Connect with us

BiH

Bura u RS-u zbog presude imamu iz Bihaća: Hoće li NSRS ukinuti Okružni sud Banja Luka i kazniti sudiju?

Published

on

Oslobađajuća presuda imamu iz Bihaća Muharemu Štulanoviću, a kojeg je Okružni sud Banja Luka jučer oslobodio optužbe da je povrijedio ugled RS-a jer ju je nazvao genocidnom, izazvala je burne reakcije u RS-u.

Razlog je obrazloženje oslobađajuće presude, koju je dao postupajući sudija pojedinac u ovom predmetu Siniša Marković, a što je Faktor prvi objavio.

Naime, Marković je istakao da je Ustavni sud BiH ukinuo član 280a. Krivičnog zakonika RS-a, za koji je bio optužen Štulanović, jer nije u skladu sa Ustavom BiH, niti Evropskom konvencijom.

Nakon objave odluke Ustavnog suda BiH, djelo je 7. februara ove godine dekriminisano.

– Budući da su odluke Ustavnog suda BiH obavezujuće i konačne, sud je zaključio da je ovo djelo dekriminisano – kazao je juče sudija Okružnog suda Banja Luka Siniša Marković.

Burne reakcije u RS-u uslijedile su odmah nakon objave ovakve odluke, s obzirom na to da je 27. juna 2023. godine Narodna skupština RS-a, na prijedlog predsjednika RS-a, narodnih poslanika i Vlade RS-a, usvojila tzv. Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

U članu 3. tog zakona je precizirano: “Prema institucijama i organima RS koji budu postupali suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, NSRS će donijeti zakone ili druge pravne akte o preduzimanju mjera i radnji, uključujući mjere njihovog ukidanja”.

Također, navedeno je i: “Lica koja su dužna da postupaju po odredbama ovog zakona izuzimaju se od krivične odgovornosti propisane krivičnim zakonodavstvom BiH, u pogledu krivičnih djela u vezi sa izvršenjem ovog zakona i biće zaštićena od institucija Republike Srpske”.

Na toj posebnoj sjednici, predsjednik RS-a Milorad Dodik je najavio rigorozne mjere za sve koje postupe suprotno spomenutom Zakonu o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, uključujući i zatvorsku kaznu od jedne godine, te gašenje tog suda.

– Ustavni sud BiH je pokazao da je navijački, inkvizicijski, prekršio je Ustav, otvorio novu ustavnu praksu, koristeći iza sebe političku silu zemalja koje su se okupile oko toga – rekao je tada Dodik.

Poslanik PDP-a u NSRS-u Milanko Mihajilica istakao je da je Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH bila još jedna Dodikova cirkuska predstava i mrtvo slovo na papiru.

– Кoliku je sprdnju napravio i od Narodne skupštine i od svojih poslanika koji slijepo prate njegove trenutne hirove, govori i činjenica i da je sam Dodik podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH, čije odluke RS ne priznaje. I neka nas više niko ne pita zašto u nekim slučajevima ne glasamo za zakone koje predstavljaju kao nacionalna pitanja. Ne glasamo, jer od toga dobijemo samo nacionalnu sramotu. Ne glasamo, jer osim ličnog dostojanstva, za razliku od SNSD-a, tako čuvamo i dostojanstvo institucija RS, koje oni gaze– rekao je Mihajilica.

Podsjetio je da je Dodik u svom izlaganju pred NSRS-om rekao da će sudovi u RS-u koji budu primjenjivali odluke Ustavnog suda BiH ostati bez finansiranja i biti ukinuti.

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić smatra da posljednja presuda Okružnog suda banja Luka u slučaju imama iz Bihaća “traži ozbiljne konsultacije i razjašnjenja”.

– U svakom slučaju, iskonsultovaćemo se svi koji smo predsjednici institucija i moraćemo da donesemo ozbiljne odgovore i zaključke – rekao je Stevandić za Nezavisne novine.

BiH

Prelazak na drugu valutu: Hoće li BiH uskoro uvesti euro?

Published

on

By

Marko Đogo, dekan Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, kaže da je dvadeset članica Evropske unije zamijenilo nacionalne valute jedinstvenom valutom eurom.

 

Šef Delegacije Evropske unije Johan Zatler, izjavio je da bi Bosna i Hercegovina trebala pristupiti jedinstvenom području plaćanja u eurima. Ekonomski stručnjaci ocjenjuju da naša zemlja ne ispunjava sve potrebne kriterije za prelazak na euro i da ne bi imala značajnije benefite.

– To bi dramatično smanjilo troškove prekograničnih ekonomskih transakcija za pojedince i preduzeća. Planiramo proširiti i takozvane zelene trake na granicama EU kako bi se koristila tehnologija i saradnja između carine i službenika za provođenje zakona da bi se robi omogućio brži i lakši prelaz granica – rekao je Zatler.

 

Bivšeg guvernera Centralne banke Kemala Kozarića čudi Zatlerova izjava, jer bi, kaže, trebao da zna uslove pod kojima se ulazi u evropsku monetarnu uniju. Prvi je da BiH postane članica EU, pa onda da ispuni četiri kriterija.

 

– Mi od 4 kriterija imamo dva: fiksni kurs i nisku inflaciju. S druge strane, imamo nezaposlenost preko 10 posto i tekući račun koji je negativan tako da ne ispunjavamo master kriterije. Inače unilateralna eurozacija nije dozvoljena, moramo ispuniti te kriterije da bi razmišljali o evropskoj valuti – rekao je Kozarić.

 

Građani Bosne i Hercegovine vjeruju u konvertibilnu marku i to pokazuje i rast depozita, kaže profesor Branimir Skoko. Napominje da je Hrvatska početkom prošle godine prešla na euro, što su trgovci iskoristili da dignu ili zaokruže cijene, pa su rast cijena platili građani.

 

– Ja ne znam koje bi to bili značajniji benefiti. Trenutno smo u procesu uvođenja SEPA platnog prometa i to treba olakšati platni promet, ali nije vezan za euro, to je proces koji je poguran dobivanjem kandidatnog statusa i nije uvjetovan ni vezan uvođenjem eura – ističe Skoko.

 

Marko Đogo, dekan Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, kaže da je dvadeset članica Evropske unije zamijenilo nacionalne valute jedinstvenom valutom eurom.

 

– Dvadeset godina nakon uvođenja eura sedam zemalja u eurozoni odbilo je pridružiti se monetarnoj uniji, jer žele da zadrže nacionalnu valutu i ekonomsku nezavisnost – podsjetio je.

 

(BHRT)

Nastavi čitati

BiH

Stevandić: “Podcijenili su našu pamet, ovdje je riječ o evropskim muslimanima koji su zaštićeni kao bijela rasa”

Published

on

By

Rezolucija o Srebrenici je diskriminatorska rezolucija po pitanju muslimana i ovo je nevjerovatan ponor koji je otvorila NATO alijansa, izjavio je Nenad Stevandić predsjednik Narodne skupštine Srpske za TV Prva.

-Pritisci su veliki, ali ja nisam pesimita. Ovo je demonstracija novog kršenja međunarodnog prava koje je uzrokovano upravo nemoći u ranijim pokušajima da se mi dezavuišemo, ukinemo i dovedemo u nemoguću poziciju. Ovo je nastavak te politike. Ali ovaj put su potcijenili našu pamet, našu sabranost i slogu. Sve su potcijenili, rekao je Stevandić.

Kazao je da je rezolucija o Srebrenici diskriminatorska.

-Ovdje je riječ o evropskim muslimanima koji su zaštićeni kao bijela rasa, dok su svi drugi muslimani u svijetu po Africi, Aziji tretirani kao manje vrijedni, jer jer su njihove žrtve mnogo veće a nikada nisu dobili nekusvjetsku podršku u rezoluciji za genocid.

-Nevjerovatan ponor koji je otvorila NATO alijansa, jer je ovdje rezolucija o NATO muslimanima, a ne o muslimanima o svijetu i to je ogromna razlika.

To je 10:1 i oni će taj ponor ugledati kasnije, poručio je Stevandić.

Kaže da su potcijenili i međunarodnu diplomatsku aktivnost Srbije, kao i da su desetine zemalja na strani Srbije.

– Ovo je novi promašaj Zapada koji će napraviti nekoliko negativnih efekata. Prvi će biti potpuno poremećeni odnosi na Balkanu između država i naroda. Otvaranje puta da Republika Srpska traži izlaznu trasu jer ne želi da živi sa ljudima koji je prije podne proglašavaju genocidnom, a popodne žele da ukinu, a onda bi sa njom da žive u istoj državi i sarađuju, rekao je Stevandić.

Nastavi čitati

BiH

Policija saopćila stravične detalje nesreće u Sarajevu: Pronađena tijela žene i djeteta (4)

Published

on

By

U 01:30 sati, izvučeno je tijelo žene srednje životne dobi i, uz nju – tijelo djeteta do 4 godine

Nastavi čitati

Najčitanije