Connect with us

BiH

Burne reakcije na promociju u Mostaru: Valentin Ćorić bio je gospodar života i smrti u kazamatima kroz koje je prošlo 20.000 ljudi

Published

on

Udruženja logoraša grada Mostara oglasilo se u vezi najave mostarske promocije knjige Valentin Ćorić, navodeći kako je „kroz kazamate u kojima je gospodar života i smrti bio Valentin Ćorić“ prošlo preko 20.000 logoraša koji su tamo mučeni i ubijani.

„Koliko je zlo u ovom ‘pokajniku’ pokazuje njegova današnja promocija knjige u kojoj on opisuje svoj boravak u hotelskim prostorijama Haškog tribunal, a da pri tom ne spominje na koji se način lažno pokajao kako bi bio pušten na prijevremenu slobodu. Godinama ukazujemo na pogubnost njegovanja politike koja je presuđena u Haagu i za koju ni šest godina nakon izricanja presude ne prestaje negiranje iste od strane političkog vrha Republike Hrvatske i sljedbenika UZP politike u Bosni i Hercegovini oslikane u liku Dragana Čovića“, navodi se u priopćenju spomenute udruge.

Dalje se navodi kako „zatvaranja očiju od strane pravosudnih organa i Tužilaštva u Bosni i Hercegovini hrani to sjeme zla i samo je pitanje kada će isto proklijati i nastaviti utrtim stopama Franje Tuđmana, Mate Bobana, Gojka Šuška i presuđene šestorke“.

„Svakodnevno ponavljanje laži i negiranje zločina počinjenog od strane HVO-a povećava opasnost od ponovnog oživljavanja presuđene ideje, a o tome bi trebali da vode računa svi oni probosanski ‘moćnici’ koji se danas ogrću zastavom i zaklinju u vjernost ovoj našoj prelijepoj domovini. Današnja promocija nije pokajanje nad učinjenim nego žal za onim što nisu uspjeli dovršiti tj. etnički očistiti prostor, protjerati, ubiti opljačkati, raseliti i kako njihov tvorac moderne Hrvatske kaže “humano preseliti“, stoji u priopćenju Udruženja logoraša Mostar.

BiH

Sladić najavljuje snijeg: Za vikend temperature do 30 stepeni, a onda slijedi veliki obrat

Published

on

By

U posljednjih nekoliko godina dolazi do izrazito jakih temeperaturnih amplituda. Sladić podsjeća da su temperature zraka sa 30 stepeni u samo 48 sati znale pasti na jednocifrene vrijednosti

Prijete nam intenzivne suše, požari i toplotni udari. Služba Evropske unije za praćenje klimatskih promjena Copernicus objavila je da je ovogodišnji mart bio najtopliji u historiji mjerenja. O uzrocima ovih klimatskih promjena i šta naš čeka u budućnosti za N1 je govorio bh. meteorolog Nedim Sladić.

Nakon izuzetno toplog vikenda koji je pred nama, gdje će temperature zraka rasti do 30 stepeni Celzijusa, meteorolozi najavljuju zahlađenje. U nekim dijelovima Bosne i Hercegovine i susjedne Hrvatske predviđaju i snježne padavine.

“Već iduće sedmice, od utorka, slijedi osjetniji pad temperature zraka, vezano uz prodor osjetno hladnije zračne mase sjevera kontinenta i on će usloviti da zapravo na najvišim planinama prije svega, dakle, na nadmorskim visinama iznad 1.500 metara bude, nažalost, snijega. Kažem ‘nažalost’ iz razloga što snijeg dolazi u najnezgodnijem mogućem trenutku. Budući da je vegetacija već mjesec, mjesec i pol dana, u ovisnosti od područja, već procvjetala i samim tim pokušava se nadoknaditi nedostatak koji smo imali tokom zime, ali on dolazi u veoma nezgodnom trenutku”, pojašnjava Sladić.

U nižim područjima, kaže, ne bi trebalo doći do snježnih padavina, ali će temperatura zraka pasti na vrijednosti koje će biti primjerenije martu nego aprilu.

“Dakle, nakon ljeta koje ćemo imati tokom ovog vikenda, ponovo ćemo morati odjenuti malo deblju garderobu, barem nakratko. Jer, postoji indicija da bi krajem aprila mjeseca ponovo osjetnije zatoplilo”, ističe Sladić.

U posljednjih nekoliko godina dolazi do izrazito jakih temeperaturnih amplituda. Sladić podsjeća da su temperature zraka sa 30 stepeni u samo 48 sati znale pasti na jednocifrene vrijednosti. Ističe kako je to posljedica više faktora.

“Prvi od svega toga jeste da imamo dosta toplotne energije pohranjene u našem energetskom sistemu planete Zemlje. Dakle, ono što trebamo da istaknemo kao najvažniji faktor jeste da energetski bilans Zemlje je sastavljen na taj način da koliko energije uđe unutar njega, toliko mora i izaći iz njega. Zbog izuzetno toplih mora, a s obzirom na to da dvije trećine planete Zemlje prekrivaju površine koje su upravo mora i okeani – oni imaju visoki specifični toplotni kapacitet. Drugim riječima, oni upijaju svu našu toplotu koja dolazi i ti reziduali znaju se nastavljati iz godine u godinu. U ovom slučaju šta se desilo kod nas jeste da smo imali prethodno vrlo toplo ljeto koje se nadoknadilo također s vrlo toplom jeseni, zime praktično nismo imali i sami ti ostaci su se kasnije samo više podebljavali i zbog toga veliki dio Evrope sad ima površinske temperature mora koje su znatno veće nego je to bio slučaj protekli 30-40 godina”, objašnjava meteorolog.

Dodaje da je na određenim dijelovima svijeta prisutna kiša upravo zbog veće količine toplotne energije.

“Ona se može predočiti na ovaj način da ukoliko smatramo da imamo porast temeperature zraka za jedan stepen, imamo šest do sedam posto više oborive vode u atmosferi. Drugim riječima, imat ćemo intenzivnije vremenske procese, pogotovo kada su u pitanju padavine, ali simultano na drugim krajevima kao kompenzacijski efekat imamo suše”, kaže Nedim Sladić.

Nastavi čitati

BiH

Sin ratnog zločinca Ratka Mladića: “Moj tata je u lošem stanju, jedva se kreće, ima opasne aritmije”

Published

on

By

Presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić, koji se nalazi u haškom pritvoru, i dalje je lošeg zdravstvenog stanja, jedva govori, a u međuvremenu je imao i dodatne probleme sa aritmijama opasnim po život, rekao je njegov sin Darko Mladić.

“Razgovarali smo sa njim u utorak i četvrtak, jedva govori, dosta je slab. Borimo se da mu ne bude gore”, rekao je Darko.

Prema njegovim riječima, nakon nedavne posjete ljekara iz Banja Luke, generalu Mladiću je nešto bolja terapija, ali je u međuvremenu imao dodatne probleme sa aritmijama koje su opasne po život, pa je dobio neku novu terapiju, ali ne zna se koju.

“Vidi se da je sve lošije i lošije… Jedva može dvije rečnice da sastavi, jedva može da govori kako treba… Nije baš da ne može da komunicira, ali ne može ni da priča. Teško mu je da govori, ali govori”, ispričao je Darko.

On je naveo da se njegov otac vrlo otežano sam kreće, a kada ga pitaju za hranu, uvijek kaže da je nešto jeo, međutim, prilikom posjete primijete da je to dosta slabo.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske služi u haškom pritvoru kaznu doživotnog zatvora. Zločinca Mladića, koji je operisan 8. januara u holandskoj bolnici i ugrađen mu pejsmejker, u februaru je pregledao i tim ljekara iz Republike Srpske.

Nastavi čitati

BiH

Sinovi Rame Isaka Arnel i Aldin učestvovali u tučnjavi, mladiću nanijeli teške tjelesne povrede

Published

on

By

Sinovi federalnog ministra policije Rame Isaka, Arnel i Aldin, učestvovali su u tučnjavi koja se dogodila u noći devetog aprila u Zenici kod pumpe koja je u vlasništvu Arnela Isaka, saznaje Klix.ba.

U Zenici je u ulici Sarajevska na benzinskoj pumpi “DHD” devetog aprila u 03:00 sati, došlo do narušavanja javnog reda i mira na navedenoj benzinskoj pumpi.

U tom događaju učestvovali su učestvovali A.J., rođen 1998. godine sa jedne strane, dok su sa druge strane učestvovali D.A., rođen 2004. godine, I.A., rođen 1996. godine i I.A., rođen 2000. godine, svi iz Zenice, kojom prilikom je lice A.J. zadobilo teške tjelesne povrede, koje su konstatovane u Kantonalnoj bolnici Zenica.

O svemu navedenom je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona po čijim uputama su lica D.A, I.A. i I.A. ispitana u svojstvu osumnjičenih, a nakon kompletiranja svih dokaza i obavještenja protiv istih će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu “Učestvovanje u tuči”, potvrđeno je za Klix.ba iz MUP-a ZDK.

Prema nezvaničnim saznanjima, u tučnjavi su učestovali Arnel Isak (1996. godište), inače zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i Aldin Isak (2000. godište), sinovi ministra Rame Isaka.

 

Nastavi čitati

Najčitanije