Connect with us

Cazin

Mustafa Ružnić: USK je politički stabilan, ukidanje sredstava za bazen je politička poruka Cazinjanima (VIDEO)

Ovog četvrtka u političkim minutama Jutarnjeg programa sa Adnanom Trtovac Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona.

Hoće li odnos NES i SDA u Hercegovačko-neretvanskom poljuljati koaliciju u USK-u? Ima li naznaka o prekompoziciji vlasti? Prijeti li nova migrantska kriza Unsko-sanskom kantonu? Ko je odgovoran za izgradnju centra za detekciju u Privremenom prihvatnom centru Lipa? Šta je bio cilj? U kojoj fazi izgradnje je Međunarodni aerodrom Bihać? Kakav je odnos viših nivoa vlasti prema strateškim projektima na ovom području? O odlasku stanovništva, nedostatku i nezadovoljstvu ljekara i stanju poljoprivrede.

-Koliko ste se dugo vozili od Bihaća do Sarajeva?-

„Da kažem nama koji smo često na ovoj relaciji to je već postalo rutina, da kažem tih nekih tri i pol do četiri sata. Međutim taj put od Bihaća odnosno Krajine prema Sarajevu našem glavnom gradu je uvijek šest sati sa nekim kraćim pauzama tako da je to evo trideset godina boljka koju čekamo da se jednostavno popravi prema Unsko-sanskom kantonu.“

-To vrijeme ne čudi, vrijeme puta ne čudi uzme li se u obzir je li kvalitet te cestovne infrastrukture o kojoj se stalno priča, ali nekako niko da se onako bitno pozabavi sa tim pitanjem. Godinama imamo razne najave, razna obećanja a sve nekako ostane najviše na tim čini mi se predizbornim obećanjima. Ima li ikakvih naznaka u narednom periodu da će situacija biti drugačija?-

„Pa evo dobro ste kazali, znači nekako od izbora do izbora uvijek Krajina dobije tu poruku da će biti povezana sa centrom Bosne i Hercegovine, da će unutar Krajine se povezati određeni dijelovi kao što je Bihać – Krupa, kao što je brza cesta Bihać – Cazin – Velika Kladuša, aerodrom i svi ostali infrastrukturni projekti na području kantona.

Međutim kroz tih trideset godina smo vidjeli jednostavno da nema nekog višemilionskog projekta na području Krajine niti tog povezivanja. Nama kojima, kažem evo mi već znamo kakva je kvaliteta puta i svega toga, a ponajviše dovoljno smo govorili, a sad ponajviše oni koji dolaze iz Sarajeva prema Bihaću i često kada putujete onda ste vi ti koji ocjenjujete stvar kažete “ovo doista više ne ide”. Jednostavno evo vidimo i sad budžet Federacije određeni infrastrukturni projekti koji su bili u značaju za Unsko-sanski kanton, pojedine gradove itd. Vidjeli smo jednostavno križanja tih i kroz budžet tri miliona na primjer za jedan od značajnih projekata, to je bazen bio u Cazinu koji su evo da kažem ukidanje tih sredstava, povlačenje u drugu stranu itd.

Jako mali procenat samog budžeta znači od nekoliko milijardi da jako mali procenat ide prema Unsko-sanskom kantonu. To je ono što polako sve nas, naše građane, našu dijasporu, vlasti na kantonu okreće u jednom drugom smjeru da već počinjemo razmišljati koji je to put, koji je to način da mi vlastitim sredstvima, vlastitim snagama i ostalim mogućnostima davanja pod koncesiju određenih potencijala i tako dalje krenemo u razvoj našeg kantona.“

-Spomenuli ste dakle budžet, federalni budžet. Je li tu riječ samo o preusmjeravanju sredstava za druge opštine i gradove ili se zapravo tu radi o političkom potkusurivanju?-

„Pa ono što smo dobro i jasno dobili poruku od pojedinih političkih zvaničnika, jasno je to bilo da je to čista politička poruka građanima Unsko-sanskog kantona posebno evo građanima Cazina. Ali to je sve što se brzo vrati, što se kaže jer jednostavno pojedini političari moraju shvatiti da najkraće traje mandat. Znači proći će to sve jednog dana i sve će to ubrzo kroz bilo evo lokalne izbore koji dolaze ili opšte koji će biti za par godina sve će se to ubrzo naplatiti.“

federalna

Cazin

Cazin u protekla 24 sata: Dva krivična djela, narušavanje javnog reda i mira…

U proteklih 24 sata na području Grada Cazin zabilježeni su različiti događaji i pojave. Evo pregleda informacija koje su prikupljene i obrađene:

 1. Policijska stanica Cazin Intervencija:
  • Krivična djela: Evidentirana su dva krivična djela.
  • Javni red i mir: Zabilježeno je jedno narušavanje javnog reda i mira.
 2. Profesionalna vatrogasna jedinica Cazin:
  • Nisu evidentirani nikakvi događaji ili intervencije.
 3. Pregled saniteta:
  • Prikazano je 74 pregleda, od kojih su tri rezultirala povredama.
 4. Vodosnabdijevanje:
  • Stanje je redovno, nema prijavljenih problema.
 5. Elektrosnabdjevanje:
  • Obavještenje od Podružnice “Elektrodistribucija” Bihać glasi da je snabdijevanje električnom energijom uredno.
 6. Komunalne usluge:
  • Odvožnja komunalnog otpada odvija se prema ustaljenom redu.
 7. Stanje na cestama:
  • Opisano je da je kolovoz pretežno mokar ili vlažan, uz pojačan promet vozila u blizini većih gradskih centara.
  • Vozače se upozorava na mogućnost smanjene vidljivosti zbog magle na pojedinim dionicama, kao i na opasnost od odrona zemlje ili kamenja uslijed kišnih padavina.
  • Poseban apel se upućuje vozačima da prilagode vožnju uslovima na putu, posebno na određenim dionicama gdje je oprez potreban.
  • Na dionici Ključ-Sanski Most saobraćaj je obustavljen zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most, preusmjeren je na obilaznicu.
 8. Granični prelazi:
  • Zadržavanja za putnička vozila su kratkotrajna.

Ovo su ključne informacije i događaji koji su se desili u proteklih 24 sata na području Grada Cazin.

Cazin.ba

Nastavi čitati

Cazin

Ženska rukometna reprezentacija večeras u Cazinu dočekuje Grčku

Ženska rukometna reprezentacija BiH večeras igra 3.kolo kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u rukometu 2024. Pred našim seniorkama je dvomeč sa Grčkom, a prva utakmica igra se večeras u Cazinu. Podrška stiže sa svih strana i bez sumnje će puna dvorana biti vjetar u leđa Zmajicama koje će i večeras s ponosom nositi dres reprezentacije BiH! Večeras, nakon tri i po mjeseca ženska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nastavlja kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. Susret 4. kola igra se 3. marta u 16. sati u Kozaniju.

Nakon dva kola u grupi 1 naša selekcija je bez bodova, te je u prva dva kola upisala isto toliko poraza. Naše rukometašice su poražene od Rumunije u gostima (18:49) i Hrvatske na domaćem terenu (17:31). I Grčka je u prva dva kola upisala dva poraza, a prvo mjesto na tabeli dijele Rumunija i Hrvatska, koje imaju po dvije pobjede i po maksimalna četiri boda.

Na Evropsko prvenstvo plasirat će se po dvije najbolje plasirane ekipe iz svake grupe, te četiri najbolje trećeplasirane selekcije. Evropsko prvenstvo će se igrati od 28. novembra do 15. decembra u Austriji, Mađarskoj i Švicarskoj.

Krajina je i ovog puta na nogama i sve je spremno za večerašnji meč u Cazinu, u susret kojem su naše rukometašice gostovale u programu RTV Cazin, a prijem za našu reprezentaciju organizirao je i cazinski gradonačelnik.

Utakmica BiH – Grčka igra se večeras od 19 sati u Gradskoj sportskoj dvorani uz direktan prenos na Face TV.

Nastavi čitati

Cazin

U protekla 24 sata u Cazinu policija imala četiri intervencije

U proteklih 24 sata na području Grada Cazin zabilježeni su različiti događaji i pojave. Evo pregleda informacija koje su prikupljene i obrađene:

Policijska stanica Cazin Intervencija:

 • Krivična djela: Jedno krivično djelo je evidentirano.
 • Javni red i mir: Zabilježena su dva slučaja narušavanja javnog reda i mira.
 • Saobraćajne nezgode: Jedna saobraćajna nezgoda dogodila se s materijalnom štetom.

Profesionalna vatrogasna jedinica Cazin:

 • Nema izvještaja, stanje je mirno.

Pregleda:

 • Ukupno pregledano: 69
 • Povreda: Nije navedeno.
 • Korištenje saniteta: Zabilježena su dva slučaja korištenja saniteta.

Elektrosnabdjevanje:

 • Podružnica “Elektrodistribucija” Bihać PJD Cazin, obavještava kupce da je dana
  28.02.2024.god planirano isključenje el.energije za slijedeća trafo-područja: Srbljani,
  Begići,Crkvino Brdo,Handanagići,Jašaragići,Miostrah, Stijena u vremenu od 08:30-16:00
  sati .

Komunalne usluge:

 • Odvožnja komunalnog otpada odvija se po redovnom rasporedu.

Stanje na cestama:

 • Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu.
 • Slabija magla se pojavljuje na pojedinim dionicama, ali ne utiče bitnije na saobraćaj.
 • Učestali su odroni zbog porasta temperature, pa se preporučuje opreznija vožnja.
 • Izdvajaju se određene dionice puteva kao potencijalno rizične zbog odrona.
 • Radovi na određenim lokacijama utiču na režim saobraćaja, uključujući obustave i preusmjeravanja.
 • Na graničnim prelazima zadržavanja za putnička vozila su kratkotrajna.

Ovo su najvažnije informacije o događajima i stanju na području Grada Cazin u proteklih 24 sata.

 

Cazin.ba

Nastavi čitati

Najčitanije