Connect with us

USK

Laburisti kontra većine; Dolić: Kriza u Velikoj Kladuši bez rješenja vjerovatno do izbora, to odgovara Abdiću

Published

on

Sastanak kolegija Općinskog vijeća Velika Kladuša, odnosno predstavnika svih klubova stranaka, o deblokadi rada vijeća nije donio nikakav dogovor, tek samo zaključak da ponovo bude poslat poziv svim strankama i velikokladuškom načelniku Fikretu Abdiću da pokušaju naći izlaz iz situacije.

Vjerujem da se Laburisti opet neće odazvati i mi nemamo više vjere da će se išta desiti do lokalnih izbora – istakao je Rifat Dolić, predsjednik Kluba vijećnika DNZ-a u Velikoj Kladuši.

Problem u radu Općinskog vijeća nastao je prije godinu, kada je nova većina u Općinskom vijeću izabrala novo rukovodstvo, ali taj izbor ne priznaje Abdić i njegova Laburistička stranka koje nema u novoj većini. Novu većinu čine vijećnici SDA, NES-a, Naše stranke, SDP-a, DNZ – Krajiške stranke i Nezavisnog kluba.

 

Nakon toga javio se problem s pečatom Općinskog vijeća, zbog čega je i potvrđena optužnica protiv Abdića, novoj većini se ne dozvoljava upotreba vijećnice za održavanje sjednica pa su brave obijane u nekoliko navrata, ne dozvoljava se objava odluka vijeća u Službenim novinama, a usvojena su i dva budžeta za prošlu godinu.

Na sjednice Općinskog vijeća koje saziva Emina Ćehić iz Laburista ne odaziva se nova većina jer su prije godinu izabrali novo rukovodstvo, a na sjednice koje je sazivala nova predsjedavajuća Bisenija Mušedinović nisu se odazivali Laburisti. Mušedinović je u međuvremenu preuzela mandat u Parlamentu FBiH.

Budžeta još nema za ovu godinu, a niti odluke o privremenom finansiranju zbog čega su stale sve isplate, barem do 1. aprila.

– Objektivno, trenutna situacija najviše odgovara Fikretu Abdiću i Laburističkoj stranci. Njima je najviše stalo da se ništa ne događa. I Abdić će s 1. aprilom sam proglasiti budžet. To i čeka. Budžet koji je predložio predviša oko 3,6 miliona KM za dotacije i Javno komunalno preduzeće Komunalije. To je čisto finansiranje kampanje, privatnih projekata koji su u toku. Godinama se planiraju sredstva za infrastrukturu i malo ili ništa se za to ne troši. Sada se toga nagomilalo pa će to uraditi u kampanji. Ima još jedna za nas sporna stavka u budžetu. Izmislio je stavku, fakturisao Ministarstvu za izbjeglice i raseljene za troškove oko migranata. Fakture nisu po zakonu napravljene – kazao je Dolić.

Istakao je da je iznenađen anemičnošću viših nivoa vlasti.

– Nema kome se nismo obraćali. Ministarstvo pravde Unsko-sanskog kantona je dalo tumačenje da je u redu bio izbor predsjedavajuće, ali Abdić se na to ne osvrće. Najviše trpe građani – dodao je Dolić, naglasivši da za 30 godina u politici nije vidio ovo što se dešava u Velikoj Kladuši.

Nova većina obraćala se i Ustavnom sudu FBiH koji je krajem prošle godine donio presudu.

Sud je naveo da je zamjenica predsjedavajućeg Općinskg vijeća Emina Ćehić iz Abdićevih Laburista, nakon smrti tadašnjeg predsjedavajućeg 20212., obavljala sve zadatke predsjedavajućeg za šta nije postojao pravni osnov već je bila dužna sazvati sjednicu Vijeća radi izbora novog predsjedavajućeg. Ona to nije uičnila nego je nastavila duže od godinu obavljati zadatke predsjedavajućeg.

Kada je nova većina imenovala novo rukovodstvo, Abdić je kao načelnik zatražio preispistivanje te odluke. Ustavni sud je s tim u vezi naveo da Abdić nije naveo razloge za ovakav svoj zahtjev propisane Statutom i da to može predstavljati način za odugovlačenje izbora novog predsjedavajućeg. No sud je ocijenio i da je Općinsko vijeće trebalo postupiti po zahtjevu Abdića, a nije.

Ustavni sud je presudio i da su oba budžeta, i Abdićev i onaj Općinskog vijeća, neustavni.

Iz ovoga se može zaključiti da korjen problema leži u tome što Ćehić nije odmah zakazala sjednicu kako bi bio izabran novi predsjedavajući. Ali na ovaj se korak više ne može vraćati.

USK

Šokantan slučaj u Bihaću: Sinoć izboden mladić, prebačen u Sarajevo gdje mu se bore za život

Published

on

By

U bihaćkom naselju Ozimice sinoć oko 23 sata Taib Kurtović izbo je nožem mladića Arnela Bulića koji je, nakon što je prvobitno zbrinut u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, prebačen u Klinički centar u Sarajevo gdje mu se ljekari bore za život, saznaje Raport.

Informaciju da je sinoć došlo do ranjavanja mladića A. B. (22) i da ga je povrijedio T.K. (20) potvrdio nam je i portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić.

“Sinoć oko 23 sata obaviješteni smo s CUM-a Kantonalne bolnice da je dovezen mladić starosti 22 godine da ima ubodnu ranu u predjelu stomaka i da se radi o teškim tjelesnim povredama. Operativnim radnjama policija je došla do saznanja da je povrijeđenom ranu nožem nanijelo lice T.K. rođeno 2004. godine u Bihaću. To lice je pronađeno u porodičnoj kući sinoć nešto prije ponoći i lišeno je slobode. Istraga o ovom događaju je u toku, a postupajuća tužiteljica je ovo djelo okvalificirala kao ubistvo u pokušaju”, kazao je Šiljdedić za Raport.

Kako nezvanično saznaje Raport, policija još traga za nožem s kojim je napadač počinio krivično djelo.

Također, prema informacijama do kojih smo došli, Taib Kurtović, koji je nožem povrijedio Arnela Bulića, sin je Nedžada Kurtovića, od ranije poznatog policiji USK po činjenju krivičnih djela.

Kurtović je bio optužen s bivšim policijskim komesarom USK Ramom Brkićem za organizirani kriminal, među kojima su trgovina drogom i davanje mita.

Nastavi čitati

USK

Hrvat i Slovenac imali udes i dok su čekali policiju Krajišnik im iznio kafu i kolače da se malo smire!

Published

on

By

Krajišnici su dobri, gostoljubivi, pravedni i nadasve hrabri ljudi.

O krajiškoj dobroti, a posebno gostoljubivosti se nadaleko čulo.

Nekada ta dobrota graniči sa naivnošću. Nerijetko su spremni da pozajme novac ako treba, samo da musafira lijepo dočekaju. Pravi Krajišnik će sve svoje poslove ostaviti kako bi se gostu u potpunosti posvetio. Jednostavno, to je ovdje kodeks, piše GPM.

Otuda i ona izreka, “ne dam nama, pa nek ide glava“.

Nedavno je u jednom krajiškom selu došlo do saobraćajne nesreće u kojoj su učestvovali Hrvat i Slovenac. Dok je došla policija komšije su iznijele kahvu i kolače da se musafiri malo smire. I zaista jesu. Prepričavali su tu krajišku dobrotu svojim prijateljima jer ovdje uvijek bujruma ima.

Nastavi čitati

USK

Veliki uspjeh: Knjiga Amre Šabić-El-Rayess o Bihaću postala najprodavanija u SAD-u u najprominentnijoj knjižari

Published

on

By

Amra Šabić-El-Rayess, profesorica na čuvenom Univerzitetu Columbia u New Yorku, objavila je kako je njena nova knjiga “Tri ljeta” dosegla prvo mjesto najprodavanije knjige u Sjedinjenim Američkim Državama za djecu na listi najprominentnijeg lanca knjižara “Barnes & Noble”.

“Naša priča o odrastanju u Bosni i Hercegovini je sada BESTSELLER broj 1 za djecu u SAD-u! Zaista je nevjerovatno biti svjedok ljubavi i uzbuđenju s kojim ovu priču o TRI LJETA u mom predivnom Bihaću primaju djeca širom Amerike. Duboko sam zahvalna na podršci izvanredne i nove generacije Amerikanaca. Ulivaju nadu u meni”, poručila je Šabić-El Rayess.

“TRI LJETA” možete naci na engleskom jeziku na stranici knjižare.

Podsjećamo, knjiga je samo dva dana nakon objavljivanja postala jedna od 20 najprodavanijih knjiga u SAD-u.

“Zaista je čast vidjeti čitaoce u Americi kako nalaze inspiraciju u nasoj priči o otpornosti, sestrinstvu i prijateljstvu u Bosni i Hercegovini 1980-ih godina. Zahvalna sam da ovu nasu i moćnu priču podijelim sa širom publikom kroz moje svakodnevne susrete i edukativne prezentacije sa nastavnicima i učenicima u školama širom Amerike”, poručila je profesorica prije nekoliko dana.

Nastavi čitati

Najčitanije