Connect with us

BiH

Kecmanović: “U oktobru Dodik ide kod Putina, da popriča da li će Bosna progutati RS ili će RS prepoloviti BiH”

Suprotno predviđanju SDP-ovog ministra Zukana Heleza kako Dodik priprema bijeg iz BiH, Nenad Kecmanović tvrdi da će se Dodik pojaviti u Sarajevu na suđenju i da će tu priliku istoristiti da međunarodnoj zajednici “skreše u brk” sve o neokolonijalizmu kolektivnog Zapada u BiH. 

“Dodik neće izbjeći da ode u Sarajevo i na Sudu se negativno izjasni o krivici, a dalji tok procesa će iskoristiti da im kaže sve što treba o neoimperijalizmu i neokolonijalizmu kolektivnog Zapada u BiH. Na način kako samo on umije, bez zadrške, direktno i bespoštedno, zapaljivom retorikom, politički nekorektno, građanski nepristojno…, Onako po narodski, sa ponekom sočnom psovkom, kako sa njima jedino i vrijedi”, napisao je Kecmanović. 

Kecmanaović tvrdi da se već prijavilo stotinak advokata spremnih da Dodika brane pro bono (bez naknade, op. SB), te da je formiran i Savjet za odbranu…

“Uz  Dodika je narod koji ne može ni zabraniti, ni poništiti, ni ukinuti, niti lažni visoki predstavnik sa spornim bonskim ovlašćenjima, niti kolektivni Zapad, a Republiku Srpsku, o kojoj se u stvari radi, brani i vlast i opozicija”, tvrdi Kecmanović. 

Kecmanovoć navodi da Dodik u oktobru ide u Moskvu da od Putina primi Orden Nevskog i popriča o tome “da li će Bosna progutati Srpsku ili Srpska referendumom prepoloviti BiH”. 

“Ili je pak najbolje za sve: povratak na izvorni Dejton”, zaključuje Kecmanović svoju autorsku kolumnu.

BiH

Novalić: Spominju redukcije struje za koje nismo čuli od rata, slijede masovna otpuštanja i historijska migracija

Bivši premijer i prvostepeni osuđenik Fadil Novalić (SDA) oglasio se nakon najava da bi mogla poskupjeti struja za privredu u FBiH.

Novalić ističe da je on ‘nažalost bio u pravu’.

“Kao što sam najavio, nametnuta vlast će poskupiti struju. Oni spominju redukcije za koje nismo čuli od ratnih dana.

Posljedica novog poskupljenja bit će dodatna otpuštanja i pad zaposlenosti. O odlasku mladih koji će uslijediti nakon degradacije životnog standarda da ne govorimo – u pitanju je historijska emigracija kakvu do sad nismo mogli ni zamisliti. Kao što naš narod kaže, od nameta nema selameta”, naveo je Novalić.

Nastavi čitati

BiH

Bankarka Belma podizala novac s kartica klijenata, pribavila nezakonito skoro 48 000 KM

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 18 svjedoka, vještaka grafološke i ekonomske struke, te izvođenje više od 100 materijalnih dokaza, objavljeno je danas na službenoj stranici Tužilaštva KS

Općinski sud u Sarajevu (OSS) potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) protiv Belme Kustura-Bajgorić zbog krivičnog djela – zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Optužena se tereti da je od 06.03.2019. do 01.07.2021. godine, obavljajući poslove bankara za fizička lica u „SberBank“ d.d. Sarajevo“ (sadašnja „AsaBanka“ dd Sarajevo), manipulisala novcem više klijenata, na način da je sa njihovih Sberbank platnih Pika kartica, bez znanja klijenata na koje navedene kartice glase, podizala novčane iznose, te tako pribavila nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 47.720,04 KM.

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 18 svjedoka, vještaka grafološke i ekonomske struke, te izvođenje više od 100 materijalnih dokaza, objavljeno je danas na službenoj stranici Tužilaštva KS.

Nastavi čitati

BiH

Boris je dobrovoljac na frontu u Ukrajini: “Plaća je odlična, čast mi je što me progoni SIPA i neke institucije” (VIDEO)”

ATV-ov “Dosije”, razgovarao je sa srpskim dobrovoljcima u Ukrajini, koji ratuju na strani Rusije.

Jedan od njih je i Boris Pećanac. Rodom je iz Bosanskog Petrovca, ali u Banjaluci je proveo zadnjih 25 godina.

Kako kaže, po treći put uzima oružje u ruke.

Prvi je bio odbrambeno-otadžbinski, drugi na Kosovu, a sada je u Ukrajini.

– Ovo mi je možda i treći rat. Prvi je bio naš, drugi na Kosovu gdje sam bio četiri godine, a sada je u Ukrajini, u ovom ratu ponosan sam što mogu da uzmem oružje u ruke. Došao sam u aprilu i planiram da ostanem ovdje. To što mene u mojoj zemlji tamo neke SIPA-e i neke institucije progone, meni je to čast.

Plata je oko 2.500 eura. Drago mi je što sam ovdje, ima nas Srba dosta po različitim jedinicama”, navodi Boris.

Kako kaže, Ukrajinci se najviše oslanjaju na dronove kamikaze.

“Ima dosta dronova, kamikaza. To su dronovi mali, koji koštaju malo novca. Zakače projektil i idu na poziciju te ga otkače. U zadnje vrijeme ima dosta toga, opasne su to stvari”, ističe Boris.

Boris ističe da je ofanziva Ukrajine propala te da stvari nisu onakve, kakvim su predstavljene u medijima.

“Ukrajinska ofanziva je u debaklu. To što oni dobijaju medijski rat to je druga stvar. Međutim, sve ide po planu. Oni slabo imaju municije, na Soledar opale pet do šest granata dnevno”, kaže Boris.

 

 

 

Nastavi čitati

Najčitanije