Saopćeno je ovo danas iz Narodnog evropskog saveza.

– Sudionik pisanja Daytonskog sporazuma O'Brien u svom obraćanju je naglasio da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine vrhovna institucija koja donosi konačne odluke o svim pravnim pitanjima koja se odnose na Ustav, uz ocjenu da je učešće stranih sudija u njegovom radu korisno, te da SAD ne podržavaju njihov odlazak. Da li je konačno predsjednicima stranaka “Trojke” (SDP, NiP, NS) jasno da moraju prekinuti započeti proces rušenja Ustavnog suda ispunjavanjem zahtjeva (predsjednika SNSD-a Milorada) Dodika za izbacivanje stranih sudija? – navedeno je u saopćenju NES-a.

Napomenuli su da snažno podržavaju poruku i stav pomoćnika američkog državnog sekretara O'Briena o Ustavnom sudu.

Ocjenom da je “Sporazum iz Laktaša iznimno manjkav” pomoćnik državnog sekretara James O'Brien, nakon ambasadora (SAD-a Michaela) Muphyja, daje drugi žuti karton strankama “Trojke”, ukazujući da treba donijeti mjere kojima bi se zaustavilo međusobno favoriziranje, odustati od raznih vrsta veta koji su smetnja funkcionisanju, prestati tražiti novac izvan institucija pod netransparentnim uslovima, te okončati prijetnje teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Nakon ovog jasnog i naglašenog stava nadamo se da će “Trojka” odustati od dogovora sa (predsjednikom HDZ-a Draganom) Čovićem, da izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH prihvati njegov prijedlog načina izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine – saopćeno je iz NES-a.

Dodaju da se nadaju da su svi lideri i politički subjekti u BiH razumjeli konstatacije, ocjenu stanja i šanse koje je naglasio O'Brien.