Connect with us

USK

Budžet Bihaća gotovo 40 miliona: Predviđen milion KM za gradski bazen

Veliki doprinos odbrani, razvoju i promociji Grada Bihaća dali su njegovi građani, koji i ne očekuju nikakva priznanja, ali ih se lijepo sjetiti

U Bihaću je danas održana 40. redovna sjednica Gradskog vijeća na kojoj je usvojen Nacrt budžeta Grada Bihaća za 2024. s Odlukom o izvršenju. Predloženi budžet iznosi 39 miliona i 633 hiljade maraka. Predviđen je milion KM za gradski bazen, a očekuju se i ostale uplate sa višeg nivoa. Na rashodovnoj strani za bruto plaće i naknade ide 8.623.595 KM, te oko tri miliona za otplate kredita.

Javna rasprava o Nacrtu budžeta počinje već sutra, a završna rasprava slijedi u Gradskoj vijećnici 30. novembra, od 12 sati.

Vijećnici su usvojili i odluku o utvrđivanju javnog interesa za nepotpunu eksproprijaciju u korist JP Elektroprivreda BiH, a zatim je uslijedila intenzivnija rasprava o izmjeni Odluke o priznanjima i nagradama Bihaća zaslužnim građanima. Predlagači su smatrali da je sa prevelikim brojem priznanja devalvirana vrijednost same nagrade i obilježavanja rođendana Bihaća, koji već niz godina nema počasnog građanina, dok je manji broj vijećnika stava da je ogroman broj zaslužnih građana u samom Bihaću koji nikad nisu razmotreni ni za kakvo priznanje.

Podržani su i finansiranje prevoza učenika, dopune administrativnih i komunalnih taksi, te izmjene u upravljačkim tijelima komunalnog preduzeća Komrad.

USK

Stameni svjedok neprocjenjive bh. historije: U srcu Bihaća – krajiška Aja Sofija!

Nekada crkva, sada džamija – u gotičkom stilu! Pogledajte nestvarnu ljepotu krajiške bogomolje!
Ekipa Face.tv na čelu sa Senadom Hadžifejzovićem boravila je u Krajini i ostala fascinirana ljepotom ovog karaja.

Hadžifejzović: „Ne znam je li pretenciozno, ali u Bihaću postoji nešto što je u, kulturnohistorijskom smislu, slično Aji Sofiji. To je bila crkva svetog Antuna Padovanskog, a sad je džamija… i to u gotičkom stilu.“

Nastavi čitati

USK

Hadžifejzović iz Bihaća: “Jeste li se borili za ovo?” Krajiški komandanti: “Loše je! Ne smiju krasti i lagati!”

Hadžifejzović: “Ima li neki moment koji je bio presudan za budućnost?” Selimović: “Tigar, ‘Sloboda’ ’94.! Tada je počeo početak kraja prve autonomije! Poslije završetka te akcije, stvari su se promijenile nabolje! To je jedna briljantno izvedena akcija koja je ostavila traga u našoj borbi!”

Hadžifejzović: „Dobra večer, komandanti! Mirsad Selmanović, ratni načelnik Štaba V korpusa ARBiH, Mehura Selimović, obavještajac, i Hamdija Abdić Tigar. Kako vidite budućnost ove zemlje?“

Selmanović: “Žao mi je što pojedinci ne znaju razlikovati Dan nezavisnosti i Dan državnosti! Normalno je da se pet godina poslije rata završi sve i ide se u izgradnju! Sada, ovoliko godina poslije rata, štrajkuju demobilisani borci! Eto, uredu je… nije uredu! Odgovornost za to stanje nije uredu!”

Hadžifejzović: “Ko je odgovoran?”

– OGLAS –

Selmanović: “Evo ja – prihvatam sve na sebe! Taj ko hoće da bude vlast mora da prihvata i odgovara za svoje postupke!”

Hadžifejzović: “Ne slušaš komande. Je li to krajiški karakter?”

Tigar: “Kad procijenim da je nešto dobro za Krajinu, postupim tako! Ušao sam u politiku! Dužan sam da predstavljam narod koji ovdje živi i da zastupam interes ovog naroda!”

Selimović: “Borili smo se za biološki opstanak bošnjačkog naroda i izborili! Jesmo li zadovoljni danas i je li bolje – o tome se može pričati nekom drugom prilikom!”

Hadžifejzović: “Ima li neki moment koji je bio presudan za budućnost?”

Selimović: “Tigar, ‘Sloboda’ ’94.! Tada je počeo početak kraja prve autonomije! Poslije završetka te akcije, stvari su se promijenile nabolje! To je jedna briljantno izvedena akcija koja je ostavila traga u našoj borbi!”

Hadžifejzović: “Kada bi politika slušala one koji su oslobađali i ginuli, koju bi im komandu, komandante, izdao?”

Selmanović: “Ne kradi! Ne laži! Dovoljno! Kako ćemo biti jedinstveni?! Jedan hoće da krade, jedan neće, ovaj traži sebi nekoga ko će ići u krađu, ovaj nekoga koga neće… Odmah nismo jedinstveni!”

Tigar: “Ista komanda! Ne kradi, ne laži! Ujedinimo se kao što smo i 1992. godine!”

Face.ba

Nastavi čitati

Magazin

Armin Bašić iz Velike Kladuše novi pjevač grupe Lapsus band

Proteklih dana javnost je saznala da je došlo do promjena u Bosanskohercegovačkom bendu ”Lapsus band” čiji je osnivač Mahir Osmanović.

Nakon 11 godina djelovanja u istom sastavu došlo je vrijeme za promjene, zbog nemogućnosti pronalažena ” istog jezika” sa tadašnjim vokalnim solistom Emirom .

Osnivač i gistarista benda Mahir odlučio se za Armina Bašića, mladog momka iz Velike Kladuše .

 

Do sada javnost je mogla čuti po neki cover snimak napravlje za Tik Tok , ovaj mladi momak tek sada kreće u profesionalno bavljenje muzikom.

Ubrzo javnosti će biti i predstavljeno nekoliko covera u punom sastavu Lapsus benda, čisto da se javnost malo upozna a vrlo brzo slijede i prve pjesme iz studija na kojima rade samo zvučna imena sa estrade iz cijelog regiona.

dijasporainfo.net

Nastavi čitati

Najčitanije