Connect with us

BiH

Milorad Dodik misteriozno o sinu Igoru: “Je li procurilo, pišite eto, ne bih govorio dok se ne glasa”

Published

on

U Banjaluci je održana sjednica Predsjedništva Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Razgovarano je o tekućim pitanjima u stranci, odnosima sa koalicionim partnerima, ali i “zajedničkom nivou”, kao i lokalnim izborima, ali i evropskom putu.
“Pripremamo se za nove izbore, procjenjujemo da nema vidljivih procesa koji bi mogli ugroziti institucionalnu, a time i političku stabilnost RS. Redovno se isplaćuju plate, penzije, obaveze”, kaže Milorad Dodik.

Ponovio je da nema bankrota RS, već su optimistične prognoze za entitetske finansije.

“Mi smo smanjili naš dug za 400 miliona KM, najmanje smo zadužena zemlja u regionu“, istakao je.

Osvrnuo se i na EU put, te govorio o 3+1 zakonima, te da rezultata radnih grupa nema.

“Nema koalicije na nivou BiH, postoje partneri. Ako ne bude datuma za pregovore, to je igra Evrope. Vrše se pritisci. Redefinisaćemo našu politiku, ako bude odobravanja pregovora bez datuma, to možete da gledate u Albaniji. To je suptilna igra. Danas je na Domu naroda prošao Zakon o pranju novca… Nekorektno je od partnera, rekli smo da će to biti u paketu. Bila je prijetnja zbog stavljanja na crnu, sivu listu, što bi bile sankcije za naša preduzeća, banke”, rekao je Dodik.

Ponovio je optužbe na račun američke ambasade, te tvrdnje da se Michael Murphy miješa u unutrašnju politiku i dogovore, te utiče na Trojku.

“Diranje u imovinu RS, automatski znači njenu nezavisnost”, potcrtao je Dodik.

SNSD je u 2023. godini poslovao finansijski sa dobitkom, donijeće i finansijski plan za godinu koja je nastupila, saopšteno je.

O tome hoće li organizacioni sekretar SNSD-a biti sin Igor Dodik, kako se špekuliše u javnosti, Milorad Dodik ne želi da prejudicira.

“Predsjedništvo je u toku, je li procurilo, pišite eto, ne bih govorio dok se ne glasa“, kratko je odgovorio Milorad Dodik na novinarsko pitanje.

Komentarisao je i eksploataciju litijuma i drugih ruda, te naglasio da će biti konsultovani ekolozi, ali i da će se prerada vršiti u RS.

Sastanku su pored lidera SNSD-a Milorada Dodika, prisustvovi i potpredsjednici stranke Željka Cvijanović, Radovan Višković, Sanja Vulić, Miroslav Bojić i Luka Petrović, te generalni sekretar SNSD-a Srđan Amidžić.

BiH

Prelazak na drugu valutu: Hoće li BiH uskoro uvesti euro?

Published

on

By

Marko Đogo, dekan Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, kaže da je dvadeset članica Evropske unije zamijenilo nacionalne valute jedinstvenom valutom eurom.

 

Šef Delegacije Evropske unije Johan Zatler, izjavio je da bi Bosna i Hercegovina trebala pristupiti jedinstvenom području plaćanja u eurima. Ekonomski stručnjaci ocjenjuju da naša zemlja ne ispunjava sve potrebne kriterije za prelazak na euro i da ne bi imala značajnije benefite.

– To bi dramatično smanjilo troškove prekograničnih ekonomskih transakcija za pojedince i preduzeća. Planiramo proširiti i takozvane zelene trake na granicama EU kako bi se koristila tehnologija i saradnja između carine i službenika za provođenje zakona da bi se robi omogućio brži i lakši prelaz granica – rekao je Zatler.

 

Bivšeg guvernera Centralne banke Kemala Kozarića čudi Zatlerova izjava, jer bi, kaže, trebao da zna uslove pod kojima se ulazi u evropsku monetarnu uniju. Prvi je da BiH postane članica EU, pa onda da ispuni četiri kriterija.

 

– Mi od 4 kriterija imamo dva: fiksni kurs i nisku inflaciju. S druge strane, imamo nezaposlenost preko 10 posto i tekući račun koji je negativan tako da ne ispunjavamo master kriterije. Inače unilateralna eurozacija nije dozvoljena, moramo ispuniti te kriterije da bi razmišljali o evropskoj valuti – rekao je Kozarić.

 

Građani Bosne i Hercegovine vjeruju u konvertibilnu marku i to pokazuje i rast depozita, kaže profesor Branimir Skoko. Napominje da je Hrvatska početkom prošle godine prešla na euro, što su trgovci iskoristili da dignu ili zaokruže cijene, pa su rast cijena platili građani.

 

– Ja ne znam koje bi to bili značajniji benefiti. Trenutno smo u procesu uvođenja SEPA platnog prometa i to treba olakšati platni promet, ali nije vezan za euro, to je proces koji je poguran dobivanjem kandidatnog statusa i nije uvjetovan ni vezan uvođenjem eura – ističe Skoko.

 

Marko Đogo, dekan Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, kaže da je dvadeset članica Evropske unije zamijenilo nacionalne valute jedinstvenom valutom eurom.

 

– Dvadeset godina nakon uvođenja eura sedam zemalja u eurozoni odbilo je pridružiti se monetarnoj uniji, jer žele da zadrže nacionalnu valutu i ekonomsku nezavisnost – podsjetio je.

 

(BHRT)

Nastavi čitati

BiH

Stevandić: “Podcijenili su našu pamet, ovdje je riječ o evropskim muslimanima koji su zaštićeni kao bijela rasa”

Published

on

By

Rezolucija o Srebrenici je diskriminatorska rezolucija po pitanju muslimana i ovo je nevjerovatan ponor koji je otvorila NATO alijansa, izjavio je Nenad Stevandić predsjednik Narodne skupštine Srpske za TV Prva.

-Pritisci su veliki, ali ja nisam pesimita. Ovo je demonstracija novog kršenja međunarodnog prava koje je uzrokovano upravo nemoći u ranijim pokušajima da se mi dezavuišemo, ukinemo i dovedemo u nemoguću poziciju. Ovo je nastavak te politike. Ali ovaj put su potcijenili našu pamet, našu sabranost i slogu. Sve su potcijenili, rekao je Stevandić.

Kazao je da je rezolucija o Srebrenici diskriminatorska.

-Ovdje je riječ o evropskim muslimanima koji su zaštićeni kao bijela rasa, dok su svi drugi muslimani u svijetu po Africi, Aziji tretirani kao manje vrijedni, jer jer su njihove žrtve mnogo veće a nikada nisu dobili nekusvjetsku podršku u rezoluciji za genocid.

-Nevjerovatan ponor koji je otvorila NATO alijansa, jer je ovdje rezolucija o NATO muslimanima, a ne o muslimanima o svijetu i to je ogromna razlika.

To je 10:1 i oni će taj ponor ugledati kasnije, poručio je Stevandić.

Kaže da su potcijenili i međunarodnu diplomatsku aktivnost Srbije, kao i da su desetine zemalja na strani Srbije.

– Ovo je novi promašaj Zapada koji će napraviti nekoliko negativnih efekata. Prvi će biti potpuno poremećeni odnosi na Balkanu između država i naroda. Otvaranje puta da Republika Srpska traži izlaznu trasu jer ne želi da živi sa ljudima koji je prije podne proglašavaju genocidnom, a popodne žele da ukinu, a onda bi sa njom da žive u istoj državi i sarađuju, rekao je Stevandić.

Nastavi čitati

BiH

Policija saopćila stravične detalje nesreće u Sarajevu: Pronađena tijela žene i djeteta (4)

Published

on

By

U 01:30 sati, izvučeno je tijelo žene srednje životne dobi i, uz nju – tijelo djeteta do 4 godine

Nastavi čitati

Najčitanije