Connect with us

Magazin

Facebook vam je preplavila poruka “Vidi ko je poginuo”? Evo o čemu se radi

Na Facebooku se svakodnevno pojavljuju razne prijetnje i opasnosti, stoga korisnici trebaju biti oprezni prilikom klikanja na poveznice, komuniciranja s nepoznatim osobama i dogovaranja kupovine i prodaje, kako na Facebooku tako i općenito na internetu. Jedna od čestih prevara koja je bila učinkovita među korisnicima Facebooka odnosi se na lažne informacije o smrti neke osobe.

Takve prevare obično dolaze u obliku poveznica s naslovima poput “Vidi tko je poginuo u nesreći, mislim da ga poznaješ, jako mi je žao”, uz koje se objavljuje link na video snimku navodne nesreće. Kako u tim objavama ne navodi se ime osobe koja je umrla, korisnici često ne razmišljajući klikaju na te poveznice, a to može rezultirati širenjem virusa, prevarom, krađom podataka i slično.

No, ovdje se ne radi o stvarnoj snimci nesreće, već o nečemu mnogo ozbiljnijem. Kada korisnici kliknu na poveznicu, odvedeni su na stranicu koja zahtijeva da unesu svoje korisničko ime i lozinku s Facebooka kako bi pročitali vijest. Time zapravo predaju svoje podatke prevarantima, a istovremeno se odjavljuju s Facebooka i gube pristup svom profilu. Također, na taj način se može preuzeti zlonamjerni program koji prati korisnike i krade njihove osjetljive podatke.

Ova prevara je uvjerljiva zbog toga što se nakon što netko nasjedne na nju, ista poruka automatski šalje putem Facebook Messengera osobama s njihove liste kontakata. Primatelji, koji ne sumnjaju zbog toga što poruke dolaze od prijatelja ili rodbine, često niti ne razmišljaju o mogućim opasnostima, piše Index.hr.

Ako ste označeni u takvoj objavi na svom zidu, prva stvar koju možete učiniti je prijaviti objavu kako biste upozorili Facebook tim. Također, pokušajte izvan Facebooka kontaktirati osobu koja je navodno objavila tu objavu i obavijestite je o situaciji kako biste provjerili je li netko preuzeo njen profil.

Ako ste već kliknuli na poveznicu i unijeli svoje podatke, morate djelovati brzo. Odmah promijenite lozinku na svom Facebook profilu. Također, provjerite ima li promjena u podacima na vašem profilu, kao što su e-mail adresa, broj telefona ili drugi podaci.

Magazin

FOTO Supruga Denisa Bećirovića zablistala i na otvaranju BH Fashion Weeka

Mirela Bećirović, supruga člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića pojavila se na otvaranju 45. BH Fashion Weeka u Sarajevu i oduševila svojim izgledom.

Da je Mirela vodila računa o svakom detalju govori i činjenica kako je make up savršeno ukopila sa odjevnom kombinacijom.

A post shared by Mirela Bećirović (@mirela.becirovic.mb)

 

Prije nekoliko dana Mirela je privukla šažnju javnosti i izgledom na svečanom prijemu povodom Dana državnosti BiH.

Nastavi čitati

Magazin

VIDEO Majka Donne Ares: Nisam mogla pet godina pošteno govoriti, a kamoli zapjevati

„Idem sama kroz oluje“ naziv je nove pjesme i spota, koje je objavila Ajka Kolaković. Majka Donne Ares ističe da su prve reakcije odlične.

 

 

– Spot opisuje snagu žene, kao i čovjeka uopće. Snagu žene koja je bila sretna i prošla sve životne oluje u raznim naletima i koja se nakon svega digla iz ničega. Ona nosi ožiljke tih oluja, ali je stala na noge i stoji uspravno kao stijena što je biju oluje – kaže Kolaković za portal „Avaza“.

Mnogi su zaplakali

Pjesmu je  radio Ado Iftić.

– Radili smo je lagano, bez pritisaka, a pošto on zna moj život, svaka riječ me opisuje. A mnogi su zaplakali – govori nam Ajka.

 

Spot je sniman na Jadranskom moru, u okolini Senja , gdje su, kako kaže Ajka, najjače bure.

– Ja trenutno djelujem samostalno što se tiče snimanja pjesama i imam predivan ansambl „Prijatelji sa Une“ i s njima nastupam. U ponedjeljak smo imali nastup u Kulturnom centru u Bihaću, a gosti su nam bili „Banjalučki vez“ iz Banje Luke. Sala je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a mi kasnije idemo njima u posjetu – kaže Kolaković.

Ožiljci nisu manji, ali naučiš živjeti s njima

Na koncu poručuje:

– Ako svojim primjerom mogu bilo kome pomoći ko trenutno proživljava najgore oluje, bit ću sretna, jer znam koji su to usponi i padovi. Nisam mogla pet godina pošteno govoriti, a kamoli zapjevati. Ali preko noći sam se digla i, baš kao oluja kad se smiri, našla sam neki mir. Ožiljci nisu manji, ali naučiš živjeti s njima. Pošto sam ja profesionalni muzičar, želim da ostane neki pečat iza mene. Meni nije bitno koliki će biti pečat, kao nekima, već me to čini sretnom – zaključuje Ajka.

Donna Ares preminula je 2. oktobra 2017. godine.

Nastavi čitati

Magazin

Selma Bajrami: ‘Iz Srbije mi prijete smrću, ovako nasrtati na jednu ženu i majku’

Selma Bajrami našla se na udaru srbijanskih medija nakon što je na društvenim mrežama objavljen snimak na kojem pjeva albansku pjesmu „Valle Kosovare” i uz nju pokazuje dvoglavog orla, koji je simbol albanskog naroda.

 

 

Zabrana nastupa

Nakon toga nekoliko profila tražilo je zabranu nastupa ove bh. pjevačice na srbijanskim televizijama i otkazivanje njenih gostovanja u Srbiji. Čak je jedna televizija objavila anketu u kojoj pitaju da li Selmi treba zabraniti ulazak u Srbiju.

 

– Kao što većina zna, moji korijeni jesu s Kosova, dakle, moj djed je Albanac s Kosova. Na tom nastupu su iz publike tražili da otpjevam tu pjesmu i ja nisam imala razloga da to ne uradim. Sutra, kada dođem u Beograd, otpjevala bih „Odakle si, sele“. Muzika pobjeđuje svako zlo – oglasila se Selma nakon medijskog linča.

Zasmetala sam

 

No, sada se našla na meti još žešćih prijetnji. Za „Dnevni avaz“ kaže kako ona zna ko stoji iza ovog

– Nekome sam, očito, zasmetala jer sam se vratila na srbijansku scenu na velika vrata. Nažalost, počela sam dobivati i prijetnje smrću iz Srbije. Znam ko je sve ovo pokrenuo i neka mu je na čast, ovako nasrtati na jednu ženu i majku – kazala je Bajrami.

Nastavi čitati

Najčitanije