Connect with us

Magazin

CX-80 nova je Mazdina admiralska krstarica s tri reda sjedala (VIDEO)

Published

on

CX-80 bit će druga Mazda koja će biti lansirana na platformi Large Architecture, već viđenoj na CX-60. Za razliku od CX-60, CX-80 će nuditi kapacitet od sedam sjedala zahvaljujući produženom međuosovinskom razmaku, iako s podignutim stražnjim sjedalima očekujemo da će CX-80 imati manje od prtljažnika od 570 litara koliko ima CX-60. Suparnici u segmentu velikih SUV-ova su brojni i kvalitetni: među ostalima tu su Nissan X-Trail, Škoda Kodiaq, Kia Sorento i Hyundai Santa Fe.

U skladu s Kodo dizajnom

Već smo vidjeli kamuflirane CX-80 na cesti, ali ovo je prvi put da je Mazda objavila službene “teaser” slike svog SUV-a s tri reda. Ne čudi da je automobil u Mazdinoj prepoznatljivoj metalik boji ‘Soul Red’, koja je u kontrastu sa srebrnim obrubom prozora. Može se naslutiti da će potpis stražnjih svjetala, spojler i zakrivljeni stražnji stup biti slični modelu CX-60.

Unatoč kamuflaži na prethodnim špijunskim slikama, jasno možemo vidjeti da će prednji dio zadržati sličan raspored rešetki i prednjih svjetala kao i CX-60, uključujući Mazdin dizajnerski jezik Kodo.

Prednje svjetlo povezano je s rešetkom, blago zaklonjeno linijom poklopca motora radi agresivnog izgleda. Cjelokupni obris rešetke podsjeća na CX-60, a sa strane možemo vidjeti usisnike zraka na braniku.

Prodaja počinje sredinom godine

Mazda kaže da platforma Large Product Group može prihvatiti blagi hibrid, plug-in hibrid, četverocilindrične i redne šest benzinske i redne šest dizelske motore. Tako očekujemo plug-in hibrid s 2,5-litrenim benzincem, 3,3-litrenim rednim šestcilindričnim dizelskim motorom s turbopunjačem i 3,0-litrenim rednim šestcilindričnim benzinskim motorom.

U unutrašnjosti očekujemo da ćemo pronaći zaslone od 12,3 inča preuzetih s modela CX-60 s Mazdinim zgodnim okretnim gumbom na središnjoj konzoli koji se brine za infotainment funkcije središnjeg zaslona.

Mazda kaže da će CX-80 krenuti u prodaju u sredinom godine, a prve isporuke očekuju se početkom posljednjeg kvartala ove godine. Cijene nisu poznate, ali bi treble biti 10-ak posto više od modela CX-60.

Index.hr

Magazin

(VIDEO) BMW-ovom tvornicom patroliraju robotski psi, evo što traže

Published

on

By

BMW-OVIM proizvodnim pogonima patroliraju robotski psi koji paze na sigurnost radnika i strojeva.

Četiri robotska psa uvedena su u proizvodni proces tvornice Hams Hall u Velikoj Britaniji. Izradio ih je Boston Dynamics, ista ona tvrtka koja radi i humanoidne robote za američku vojsku. Tvrtka je sada u vlasništvu Hyundaija, a ova suradnja stigla je na inicijativu BMW-a.

Robotski psi koriste se za nadzor prostora tvornice. Opremljeni su senzorima i kamerama putem kojih mogu detektirati pregrijavanje strojeva i curenje industrijskih plinova uključujući komprimirani zrak. Iz BMW-a ne spominju nadzor radne atmosfere i samog učinka pa ćemo vjerovati da su ovi roboti tu samo zbog sigurnosti radnika.

Iako pomalo jezoviti, posebno za poklonike SF-a i djela poput Fahrenheita 451, ovi roboti nose simpatično ime SpOTTO, a kao aluzija na dvije osobe. Prvi je Gustav Otto, jedan od utemeljitelja BMW-a, a drugi Nikolaus, njegov sin i izumitelj četverotaktnog motora s unutrašnjim izgaranjem, piše Index.

SpOTTO detektira opasne situacije, a može se penjati stepenicama. Za njega bi u budućnosti moglo biti više poslova, uključujući čitanje analognih kontrola, ali nadamo se da neće cinkariti radnike ili prikupljati osobne i biometrijske podatke.

Nastavi čitati

Magazin

Makedonski pjevač Amar Ismani ubijen u Skoplju

Published

on

By

Makedonski mediji su objavili da je pjevač Amar Ismani sinoć ubijen u Skoplju. Dvije osobe su povrijeđene nakon obračuna.

Nezvanično je objavljeno da je policiji sinoć u 23:40 prijavljeno da je došlo do pucnjave na Bulevaru Nikole Kareva u kojoj ima povrijeđenih.

Osoba s inicijalima T. A. je s povredama koje su nastale iz vatrenog oružja prebačena u Opću bolnicu Sv. Naum Ohridski. Urgentni centar je u 23:51 javio da su primljene dvije osobe inicijala O. B. i A. I. koje su također imale prostrelne rane.

Nakon ponoći je objavljeno da je Amar Ismani preminuo. Fanovi se opraštaju od njega na društvenim mrežama.

Na Instagramu ga je pratilo više od 300.000 ljudi. Neke od njegovih poznatijih pjesama su: “Pray”, “Ti je”, “Sjom mo”, “Ferrari”, “Kujtimet” i druge.

Nastavi čitati

Magazin

Osamnaestogodišnji Alem Hadžić proglašen učenikom generacije u školi u Teksasu

Published

on

By

Tradicija u američkom obrazovanom sistemu je da učenik sa najboljim prosjekom u generaciji drži govor na ceremoniji dodjela diplome.

Osamnaestogodišnji Alem Hadžić proglašen je najboljim učenikom generacije (Valedictorian) maturanata škole “The Early College High School”.

On je održao govor, te je na kraju istog rekao sljedeće: “Na početku proljetnog semestra moja porodica je dobila vijest da moj otac ima rak. Izbjegavao sam spominjati ovo ikome, jer nisam želio provesti zadnji semestar u tome da me ljudi drugačije tretiraju ili da me sažaljevaju.”

“Moj otac je preminuo jučer, 15.05.2024., a danas sam prisustvovao njegovoj sahrani upravo prije ceremonije dodjele diplome. Zbog toga su mi cipele blatnjave, zato mi ruke drhte – jer sam morao da spustim njega u njegov grob i da ga sahranim.”

“Ne mogu stajati ovdje i pretvarati se da želim da držim ovaj govor, ali isto tako ne mogu baciti nešto za šta je on radi tako jako da bih ja ostvario. Zato ću ići na fakultet i provesti svaki sat svakog dana radeći najviše što mogu da postignem sve svoje ciljeve jer je to ono što je on htio i uradit ću to za njega.”

Alem Hadžić je samo nekoliko sati prije svog govora na ceremoniji dodjele diplome prisustvovao sahrani svoga oca Miralema Hadžića.

Miralem Hadžić je preminuo 15.05. nakon mjesecima duge borbe sa rakom pankreasa.

Nastavi čitati

Najčitanije