Connect with us

USK

Hopovac: Zloupotreba položaja mi se politički “pakuje”, nećete me slomiti

Published

on

Nakon što je za N1 iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona potvrđeno da je protiv Almina Hopovca nekadašnjeg ministar obrazovanja USK, a sadašnjeg prijedloga za federalnog ministra unutrašnjih poslova podignuta optužnica zbog, kako je navedeno, zloupotrebe položaja, ali da je Sud još nije potvrdio, on je to jučer demantovao u razgovoru za naš medij, a isto je napisao i danas u dužoj objavi na Facebooku u kojoj tvrdi i objašnjava da je riječ o namještenom procesu te ko mu, kako kaže, sve ovo “pakuje”.

“Nemam službene informacije o tome da je tužilaštvo USK podiglo, ili sud potvrdio bilo kakvu optužnicu protiv mene. O tome čitam u medijima kao i vi, dragi prijatelji. Kako su me moji dušebrižnici, pa i neke partijske kolege osudile i prije same presude, valjda presumpcija nevinosti u ovoj zemlji ne znači mnogo, smatram potrebnim da javnosti obrazložim neke stvari”, započeo je Hopovac.

Dalje dodaje da nikada nije zloupotrijebio svoj položaj dok je obnašao dužnost ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK.

“Svoj posao sam radio časno i pošteno, u skladu sa zakonima i propisima. Medijski napadi, divljih portala, pa i nekih ozbiljnih medijskih kuća, direktne i indirektne prijetnje ljudi iz ozbiljnih institucija ovog kantona, podmetanja i laži na moju ličnost, na moju porodicu i ljude kojima sam okružen traju od dana kada sam preuzeo funkciju ministra obrazovanja USK”, naveo je.

Tvrdi da se u ovom konkretnom slučaju radi o politički instruiranom i orkestriranom “pakovanju” predmeta zloupotrebe položaja.

“Indikativno je da se, kako čitam iz samih medija, protiv mene podiže optužnica baš u trenutku kada se rješava kadrovska križaljka Vlade FBiH i kada se moje ime pojavljuje kao prijedlog SDP BiH za ministra. Postupajući tužilac, čija želja za senzacionalnim nastupima i spektakularnim najavama optužnica je jača od samih postulata prava i pravičnosti, je dobro tempirao ovu od početka napakovanu i napuhanu priču. Ovakvih i sličnih, ‘spektakularnih’ objava optužnica, pa i hapšenja u nekim slučajevima, je bilo i ranije od strane postupajućeg tužioca gospodina Adnana Tulića. Uglavnom predmeti ove tužilačke zvijezde završe sa oslobađajućim presudama. Tako imamo odnedavno niz slučajeva koji su, nakon medijskog linča, završili sa oslobađajućom presudom, medju njima slučaj ‘Komrad’- Hadis Jusić i rahmetli Emdžad Galijašević, pa Said Ljubijankić, direktorica DZ Bihać i da ne nabrajam javnosti poznate ‘spektakle’ ove tužilačke zvijezde. Troškovi ovih procesa građane USK su koštali na stotine hiljada maraka. To je veća cifra čak od novca koji je ‘nestao’ iz ove institucije- Kantonalnog tužilaštva. Hoće li neko snositi odgovornost za to?”, upitao je Hopovac.

 

Kako kaže, trudio se ne komentarisati rad pravosudnih organa, međutim, bio je prinuđen zbog novonastale situacije.

“Kada se prevrši mjera i pomenuta zvijezda selektivno i politički instruirano “odradjuje” poslove smatram da se ćutati više ne može i ne smije, jer, ko je sljedeći? Jasno je da cijela ova priča služi za diskreditaciju moje malenkosti i da su moji ‘prijatelji’ zabrinuti što me je SDP BiH predložio za ministra Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH. Ne vidim razloga za toliko brigu, jer ne funkcionišem po njihovim aršinima”, dodao je.

Pojasnio je i za šta ga, kako ga je nazvao, “pomenuta tužilačka zvijezda” tereti.

“Naime, kao ministar ovlastio sam državne službenike u skladu sa Zakonom o organizaciji organa uprave da potpisuju pojedinačna akta iz nadležnosti svog sektora. Medju njima i Damiru Redžiću kojem je nakon nagodbe sa tužilaštvom ukinuta suspenzija i u skladu sa zakonom je vraćen na posao u državnu službu. Pomenuti državni službenik je osudjen zbog krivotvorenja potpisa ministra na uvjetnu kaznu uz mjeru zabrane ‘vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije-rukovodeća pozicija državnog službenika u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta u trajanju od pet godina od pravosnažnisti odluke’. Tužilac Tulić me tereti da sam prekršio gore navedenu odrebu presude, te da sam zloupotrijebio svoj položaj i time gospodinu Redžiću omogućio sticanje koristi (valjda samo tužiocu poznate koristi)”, naveo je Hopovac.

Naime, podsjećanja radi, Hopovac je ranije dovođen u vezu sa nezakonitim djelom kada je, kao ministar obrazovanja USK, na dužnost vratio Damira Redžića koji je imao mjeru zabrane imenovanja na rukovodeće dužnosti, nakon što je uhapšen i osuđen u aferi Vozač 2, a za N1 je iz Tužilaštva USK potvrđeno da je optužnica u ovom predmetu podignuta ali da je Sud još nije potvrdio.

U februaru 2022. godine su zbog istrage o zloupotrebi položaja Pripadnici SIPA-e pretresli prostorije ministarstva i izuzeli određenu dokumentaciju. Između ostalog Hopovca su sumnjičili da je Damira Redžića, državnog službenika koji je trebao biti suspendovan, ovlastio da u njegovo ime potpisuje dokumente.

“Zakonom o državnoj službi USK propisana su radna mjesta u državnoj službi, te po istim odredbama gospodin Redžić nije postavljen na poziciju rukovodećeg državnog službenika, nego se nalazi na poziciji šefa organizacione jedinice bez unutrašnjih organizacionih jedinica, što po Zakonu spada u ‘ostale državne službenike’. U presudi Općinskog suda u Bihaću koju sam citirao gore, a kojoj je prthodila nagodba gospodina Redžića i postupajućeg tužioca gospodina Tulića, nije navedeno da osudjeni državni službenik ne može konzumirati prava iz Zakona o organizaciji organa uprave tačnije člana 70. stav (3) propisano je da ‘rukovodioci mogu ovlastiti rukovodeće državne službenike, ili druge državne službenike da donose pojedinačne akte za odredjena pitanja'…”, pojasnio je Hopovac.

Naveo je i za šta je ovlastio Redžića.

“Dakle, gospodina Redžića kao i sve druge državne službenike sam ovlastio da donose pojedinačna akta iz nadležnosti svog sektora, a nikako ga postavio na rukovodeću poziciju, ili kako je to portparolka tužilaštva izjavila u medijima da rukovodi Ministarstvom. Niti jednom odredbom presude Općinskog suda u Bihaću gospodin Redžić nema zabranu ovakve vrste. Zašto je presuda takva kakva je i zašto se gospodin Tulić nagodio sa gospodinom Redžiće na uvjetnu kaznu i gore navedene mjere zabrane za krivotvorenje ministrovog potpisa, trebate pitati njih”, rekao je.

Dalje je istakao da nije počinio nikakvo krivično djelo niti prekršio presudu Općinskog suda te da je to postupajućem tužiocu jasno.

“Kažu da se o radu pravosudnih i tužilačkih organa ne raspravlja. Ćutati više nećemo. O ovakvom radu, selektivnom, politički instruiranom, bez ikakvih posljedica po postupajućeg tužioca, hoćemo raspravljati itekako. Na sva zvona. Čast svim tužiocima i sudijama koji pošteno i predano rade svoj posao. Mislim da ih ima mnogo više. Čast mi je biti prijedlog SDP BiH za ministra unutrašnjih poslova FBiH. Hvala i mandataru na velikom povjerenju. Svojim dušebrižnicima: Nećete me slomiti”, poručio je na kraju Hopovac.

 

Podsjetimo, Ime Hopovca se jučer umjesto Vojina Mijatovića (SDP) našlo kao prijedlog za federalnog ministra unutrašnjih poslova.

S druge strane, Mijatović je prijedlog za federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a je danas komentarisao ovu temu navodeći da će se provjeriti navodi o optužnici jer se prema svima, kako je dodao, moraju imati iste aršine.

USK

Bužimljani ne pamte teže poplave: Pokrenuta klizišta, uništeni usjevi (VIDEO)

Published

on

By

Obilne poplave pogodile općine Bužim i Velika Kladušu, uzrokujući značajnu štetu u brojnim naseljima i industrijskoj zoni.

Vodene bujice nosile su sve pred sobom, uništeni su mostovi i putna infrastruktura. Poljoprivrednim zemljištima je nanesena velika šteta, a pokrenuta su i klizišta.

Na vanrednoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite općine Bužim jutros je proglašeno i stanje prirodne nesreće. Interventna sredstva osigurat će Vlada Kantona. Civilna zaštita USK je bila u Velikoj Kladuši.

U Bužimu je bila ekipa RTV USK Majda Hušidić i Alen Abdijanović.

 

Video pogledajte OVDJE.

 

Nastavi čitati

Cazin

NŠ Talent sveukupni je pobjednik 2. Međunarodnog Atelje club 3E Cupa 2024 u Bihaću!

Published

on

NŠ TALENT SVEUKUPNI POBJEDNIK KUPA

NŠ Talent sveukupni je pobjednik 2. Međunarodnog Atelje club 3E Cupa 2024 u Bihaću!

Ovaj talentirani tim iz Cazina sudjelovao je na turniru s pet ekipa različitih uzrasta (2013, 2014, 2015, 2016 i 2017 godište).

Osvojili su ukupno pet medalja: jedno prvo mjesto, tri druga mjesta i jedno treće mjesto.

Ovi rezultati još jednom su pokazali duh i borbenost mladih igrača iz Cazina, što ih je dovelo do titule sveukupnog pobjednika turnira.

Nastavi čitati

USK

Grad Sarajevo će Bužimu nakon poplava uplatiti 20.000 KM: ‘Danas, Sarajevo je uz Bužim i Krajinu’

Published

on

By

Grad Sarajevo pomoći će Bužimu sa 20.000 KM nakon što su ovaj grad zahvatile velike poplave.

Ovu informaciju potvrdila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

“Suosjećamo sa stanovnicima Bužima koji je pogođen velikim poplavama. Grad Sarajevo će uputiti pomoć u iznosu od 20.000 KM. Danas, Sarajevo je uz Bužim i Krajinu. Šaljemo snažnu poruku solidarnosti i zajedništva!”, napisala je Karić.

 

Podsjetimo, usljed snažnog nevremena koje je sinoć pogodilo šire područje Bužima došlo je plavljenja brojnih objekata, a šteta je zabilježena i na brojnim putničkim vozilima koja su se našla na udaru vodene stihije.Obilne kišne padavine dovele su do izlijevanja brojnih kanala za oborinske vode, kao i podzemnih voda i potoka.

Prema posljednjim informacijama, u Bužimu je poplavljeno 30 stambenih i poslovnih objekata.

Ekipe Civilne zaštite su na terenu te s mehanizacijom pomažu građanima u sanaciji nastale štete.

Slične probleme imali su i mještani Velike Kladuše, s obzirom da je i na području te općine poplavljeno nekoliko naselja.

Nastavi čitati

Najčitanije