Connect with us

BiH

Dodik u Podgorici: “Srpski svet je fenomenalna ideja, tome niko ne treba da se protivi!”

Published

on

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić kazao je na konferenciji za medije sa Miloradom Dodikom, da mu je velika čast što je primio predsjednika BiH entiteteta Republika Srpska.

“Imali smo važne razgovore. Nova i SNSD su sestrinske i srpske stranke koje podržava srpski narod, a naši odnosi su najbolji mogući”, kazao je Mandić. Rekao je da, “ko uvažava BiH, ne može je uvažavati bez Repzblike Srpske.

Mi uvažavamo RS jer BiH nema bez nje. To je odlučio Dejton i to podržava cijeli razuman svijet. Ko osporava prava Srba u BiH, taj osporava prava Srba svuda”, naveo je Mandić.

Kazao je da su razgovarali o ekonomiji, Hidroelektrani Buk Bijela i potencijalima Bilečkoj jezera.

“Vjerujemo da će Crna Gora biti prva koja će se priključiti EU, a prvi koji nas podržavaju na tom putu su RS i BiH”, dodao je Mandić, dodajući da je spreman da na isti način razgovara sa svim političarima iz regiona, da bi, kako je rekao, pozicija Crne Gore bila uvažena i kako bismo gradili najbolje odnose sa svim susjedima.

Dodik je zahvaljujući Mandiću na domaćinstvu i gostoprimstvu, kazao da podržava stabilnost i razvoj Crne Gore, te da podržava crnogorski put ka EU.

“RS nije remetilački faktor, ona čini BiH i mi uvažavamo ustavni poredak BiH. Sve što su radili visoki predstavnici danas je neprihvatljivo i to nije evropski put”, rekao je Dodik.

Istakao je da poštuje status Crne Gore.

“Za nas je NATO neprihvatljiv ali poštujemo odluku Crne Gore da bude dio tog saveza. Poštujući ustavni poredak ove zemlje, došao sam da podržim Mandića i njegovu političku strukturu”, naveo je Dodik.

“Svima želim sve najbolje ali je moja obaveza da se borim za ravnopravan status srpskog naroda i srpske politike. U Crnoj Gori je dugo bila zapostavljena ta srpska politička dimenzija. Vjerujem da može da se izgradi prihvatljivije društvo u kome će Srbi imati slobodu”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je Crna Gora priznala Kosovo mimo interesa Srba u Crnoj Gori.

Srpski svijet je, prema njegovim riječima, fenomenalna ideja i niko protiv toga ne bi trebao da ima ništa.

Rekao je i da je razvoj ekonomskih odnosa prioritet.

“Preko predsjednika Mandićaa smo došli u situaciju da razvijamo najbolje odnose i mi ćemo to činiti. Predložio sam potpisivanje Sporazuma predsjedniku Mandiću o saradnji u oblasti privrede, prosvjete i kulture i nema razloga a ga ne prihvati”, rekao je Dodik.

Dodik je naveo i da su dogovorili sastanak u Trebinju, kako bi riješili probleme koje Crna Gora ima sa Bilećkim jezerom.

“Ideja je da iz Bilećkog jezera izvlačimo vode koja bi išla do Herceg Novog. Ranije vlasti Crne Gore, nisu imale razumjevanja za to”, rekao je Dodik.

BiH

Sin ratnog zločinca Ratka Mladića: “Moj tata je u lošem stanju, jedva se kreće, ima opasne aritmije”

Published

on

By

Presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić, koji se nalazi u haškom pritvoru, i dalje je lošeg zdravstvenog stanja, jedva govori, a u međuvremenu je imao i dodatne probleme sa aritmijama opasnim po život, rekao je njegov sin Darko Mladić.

“Razgovarali smo sa njim u utorak i četvrtak, jedva govori, dosta je slab. Borimo se da mu ne bude gore”, rekao je Darko.

Prema njegovim riječima, nakon nedavne posjete ljekara iz Banja Luke, generalu Mladiću je nešto bolja terapija, ali je u međuvremenu imao dodatne probleme sa aritmijama koje su opasne po život, pa je dobio neku novu terapiju, ali ne zna se koju.

“Vidi se da je sve lošije i lošije… Jedva može dvije rečnice da sastavi, jedva može da govori kako treba… Nije baš da ne može da komunicira, ali ne može ni da priča. Teško mu je da govori, ali govori”, ispričao je Darko.

On je naveo da se njegov otac vrlo otežano sam kreće, a kada ga pitaju za hranu, uvijek kaže da je nešto jeo, međutim, prilikom posjete primijete da je to dosta slabo.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske služi u haškom pritvoru kaznu doživotnog zatvora. Zločinca Mladića, koji je operisan 8. januara u holandskoj bolnici i ugrađen mu pejsmejker, u februaru je pregledao i tim ljekara iz Republike Srpske.

Nastavi čitati

BiH

Sinovi Rame Isaka Arnel i Aldin učestvovali u tučnjavi, mladiću nanijeli teške tjelesne povrede

Published

on

By

Sinovi federalnog ministra policije Rame Isaka, Arnel i Aldin, učestvovali su u tučnjavi koja se dogodila u noći devetog aprila u Zenici kod pumpe koja je u vlasništvu Arnela Isaka, saznaje Klix.ba.

U Zenici je u ulici Sarajevska na benzinskoj pumpi “DHD” devetog aprila u 03:00 sati, došlo do narušavanja javnog reda i mira na navedenoj benzinskoj pumpi.

U tom događaju učestvovali su učestvovali A.J., rođen 1998. godine sa jedne strane, dok su sa druge strane učestvovali D.A., rođen 2004. godine, I.A., rođen 1996. godine i I.A., rođen 2000. godine, svi iz Zenice, kojom prilikom je lice A.J. zadobilo teške tjelesne povrede, koje su konstatovane u Kantonalnoj bolnici Zenica.

O svemu navedenom je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona po čijim uputama su lica D.A, I.A. i I.A. ispitana u svojstvu osumnjičenih, a nakon kompletiranja svih dokaza i obavještenja protiv istih će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu “Učestvovanje u tuči”, potvrđeno je za Klix.ba iz MUP-a ZDK.

Prema nezvaničnim saznanjima, u tučnjavi su učestovali Arnel Isak (1996. godište), inače zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i Aldin Isak (2000. godište), sinovi ministra Rame Isaka.

 

Nastavi čitati

BiH

Prelazak na drugu valutu: Hoće li BiH uskoro uvesti euro?

Published

on

By

Marko Đogo, dekan Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, kaže da je dvadeset članica Evropske unije zamijenilo nacionalne valute jedinstvenom valutom eurom.

 

Šef Delegacije Evropske unije Johan Zatler, izjavio je da bi Bosna i Hercegovina trebala pristupiti jedinstvenom području plaćanja u eurima. Ekonomski stručnjaci ocjenjuju da naša zemlja ne ispunjava sve potrebne kriterije za prelazak na euro i da ne bi imala značajnije benefite.

– To bi dramatično smanjilo troškove prekograničnih ekonomskih transakcija za pojedince i preduzeća. Planiramo proširiti i takozvane zelene trake na granicama EU kako bi se koristila tehnologija i saradnja između carine i službenika za provođenje zakona da bi se robi omogućio brži i lakši prelaz granica – rekao je Zatler.

 

Bivšeg guvernera Centralne banke Kemala Kozarića čudi Zatlerova izjava, jer bi, kaže, trebao da zna uslove pod kojima se ulazi u evropsku monetarnu uniju. Prvi je da BiH postane članica EU, pa onda da ispuni četiri kriterija.

 

– Mi od 4 kriterija imamo dva: fiksni kurs i nisku inflaciju. S druge strane, imamo nezaposlenost preko 10 posto i tekući račun koji je negativan tako da ne ispunjavamo master kriterije. Inače unilateralna eurozacija nije dozvoljena, moramo ispuniti te kriterije da bi razmišljali o evropskoj valuti – rekao je Kozarić.

 

Građani Bosne i Hercegovine vjeruju u konvertibilnu marku i to pokazuje i rast depozita, kaže profesor Branimir Skoko. Napominje da je Hrvatska početkom prošle godine prešla na euro, što su trgovci iskoristili da dignu ili zaokruže cijene, pa su rast cijena platili građani.

 

– Ja ne znam koje bi to bili značajniji benefiti. Trenutno smo u procesu uvođenja SEPA platnog prometa i to treba olakšati platni promet, ali nije vezan za euro, to je proces koji je poguran dobivanjem kandidatnog statusa i nije uvjetovan ni vezan uvođenjem eura – ističe Skoko.

 

Marko Đogo, dekan Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, kaže da je dvadeset članica Evropske unije zamijenilo nacionalne valute jedinstvenom valutom eurom.

 

– Dvadeset godina nakon uvođenja eura sedam zemalja u eurozoni odbilo je pridružiti se monetarnoj uniji, jer žele da zadrže nacionalnu valutu i ekonomsku nezavisnost – podsjetio je.

 

(BHRT)

Nastavi čitati

Najčitanije