naveo je Muratbegović, javio je BIRN BiH – Detektor.

Majstorović, Dubočanin i Savić se terete da su početkom juna 1992. godine – naoružani automatskim oružjem – učestvovali u napadu na selo Durići i okolna mjesta, nastanjena stanovništvom bošnjačke nacionalnosti. Kako navode iz Tužilaštva BiH, u napadima je ubijeno 25 civila, uključujući muškarce, žene, jednu maloljetnu osobu i osobe starije životne dobi, javlja Fena.

Prema ranijim navodima Tužilaštva, nekoliko civila je odvedeno u logor “Sušica” i zgradu Policijske stanice, a sedam osoba u nepoznatom pravcu, otkada im se gubi svaki trag, a njihova tijela do danas nisu pronađena.

Kako je rečeno na današnjem ročištu, ova optužnica je potvrđena 29. decembra 2023.

Majstorovićev advokat Dragiša Mihajlović je rekao da je optuženi u starijoj životnoj dobi, veoma lošeg imovnog i zdravstvenog stanja, te da gotovo polovinu svojih primanja daje za lijekove. To sve putovanje čini nemogućim.

– Svjedoci su dali izjave u istrazi i upozoreni su na posljedice davanja lažnog iskaza. Optuženi je 4. jula 2017. saslušan i bilo kakav uticaj na svjedoke nije vršen. Nije konkretizovan primjer je li i kad je vršen uticaj. Javljanje u Policijsku stanicu predstavlja opterećenje jer bi morao plaćati da ga neko vozi, rekao je Mihajlović.

Rade Golić, koji brani Dubočanina, istakao je da on nema državljanstvo Srbije i ne postoji rizik od bjekstva, kao i da je porodičan čovjek.

– Iskazi svjedoka su obezbjeđeni, a uticaj nije moguć. Optuženi je uzoran domaćin u Vlasenici i nije nešto naročito uticajan, dodao je Golić.

Advokat Nenad Danilović za trećeoptuženog Savića je kazao da do danas nije iskazao namjeru da napusti boravište i teritoriju BiH, kao i da ne posjeduje državljanstvo Srbije. Njegova plata, kako je rekao, predstavlja jedini izvor prihoda i zdravlje mu je narušeno.

– Sve životne aktivnosti optuženog su na području BiH. Smatram da je zabrana putovanja i javljanja u Policijsku stanicu neosnovana. Što se tiče uticaja na svjedoke, on nije uticajna osoba, nije politički aktivan i nije na javnoj funkciji, dodao je on.

Sve odbrane su zatražile da se prijedlozi Tužilaštva odbiju kao neosnovani.

BiH

Nermin Ogrešević čestitao Dan Armije RBiH i uputio snažnu poruku: ‘Neka čudo bosanskog otpora…’

Published

on

By

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević u ponedjeljak, 15. aprila, čestitao Dan Armije Republike Bosne i Hercegovina.

Armija RBiH osnovana je 15. aprila 1992. godine, zato se taj dan uzima kao Dan Armije RBiH koja je u svojim redovima, tokom rata, okupila patriote koji su stali na prvu liniju fronta odbrane RBiH, dijeleći ideju slobodne i nezavisne države.

 

Ogrešević je na svom Facebook profilu poslao snažnu poruku koju prenosimo u cijelosti:

 

“Sretan Dan Armije Republike BiH!

 

Svima koji su časno i hrabro stali u redove Armije Republike Bosne i Hercegovine i branili našu zemlju od agresora, čestitamo 15. april – Dan naše Armije.

Neka čudo bosanskog otpora, duh i snaga naše Armije zauvijek budu utkani i u generacije koje dolaze kako nam se više nikada ne bi ponovili agresija, genocid i stradanje naše zemlje i njenih građana”.

Podsjetimo, Armija RBiH važila je za zvaničnu oružanu snagu u BiH za vrijeme agresije na RBiH.

 

Nastavi čitati

BiH

Usvojen prijedlog o promjeni naziva ulica u Srebrenici: Titova postaje “Ulica Republike Srpske”

Published

on

By

Skupštine Srebrenice danas je usvojila sporne prijedloge o promjeni naziva ulica u ovom gradu. Tačka dnevnog reda gdje se raspravljalo o mijenjanju imena ulica usvojena je sa 14 glasova “za”. Klub Bošnjaka je ranije napustio sjednicu.
Umjesto ulice “Milivoja Mičića” predložena je ulica “Gorana Zekića”, umjesto ulice “Vase Jovanovića” predložena je ulica “Meše Selimovića”, umjesto ulice “Maršala Tita” predložen je naziv “Republika Srpska”, a za ulicu “Reufa Selmanagića Crnog”, koja je u pismu udruženja i stranaka ambasadama u BiH istaknuta kao posebno sporna za promjenu, predložen je naziv “Dubrovačka ulica”.

Umjesto ulice “Petrića” u istoimenom naselju, predložen je naziv “Skendera Kulenovića”, umjesto ulice “Šeste istočnobosanske brigade” predložena je ulica “Nikole Tesle”, umjesto ulice “Srebreničkog odreda” glasat će se za ulicu “Ive Andrića”. Ulica “Preobraženjska” je predložena za dosadašnji naziv ulice “Vinogradište”, koja se nalazi u istoimenom naselju.

Predložena je također promjena naziva dva trga i jednog parka, a umjesto “Trga Mihajla Bjelakovića” mogao bi biti “Trg Republike Srpske”. Umjesto “Trga bratstva i jedinstva” predložen je naziv “Trg mladosti”. Umjesto naziva “Gradski park Srebrenica” predloženo je da se sada zove “Park majora Koste Todorovića”.

Imenovane su i ulice koje do sada nisu imale naziv te će tako biti određena ulica “Muse Ćazima Ćatića”, “Stari Grad”, “Crkvište”, “Doktora Sabita Begića”, “Slobodana Ilića”, “Doktora Desimira Mitrovića”, “Jereja Bobana Lazarevića”, “16. januar”, “Gavrila Principa”, “Eniza Hasanovića”, “Mehmed-paše Sokolovića” i “Jezdimira Dangića”.

Probosanske stranke iz Srebrenice, srebrenička udruženja i potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković su ranije poslali pismo ambasadorima u Bosni i Hercegovini sa zahtjevom da spriječe najavljenu promjenu naziva ulica u Srebrenici.

“Prepuštanje na milost i nemilost sljedbenicima Radovana Karadžića i Ratka Mladića je poruka preživjelim žrtvama genocida da zauvijek napuste Srebrenicu. Ostaće u historiji zapisano da su žrtve genocida prepuštene same sebi da se bore sa nepravednim sistemom i diskriminatorskim odlukama srpskih sljedbenika i presuđenih ratnih zločinaca. Zato Vas jos jednom pozivamo da spriječite usvajanje odluke o izmjeni naziva ulica, trgova i naselja u Srebrenici”, jasno poručuju potpisnici pisma.

Oni su posebno problematizirali promjenu naziva ulice “Reufa Selmanagića Crnog”, podsjećajući tom prilikom na čuveni videosnimak iz 1995. godine na kojem se vidi Ratko Mladić, koji zahtjeva da ta tabla bude sklonjena.

Iste godine je donesena odluka o promjeni naziva ulica, kada je uklonjeno i njegovo ime, ali je Skupština Općine Srebrenica 2002. godine ovu odluku stavila van snage.

klix

Nastavi čitati

BiH

Ministar Ramo Isak objavio snimke: Helikopterom iz Zenice u Bihać (VIDEO)

Published

on

By

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak je u ponedjeljak, 15. aprila, objavio svoju novu vožnju u helikopteru.

Isak je na svom Instagram profilu objavio niz snimaka koji prikazuju kako izgleda njegova vožnja helikopterom po sunčanom danu.

 

U opisu Instagram objave on je svima otkrio kuda se zaputio helikopterom. Napisao je da je iz Sarajeva letio na relaciji  Zenice – Bihać.

Podsjetimo, on je u nekoliko navrata letio helikopterom na različite relacije te je izazvao brojne reakcije građana.

Neki su osuđivali ove njegove poteze, dok ga je i veliki broj građana podržavao.

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Najčitanije