Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Bosanac uhapšen u Njemačkoj: 41-godišnjak ukrao auto, pa krenuo bježati od policije

Državljanin Bosne i Hercegovine (41), krenuo je u potjeru sa graničnom policijom Piding u srijedu, 29. aprila, nakon što je ukrao automobil.

Kako je saopšteno iz policijske uprave, u potjeri je ugroženo više vozača, a traže se svjedoci ovom događaju.

 

“Crveni mercedes registarskih tablica iz Ljubljane, u srijedu oko 17.45 sati našao se na meti istražitelja“, navodi se u saopštenju policije, prenosi njemački PDP.

Kako su naveli u saopštenju, vozač mercedesa, inače državljanin BiH je na autoputu vozio preko 160 kilometara na sat i nekoliko puta je preticao sa desne strane, što je izazvalo mnoge nelagode za vozače na autoputu A8. Nekoliko neuključenih vozila moralo je naglo zakočiti kako bi izbjeglo sudar.

 

“Na raskrsnici Traunstein/Schweinbach i dalje je bila pomoćna policijska patrola s upaljenim plavim svjetlima. Kada je to primijetio vozač Mercedesa snažno je zakočio pri punoj brzini i stao na desnoj strani autoputa. Zatim je pješice pobjegao na susjedno polje. U potjeru su krenule snage granične policije Pidinga. Policajac koji se tu zatekao u slobodno vrijeme učestvovao je u njegovom hapšenju“, navodi se.

Prilikom provjere uhapšenog brzo je postalo jasno zašto je pobjegao, 41-godišnji Bosanac koji je ukrao mercedes u Sloveniji, nije imao vozačku dozvolu“, kazali su iz policije.

Pored toga, zabranjen mu je ulazak u šengenski prostor*. Osim toga, optuženi je imao nalog za hapšenje zbog krađe.

S obzirom na to da policija nema dodatnih informacija o ugroženima u saobraćaju, zamolili su građane da se jave graničnoj policiji ukoliko su bili u opasnosti tokom potjere.

Šengenski prostor

*Šengenski prostor obuhvaća teritorije 27 europskih zemalja koje su usvojile Schengenski sporazum potpisan 1985. u Schengenu u Luksemburgu. Schengenski prostor u mnogočemu funkcionira kao područje jedne države, s tradicionalnim kontrolama za one koji ulaze i izlaze iz područja, ali bez unutarnjih graničnih kontrola.

Radiosarajevo.ba

Svijet / Zanimljivosti

Mladić iz BiH teško stradao u Njemačkoj: Zadobio teške opekotine, helikopterom prebačen u bolnicu (FOTO)

U subotu 27.maja desila se nesreća na baušteli u Njemačkoj u kojoj je teško povrijeđen dvadesetogodišnji radnik iz Bosne i Hercegovine, radi se mladiću inicijala A.M iz Zavidovića.

Mladić je nakon nesreće helikopterom iz Nördlingena prebačen u Kliniku Bogenhausen u Minhenu.

Nezvanično saznajemo da je poslodavac (slovenska firma) radnicima dao obući neadekvatna radna odijela koja se sastoje od kratkih hlača (bez nogavica), a potom im dao nositi kante sa bitumenom vrućim cca 300 stepeni Celzijusa, pa je tom radniku prolivena jedna takva kanta sa katranom na noge.

Mladić se nalazi u Klinici Bogenhausen u Minhenu i nakon šest dana liječenja stanje mu je stabilno.

Inače kako saznajemo, ta slovenska firma je izvodila radove u Austriji zatim je poslala mladića u Njemačku da hitno dovrši neki posao gdje se i desila tragedija.

Kako saznajemo ovo nije prva teška nesreća radnika u toj slovenskoj firmi, a prije nekih sedam godina je momak iz Bihaća čak smrtno stradao padom sa krova.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Krvna osveta i likvidacija: Otac i sin, porijeklom iz BiH, u Berlinu osuđeni na doživotne robije

Žrtva je ubijena ispred šiša bara u Berlinu, početkom oktobra, 2021. godine

Višegodišnji sukob dvije romske porodice kulminirao je ubistvom 42-godišnjaka, a za ovo krivično djelo su danas u Okružnom sudu u Berlinu osuđeni otac (52) i sin (34), porijeklom iz BiH, na doživotne robije.

Naime, u presudi stoji da je ubistvo 42-godišnjaka samo kulminacija sukoba koji je vremenom doveo do krvne osvete, a zatim i do klasične likvidacije.

Pored oca i sina, koji su glavni u ovom ubistvu, osuđen je i njihov rođak na dvije i po godine zatvora, jer je znao da se planira likvidacija, ali nije prijavio.

Žrtva je ubijena ispred šiša bara u Berlinu, početkom oktobra, 2021. godine. Riječ je o pravoj egzekuciji, sa dva hica u glavu. Inače, otac nije bio na licu mjesta, i navodno, kako stoji u optužnici, sa ubistvom se čekalo sve dok otac nije došao, kako bi posvjedočio osveti:

– To jednostavno tako mora da bude, jer je on glava porodice, rekao je osuđeni tokom suđenja. Iako otac nije ispalio smrtonosne hice, već sin, i on je osuđen jer je bio glavni začetnik ove osvete, prenose Nezavisne.

Inače, zanimljivo je da je sukob ove dve romske porodice zapoečo još 2005. godine kada su se posvađali oko sjedišta u bioskopu.

Taj sukob je godinama postajao sve ozbiljniji, a nakon tragične smrti sestre i ćerke osuđenih, počelo se sa planiranjem osvete.

Ono što je u svemu tome apsurdno jeste da je ona stradala od metka člana svoje porodice (pištolj je slučajno opalio), ali su oni za njenu smrt optužili suparničku porodicu čiji je član kasnije i likvidiran.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Brutalno ubistvo u Sloveniji: Dva dana spavao pored tijela svoje djevojke

Državljanin Slovenije L.T. (20) osumnjičen je da je zadavio svoju djevojku E. M. (27), inače državljanku Srbije, koja živi u Mariboru.

Prema pisanju slovenačkih medija, mladić je djevojku prvo pretukao, a potom zadavio.

Komšinica iz zgrade u kojoj su živjeli priča kako su se čuli zvukovi iz stana i ženski urlici: “Pusti me!”.

Kako pišu Slovenske Novice, mladić je čak dva dana spavao pored svoje mrtve djevojke.

I mladić i pokojna djevojka su imali već “posla” s policijom. Oboje su imali zabranu prilaska svojim majkama.

“On je imao i prijavu zbog kršenja javnog reda i mira zbog tučnjave te probleme s drogom”, navode mediji.

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Najčitanije