Connect with us

BiH

Ivana Marić u Bundestagu: SDA i DF preuzeli radikalnu retoriku HDZ-a po pitanju etničkog predstavljanja

Published

on

Politička analitičarka iz Bosne i Hercegovine Ivana Marić danas je pred parlamentarnom grupom Njemačka – Jugoistočna Evropa njemačkog Bundestaga imala izlaganje i diskusiju na temu formiranja vlasti u BiH.

Poslanici u Bundestagu dobijaju vrlo kontradiktorne i zbunjujuće informacije vezano za aktuelnu političku situaciju i za formiranje vlasti, posebno za ulogu Visokog predstavnika Christiana Schmidta u svemu tome.

Sveobuhvatna slika

Zbog toga se upravo parlamentarna grupa koja je zadužena za saradnju sa Jugoistočnom Evropom, odlučila da pozove i nekoga ko živi u BiH i ko dugo prati politiku da im pruži sveobuhvatnu sliku.

Jedna od pogodnosti je bila i ta da je ona svoje izlaganje održala na njemačkom jeziku. Time je izbjegnuta mogućnost nerazumijevanja zbog prijevoda.

U jednosatnom izlaganju i diskusiji Marić je zastupnike informirala o rekordnoj brzini kojom je formirana vlast u BiH. Naglasila je da bi se to isto desilo i na nivou Federacije da nije bilo postizborne trgovine parlamentarcima, kojom su SDA i DF došli u poziciju da blokiraju formiranje vlasti.

“Svojim odlukama o izmjenama Izbornog zakon BiH, Schmidt je samo vratio volju birača koja je bila falsifikovana kupovinom zastupnika”, istakla je Marić.

Da je napravio dobar potez potvrđuje i znatno spuštanje međunacionalnih tenzija, bolje funkcionisanje vlasti i bolja suradnja na svim nivoima, dodaje ona.

Govorila je i o tome da je Visoki predstavnik imao podršku ovih stranaka dok je zaustavljao neustavne zakone Narodne skupštine Republike Srpske i kada je sankcionisao visoke funkcionere HDZ-a BiH nakon čega su, nakon nekoliko godina, imenovani suci Ustavnog suda Federacije BiH.

Schmidtove odluke

Naglasila je da je Schmidt svojom odlukom omogućio finansiranje izbora. Time je ukinuo blokade HDZ-a BiH, koji je na taj način želio spriječiti održavanje izbora.

Istakla je bh. analitičarka da ne možemo očekivati da se predsjednici SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a Dragan Čović preko noći promijene i počnu raditi u interesu države.

Međutim, dodala je da se vidi razlika u njihovom ponašanju dok su bili u koaliciji sa SDA i DF i sada sa Trojkom.

“Vijeće ministara je formirano bez trzavica oko ministarskih pozicija, SNSD je čak jedno ministarstvo prepustio bošnjačkom bloku iz RS, dok je Čović jedno ministarstvo u Vladi FBiH iz hrvatske kvote prepustio svojim rivalima, HDZ-u 1990”, objasnila je Marić.

U nastavku je rekla da, iako SDA i DF pokušavaju predstaviti da Trojka popušta Dodiku i Čoviću, istina je da su oni više imali dok su bili u koaliciji sa SDA i DF.

Dodikova retorika

Skrenula je pažnju i na to da su SDA i DF u potpunosti preuzeli radikalnu retoriku od Čovića po pitanju borbe za etničko predstavljanje, a od Dodika retoriku da su i OHR i sve zapadne sile neprijatelji.

“Time su nanijeli ogromnu štetu Bosni i Hercegovini jer smo zbog toga bili pod tihim diplomatskim sankcijama zbog kojih nije bilo važnih posjeta diplomatskih predstavnika zapadnih sila.

Nova vlast je u par mjeseci imala više značajnih susreta na najvišem nivou nego prethodna vlast za 4 godine”, kaže Marić, piše Raport.

Podsjetila je članove parlamentarne grupe da je za mnoge stranke bilo prihvatljivo jednokratno rješenje OHR-a iz 2011. godine kojim je iz vlasti isključena HDZBiH, dok je jednokratno rješenje, u kombinaciji sa trajnim rješenjem, odjednom predstavljeno napad na državu i Bošnjake.

Osvrnula se i na iznenadnu rotaciju u vladajućoj većini pa su HDZ 1990 i HNP iznenada zamijenile NES i SBiH.

“To bi se moglo pozitivno odraziti na naredne izbore ukoliko bi ove hrvatske stranke iskoristile ovu priliku da ojačaju i pridobiju više glasova.

Na ruku im ide i to što se Željko Komšić ne može kandidovati za člana Predsjedništva na narednim izborima, a Schmidt im je svojim odluka iz ruku izbio glavni adut o navodnoj majorizaciji i diskriminaciji Hrvata i o tome da im drugi biraju predstavnike u vlasti.

To je jedinstvena šansa da se HDZ u opoziciji pridruži svom najdugovječnijem partneru, SDA”, izjavila je Marić.

Brojna hapšenja

Navela je i vrlo pozitivno djelovanje SDA u vrijeme dok je stranku predvodio Sulejman Tihić, koji je uspijevao postići dogovor i sa Čovićem i Dodikom, ukoliko je to bilo u interesu građana BiH.

“SDA je pod vodstvom Bakira Izetbegovića ovu stranku pretvorila u pandan HDZ-u i SNSD-u.

Brojna hapšenja njihovih funkcionera zadnjih dana, protesti pred parlamentom sa izrazito radikalnim porukama, međunarodne sankcije prema članovima SDA, spominjanje zloupotrebe javnih institucija i kompanija u interesu stranke u izvještaju američke administracije te širenje nacionalne mržnje, posebno prema Hrvatima, su samo neki od razloga zbog kojih su SDA i njihovo desno krilo DF zaslužili da odu u opoziciju.

Ne da su se počeli ponašati kao HDZ i SNSD, već su ih čak i pretekli po zloupotrebi blokada i podizanju nacionalnih tenzija”, naglasila je Marić.

BiH

Marko Trifković priznao krivicu za ubistvo sarajevskih policajaca, sporazumno pristao na 15 godina zatvora

Published

on

By

Marko Trifković je sporazumno priznao krivicu za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića krajem oktobra 2018. godine u naselju Alipašino Polje.

Ovu informaciju je za Klix.ba potvrdio Trifkovićev advokat Dražen Zubak koji je naglasio da je sporazumom za njegovog branjenika predviđena kazna u trajanju od 15 godina. Osim Trifkoviću, za ubistvo policajaca sudi se Savi Marinkoviću i Aleksandru Macanu.

S obzirom na to da je Trifković priznao krivicu, njegov predmet će biti izdvojen u odnosu na ostale optužene te će biti zakazano ročište na kojem će se razmatrati sporazum o priznanju krivice.

Spomenuti su optuženi da su ubili policajce Šehovića i Vujinovića, ispalivši iz mitraljeza najmanje 20 metaka. Šehović je preminuo na mjestu događaja dok je Vujinović preminuo u bolnici nekoliko sati kasnije. Policajci su ubijeni nakon što su optužene zatekli u krađi automobila Volkswagen Golf 6 hrvatskih registarskih oznaka.

Prema optužnici, Macan je sjedio u Golfu kojeg je pokušavao upaliti s Trifkovićem dok je Marinković bio na suvozačevom mjestu automobila Seat Leon, čuvajući stražu. Tužilaštvo tvrdi da je Marinković pucao iz mitraljeza na policijsko vozilo u kojem su bili Šehović i Vujinović te da su optuženi Seat Leonom pobjegli u pravcu Lukavice i Pala, gdje su ostavili vozilo te rastavili i zakopali mitraljez. Tvrdi se da su koristili mobilnu aplikaciju Sky za slanje šifriranih poruka..

Suđenje Trifkoviću, Marinkoviću i Macanu pred Kantonalnim sudom u Sarajevu je počelo u februaru prošle godine.

klix

Nastavi čitati

BiH

Teška nesreća: Više osoba povrijeđeno u sudaru kombija i automobila

Published

on

By

“Više osoba je zadobilo povrede, prebačeni su dvije bolnice, u “Dr. Safet Mujić” u Mostaru i Centar urgentne medicine u Mostaru”, naveli su iz MUP-a.

Više osoba povrijeđeno je u saobraćajnoj nezgodi koja se u poslijepodnevnim satima dogodila na magistralnom putu M-17, Mostar-Sarajevo.

U nesreći su učestvovali putničko vozilo peugeot i kombi mercedes, u kome su bili državljani Turske, potvrđeno je za “Nezavisne novine” iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

“Više osoba je zadobilo povrede, prebačeni su dvije bolnice, u “Dr. Safet Mujić” u Mostaru i Centar urgentne medicine u Mostaru”, naveli su iz MUP-a.

Ističu da je saobraćaj obistavljen u oba smjera, vrši se uviđaj i još se ne zna stepen povreda povrijeđenih osoba.

Nastavi čitati

BiH

Čović: Sutra ćemo imenovati Vukoju u Ustavni sud BiH, ali i upravljačke strukture u FTV

Published

on

By

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao je nakon proširene sjednice Predsjedništva stranke da će Parlament FBiH sutra imenovati Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH.

“Ne sumnjam da će to sutra završiti bez obzira na apelacije i privremene mjere.Ne vidim kakvog smisla ima privremena mjera od bilo koga za odlučivanje Parlamenta o izboru suca Ustavnog suda zato što se nekoga sviđa ili ne sviđa”, rekao je Čović.

No, najavio je i imenovanje upravljačke strukture u Federalnoj televiziji, koja već deset godina ima nelegalnu upravu.

Govoreći o BHRT-u Čović je podsjetio da su BHRT dali određenu novčanu pomoć, ali da ta pomoć na nivou FBiH nije završena.

“Dio tog transfera nije ni realiziran trebao je biti realiziran kroz Vladu FBiH što se tiče FBiH i sad je opet tu neko nadmudrivanje kod nas jer smo i to trebali završiti. Ključno pitanje je što bi sutra trebalo na dnevnom redu trebalo biti imenovanja i kada je u pitanju FTV, Nazdorni odbor, Upravni odbor, uredništvo i sve ono što ide sukladno zakonu”, najavio je lider HDZ-a.

Komentirao je i aktuelnu politički situaciju kazavši da je HDZ faktor koji drži na okupu koaliciju pa da će to i sad činiti.

Čović izjavio je kako je budžet BiH jako bitan, prevažan, te da će u ovoj sedmici pokušati organizirati sastanak svih stranaka koje zajedno participiraju u vlasti kako bi se vidjelo kako dalje upravljati ovim procesom kako bi se uspostavio normalan rad.

“Ako nismo u stanju uspostaviti normalan režim rada u Vijeću ministara, u Domu naroda, u Zastupničkom domu, onda nam uzalud naše inicijative jer ništa bez toga ne može proći. Davno smo na neki način usuglasili razinu proračuna na nivou BiH između sebe, međutim, on nikad nije upućen u proceduru i naravno da to očekujem. Što prije ga donesemo bit će nam svima malo relaksiranija situacija, jer bojim se da bez proračuna nećemo moći doći do sredstava EU”, kazao je Čović.

Najavio je i kako idućeg ponedjeljka povjerenik Evropske komisije za proširenje Oliver Varhely zajedno s drugim dužnosnicima EU dolazi u Sarajevo gdje će ponovo biti organiziran sastanak lidera.

“Evidentno je da postoji jedna kriza u kontinuitetu, a naše je dalje nastavimo pokušavati i ohrabrivati. Stalno sam govorio da smo mi to vezivno tkivo, govorim uime HNS-a BiH i hrvatske strane, u tim pregovaračkim procesima”, kazao je Čović.

Nastavi čitati

Najčitanije