Connect with us

Religija

Kad se šejtan najviše raduje?

Piše: dr. Džasim el-Mutawa / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Jedna žena mi se požalila na mnoge zabranjene kontakte njenog muža sa drugim ženama putem društvenih mreža. U razgovoru s njim, rekao mi je: ”Da, istina je to što je moja žena rekla, ja sam slab pred šejtanom i on uvijek izađe kao pobjednik.”

Ja sam mu rekao: ”Sljedeći put ću tražiti tvog šejtana da razgovaram s njim, jer je on razlog zašto si počinio grijeh.”

Rekao je: ”Prvi put razmišljam o ovoj frazi koju uvijek izgovaram, jer mislim da je šejtan razlog mog posrtanja i upadanja u grijehe.”

Odgovorio sam: ”Ne, posao šejtana je samo da ti dadne ideju, ali ti si odgovoran za odluku i implementaciju.”

Razgovor s njim je završen, ali se takav razgovor ponovio sa više osoba, jer mnogi misle da je šejtan razlog za upadanje u grijehe (harame) i da oni sami ne snose nikakvu odgovornost.

Zato sam prije izvjesnog vremena iznio ideju na društvenim mrežama i rekao mojim pratiocima da probaju ovu vježbu kako bismo saznali ko će biti pobjednik, mi ili šejtan. Naime, zamolio sam ih da nakon svakog namaza ostanu sjediti samo jednu minutu, ne mičući se i ne ustajući, već da samo spominju i veličaju Allaha.

Bio sam iznenađen kada sam pročitao komentare u kojima su mnogi od njih naveli da su uložili ogroman napor kako bi privolili sebe da mirno sjede jednu minutu. Najveći razlog koji ih je pozivao da brzo ustanu nakon namaza bio je to što su se sjetili zadatka koji mora biti obavljen ili što su im prsti posezali za mobitelom da prate najnovije vijesti i događaje na društvenim mrežama.

Sve te misli su zapravo od šejtana koji čovjeku želi upropastiti priliku zikra i veličanja Allaha i uskratiti mu veliku nagradu, jer je dio šejtanske politike i strategije da malim koracima dolazi do svog cilja. Zato je Allah opisao šejtanske trikove riječima: ”O vjernici, ne idite šejtanovim stopama!” (En-Nur, 21.) Šejtan ne govori odmah čovjeku da ubije, da počini blud, da laže ili krade, već ga svojom čarolijom postepeno zavodi i odvodi sa Pravog puta.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, objasnio nam je da je šejtan postavio svoj prijesto na vodi i svaki dan šalje svoje vojnike da zavode ljude i iskušavaju ih ne bi li upali u zabranjene stvari. Zatim na kraju dana održava sastanak kako bi saslušao izvještaje o postignućima svojih vojnika.

Jedan od njih mu kaže: ”Nisam otišao od tog i tog dok ga nisam naveo da ukrade”, drugi kaže: ”Nisam otišao od tog i tog dok nije počinio blud”, a treći kaže: ”Nisam otišao od tog i tog sve dok ga nisam naveo da pije alkohol.”

Nakon što je svaki od njih rekao ono što je uradio, Iblis to prokomentariše riječima: ”Nisi ti ništa uradio”, sve dok jedan od njegovih vojnika ne kaže: ”Nisam ostavio tog i tog i njegovu ženu dok se nisu razveli.” Šejtan se obraduje ovoj vijesti i hvali tog vojnika, govoreći: ”Da, ti si uradio pravu stvar.”

Ovdje se nameće važno pitanje: ”Zašto se šejtan toliko obraduje vijestima o razvodu braka, a ne obraduje se na isti način činjenju bluda, pijenju alkohola i drugim velikim grijesima?”

Možda će, onaj ko malo bolje razmisli o ovome, primijetiti da je za velike grijehe, kao što su blud, pijenje alkohola, laž i dr., Allah propisao pokajanje (tevbu), ili oni nestanu izricanjem kazne počiniocu zločina i grijeha i stvar je završena.

Ali kada su supružnici razdvojeni, prva stvar koju porodica gubi jeste autoritet ili vlast odlučivanja. Ako je porodica stabilna, pa sin ili kćerka pogriješe, onda autoritet oca ili majke utvrđuje i ispravlja krivo ponašanje.

Međutim, kada se roditelji razdvoje, može se desiti da se otac oženi drugom ženom i da dođe do spora oko starateljstva, pa se onda majka sama brine o djeci, i kada djeca dođu u dob puberteta, majka ih ne može kontrolirati. I ako djeca postanu neposlušna i upoznaju loše društvo, u ovom slučaju oni postaju šejtanovi vojnici i prijatelji, a da to i ne osjete.

Druga stvar koju porodica gubi nakon gubitka ovlasti odlučivanja i njegove centralizacije je slabo obrazovanje djece, jer će otac, ženidbom drugom, i majka, udajom za drugog, podići sebi novi dom, pa će u toj situaciji djeca postati lahak plijen šejtanu i njegovim vojskama.

Iz tog razloga, šejtan se raduje kada dođe do razdvajanja između supružnika, jer je jedan od njegovih ciljeva da poveća broj svojih vojnika između džina i ljudi.

I ovo je obećanje koje je spomenuo Gospodaru svjetova u Kur'anu, kao što se navodi u ajetu: “Gospodaru moj,” – reče Iblis – “zato što si me u zabludu doveo, ja ću njima na Zemlji poroke lijepim predstaviti i potrudit ću se da ih sve zavedem, osim među njima Tvojih robova iskrenih.” (El-Hidžr, 39.-40.)

saff.ba

Religija

Allah nam ne uskraćuje Svoje blagodati osim kada tražimo ono što nije dobro za nas

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Mnogi ljudi ne shvataju da je i atom strpljenja i zadovoljstva Allahovom odredbom jedno od djela srca koje može prevagnuti nad dobrim djelima ostalih organa makar ona bila poput brda. Jer, funkcija vage na Sudnjem danu je vaganje dobrih djela (njihovog kvaliteta), a ne njihovo brojanje (ne njihovo mnoštvo).

Znaj da je tvoje zadovoljstvo Allahom i Njegovom odredbom, uvjet Njegovog zadovoljstva tobom. Jahja ibn Muaz, rekao je: ”Ako nisi zadovoljan Allahom i Njegovom odredbom, kako onda možeš tražiti da On bude zadovoljan tobom?!”

Znaj, kad bi ti se otkrio veo nevidljivog (gajb), ne bi izabrao ništa osim onoga što je za tebe izabrao Onaj Koji jedini poznaje nevidljivo. Koliko ti se dobroga desilo a ti si mrzio da ti se to desi, jer nisi odmah u tome prepoznao dobro.

Abdullah ibn Omer, govorio je: ”Čovjek je želio Allahov izbor i Allah je izabrao za njega, pa se čovjek naljutio na svoga Gospodara. Nedugo zatim, shvatio je da je ishod onoga što mu je Allah odredio i odabrao, bio dobar za njega.”

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ”Čovjek mrzi dvije stvari: mrzi smrt, a smrt je za vjernika bolja od smutnje (fitne), i mrzi malo imetka, a za malo imetka slijedi manji i lakši obračun (na Sudnjem danu).” (Ahmed)

El-Rafi'i je rekao: ”Allah nam ne uskraćuje Svoju blagodat osim kada tražimo ono što nije za nas.” Koliko nas ovo razumije?!

Allahova milost se ne ogleda nužno u bijegu i izbavljenju od nevolje, jer nekada u nevolji može biti Allahova milost, kao što u obilju može biti Allahova kazna.

Istinska milost je da nas Allah poštedi kazne zbog naših grijeha, kao što su meleki rekli u svojoj dovi za vjernike: ”I poštedi ih kazne zbog ružnih djela, jer koga Ti toga dana poštediš kazne zbog ružnih djela – Ti si mu se smilovao, a to će, zaista, veliki uspjeh biti!” (Gafir, 9.)

Sufjan ibn Ujejne je govorio: ”Nekada je za čovjeka bolje ono što mrzi od onoga što voli. Jer ga ono što mrzi podstiče na upućivanje dove Allahu, a ono što voli zavarava ga i udaljava od dove.”

Iskreni vjernik ne uvjetuje i ne zahtijeva od svoga Gospodara, niti ga uzrujava i ljuti Allahova odredba. Jer, možda je za njega propast u onome što on voli, a da to i ne zna. I on svoj izbor ne pretpostavlja Allahovom izboru, već moli Allaha da ga učini potpuno zadovoljnim i smirenim Allahovim izborom i odredbom.

Prenosi se od Enesa ibn Malika, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Čudim se slučaju vjernika. Allah mu nije odredio ništa, a da to nije dobro za njega.” (Ahmed)

Vrhunac Allahovih darova čovjeku nije u sreći, jer je to privremen i prolazan osjećaj, već prije u zadovoljstvu, kao što je Uzvišeni Allah rekao Svome Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem: ”A Gospodar tvoj će tebi, sigurno, dati, pa ćeš zadovoljan biti!” (Ed-Duha, 5.)

Pa, ako Allah strpljive nagrađuje bez računa, šta onda misliš kakva je i kolika Njegova nagrada za one koji su zadovoljni Allahovom odredbom?! A onaj ko je zadovoljan Allahom i Njegovom odredbom, Allah će ga nagraditi tako što će biti zadovoljan njime.

Milostivi Allahu, pokaži nam Svoju mudrost u svim događajima da znamo da se u Tvojoj odredbi krije samo dobro za nas! Amin!

saff.ba

Nastavi čitati

Religija

Supruga je temelj kuće, kakva supruga takav temelj

Supruga je temelj kuće, kakva supruga takav temelj..
Ukoliko muž ne poštuje i ne cijeni njen doprinos u braku i bračnoj zajednici, neka očekuje da će taj temelj godinama da slabi i popušta dok se sve ne obruši.
Isto tako, ako supruga ne cjeni mužev doprinos zajednici, onda neka ne očekuje da će on nju poštovati.
Brate, kada ti čašu iz kuhinje donese, upamti to radi iz ljubavi, a kamoli kad ti ručak skuha, usisa, djecu okupa, spremi, zadovolji te..
Djevojko, sestro, kada on donese platu kući ne popije je, on nije mlakonja po kojem trebaš gaziti već mušakračina! Ako te nije udario, prevario, ostavljao samu, ne znači da je neko po kome možeš hirove istresati ili ga varati kretenima!
Damir Mašić,pisac
Nastavi čitati

Religija

Šta je ljubav?

Šta je ljubav?
Ljubav nije jedna, ima ih mnogo! Svaka od njih ima poseban utjecaj na čovjekovu dušu, srce i njegov razum. Glavni zadatak ljubavi je da voli, ali ona zna i da boli, trpi, pati. Ljubav nekad mora biti strpljiva, jaka, plačna, šutljiva, usamljena…
Čudna je ljubav!
Hatidža, r.a., i njen suprug Muhammed, a.s., osjetili su potpunu i apsolutnu ljubav! Živjeli su je punih 25 godina! Znate li šta je su oni jedno drugom bili? Samo Ljubav! Poslanik, a.s., za svoju Hatidzu je rekao:”Ona je moja ljubav i moj život!” I kad je umrla, nastavio ju je voljeti svim srcem i nikad nije prestao! Sve ga je podsjećalo na Hatidzu: komšinice njihove, rodice, siromasi koji su im dolazili, poznanici, stvari, nakit, glasovi, primjeri ljubavi drugih bracnih parova. Zbog nje se ljutio, zbog nje se prepirao, zbog nje se smijao.
Hatidzu je spustio u kabur ali je njihova ljubav ostala u njegovom srcu.
Asija, r.a., i njen muž, egipatski faraon. Bože moj, njena ljubav nije bila kao Hatidzina. Ni blizu! Njena ljubav je čekala, patila, šutjela. Muž koji je bio nasilnik, ubica, bogohulnik, i kao takav, nije joj mogao pružiti ljubav koja je trebala njenom vjerničkom srcu. Zato je bila usamljena, svoju vjeru u Allaha je krila i tajila. To je bila njena jedina i najveca ljubav, ona joj je davala snagu. Ali ce Asija osjetiti pravu ljubav kao i Hatidza, tek u Dzennetu!
Merjem, r.a., opet bijaše sama. Nije imala dobrog niti lošeg muža. Ali je bila toliko ispunjena čistoćom, da je njena čista duša bila ljubav koja ju je održavala na životu. Međutim, Allah nije dozvolio da bude sama, usamljena.
Podari joj Isaā, a.s., sina, čistog, plemenitog, poslanikom ga učini.
Svoju ljubav trošila je u podizanju i odgoju sina. Ima li jače ljubavi od ljubavi između majke i djeteta? Merjem čista je pokazala da nema. Ali opet, kao ni Asija, nije osjetila muževu ljubav! Merjem kao i Asija, čekat će svoj trenutak u Kući vječnosti! Tada će vječno biti voljene, kao i svi oni parovi koji nisu osjetili pravu i iskrenu ljubav na ovom svijetu.
Prof. Saudin Cokoja
Nastavi čitati

Najčitanije