Connect with us

Magazin

Može li Srbin biti musliman? Evo šta kažu stručnjaci

Da li Srbin može biti musliman, pitanje je koje se posljednjih dana poteglo na društvenim mrežama. I dok su ljudi iznosili svoja mišljenja, teorije i tvrdnje, sociolog je imao konkretan odgovor na ovo pitanje i potrudio se da objasni ono što je predmet polemike godinama unazad.

On navodi da prvenstveno miješamo pojmove narodnosti i vjere i da, kada je riječ o nacionalnosti muslimana, tu postoji razmirica. „Musliman” se tu tumači kao nacionalnost, iako ima i onih koji se predstavljaju kao Srbi, ali muslimanske vjere. Problem je i što postoje i dvije islamske zajednice: „Islamska zajednica Srbije” bliža Srbiji kao domovini i „Islamska zajednicu u Srbiji” koja gaji veze sa susjednom Bosnom i Hercegovinom. To je jedan od glavnih problema, smatra sociolog religije Dragan Todorović.

– Potrebna je ozbiljna rasprava o tome koliko je islam u Srbiji etničko i konfesionalno pitanje, a koliko je zapravo ideologija i vjera u punom smislu riječi. Osobno smatram da jedan od najvećih problema sa kojim se srpski narod susretao kroz istoriju jeste problem identifikacije etnosa i vjere. Ja mislim da je zapravo Srbija u divnoj prilici da pokaže u praksi kako islam ne mora biti identifikacija isključivo sa etnosom – objasnio je sociolog Todorović svojevremeno za portal DW.

Dalje je govorio o prilikama sa suživot.

– Ovaj prostor, koji zaista nije čvrsto ideološki obilježen, je pokazatelj koliko islam u Srbiji odolijeva da bude strogo ideološka forma kao što je u BiH i u nekim tradicionalnim islamskim državama, a koliko je prilika da pokaže da je suživot moguć, kako perspektiva nije zasnovana na Samuelu Huntingtonu i sukobu civilizacija, nego potpuno suprotno: na prilici saradnje naroda, vjera i religija na ovim prostorima – izjavio je Todorović dodavši da je “ovaj prostor tradicionalno miroljubiv”.

Magazin

Fuad Backović Deen otkrio kako se našao u Americi i poručio: Ne vraćam se, meni je ovdje lijepo

Fuad Backović Deen je početkom dvijehiljaditih obilježio pop scenu, 2004. godine je predstavljao prvi put Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu pjesmom “In the Disco”, a samo par godina nakon toga odlučio je da se potpuno povuče sa muzičke scene i preseli u Ameriku.

Deen se putem video poziva oglasio za domaće medije i otkrio zbog čega se povukao sa muzičke scene i kako izgleda njegov život u Americi.

“Odlučio sam da se povučem sa muzičke scene jer me više ništa nije tu fasciniralo i držalo. Ja sam u Milanu studirao, moda je moja velika ljubav, onda sam samo dobio poziv i zelenu kartu i odlučio da promijenim život iz korijena. Dakle tako sam se doselio u Ameriku, a ne na način na koji mnogi misle i pišu. Meni je ovdje lijepo, sretan sam i ne namjeravam da se vraćam na muzičku scenu”, rekao je Fuad Backović u “Blic danu“.

Prije 20 godina se kao ekscentričan i mnogi bi rekli hrabar pojavio na evrovizijskoj sceni pjesmom “In the Disco” i ostvario do tada najbolji plasman BiH na ovom festivalu.

“Prije 20 godina je moja pjesma na Eurosongu bila jako progresivna i inovativna i bila je veliki rizik, kao i cijeli nastup taj. To je ujedno bio i najbolji plasman koji je BiH ikada osvojila, biti u takvoj konkurenciji među prvih deset je uspjeh. Žao mi je sto se zbog političkih previranja BiH već duže vrijeme ne takmiči na Eurosongu”, rekao je Deen.

Nastavi čitati

Magazin

Armin Bašić iz Velike Kladuše novi pjevač grupe Lapsus band

Proteklih dana javnost je saznala da je došlo do promjena u Bosanskohercegovačkom bendu ”Lapsus band” čiji je osnivač Mahir Osmanović.

Nakon 11 godina djelovanja u istom sastavu došlo je vrijeme za promjene, zbog nemogućnosti pronalažena ” istog jezika” sa tadašnjim vokalnim solistom Emirom .

Osnivač i gistarista benda Mahir odlučio se za Armina Bašića, mladog momka iz Velike Kladuše .

 

Do sada javnost je mogla čuti po neki cover snimak napravlje za Tik Tok , ovaj mladi momak tek sada kreće u profesionalno bavljenje muzikom.

Ubrzo javnosti će biti i predstavljeno nekoliko covera u punom sastavu Lapsus benda, čisto da se javnost malo upozna a vrlo brzo slijede i prve pjesme iz studija na kojima rade samo zvučna imena sa estrade iz cijelog regiona.

dijasporainfo.net

Nastavi čitati

Magazin

FOTO Ova Alfa košta preko milion eura i vrijedi svakog centa

Index.hr
Nastavi čitati

Najčitanije