Connect with us

USK

Drama u Bihaću: Maloljetnik skočio s mosta u Unu, ostavio mobitel i odjeću na mostu, roditelji potvrdili da je njihov sin!

Vrši se uviđaj i pregled šireg korita rijeke Une, kažu za portal “Avaza” iz MUP-a USK

USK

U teškoj saobraćajnoj nesreći kod Velike Kladuše jedna osoba smrtno stradala

U mjestu Gornji Purići kod Velike Kladuše dogodila se teška saobraćajna nesreća koja je rezultirala smrtnim ishodom jedne osobe.

Prema nezvaničnim informacijama, pješak je tragično izgubio život ispred svoje kuće kada ga je udario vozač neregistriranog vozila. Mještani tog područja su istaknuli da se u tom dijelu vozi jako brzo, te da je bilo samo pitanje vremena kada će se dogoditi neka tragedija.

Policija je trenutno na terenu i vrši očevid kako bi utvrdila okolnosti nesreće. Više informacija bit će poznato nakon završetka istrage.

Nastavi čitati

USK

Kladušanin Aziz Dizdarević: Ko ne plaća reket UIO ne može uvoziti auta

Iz UIO navode da se u svimpredmetima prema spomenutom obvezniku radilo u skladu sa zakonima

– Odgovorno tvrdim da sve i jedan uvoznik koji nema problema sa upravom plaća reket. Sto posto plaćaju reket, samo što ljudi ne smiju da kažu, otvoreno u razgovoru za Capital tvrdi vlasnik firme Finiš iz Velike Kladuše Aziz Dizdarević koji je godišnje uvozio po 500 automobila u BiH.

On u razgovoru za ovaj portal govori o carinskim malverzacijama i otkriva da je morao prestati da uvozi vozila zato što više nije htio da plaća reket. Najveće probleme, kako kaže, imao je sa donedavnim šefom Regionalnog centra UIO Banjaluka Begom Dudakovićem.

– Tražili su reket od mene, ako ne dam reket, onda neće da prihvataju fakture, ne daju mi zapisnike, kad zatražim zapisnik, odgovore da je to njihov dokument. Sad je valjda došao Goran Marinković, nisam tog čovjeka upoznao, mislim da će promijeniti, ali Bego Dudaković je jedan kriminalac, jedan reketaš koji je vjerovatno radio direktno za Džakulu, kaže Dizdarević.

On tvrdi da ima dokaze za optužbe koje iznosi, pokazuje gomilu papira i kaže:

– Evo dokaza. Dokazi su da me prisiljavaš, tražiš mi depozite za sva motorna vozila dok uvoznici u Hercegovini Zum, Kramar, Zeka prom uvoze i ne plaćaju depozit, kaže Dizdarević.

Zbog svega toga odlučio je da se prestane baviti uvozom auta.

Govoreći o uvozu auta preko firme Exit auto‘s iz Holandije nakon što je utvrđeno da je više od 5.000 vozila uvezenih preko te firme nezakonito oslobođeno carine, o čemu je ranije pisao Capital, Dizdarević kaže da su u to upetljani carinski službenici i pojedini špediteri.

On kaže da je pitanje uvoza vozila preko pomenute holandske firme posao za SIPA i da je spreman sve što zna da kaže inspektorima. Dizdarević tvrdi i da je većina faktura firme Exit auto‘s lažna i falširana, ali da vlasnici te firme s tim nemaju ništa, već da se lažne fakture štampaju i falširaju u BiH.

Dizdarević je iznio niz direktnih optužbi na račun službenika i rukovodilaca UIO. Na te optužbe iz Uprave su odgovorili da „ukoliko smatra da su narušena njegova prava nakon prvostepenog upravnog postupka, obveznik može izjaviti žalbu koja se rješava u drugostepenom upravnom postupku, nakon čega se može pokrenuti i upravni spor ako i dalje smatra da su njegova prava narušena“.

– U svim predmetima se prema pomenutom obvezniku postupalo u skladu sa važećim propsima i jednako kao i prema svim ostalim obveznicima, odgovorili su, između ostalog, iz UIO BiH.

Nastavi čitati

USK

Tučnjava migranata u blizini Robota u Bihaću

U blizini tržnog centra Robot u Bihaću dogodio se sukob među većom grupom migranata.

Prema svjedočenjima očevidaca, sukob je započeo kao verbalna rasprava, ali se brzo eskalirao u fizički obračun.

U ovom incidentu sudjelovala su četiri migranta iz Maroka.

Kao rezultat sukoba, nekoliko osoba zadobilo je lakše tjelesne povrede.

Očekuje se da će policija istražiti ovaj incident i poduzeti odgovarajuće mjere kako bi osigurala sigurnost u tom području.

Nastavi čitati

Najčitanije