Connect with us

USK

Najteža godina za pčelare u USK: ‘Kilogram meda košta od 25 i 30 KM, ne isplati se prodavati jeftinije’

Published

on

“Cijena meda već sada je porasla, tako da jedan kilogram košta između 25 i 30 maraka”, kaže Lišančić

 

 

Pčelari na području Unsko-sanskog kantona sumiraju rezultate u ovoj godini, za koju kažu da je jedna od najtežih kada se radi o proizvodnji meda, pišu Nezavisne novine.

Prema riječima Asmira Lišančića, predsjednika Udruženja “Sana med” iz Sanskog Mosta, prinosi meda po jednoj košnici u prosjeku se kreću oko pet kilograma, što je daleko od optimalnog, pa se na tržištu ove godine mogu očekivati male količine.

“Cijena meda već sada je porasla, tako da jedan kilogram košta između 25 i 30 maraka. Jednostavno, cijene repromaterijala, preparata i goriva su u stalnom porastu, pa se pčelarima ne isplati prodavati med ispod ove cijene”, istakao je Lišančić.

Predsjednik Udruženja pčelara “Bihać” iz istoimenog grada Elvir Šehić ističe kako je fokus svih pčelara u proteklom periodu bio da sačuvaju pčelinja društva.

“Godina je bila takva da su u opasnost, zbog nedostatka hrane, došle pčelinje zajednice. Svi su situaciju shvatili ozbiljno, pčele su se prehranjivale i vrlo je malo pčelara koji su uspjeli izvrcati veće količine meda”, kazao je Šehić.

Loše vremenske prilike i kišovito vrijeme već na početku su ugrozili ispašu pčela kada je riječ o bagremu, jednoj od najvažnijih medonosnih biljaka.

“Maj je vrijeme kada cvjeta bagrem i kada bi pčele trebalo da imaju prvu obilnu ispašu. Međutim, zbog kiše i nižih temperatura, ugrožen je bio ovaj vegetativni proces, a pčele gotovo da nikako nisu ni napuštale košnice.

“Kasnije ispaše bile su također praćene lošim vremenskim uslovima”, kaže predsjednik Saveza pčelara USK Husein Šabić, dodajući kako bez dobre ispaše nema ni racionalnog pčelarenja.

Prema njegovim riječima, gorući problemi s kojima se suočavaju posljednjih godina su klimatske promjene i nestabilni vremenski uslovi.

Ističe kako je pčelarstvo, kao i druge grane poljoprivredne proizvodnje, pogodila inflacija te rast troškova proizvodnje.

“U protekloj godini, zbog opšteg rasta cijena, u značajnoj mjeri poskupjela je pčelarska oprema, a time i ukupna proizvodnja meda. Ova godina donijela je nova poskupljenja i nove probleme”, istakao je Šabić.

On kaže kako na području Unsko-sanskog kantona ima oko 700 pčelara, ali da se zbog svih problema koji prate ovu vrstu proizvodnje, taj broj neprestano smanjuje.

“Pozitivno jeste što su proizvođači meda i ove godine uvršteni u sistem poticaja, pa će pčelarstvu na taj način pomoći i država. Međutim, hoće li to biti u dovoljnoj mjeri, pokazaće vrijeme. Ove godine prvi put planirane su i stimulativne mjere za mlade kolege koje se bave pčelarstvom”, istakao je Šabić.

USK

Nema više komesara, kada će doći direktor: Šta kažu u Nezavisnom odboru USK

Published

on

By

Nakon duže vremena Unsko-sanski kanton pokreće proceduru za izbor prvog čovjeka policije, s novinom da više neće imati komesara nego direktora uprave policije

U Bihaću je danas održana sjednica Nezavisnog policijskog odbora za izbor policijskog komesara, nakon što je Skupština USK prošle sedmice usvojila novi i izmjenjeni Pravilnik o radu ovog organa koji je prilagođen nedavno donesenom Zakonu o unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima u USK.

Ovim izmjenama podrazumjeva se da Unsko-sanski kanton više neće imati policijskog komesara nego će to biti direktor Uprave policije.

Prilagodviši Pravilnik ovim formalnim izmjenama, članovi Nezavisnog odbora su zasjedali kako bi konačno donijeli Odluku o raspisivanju konkursa za upražnjeno mjesto direktora Uprave policije, piše Oslobodjenje.

– Donijeli smo odluku, sačinićemo tekst i do kraja sedmice očekujemo objavu konkursa. Nadam se da ćemo doći do najkvalitetnijeg kandidata – kazala nam je predsjednica Nezavisnog odbora Albijana Trnavci.

U nastavku zasjedanja Nezavisni odbor je razmatrao izvještaje o radu policije sa posebnim osvrtom na sigurnost saobraćaja zbog učlestalih saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom na cestama u Unsko-sanskom kantonu.

Nastavi čitati

USK

Novi napad pasa lutalica u Krajini: Ugrizli starijeg čovjeka na biciklu

Published

on

By

O tome da problem s psima lutalicama ponovo postaje urgentan u Sanskom Mostu, svjedoči i napad na starijeg muškarca na biciklu, koji je tom prilikom zadobio povrede noge.

“Vozio sam bicikl i sve je bilo normalno, kada su mi u susret naišla dva psa, jedan veći i drugi nešto manji. U jednom treutku, kada sam ih već prošao oni su se zaletili na mene i dok sam se snašao, ovaj crni me ugrizao za list na desnoj nozi. Zaustavio sam bicikl i u tom trenutku oni su se udaljili. Vidio sam da su hlače razderane, a kada sam ih zavrnuo ukazale su se dvije rane od očnjaka”, kaže napadnuti muškarac.

 

Dodaje kako se odmah potom zaputio u Dom zdravlja Sanski Most, gdje mu je pružena pomoć. Zanimljivo je kako su isti psi, samo stotinak metara dalje, ponovili napad, a starijeg muškarca na biciklu uspjeli su spasiti prolaznici koji su se našli na licu mjesta, te su otjerali pse.

 

Već dugo godina psi lutalice predstavljaju problem na području Općine Sanski Most, a čini se kako se njihov broj u posljednje vrijeme ponovo povećao, pa se veliki se broj građana žali na njihovo prisustvo, a bilježe se i česti napadi na ljude.

 

Pored velikih problema s kojima se suočavaju građani zbog ovoga problema, u posljednje vrijeme sve su veće štete koje ove životinje pričinjavaju u sanskom lovištu.

U zadnjih nekoliko mjeseci bilježi se veliki broj napada čopora pasa lutalica na sitnu divljač, a posebno su ugrožene srne, zečevi i fazani. U protekle dvije godine lokalne vlasti su ovaj problem pokušale riješiti sarađujući sa azilima za smještaj napuštenih životinja, ali kako saznajemo ta saradnja je prekinuta ove godine zbog prekapacitiranosti pomenutih azila, objavile su Nezavisne.

Također, čini se da značajnije rezultate nisu dali niti projekti sterilizacije napuštenih pasa koji su ranije provođeni, jer je njihov broj na ulicama ponovo postao kritičan, pa javnost očekuje reakciju i djelovanje nadležnih institucija.

Nastavi čitati

USK

Pokušaj da se sačuva stručni kadar: Milion maraka za specijalizacije u bihaćkoj bolnici

Published

on

By

Nedostatak stručnih kadrova postaje sve veći zbog odlazaka mladih stručnjaka na bolje plaćene poslove u inostranstvo

Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” Bihać je, po dobijenoj saglasnosti Ministarstva zdravstva USK-a, raspisala javni oglas za dodjelu specijalizacija i prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme. Naime, Vlada USK-a nedavno je donijela odluku o izdvajanju 4,2 miliona maraka za Kantonalnu bolnicu u Bihaću.

Tome je prethodilo, na prijedlog ministrice zdravstva Zemine Kadirić, usvajanje Programa finansijske konsolidacije i rekonstrukcije ove zdravstvene ustanove, za šta su odobrena 3,2 miliona maraka. Preostalih milion maraka bit će utrošeno za edukaciju i specijalizaciju nedostajećeg kadra. Kantonalna bolnica je iskazala potrebu za doktorom medicine u Odjelu za bolesti uha, grla i nosa, te za specijalizaciju iz otorinolaringologije i specijalizaciju hirurgije glave i vrata, piše Oslobodjenje.

– Sa kandidatom kojem se dodijeli specijalizacija zaključiće se ugovor o radu na neodređeno vrijeme u ZU Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” Bihać, navodi direktor dr. Hajrudin Havić, specijalista urgentne medicine.

Nedostatak kadrova Kantonalna bolnica nastojala je nadomjestiti i prije dva mjeseca prijemom u radni odnos doktora u Odjelu za anesteziologiju i reanimaciju, u Odjelu za internu medicinu i u Odjelu za dječije bolesti.

Nastavi čitati

Najčitanije