Connect with us

Cazin

FOTO Mevludom obilježen završetak unutrašnje obnove u Gradskoj džamiji u Cazinu

Brojni vjernici s radošću su se odazvali pozivu Muftijstva bihaćkog i Medžlisa Islamske zajednice Cazinu na program – mevlud, u subotu u Gradskoj džamiji u Cazinu upriličen povodom završetka unutrašnje obnove džamije.
Među uzvanicima bili su i predstavnici kantonalne vlasti, na čelu sa premijerom Mustafom Ružnićem koji je istaknuo da Vlada USK, kroz brojne projekte putem grantova za vjeru, kulturu i očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa, nastoji doprinijeti očuvanju nacionalnih spomenika, među kojima je i Gradska džamija u Cazinu, što je od značaja ne samo za vjernike nego i za očuvanje kulture.
Gradska džamija u Cazinu, stoji u zapisima historičara, u zidinama Starog grada Cazina, sagrađena je 1879. godine, na istom mjestu gdje je prethodno za vrijeme osmanske vlasti bila drvena džamija. Džamija je teško oštećena u potresu koji je pogodio Bosansku krajinu 9. novembra 1880. godine. Obovljena je nakon tri godine intenzivnog rada i svečano otvorena 1883. godine. Za obnovu ove bogomolje car Franjo Josip donirao je islamskoj zajednici 500 zlatnika. Prvobitna drvena munara 1924. godine zamijenjena je kamenom munarom koju je projektovao arhitekta Ljudevit Missoni. U džamiji se nalazi veliki luster kojeg je ovdašnjim vjernicima, prema narodnom predanju, poklonio car Franjo Josip.
Graditeljska cjelina – Stari grad Cazin sa džamijom proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 2005. godine.
Na samom početku, prisutnima su se obratio Smajo-ef. Šabić, imam ove džamije, predstavljajući uloženi trud u rekonstrukciji ove džamije:
„Preko pola miliona konvertibilnih maraka je uloženo u rekonstrukciju ove džamije. Sada nam predstoji uređenje dvorišta i džematska kuća. Zahvalan sam svima koji su na bilo koji način pružili podršku nama u ovom hajirli poslu i nadam se da će nam i u buduće životna parola biti Kur'anska maksima: „Natječite se u dobročinstvu i bogobojaznosti!“. Kada smo krenuli u rekonstrukciju džamije, podovi, zidovi, stolarija i kompletna unutrašnjost je ukazivala da je nužnost bila obnoviti džamiju. Nadam se da ćemo nastaviti davati svoju podršku ovim ljudima da do kraja dovedu temeljitu rekonstrukciju koja podrazumijeva i dvorište i vanjsko uređenje.“ – poručio je efendija Šabić.
Prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa IZ Cazin Said-ef. Mujakić, zahvalivši svima koji su učestvovali u rekonstrukciji ove džamije: 
„Čestitam svima koji su na bilo koji način pomogli rekonstrukciju ove džamije. Posebno sam sretan što je ova džamija dobila ovakav izgled, a za to su zaslužni članovi džematskog odbora na čelu sa predsjednikom Edinom Murićem i članovima građevinskog odbora na čelu sa Mirsadom Džaferovićem. Zahvaljujem i ljudima koji predvode naše institucije, Vladu USK i Grad Cazin, bez čije pomoći bi ovo bilo teže ostvarivo. Pola miliona maraka vakufa je dokaz koliko naš narod i naše institucije cijene džamiju i koliko su spremni uraditi za džamiju. Cazin je u proteklih nekoliko dana dobio dvojicu novih hafiza, mladih ljudi, i sretan sam da mi gradimo infrastrukturu da bi one imale svrhu i smisao i da bi naša omladina u našim džamijama, medresama i drugim ustanovama postigla istinski preporod.“ – poručio je glavni imam efendija Mujakić, koji je prenio selame i čestitke muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića.
U svojstvu predavača se obratio mr. Suad-ef. Mahmutović, koji je istakao značaj namaza i dobrih djela na mjestima gdje se vjekovima čine dove i namaz klanja.
„Mi Bošnjaci smo postali svjesni sebe, svoje vjere i svojih vrijednosti. Mi znamo šta je vakuf i znamo da je to put koji trebamo proći da bi nas se naši nasljednici po dobru sjećati. Uzvišeni kaže: „Nećete postići dobročinstvo dok ne udijelite ono što volite. Ova džamija je čekala ovu generaciju ljudi da obnovi ovu džamiju. Moja generacija je žrtvovana, ali i počašćena generacija kako je rekao general Dudaković. Ova generacija je odbranila domovinu i ova džamija je čekala preko stotinu godina da dođe ova generacija i da obnovi ovu džamiju. Svakome će smrt doći i to je neizbježno, ali je važno da sa sobom ponesemo sevap dobrih djela, a iza sebe generacijama koje dolaze ostavimo nešto što vrijedi.“ – poručio je u svom obraćanju mr. Mahmutović.
Na početku, ašere je proučio hafiz dr. Abdulaziz-ef. Drkić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, a završno ašere mladi hafiz iz Cazin Emir Osmanagić. Dovu na kraju je proučio Ibrahim-ef. Makić.

Cazin

Cazin u protekla 24 sata: Dva krivična djela, narušavanje javnog reda i mira…

U proteklih 24 sata na području Grada Cazin zabilježeni su različiti događaji i pojave. Evo pregleda informacija koje su prikupljene i obrađene:

 1. Policijska stanica Cazin Intervencija:
  • Krivična djela: Evidentirana su dva krivična djela.
  • Javni red i mir: Zabilježeno je jedno narušavanje javnog reda i mira.
 2. Profesionalna vatrogasna jedinica Cazin:
  • Nisu evidentirani nikakvi događaji ili intervencije.
 3. Pregled saniteta:
  • Prikazano je 74 pregleda, od kojih su tri rezultirala povredama.
 4. Vodosnabdijevanje:
  • Stanje je redovno, nema prijavljenih problema.
 5. Elektrosnabdjevanje:
  • Obavještenje od Podružnice “Elektrodistribucija” Bihać glasi da je snabdijevanje električnom energijom uredno.
 6. Komunalne usluge:
  • Odvožnja komunalnog otpada odvija se prema ustaljenom redu.
 7. Stanje na cestama:
  • Opisano je da je kolovoz pretežno mokar ili vlažan, uz pojačan promet vozila u blizini većih gradskih centara.
  • Vozače se upozorava na mogućnost smanjene vidljivosti zbog magle na pojedinim dionicama, kao i na opasnost od odrona zemlje ili kamenja uslijed kišnih padavina.
  • Poseban apel se upućuje vozačima da prilagode vožnju uslovima na putu, posebno na određenim dionicama gdje je oprez potreban.
  • Na dionici Ključ-Sanski Most saobraćaj je obustavljen zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most, preusmjeren je na obilaznicu.
 8. Granični prelazi:
  • Zadržavanja za putnička vozila su kratkotrajna.

Ovo su ključne informacije i događaji koji su se desili u proteklih 24 sata na području Grada Cazin.

Cazin.ba

Nastavi čitati

Cazin

Ženska rukometna reprezentacija večeras u Cazinu dočekuje Grčku

Ženska rukometna reprezentacija BiH večeras igra 3.kolo kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u rukometu 2024. Pred našim seniorkama je dvomeč sa Grčkom, a prva utakmica igra se večeras u Cazinu. Podrška stiže sa svih strana i bez sumnje će puna dvorana biti vjetar u leđa Zmajicama koje će i večeras s ponosom nositi dres reprezentacije BiH! Večeras, nakon tri i po mjeseca ženska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nastavlja kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. Susret 4. kola igra se 3. marta u 16. sati u Kozaniju.

Nakon dva kola u grupi 1 naša selekcija je bez bodova, te je u prva dva kola upisala isto toliko poraza. Naše rukometašice su poražene od Rumunije u gostima (18:49) i Hrvatske na domaćem terenu (17:31). I Grčka je u prva dva kola upisala dva poraza, a prvo mjesto na tabeli dijele Rumunija i Hrvatska, koje imaju po dvije pobjede i po maksimalna četiri boda.

Na Evropsko prvenstvo plasirat će se po dvije najbolje plasirane ekipe iz svake grupe, te četiri najbolje trećeplasirane selekcije. Evropsko prvenstvo će se igrati od 28. novembra do 15. decembra u Austriji, Mađarskoj i Švicarskoj.

Krajina je i ovog puta na nogama i sve je spremno za večerašnji meč u Cazinu, u susret kojem su naše rukometašice gostovale u programu RTV Cazin, a prijem za našu reprezentaciju organizirao je i cazinski gradonačelnik.

Utakmica BiH – Grčka igra se večeras od 19 sati u Gradskoj sportskoj dvorani uz direktan prenos na Face TV.

Nastavi čitati

Cazin

U protekla 24 sata u Cazinu policija imala četiri intervencije

U proteklih 24 sata na području Grada Cazin zabilježeni su različiti događaji i pojave. Evo pregleda informacija koje su prikupljene i obrađene:

Policijska stanica Cazin Intervencija:

 • Krivična djela: Jedno krivično djelo je evidentirano.
 • Javni red i mir: Zabilježena su dva slučaja narušavanja javnog reda i mira.
 • Saobraćajne nezgode: Jedna saobraćajna nezgoda dogodila se s materijalnom štetom.

Profesionalna vatrogasna jedinica Cazin:

 • Nema izvještaja, stanje je mirno.

Pregleda:

 • Ukupno pregledano: 69
 • Povreda: Nije navedeno.
 • Korištenje saniteta: Zabilježena su dva slučaja korištenja saniteta.

Elektrosnabdjevanje:

 • Podružnica “Elektrodistribucija” Bihać PJD Cazin, obavještava kupce da je dana
  28.02.2024.god planirano isključenje el.energije za slijedeća trafo-područja: Srbljani,
  Begići,Crkvino Brdo,Handanagići,Jašaragići,Miostrah, Stijena u vremenu od 08:30-16:00
  sati .

Komunalne usluge:

 • Odvožnja komunalnog otpada odvija se po redovnom rasporedu.

Stanje na cestama:

 • Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu.
 • Slabija magla se pojavljuje na pojedinim dionicama, ali ne utiče bitnije na saobraćaj.
 • Učestali su odroni zbog porasta temperature, pa se preporučuje opreznija vožnja.
 • Izdvajaju se određene dionice puteva kao potencijalno rizične zbog odrona.
 • Radovi na određenim lokacijama utiču na režim saobraćaja, uključujući obustave i preusmjeravanja.
 • Na graničnim prelazima zadržavanja za putnička vozila su kratkotrajna.

Ovo su najvažnije informacije o događajima i stanju na području Grada Cazin u proteklih 24 sata.

 

Cazin.ba

Nastavi čitati

Najčitanije