Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Državljanin BiH (40) izboden u Austriji: Uhapšena dva osumnjičena

Published

on

Četrdesetogodišnji državljanin BiH brutalno je izboden na ulici u austrijskom Marhtrenku u petak ujutro.

Unesrećeni je s teškim povredama prebačen u bolnicu, gdje je ubrzo preminuo.

 

Potraga za dva moguća počinioca brzo je okončana, a uhapšeni su crnogorski državljanin (40) i mladić (19) zasad nepoznate nacionalnosti.

Nije poznato šta je motiv zločina koji se dogodio u Gornjoj Austriji.

 

U početku se ništa nije znalo o identitetu žrtve. Muškarac kod sebe nije imao dokumente. Kasnije se ispostavilo da je riječ o bh. državljaninu.

Ubrzo nakon ubistva dva osumnjičena napadača uhapšena su na dvije različite lokacije.

Obojica su trenutno na ispitivanju, a istraga je u toku.

Radiosarajevo.ba

Svijet / Zanimljivosti

Beogradski muftija: Ovaj narod nije genocidan, moja Srbija to ne zaslužuje

Published

on

By

Beogradski muftija Mustafa Jusufspahić nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici izjavio je da “ovaj narod nije genocidan” i da “njegova Srbija to ne zaslužuje”.

„Srbija je moja zemlja, u njoj živimo i Bogu se molimo u džamijama, crkvama i sinagogama. Na hiljade džamija postoji gdje se oko 600.000 muslimana koji ovdje žive i mole.

Muslimani na teritoriji Srbije koja je pod vlašću većinskog pravoslavnog stanovništva žive i rade u slozi i dijele zajedničku sudbinu vjekovima i ja to kao musliman moje Srbije svjedočim“, naveo je Jusufspahić na društvenoj mreži X i dodao:

„Ovaj narod nije genocidan i moja Srbija to ne zaslužuje“.

 

Jusufspahić je ocijenio i da su kroz historiju „sigurno postojali pojedinci koji su imali takve sulude ideje“, ali da „one nisu zarazile narod koji se i danas bori protiv takvih ideja bilo gdje u svijetu“.

 

“Moja Bosna i Hercegovina je propatila i svaku njenu bol sam proživljavao u svom srcu. Njen život kao i život moje Srbije je od Boga nam dat da jedni sa drugima pod ruku u slozi živimo. Budimo pametni i greške iz prošlosti ne ponavljajmo, popravimo ih i budimo bolji ljudi. Bog nas pomogao“, naveo je muftija.

 

 

Beogradski muftija komentarisao je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici koje se dogodilo u četvrtak u Generalnoj skupštini UN-u.

Za su glasale 84 zemlje, protiv je bilo 19, dok je 68 država bilo uzdržano.

Rezolucijom o Srebrenici 11. jul proglašava se Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

N1

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Radnici iz BiH uhvaćeni u radu na crno u Njemačkoj: Biće protjerani

Published

on

By

Pripadnici njemačke Carine, Odjeljenja za suzbijanje rada na crno, u četvrtak, 24.maja, su tokom opsežne kontrole na gradilištu u gradu Hale otkrili 15 radnika na crno, među kojima su i radnici iz Bosne i Hercegovine.

Kako stoji u saopštenju Carine, riječ o radnicima koji su radili bez boravišne i radne dozvole. Pored radnika iz BiH, sa gradilišta su udaljeni i radnici iz Srbije, Bjelorusije i Ukrajine. Svi oni su zatečeni bez potrebnih dokumenata.

Prema važećim zakonima, svaki strani radnik mora da ima i regulisano boravište u Njemačkoj.

 

Nakon što su radnici udaljeni sa gradilišta, najavljeno je da će poslodavci biti kažnjeni zbog kršenja njemačkoh Zakona o radu. Radnici su predati u nadležnost imigracionih vlasti i biće protjerani iz zemlje.

Inače, riječ je o koordinisanoj akciji protiv rada na crno, koja se sprovodi u više zemalja Evropske unije.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Vučić nakon što je izglasana Rezolucija: Ja sam završio karijeru, ovo je bio ekser u sanduk

Published

on

By

Učinio sam sve, oni su učinili sve da nas ponize, a mi smo se uzdigli u visine. Ja ne mogu reći da smo pobijedili jer su takve procedure, ali svima je jasno kakav je rezultat, rekao je predsjednik Srbije

Predsjednik srbije Srbije Aleksandar Vučić sinoć je, nakon sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kojoj je izglasana Rezolucija o genocidu u Srebrenici, izjavio kako je “završio karijeru i kako mu mnoge stvari neće oprostiti”, piše Nova.rs.

“Ja sam večeras ovdje završio karijeru. Mnoge mi stvari neće oprostiti, ovo je bio ekser u sanduk. Učinio sam sve, oni su učinili sve da nas ponize, a mi smo se uzdigli u visine. Ja ne mogu reći da smo pobijedili jer su takve procedure, ali svima je jasno kakav je rezultat”, rekao je Vučić u obraćanju novinarima u New Yorku.

Vučić je kazao kako su navodne procjene onih koji su predložili Rezoluciju bile da će više od 110 zemalja glasati za nju, a da će suzdržanih biti oko 45.

“A nas je bilo 107 (onih koji su glasali protiv i onih koji su bili suzdržani). Znači njih 84 prema 107 onih koji nisu željeli pristati na njihov prijedlog, a ne pričamo o tome kako se došlo do tih 84, jer bi realno za Rezoluciju glasalo 60 i nešto, ostale su pritiskali”, rekao je predsjednik Srbije.

On se zahvalio svim zemljama koje su glasale protiv i bile suzdržane tijekom glasanja.

“Ogromno hvala mađarskoj braći, oni su jedini koji su bili protiv u našem okruženju, ali hvala i Slovačkoj, Grčkoj i Cipru koji su bili suzdržani i koji su pokazali prijateljstvo prema Srbiji”, rekao je Vučić.

“Imate barem tri zemlje koje su bile prisiljene, a na kraju su bile suzdržane. Nevjerojatno kakvi su pritisci bili i što su sve radili… Ovo se prvi put dogodilo da nije jednoglasno”, dodao je on. Vučić je rekao i kako će razgovarati s Bošnjacima u Srbiji u narednom periodu. “Imamo jednu zemlju i moramo zajedno boriti se za budućnost”, izjavio je on.

Nastavi čitati

Najčitanije