Connect with us

BiH

Božo Ljubić o “trećem entitetu”: Nije se odustalo, ali sada nije moment

Published

on

“Presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Kovačević noje provodiva u Bosni i Hercegovini bez demontaže Dejtonskog mirivnog sporazuma”, rekao je za N1 Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a. Govoreći o zaključku HNS-a iz 2022, godine o tzv. “trećem entitetu” naveo kako se od njega nije odustalo, ali da sada nije momenat zato. Upozorio je, navodeći da citira “ugledne naučne i političke autoritete” da alternativa “konsocijacijskog demokratiji nije građanska država već disolucija i raspad” te naveo primjer bivše Jugoslavije i Kipra. Smatra da je spas za BiH poštivanje načela konstitutivnosti tri naroda.

Govoreći o partnerstvu s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom te koliko je to donijelo koristi Hrvatima u BiH, Ljubić ističe kako se ne radi o nekom specifičnom partnerstvu koj bi bilo bitno drugačije od onog s predstavnicima drugog konstitutivnog naroda Bošnjaka.

“Istina je da je Dodik u jednoj fazi zadnjih 10-ak godina, prvo 2011. godine kada je parlamentarna većina formirala Vladu FBiH tzv. vladu platforme bez legitimnih predstavnika Hrvata, Dodiku nuđeno da formiraju vlast na državnoj razini, Dodik je dobio iz strateških interesa RS. Danas to više nije potrebno nama, Hrvati su još manje potrebni Dodiku i u ovom trenutku HNS i pregovarači u ime HNS vode uravnoteženu politiku odnosa suradnje i s političkim Sarajevom i Banja Lukom. U jednom trenutku je to bilo iz političke nužde, sada to više nije”, rekao je za N1 Ljubić.

Kada se radi o Izbornom zakonu, Ljubić navodi kako je ciljani rok bio kraj ove godine da se definiraju promjene Ustava i Izbornog zakona.

“Nažalost, dinamika realizacije potpisanog koalicijskog sporazuma na razini BiH kasni u svim segmentima. Odlučeno je da će se ići u tehničkom dijelu u realizaciju odmah, ali mi inzistiramo i uvjeren sam da to vrijeme mora doći kada ćemo pristupiti ozibljnim pregovorima o izmjenama. Legitimno predstavljanje je definirano Ustavom i o tome se ne pregovara”, naglasio je Ljubić.

“BiH 30 godina bezuspješno pokušava ostati samoodrživa država i najveći integrativni faktor u ovoj državi je međunarodni faktor. Bez preuzimanja odgovornosti domaćih pratnera mi ne možemo dalje u europske integracije. Presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju Koavčević ne predstavlja nikakvu pravnu ni političku novinu već recikliranje prethodnih presuda i ta je odluka duboko politički kompromitirana jer je u njoj sudjelovao sudac Faris Vehabović i neprovodiva je bez demontaže Daytonskog mirovnog sporazuma”, kaže Ljubić.

Na upit je li i dalje na snazi zaključak  HNS-a iz 2022: “HNS će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizacija BiH ako se nastavi s dekonstituiranjem Hrvata u BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, kojom će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH” ili se odustalo, Ljubić kaže kako je konsocijacijska demokracija ineherenta karakteru BiH te kako je jedino na tim načelima moguće ostvariti stabilnu državu BiH.

Tvrdi kako to nije prepakiranje Daytonskog sporazuma.

“U ovom trenutku nema kredibilnih partnera da se razgovara o bilo kakvoj prekompoziciji BiH u pravcu 3, 4, 5 entieta, ali nema ni kredibilnih partnera niti da se BiH prekomponira u unitarnu centralističku državu. Reći ću što kažu najveći svjetski znanstveni i politički autoriteti, alternativa konsocijasijskoj demokraciji nije građanska država već disolucija i raspad, imamo primjer bivše Jugoslavije i Cipra”, navodi Ljubić.

Dodaje i kako su svi zaključci HNS  na snazi, ali realiziraju ono što je moguće.

“U ovom trenutku je moguće iskoristiti temeljna načela Daytona – načelo kosntitutivnosti naroda i pristupiti izmjeni Izbornog zakona poštujući temeljno načelo Ustava BiH. To je najlakši i najbrži način da BiH izađe iz krize”, tvrdi Ljubić.

Kazao je i kako se Trojka čini kao kredibilni partneri.

Na upit je li odustajanje od trećeg entieta dio ustupka koji je HDZ trebao dati, parafrazirao je dio teksta koji je pisao.

“Tu se ne radi o odustajanju. Konstitutivnost naroda je temeljno načelo BiH. Bilo kakvi dogovori u budućnosti moraju poštivati to načelo. Ako se konstitutivni narodi dogovore da bude dva, tri, četiri ili se potpuno ukinu entiteti, onda konstitutivnost treba biti u centru ako država želi biti staiblna. Ako se otvori nekada politička klima za novu teritorijalnu administrativnu jedinicu zemlje, to neće biti jednostrani akti već dogovoreni aranžmani državotvornih političkih subjekata BiH”, poručio je Ljubić.

Za koaliciju kaže da je to “nježna biljka” i pokušava se srušiti na neki način i od oporbe predvođene SDA-om, ali ja on vjeruje u njen opstanak.

“Mislim da će biti dovljno mudrosti unutar koalicijskih partnera da se odupru tim pritiscima”, kazao je Ljubić.

BiH

Drama u RS: Gase se računi kompanija s “crne liste”, banke odbijaju kredite

Published

on

By

Samo 24 sata nakon što je više kompanija koje se dovode u vezu sa sinom predsjednika Republike Srpske, Igorom Dodikom, stavljeno na OFAC-ovu “crnu listu”, IT firmi “Sirius 2010” ugašeni su računi u Procredit banci.

Prema izvještaju LRC-a, sankcionirani “Sirius 2010” je ekspresno ostao bez tri računa u ovoj banci, što će se najvjerovatnije dogoditi i sa preostalih deset otvorenih u drugim bankama.

Inače, “Sirius 2010” nosilac je projekta sprovođenja druge faze digitalizacije u vrijednosti od 25,8 miliona KM, zbog čega je ministar komunikacija i transporta BiH Edin Forto od njih odmah tražio da se izjasne jesu li u stanju realizovati uslove iz tenderske dokumentacije.

Ova kompanija zadužena je i za buduće održavanje fiskalnih kasa i sistema, što u trenutnoj situaciji dolazi pod znak pitanja.

Uz “Sirius 2010”, Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD pod sankcije je stavila i “Prointer ITSS”, medijsku kuću “Una World”, “Infinity International Gruop” i “Infinity Media”, zatim “K-2 Audio Company” na koju je prebačena ranija sankcionisana “Alternativna televizija”, te “Kaldera Company”, koja je u većinskom vlasništvu “Prointera”.

Kako je potvrđeno za Ljudski.ba od strane jednog političara iz RS-a, banke u tom dijelu BiH sve češće uskraćuju mogućnost davanja kredita osobama koje obnašaju funcije u izvršnoj vlasti tog bh. entiteta.

Nastavi čitati

BiH

Mustafa prije svoje smrti oporukom ostavio više od pola miliona maraka MC Srebrenica

Published

on

By

Memorijalni centar Srebrenica zauvijek će pamtiti rahmetli Mustafu Habula, koji je svojom velikodušnošću urezao svoje ime u temelje ove institucije. Mustafa Habul, rođen u Trebinju, bio je arhitekta koji je šezdesetih godina prošlog vijeka odselio u daleku Australiju. Tamo je, trudom i znanjem, stekao veliki ugled. Pred kraj svog života, odlučio je pokloniti Memorijalnom centru Srebrenica značajan iznos novca.

Osmog maja ove godine, u Memorijalnom centru smo otvorili depo u kojem će se čuvati biološki materijal i predmeti žrtava genocida u Srebrenici. Objekat, čija je izgradnja koštala više od milion maraka, završen je zahvaljujući zajedničkoj saradnji USAID-a i Memorijalnog centra, u kojoj je donacija Mustafe Habula od preko pola miliona maraka igrala ključnu ulogu.

Danas je Memorijalni centar posjetio Reno Habul, sin rahmetli Mustafe Habula, koji je ispunio očevu želju da donira sredstva ovoj instituciji nakon njegove smrti. Tokom svoje prve posjete, Habul je razgovarao s direktorom i zaposlenicima Centra te obišao stalne postavke, kao i depo izgrađen zahvaljujući donaciji njegovog oca.

“Teško mi je opisati emocije”

“Danas sam prvi put ovdje i teško mi je opisati emocije. Ovdje sam zbog svog oca, koji je želio učiniti nešto za ovo mjesto i drago mi je što je to učinio. Čast mi je što sam danas vidio gdje je utrošen novac koji je on poklonio. Iako nisam povezan s ovim mjestom rodbinskim vezama, niti potičem odavdje, niti sam doživio ono što su ovi ljudi ovdje doživjeli, osjetio sam mnogo emocija danas – u razgovoru s majkama, zaposlenicima Centra, obilaskom cijelog kompleksa i mezarja.

Mnogo se može pričati o tome, a opet ne bi sve bilo rečeno. Ovo mjesto treba konkretnu podršku zbog generacija koje će doći nakon nas. Treba opstati na ovom mjestu, i zato sam svjestan koliko sredstva koja pojedinci, poput mog oca, doniraju mogu doprinijeti tome da ova institucija raste i ostane za budućnost. Svaka podrška je značajna. Ovo mi je prvi dolazak, ali sigurno neće biti posljednji”, rekao je Reno Habul tokom svoje posjete.

Velikodušnost i dobrota pojedinaca poput Mustafe Habula od neprocjenjive su važnosti u očuvanju kulture pamćenja. Njihova nesebična djela ne samo da pomažu u održavanju i unaprjeđenju Memorijalnog centra, već i osiguravaju da se zločini nikada ne zaborave.

Ovakve donacije omogućavaju budućim generacijama da uče o historiji, razumiju značaj sjećanja i nastave graditi društvo zasnovano na pravdi i suosjećanju. Habulova velikodušnost ostaje trajni simbol inspiracije i nade za sve nas da iskrenim djelima možemo učiniti mnogo za našu bolju budućnost, stoji u saopćenju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Nastavi čitati

BiH

Dodik: U Daytonu nema zabrane za odcjepljenje RS, samo nas žele zaplašiti

Published

on

By

PREDSJEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik nastavio je prkositi Zapadu tvrdeći da entiteti imaju pravo na odcjepljenje od države nasuprot tvrdnjama visokog predstavnika i Vijeća za provedbu mira koje je danas zasjedalo u Sarajevu.

Vijeće za provedbu mira (PIC), tijelo koje daje smjernice rada visokom međunarodnom predstavniku Christianu Schmidtu, a koje čine predstavnici vodećih zapadnih zemalja i Turske koja tamo predstavlja Organizaciju za islamsku suradnju (OIC), jučer je najavilo kako neće tolerirati eventualne poteze koji bi vodili odcjepljenju Republike Srpske od BiH.

Schmidt je to izrijekom rekao na konferenciji za novinare nakon zasjedanja potvrđujući kako mu je Vijeće za provedbu mira dalo zeleno svjetlo i za smjene dužnosnika BiH. Dodik tvrdi drukčije.

“Samo nas žele zaplašiti”

“To je samo njihov neobavezujući stav, s ciljem da nas se zaplaši. Naravno, entiteti se mogu razdvojiti i nastaviti posebno živjeti kao države”, izjavio je Dodik za medije u Banjoj Luci. Dodao je kako ne priznaje Vijeće za provedbu mira jer to tijelo ne postoji prema Daytonskom mirovnom sporazumu.

Dodik je članove PIC-a nazvao “društvancem bez smisla i osnova, s iskrivljenim ciljevima i samopogubnim djelovanjem”.

Osporio je i kredibilitet visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta tvrdeći da on na tu poziciju nije izabran kao prethodnici u Vijeću sigurnosti UN-a.

HINA

Nastavi čitati

Najčitanije