Connect with us

BiH

Ivana Marić u Bundestagu: SDA i DF preuzeli radikalnu retoriku HDZ-a po pitanju etničkog predstavljanja

Politička analitičarka iz Bosne i Hercegovine Ivana Marić danas je pred parlamentarnom grupom Njemačka – Jugoistočna Evropa njemačkog Bundestaga imala izlaganje i diskusiju na temu formiranja vlasti u BiH.

Poslanici u Bundestagu dobijaju vrlo kontradiktorne i zbunjujuće informacije vezano za aktuelnu političku situaciju i za formiranje vlasti, posebno za ulogu Visokog predstavnika Christiana Schmidta u svemu tome.

Sveobuhvatna slika

Zbog toga se upravo parlamentarna grupa koja je zadužena za saradnju sa Jugoistočnom Evropom, odlučila da pozove i nekoga ko živi u BiH i ko dugo prati politiku da im pruži sveobuhvatnu sliku.

Jedna od pogodnosti je bila i ta da je ona svoje izlaganje održala na njemačkom jeziku. Time je izbjegnuta mogućnost nerazumijevanja zbog prijevoda.

U jednosatnom izlaganju i diskusiji Marić je zastupnike informirala o rekordnoj brzini kojom je formirana vlast u BiH. Naglasila je da bi se to isto desilo i na nivou Federacije da nije bilo postizborne trgovine parlamentarcima, kojom su SDA i DF došli u poziciju da blokiraju formiranje vlasti.

“Svojim odlukama o izmjenama Izbornog zakon BiH, Schmidt je samo vratio volju birača koja je bila falsifikovana kupovinom zastupnika”, istakla je Marić.

Da je napravio dobar potez potvrđuje i znatno spuštanje međunacionalnih tenzija, bolje funkcionisanje vlasti i bolja suradnja na svim nivoima, dodaje ona.

Govorila je i o tome da je Visoki predstavnik imao podršku ovih stranaka dok je zaustavljao neustavne zakone Narodne skupštine Republike Srpske i kada je sankcionisao visoke funkcionere HDZ-a BiH nakon čega su, nakon nekoliko godina, imenovani suci Ustavnog suda Federacije BiH.

Schmidtove odluke

Naglasila je da je Schmidt svojom odlukom omogućio finansiranje izbora. Time je ukinuo blokade HDZ-a BiH, koji je na taj način želio spriječiti održavanje izbora.

Istakla je bh. analitičarka da ne možemo očekivati da se predsjednici SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a Dragan Čović preko noći promijene i počnu raditi u interesu države.

Međutim, dodala je da se vidi razlika u njihovom ponašanju dok su bili u koaliciji sa SDA i DF i sada sa Trojkom.

“Vijeće ministara je formirano bez trzavica oko ministarskih pozicija, SNSD je čak jedno ministarstvo prepustio bošnjačkom bloku iz RS, dok je Čović jedno ministarstvo u Vladi FBiH iz hrvatske kvote prepustio svojim rivalima, HDZ-u 1990”, objasnila je Marić.

U nastavku je rekla da, iako SDA i DF pokušavaju predstaviti da Trojka popušta Dodiku i Čoviću, istina je da su oni više imali dok su bili u koaliciji sa SDA i DF.

Dodikova retorika

Skrenula je pažnju i na to da su SDA i DF u potpunosti preuzeli radikalnu retoriku od Čovića po pitanju borbe za etničko predstavljanje, a od Dodika retoriku da su i OHR i sve zapadne sile neprijatelji.

“Time su nanijeli ogromnu štetu Bosni i Hercegovini jer smo zbog toga bili pod tihim diplomatskim sankcijama zbog kojih nije bilo važnih posjeta diplomatskih predstavnika zapadnih sila.

Nova vlast je u par mjeseci imala više značajnih susreta na najvišem nivou nego prethodna vlast za 4 godine”, kaže Marić, piše Raport.

Podsjetila je članove parlamentarne grupe da je za mnoge stranke bilo prihvatljivo jednokratno rješenje OHR-a iz 2011. godine kojim je iz vlasti isključena HDZBiH, dok je jednokratno rješenje, u kombinaciji sa trajnim rješenjem, odjednom predstavljeno napad na državu i Bošnjake.

Osvrnula se i na iznenadnu rotaciju u vladajućoj većini pa su HDZ 1990 i HNP iznenada zamijenile NES i SBiH.

“To bi se moglo pozitivno odraziti na naredne izbore ukoliko bi ove hrvatske stranke iskoristile ovu priliku da ojačaju i pridobiju više glasova.

Na ruku im ide i to što se Željko Komšić ne može kandidovati za člana Predsjedništva na narednim izborima, a Schmidt im je svojim odluka iz ruku izbio glavni adut o navodnoj majorizaciji i diskriminaciji Hrvata i o tome da im drugi biraju predstavnike u vlasti.

To je jedinstvena šansa da se HDZ u opoziciji pridruži svom najdugovječnijem partneru, SDA”, izjavila je Marić.

Brojna hapšenja

Navela je i vrlo pozitivno djelovanje SDA u vrijeme dok je stranku predvodio Sulejman Tihić, koji je uspijevao postići dogovor i sa Čovićem i Dodikom, ukoliko je to bilo u interesu građana BiH.

“SDA je pod vodstvom Bakira Izetbegovića ovu stranku pretvorila u pandan HDZ-u i SNSD-u.

Brojna hapšenja njihovih funkcionera zadnjih dana, protesti pred parlamentom sa izrazito radikalnim porukama, međunarodne sankcije prema članovima SDA, spominjanje zloupotrebe javnih institucija i kompanija u interesu stranke u izvještaju američke administracije te širenje nacionalne mržnje, posebno prema Hrvatima, su samo neki od razloga zbog kojih su SDA i njihovo desno krilo DF zaslužili da odu u opoziciju.

Ne da su se počeli ponašati kao HDZ i SNSD, već su ih čak i pretekli po zloupotrebi blokada i podizanju nacionalnih tenzija”, naglasila je Marić.

BiH

Studentica Selma Viteškić: Na početku akademske godine nam rekli da smo oslobođeni plaćanja, sada nam traže 6.000 KM

Studentica Medicinskog fakulteta u Sarajevu Selme Viteškić podijelila je na Facebooku ogorčenost, kako kaže, u državu.

U statusu je izrazila svoje nezadovoljstvo jer su joj na početku akademske godine rekli kako su ona i njene kolegice oslobođene plaćanja školarice od 6.000 KM, jer su imale odlične prosjeke u prethodnoj godini, a sada ipak im traže novac kako bi diplomirali.

Njen status prenosimo u cjelosti:

“Ovo nisu sretne slike i ne treba da čestitate već da se ljutite. Ovo su slike tri osobe od mnogo više apsolvenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu koji izgleda neće moći biti vaši ljekari za par mjeseci, a trebali su.

Ove slike govore o tome kako smo možda pogriješili što fakultet nismo upisali u nekoj drugoj državi kao što su nam govorili: “Idi sine odavde, ova država je cirkus”. Ma nije, kontali smo, država je pobogu, mora biti nekog reda.

Trenutno vam ove slika govore o tome kako bismo u ovom momentu trebali biti sretni jer smo jučer položili posljednji ispit na Medicinskom fakultetu, a mi se brinemo hoće li nam dopustiti da branimo svoj diplomski rad.

Moje kolege i ja smo na početku ove akademske godine bili oslobođeni plaćanja školarine od 6000 maraka jer smo imali odlične prosjeke u prethodnoj.

Jutros nam kažu kako moramo uplatiti tih 6000 KM, inače ne možemo diplomirati.

I evo sada umjesto da spremamo diplomski rad koji treba da branimo za mjesec dana, mi razmišljamo šta da radimo, kome da se obratimo i na koga da vičemo.

Do kada ćete se dodavati sa nama kao lopticama?”, napisala je Viteškić.

Nastavi čitati

BiH

Nikšić nakon sastanka s Čovićem i Dodikom: Uspostavljamo porušene mostove povjerenja

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić se obratio novinarima nakon sastanka sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem i predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

Nikšić je kazao da sastanku prisustvuje u ime trojke, odnosno i ispred predsjednika Naše stranke Edina Forte i predsjednika NIP-a Elmedina Konakovića.”Nemam ništa da dodam na ono što je Čović rekao, naše je opredjeljenje za spremnost, postoje stvari koje idu teže, ali postoje i mnoge koje idu lakše”, kazao je Nikšić.

Dodao je da je također danas održana i sjednica federalne vlade i da to pokazuje neku “novu atmosferu.

“Sve što je do sad bilo na sjednicama vlade bilo je jednoglasno, više volimo potrošiti par dana na dogovaranje nego da jedne druge preglasavamo”, istakao je Nikšić.

Istakao je kako pred koalicijom predstoji nastavak na putu reformi kada je BiH u pitanju, piše Klix.

“Na dobrom smo putu postoji fina energija i sinergija i to će se i nastaviti. Još se učimo jedni na druge i vraćamo uspostavljanje poljuljanih i porušenih mostove povjerenja. Kako dani prolaze to je sve bolje i siguran sam da će vrijeme pokazati da će biti koristi za sve u BiH”, zaključio je Nikšić.

Nastavi čitati

BiH

Čović nakon sastanka u Mostaru: Krećemo s pripremama za izmjene Izbornog zakona BiH

Završen je sastanak lidera SDP-a, HDZ-a i SNSD u Mostaru.

Prvi se medijima obratio Dragan Čović. On je kazao da se pokušava stvoriti prihvatljiviji ambijent kako bi učinkovitije funkcionirale vlade.

“Čini mi se da s više ili manje problema to ide pristojno dobro i da se dobila jedna dinamika, kada je u pitanju Vijeće ministara. Mislim da to u Vijeću ministara funkcionira i da se odluke donose jednoglasno i to bi trebalo intenzivirati”, rekao je Čović.

On je kazao kako su ranije preuzeli obavezu od EU da usvoje 31 mjeru i da žele da se to usvoji u paketu.

“Malo zapinjemo u parlamentarnom radu i mislim da se radi na tome, da se osjeti šta je to parlamentarna većina”, rekao je Čović.

 

 

On je istakao da su danas dogovorili da se krene s radom na izmjenama Izbornog zakona BiH.

“Da li smo po jednu osobu da krenemo u pripremu izmjena Izbornog zakona. Možda će to u prvom dijelu biti i izmjena CIK-a, ali i sve druge probleme koje imamo. To je naša obaveza jer imamo rok od šest mjeseci”, naveo je Čović.

Ta stranačka delagacija trebala bi napraviti podlogu, rekao je lider HDZ-a, javlja Raport.

On je dalje naveo kako su razgovarali i o plinskim interkonencijama za koje su, kako je rekao, donesene sve odluke u Vijeću ministara BiH.

“Dogovorili smo se i oko svih aktivnosti oko ključnih strateškinh projekata. Da autocestama idemo s jednom karticom da to i proširimo na susjedne zemlje. Mislim da time olakšavamo odnose”, naveo je Čović.

 

Nastavi čitati

Najčitanije