Connect with us

USK

Hopovac: Zloupotreba položaja mi se politički “pakuje”, nećete me slomiti

Nakon što je za N1 iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona potvrđeno da je protiv Almina Hopovca nekadašnjeg ministar obrazovanja USK, a sadašnjeg prijedloga za federalnog ministra unutrašnjih poslova podignuta optužnica zbog, kako je navedeno, zloupotrebe položaja, ali da je Sud još nije potvrdio, on je to jučer demantovao u razgovoru za naš medij, a isto je napisao i danas u dužoj objavi na Facebooku u kojoj tvrdi i objašnjava da je riječ o namještenom procesu te ko mu, kako kaže, sve ovo “pakuje”.

“Nemam službene informacije o tome da je tužilaštvo USK podiglo, ili sud potvrdio bilo kakvu optužnicu protiv mene. O tome čitam u medijima kao i vi, dragi prijatelji. Kako su me moji dušebrižnici, pa i neke partijske kolege osudile i prije same presude, valjda presumpcija nevinosti u ovoj zemlji ne znači mnogo, smatram potrebnim da javnosti obrazložim neke stvari”, započeo je Hopovac.

Dalje dodaje da nikada nije zloupotrijebio svoj položaj dok je obnašao dužnost ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK.

“Svoj posao sam radio časno i pošteno, u skladu sa zakonima i propisima. Medijski napadi, divljih portala, pa i nekih ozbiljnih medijskih kuća, direktne i indirektne prijetnje ljudi iz ozbiljnih institucija ovog kantona, podmetanja i laži na moju ličnost, na moju porodicu i ljude kojima sam okružen traju od dana kada sam preuzeo funkciju ministra obrazovanja USK”, naveo je.

Tvrdi da se u ovom konkretnom slučaju radi o politički instruiranom i orkestriranom “pakovanju” predmeta zloupotrebe položaja.

“Indikativno je da se, kako čitam iz samih medija, protiv mene podiže optužnica baš u trenutku kada se rješava kadrovska križaljka Vlade FBiH i kada se moje ime pojavljuje kao prijedlog SDP BiH za ministra. Postupajući tužilac, čija želja za senzacionalnim nastupima i spektakularnim najavama optužnica je jača od samih postulata prava i pravičnosti, je dobro tempirao ovu od početka napakovanu i napuhanu priču. Ovakvih i sličnih, ‘spektakularnih’ objava optužnica, pa i hapšenja u nekim slučajevima, je bilo i ranije od strane postupajućeg tužioca gospodina Adnana Tulića. Uglavnom predmeti ove tužilačke zvijezde završe sa oslobađajućim presudama. Tako imamo odnedavno niz slučajeva koji su, nakon medijskog linča, završili sa oslobađajućom presudom, medju njima slučaj ‘Komrad’- Hadis Jusić i rahmetli Emdžad Galijašević, pa Said Ljubijankić, direktorica DZ Bihać i da ne nabrajam javnosti poznate ‘spektakle’ ove tužilačke zvijezde. Troškovi ovih procesa građane USK su koštali na stotine hiljada maraka. To je veća cifra čak od novca koji je ‘nestao’ iz ove institucije- Kantonalnog tužilaštva. Hoće li neko snositi odgovornost za to?”, upitao je Hopovac.

 

Kako kaže, trudio se ne komentarisati rad pravosudnih organa, međutim, bio je prinuđen zbog novonastale situacije.

“Kada se prevrši mjera i pomenuta zvijezda selektivno i politički instruirano “odradjuje” poslove smatram da se ćutati više ne može i ne smije, jer, ko je sljedeći? Jasno je da cijela ova priča služi za diskreditaciju moje malenkosti i da su moji ‘prijatelji’ zabrinuti što me je SDP BiH predložio za ministra Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH. Ne vidim razloga za toliko brigu, jer ne funkcionišem po njihovim aršinima”, dodao je.

Pojasnio je i za šta ga, kako ga je nazvao, “pomenuta tužilačka zvijezda” tereti.

“Naime, kao ministar ovlastio sam državne službenike u skladu sa Zakonom o organizaciji organa uprave da potpisuju pojedinačna akta iz nadležnosti svog sektora. Medju njima i Damiru Redžiću kojem je nakon nagodbe sa tužilaštvom ukinuta suspenzija i u skladu sa zakonom je vraćen na posao u državnu službu. Pomenuti državni službenik je osudjen zbog krivotvorenja potpisa ministra na uvjetnu kaznu uz mjeru zabrane ‘vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije-rukovodeća pozicija državnog službenika u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta u trajanju od pet godina od pravosnažnisti odluke’. Tužilac Tulić me tereti da sam prekršio gore navedenu odrebu presude, te da sam zloupotrijebio svoj položaj i time gospodinu Redžiću omogućio sticanje koristi (valjda samo tužiocu poznate koristi)”, naveo je Hopovac.

Naime, podsjećanja radi, Hopovac je ranije dovođen u vezu sa nezakonitim djelom kada je, kao ministar obrazovanja USK, na dužnost vratio Damira Redžića koji je imao mjeru zabrane imenovanja na rukovodeće dužnosti, nakon što je uhapšen i osuđen u aferi Vozač 2, a za N1 je iz Tužilaštva USK potvrđeno da je optužnica u ovom predmetu podignuta ali da je Sud još nije potvrdio.

U februaru 2022. godine su zbog istrage o zloupotrebi položaja Pripadnici SIPA-e pretresli prostorije ministarstva i izuzeli određenu dokumentaciju. Između ostalog Hopovca su sumnjičili da je Damira Redžića, državnog službenika koji je trebao biti suspendovan, ovlastio da u njegovo ime potpisuje dokumente.

“Zakonom o državnoj službi USK propisana su radna mjesta u državnoj službi, te po istim odredbama gospodin Redžić nije postavljen na poziciju rukovodećeg državnog službenika, nego se nalazi na poziciji šefa organizacione jedinice bez unutrašnjih organizacionih jedinica, što po Zakonu spada u ‘ostale državne službenike’. U presudi Općinskog suda u Bihaću koju sam citirao gore, a kojoj je prthodila nagodba gospodina Redžića i postupajućeg tužioca gospodina Tulića, nije navedeno da osudjeni državni službenik ne može konzumirati prava iz Zakona o organizaciji organa uprave tačnije člana 70. stav (3) propisano je da ‘rukovodioci mogu ovlastiti rukovodeće državne službenike, ili druge državne službenike da donose pojedinačne akte za odredjena pitanja'…”, pojasnio je Hopovac.

Naveo je i za šta je ovlastio Redžića.

“Dakle, gospodina Redžića kao i sve druge državne službenike sam ovlastio da donose pojedinačna akta iz nadležnosti svog sektora, a nikako ga postavio na rukovodeću poziciju, ili kako je to portparolka tužilaštva izjavila u medijima da rukovodi Ministarstvom. Niti jednom odredbom presude Općinskog suda u Bihaću gospodin Redžić nema zabranu ovakve vrste. Zašto je presuda takva kakva je i zašto se gospodin Tulić nagodio sa gospodinom Redžiće na uvjetnu kaznu i gore navedene mjere zabrane za krivotvorenje ministrovog potpisa, trebate pitati njih”, rekao je.

Dalje je istakao da nije počinio nikakvo krivično djelo niti prekršio presudu Općinskog suda te da je to postupajućem tužiocu jasno.

“Kažu da se o radu pravosudnih i tužilačkih organa ne raspravlja. Ćutati više nećemo. O ovakvom radu, selektivnom, politički instruiranom, bez ikakvih posljedica po postupajućeg tužioca, hoćemo raspravljati itekako. Na sva zvona. Čast svim tužiocima i sudijama koji pošteno i predano rade svoj posao. Mislim da ih ima mnogo više. Čast mi je biti prijedlog SDP BiH za ministra unutrašnjih poslova FBiH. Hvala i mandataru na velikom povjerenju. Svojim dušebrižnicima: Nećete me slomiti”, poručio je na kraju Hopovac.

 

Podsjetimo, Ime Hopovca se jučer umjesto Vojina Mijatovića (SDP) našlo kao prijedlog za federalnog ministra unutrašnjih poslova.

S druge strane, Mijatović je prijedlog za federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a je danas komentarisao ovu temu navodeći da će se provjeriti navodi o optužnici jer se prema svima, kako je dodao, moraju imati iste aršine.

USK

Brat ubijene Azre Spahić: Izašla je deset minuta ranije, da kaže momku: “Ne moraš me ti voziti kući. Kolegica će me odvesti”

Adnan Spahić, brat mlade doktorice Azre Spahić, koja je u petak, 26. maja, smrtno stradala u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u sarajevskom naselju Marindvor u Sarajevu oko 23:30 sati, za portal “Avaza” je izjavio da nikad nikome ne bi poželio ovakvu tragediju.
Spahić je bio uzor svojoj sestri, koja je od njega bila mlađa osam godina. Ona je željela postati ljekar, baš kao njen brat.

Stravične okolnosti

– Još smo u šoku, jednostavno zdrav razum ne može prihvatiti da se u tom trenutku toliko slučajnosti desilo, da je radila do devet navečer, da je izašla s kolegicama na kafu, došle su iz različitih gradova da se vide. To su bile njene kolegice, doktorice s fakulteta, i baš ona kaže da izađe deset minuta ranije, da kaže momku: “Ne moraš me ti voziti kući. Kolegica će me odvesti” i kolegica baš parkira auto u toj nekoj sporednoj ulici, gdje baš u tom trenutku, na tom mjestu, gdje je neko tamo proklizao pod djejstvom alkohola… Nevjerovatno, toliki splet okolnosti… Da je neko režirao, nema šanse da bi se sve desilo u tom trenutku… A tek trenuci tuge i bola, to ne može niko osjetiti ko nije doživio – izjavio je Spahić.

Dodao je da su se posljednji put okupili porodično sedam dana pred nesreću, kada su bili na jednoj svadbi u Bihaću. Kaže da je to bio prvi put da je momka povela, prvi susret s njenom porodicom.

– To joj je bio prvi momak. Nije je to zanimalo ranije, nije imala ni vremena. Prije godinu je rekla da nije upoznala stvorenje kakav je njen Nedim, tako divan. Planirali su zajednički život. Prvi put ga je dovela u Bihać, ja sam došao iz Njemačke, gdje živim sa suprugom i dvoje djece, i upoznao sam ga. Toliko se veselila i plesala, ti trenuci će mi zauvijek ostati u sjećanju – kazao je Spahić.

Istakao je da se Azra s momkom Nedimom posljednji put čula deset minuta pred tragediju.

– Rekla je: “Izašla sam, evo idem kući i bilo mi je predivno. Malo sam se opustila nakon posla, nakon 100 pacijenata pregledanih u domu zdravlja do devet navečer.” Uživala je stvarno, nikad u životu nije bila sretnija, svi snovi su joj se polako ostvarivali. Radila je na fakultetu, a, pored toga, svirala je klavir, crtala, nevjerovatno vedra je bila, i to svi kažu. Ovih dana su to potvrdile i radne kolege koje su dolazile. Jednostavno, njena pozitivna energija vladala je gdje god se pojavi i takva je odmalena bila, skromna, pozitivna i vesela. Jednostavno, još ne možemo to pojmiti – kazao je Adnan.

Period odrastanja

Između njih je razlika bila osam godina, stoga su se u mnogo stvari mimoišli u životu.

– Ja sam krenuo u školu, ona se tek rodila. Ja sam u srednju školu krenuo kad je ona u osnovnu. Ja sam u Sarajevo otišao da studiram kad je ona bila četvrti osnovne. Tako da smo uvijek bili u nekom raskoraku. Kad sam ja otišao u Njemačku, ona je otišla u Sarajevo – prepričava nam.

Kad se desila tragedija, Adnan je bio kod prijatelja sa svojom suprugom u Minhenu.

– Oko dva sata poslije ponoći moja supruga je vidjela propušten poziv od Azrinog momka na telefonu… Ja sam obavijestio svoje najbliže, a suprugini roditelji su odmah krenuli iz Konjica u Bihać, u tri ujutro… Mi smo sjeli u auto i krenuli bez ičega, bez pasoša. Savjetovano nam je da krenemo kad svane. Vozio sam sat i po, nisam mogao više izdržati, morao sam nazvati majku, stao sam pored puta i nazvao sam je. Nisam mogao izustiti ni riječ. Pitala me: “Šta je bilo”, rekao sam: “Azru je udario auto”, ona je upitala: “Samo mi reci da je živa.” “Ne mogu, nažalost”, rekao sam joj – ispričao je Spahić.

Istakao je da su njegovi roditelji trenutno kući u Bihaću te da je i on s njima. Ostatak teksta pročitajte ovdje.

Nastavi čitati

USK

U Unsko-sanskom kantonu formiran tim za krizne situacije u školama

Važnost ovakvih inicijativa i aktivnosti, te općenito usmjerenosti na preventivno djelovanje i rad u školama istakao je i predstavnik Vijeća roditelja učenika u Osnovnoj školi “Harmani 2” u Bihaću Alen Dervišević

Predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona (USK) zbog posljednjih zabrinjavajućih događaja, naročito nedavnog nestanka učenika Medicinske škole u Bihaću, formirali su tim za krizne situacije u samim školama. Ove okolnosti, uz određenu refleksiju dešavanja iz regiona, uslovile su i sastanke predstavnika Ministarstva, stručnih školskih službi, te vijeća roditelja učenika u ovom kantonu.

-Pokušali smo odmah u početku adekvatno djelovati, te donijeli čitav niz prijedloga i zaključaka. Angažirali smo tim stručnjaka za rad sa djecom i mladima, odnosno za krizne situacije u školama. Nakon ovog događaja koji je prije nekoliko dana potresao jednu bihaćku školu, ali i cijeli kanton, odlučili smo organizirati ponovni sastanak u gradu Bihaću kako bismo još jednom razgovarali o najefikasnijim zajedničkim postupcima i mjerama, saradnji i posebno prevenciji – izjavio je ministar obrazovanja USK-a Edvin Alijanović.

O radu samog tima za krizne situacije u školama govorila je jedna od članica Vildana Aziraj-Smajić, specijalista kliničke psihologije.

-Škole će na raspolaganju imati tim koji će moći angažirati u svim kriznim događajima. Nažalost, u posljednje vrijeme smo imali nekoliko takvih situacija, te smo intervenirali sa psihološkim kriznim intervencijama. Tako smo već od ponedjeljka radili sa profesorima, roditeljima i učenicima pogođenog razreda u Medicinskoj školi u Bihaću. Prethodno smo takvu intervenciju imali 2016. godine u Osnovnoj školi Gornje Prekounje – Ripač – rekla je doktorica Smajić.

Važnost ovakvih inicijativa i aktivnosti, te općenito usmjerenosti na preventivno djelovanje i rad u školama istakao je i predstavnik Vijeća roditelja učenika u Osnovnoj školi “Harmani 2” u Bihaću Alen Dervišević.

-Zabrinuti smo i čini mi se da smo tek sada svjesni važnosti preventivnog djelovanja u školama, edukacije profesora i nastavnika, rada sa djecom i maksimalnog posvećivanja upravo njima – naveo je Dervišević.

Na sastanku su apostrofirani određeni problemi u međusobnoj komunikaciji i potreba da se oni hitno prevaziđu, zatim preopterećenost školskih pedagoga, odnosno poražavajuće mali broj psihologa u ovdašnjim školama.

Predstavnici Kantonalnog ministarstva obrazovanja naredni sastanak organizirat će u Bosanskoj Krupi, nakon kojeg će vjerovatno uslijediti slične aktivnosti i u ostalim općinama i gradovima USK.

Nastavi čitati

USK

Bišćanka Amra Šabić-El-Rayess o presudi Stanišiću i Simatoviću: Nama koji smo preživjeli genocid nije bila potrebna još jedna potvrda

Ugledna profesorica sa Columbia Univerziteta Amra Šabić-El-Rayess iz BiH (Bihać), komentarisala je konačnu presudu u predmetu Jovice Stanišića i Franka Simatovića koji su proglašeni krivim za ratne zločine u BiH, te odgovornim za sudjelovanje u UZP kao i za ubistvo počinjeno u na jednom lokalitetu u Hrvatskoj u junu 1992, te osuđeni na po 15 godina zatvora.

“Nama koji smo preživjeli Bosanski Genocid nije bilo potrebno da budemo svjedoci još jedne sudske presude niti međunarodne potvrde da je na Bosnu i Hercegovinu izvršena agresija”, ističe ugledna profesorica i dodaje:

“I da su organizovani i počinjeni ratni zločini i genocidna ubijanja od strane Srbije, ali je današnja presuda protiv dva ratna zločinca, člana srbijanske vlasti, i Miloševićeva (Slobodana Miloševića, op.a) pajdaša – Stanišića i Simatovića – potrebna za one koji nisu prošli pakao kroz koji mi jesmo”, istakla je Šabić.

Srbija je, dodaje dalje, izvršila agresiju u Bosnu i Hercegovini i kroz institucije Srbije organizovala i izvršila masovna ubijanja u BiH s ciljem potpunog uništenja nesrpskog naroda.

“To je definicija genocida. Perom i pravdom idemo dalje”, zaključila je Amra Šabić-El-Rayess.

Nastavi čitati

Najčitanije