Connect with us

BiH

Detalji napada na povratnike: Počinitelj ušao kroz prozor. Vezao ih trakama, udarao i maltretirao

Povratnici u Višegradu Fadil i Ajša Memišević teško su pretučeni i opljačkani u vlastitom domu prvi dan ramazana, a pronađeni su sinoć oko iftara, svezani i sa teškim povredama po tijelu.
Naime, za sada nepoznat maskirani počinitelj maskiran je provalio u kuću Memiševića, dvoje starih u devetoj deceniji života, ispreturao im je stvari, odakle je ukrao novac, a potom pobjegao ostavivši ih vezane i nemoćne.

Kako je za Preporod.info potvrdio Bilal Memišević, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Višegrad, nakon ukazane prve pomoći u višegradskom Domu zdravlja, oni su upućeni u Goražde na dalji medicinski tretman.

“Počinitelj je ušao kroz prozor, a kada je izlazio razvalio je i vrata. Oni su vezani trakama, udarani, maltretirani. Imali su nešto novca, sve im je uzeto. Imali su ljekarski tretman u Višegradu, zbog daljnjih snimanja su upućeni u Goražde, u pratnji glavnog imama. Oni dok ne dođu sebi neće davati izjave”, kazao je Memišević.

Policija je na mjestu događaja, gdje je u toku uviđaj.

“Neka policija uradi svoje, neka materijalne dokaze povezuju. Oni će kada budu u stanju dati izjavu u vezi svega onog čega se sjećaju. S oboma sam razgovarao, vidim da im slike nisu jasne, tako da ćemo sačekati da dođu sebi”, naveo je Memišević.

Naglasio je da su Fadil i Ajša Memišević već 22 godine povratnici u Višegradu.

“Osuđujemo ovaj događaj, posebno u kontekstu toga da se ovaj događaj desio prvog dana ramazana. Nikoga ne optužujemo, ali insistiramo do kraja da se ovaj slučaj rasvijetli, ma ko bio počinitelj“, poručio je Memišević.

BiH

Mazalica: ‘RS se dobro pozicionirala na svjetskoj sceni, mislim da Bošnjacima nije cilj ulazak u EU’

Republika Srpska se opredjelila za trendove multipolarnosti, rekao je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

“Velika je stvar za malu RS da u diplomatskom rangu imaju sastanke za značajnim liderima i faktorima na svjetskoj sceni”, komentarisao je Mazalica nedavne posjete predstavnika iz RS Rusiji, Bjelorusiji te Turskoj.

On tvrdi da se RS “dobro pozicionirala na svjetskoj sceni.”

“Mi se opiremo globalističkoj ideologiji koja ima sve više uticaja na sve zemlje EU. Opredijelili smo se za velike saveznike poput Rusije i Kine, te zemlje imaju pravo veta u Vijeću sigurnosti UN. I ne samo te dvije zemlje, tu su i Turska, Mađarska, Slovačka, koje se također opiru tom globalističkom talasu”, tvrdi Mazalica.

Mazalica je komentarisao i nedavno obraćanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, u kojem je naglasio da se od njega traži da se distancira od RS. “Vučić pokušava da ublaži sve te pritiske koji su na leđima Srbije, ali on sigurno aktivno pomaže RS”, rekao je Mazalica.

Dotakao se i pregovora sa HDZ-om i strankama trojke o pridruživanju EU.

“Mislim da Bošnjacima nije cilj ulazak u Evropsku uniju”, zaključio je Mazalica.

Nastavi čitati

BiH

Dodika baš pogodila izjava predsjednika Crne Gore o RS-u: “Pustit ćemo ga onda da se sastane samo s muslimanima”

Predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku očigledno se nije svidjela izjava predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića da će posjetiti i da poznaje samo BiH, bez entiteta.
Dodik je rekao da ova izjava “predstavlja uvredu za Republiku Srpsku i negiranje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.
Dodik je naveo da je bio u posjeti Skupštini Crne Gore i predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću, da ne poznaje unutrašnju komunikaciju struktura vlasti u Crnoj Gori, ali da “nije ni očekivao da će da ga pozove Milatović, niti da se sastane sa njim”.”Kako će proći kad bude došao u Sarajevo, vidjet ćemo. Jer možda ga i pustimo da se sastane samo s muslimanima, ali to onda nije BiH”, naveo je Dodik na društvenoj mreži “X”.

Podsjećamo, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović komentarisao je posjetu Podgorici predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika.

“Meni je dolazak Dodika, skoro pa nenajavljen, bio pomalo čudan. Gospodin Dodik je predsjednik Republike Srpske, moji stavovi o Bosni i Hercegovini su veoma jasni i doživljavam je kao jednu cjelovitu državu i tu je sva priča koju imam sa gospodinom Dodikom u tom smislu završena”, rekao je predsjednik Crne Gore.

Nastavi čitati

BiH

Obustavljen saobraćaj na graničnim prijelazima od Izačića do Brčkog zbog pada sistema u Hrvatskoj

Saobraćaj je obustavljen na graničnim prelazima od Izačića do Brčkog, zbog pada sistema u Hrvatskoj, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Na graničnim prelazima u Bosni i Hercegovini zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Saobraćaj se na većini puteva u BiH odvija po suhim i mjestimično vlažnim kolovozima, a u kotlinama magla smanjuje vidljivost mjestimično, saopšteno je iz Auto-moto saveza RS-a.

Na dionicama u usjecima povećana je opasnost od odrona.

Radi uključivanja i isključivanja mehanizacije angažovane na izgradnji auto-puta na Koridoru 5C od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Rudanka – Doboj.

Zbog radova na putnom pravcu Rača – Bijeljina u rejonu Balatuna, saobraća se usporeno, jednom trakom. Na istom putnom pravcu, zbog oštećenja kolovoza i povećane frekvencije teretnih vozila, neophodna je oprezna vožnja.

Do 12. maja radi izvođenja bušačko-minerskih radova biće privremeno obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Sarajevo-Foča, dionica Trnovo – Miljevina u kanjonu rijeke Bistrice između 7.00 i 16.00 časova dva puta po pet-sedam minuta.

Radi izvođenja radova bušenja i miniranja na kamenolomu “Grapska – Kostajnica” u mjestu Kostajnica, grad Doboj, biće privremeno obustavljen saobraćaj na dionici regionalnog puta Doboj – Modriča, u mjestu Kostajnica do 29. marta.

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Sastavci-Ustiprača saobraćaj se odvija jednom trakom, a reguliše ga privremeno postavljena signalizacija. Na mostu je zabranjen saobraćaj za vozila čija dozvoljena masa prelazi 12 tona.

Zbog rekonstrukcije dionice magistralnog puta Brod na Drini (Foča) – Hum (Šćepan Polje), izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini – Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog rehabilitacije magistralnog puta Gradiška – Nova Topola – Klašnice i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice jedan-Nova Topola, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja. Režim u saobraćaju izmijenjen je iz zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Gradiška-Nova Topola i Čatrnja – Gradiška.

Na magistralnom putu Gradiška – Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona na nadvožnjaku broj 238 na dionici magistralnog puta Klašnice dva – Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika.

Na Mostu kralja Aleksandra u opštini Rudo zabranjen je saobraćaj za motorna vozila ukupne mase preko 10 tona, dok se za putnička vozila ograničava brzina kretanja na 20 kilometara na čas.

Zbog rušenja tunelske cijevi, tunel broj 58, od ponedjeljka, 4. marta, biće zabranjeno odvijanje saobraćaja za sva vozila na dijelu magistralnog puta Dobro Polje – Miljevina. Do 29. marta mještani Kalinovika će koristiti regionalni put prema Foči: Dobro Polje – Jažići i Jažići – Jelašica – Miljevina, dok će ostala putnička i teretna vozila do 12 tona biti preusmjeravana na magistralne puteve Foča – Ustikolina – Grebak – Zagor – Delijaš – Trnovo.

Na regionalnom putu Razboj – Rudanka, na lokaciji prevoj Ljeskove vode, zbog radova, saobraćaj se za putnička vozila odvija usporeno, dok se teretna vozila preusmjeravaju na alternativni pravac preko Jelaha.

U FBiH magla smanjuje vidljivost na putnim pravcima Bosanski Petrovac – Drvar i Glamoč – Livno.

Na dionici Ključ – Sanski Most zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

Zbog aktiviranih klizišta jednom trakom naizmjenično saobraća se na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka.

Nastavi čitati

Najčitanije