Connect with us

BiH

Nikšić: “Domaćinstva koja troše manje struje – zadržati na nižoj cijeni, a oni koji budu enormno trošili struju više će platiti“

Zbog inflacije i situacije s kupovnom moći građana, nećemo povećavati cijenu električne energije za domaćinstva – ona će ostati ista, kazao je Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH i predsjednik SDP-a, gostujući u Dnevniku D na FTV.

Nikšić je pojasnio odluku Vlade FBiH kojom je proglašeno stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom te šta to konkretno znači za građane i privrednike.

„Mi vrlo precizno pratimo stanje u svim oblastima koje su u nadležnosti u FBiH. Ovo je neki dvokorak koji pravimo kada je u pitanju zaštita energetske stabilnosti FBiH. Ovako kad kažete malo alarmantno zvuči, ali u stvari govorimo o tome da imamo situaciju da cijena električne energije koju isporučujemo manja je od proizvodne tako da je izvjesno kako Elektroprivreda mora ući u proces povećanja cijena električne energije. To će se kretati u onom zakonskom okviru do 20 posto povećanja, to je za privredu. Predstoji nam da u skladu sa usvojenim setom energetskih zakona pratimo situaciju, napravimo dubinsku analizu prema kojoj ćemo ona domaćinstva koja se ponašaju energetski odgovorno, koja troše manje električne energije – zadržati na nižoj cijeni, a oni koji budu enormno trošili električnu energiju, morat će malo više i da plate“, naglasio je on.

Na pitanje ima li Vlada mehanizme da kompenzira, odnosno da umanji mogući domino efekt kod poskupljenja struje privredi, kaže:   

„Naši privrednici su u protekloj godini ostvarili dodatnu dobit od nešto više od milijardu. To su ostvarili na komparativnim prednostima koje imaju, i koje im je na neki način omogućila i država. A to je da imaju najnižu cijenu električne energije u regionu i sa ovim poskupljenjem to će biti najniža cijena. To daje dodatni doprinos njihovoj konkurentnosti, imamo prilično podcijenjenu radnu snagu i među najnižim stopama poreza na dobit. To su stvari koje se moraju uvažiti“, pojasnio je Nikšić.

Dodao je da većina poslodavaca i privrednika prihvata da je ovo realnost, da su inflatorni udari takvi da se mora povećati cijena električne energije. Kaže i da nisu moguće redukcije za građane.

Budućnost Elektroprivrede

Govorio je i o tome kakva je budućnost Elektroprivrede.

„Imali smo jedan period kreativnog pristupa obračunu i vođenju finansijskih izvještaja kada je u pitanju Elektroprivreda. Još u januaru ove godine tadašnja uprava je poslala dopis Vladi FBiH, resornom ministru i premijeru u kome su upozorili da u ovoj godini planiraju preko 260 miliona slabiju realizaciju u odnosu na plan poslovanja i da će to generirati gubitak Elektroprivredi 90 miliona. Mi smo zatekli situaciju kakvu smo zatekli, aktuelna uprava je zaista dala sve od sebe i u saradnji sa rudnicima taj gubitak će biti ipak nešto manji. Pretpostavljamo da će godina završiti u gubitku od nekih 70 miliona. Ali ono što je posebno važno kada je u pitanju poslovanje Elektroprivrede je alarmantan pad proizvodnje. Mi imamo još uvijek dovoljno električne energije za svoje potrebe. Prije osam godina je bilo preko 2.000 gigavat sati viška električne energije. Imamo problema sa određenim kapacitetima, imali smo problema sa isporukom uglja od strane rudnika, štrajkovi, problemi“.

Nikšić je rekao da je okončanje seta fiskalnih zakona za njega kao premijera i Federalnu vladu najveći izazov.

„Moramo osigurati i otvoriti prostor da zadržimo što veći broj radnika ovdje. Mi smo opredijeljeni da se kroz reforme stvore pretpostavke za ostanak tih ljudi, za njihovo dodatno zapošljavanje. Da osiguramo našim poslodavcima da imaju jedan rasterećeniji pristup“, kaže Nikšić.

Minimalna plaća od 1.000 maraka?

Naglašava da je ‘sigurno da će u setu zakona jedna od mjera biti i zakon o minimalnoj plaći i da će to biti 1.000 KM’.

„U ovom trenutku je to realno da krene od nove godine, mi ćemo vjerovatno na sljedećoj sjednici vlade otvoriti prostor da poslodavcima omogućimo da dodatno isplate radnicima ono što su oni govorili – mislim da ćemo mi ići na neki iznos između 450 i 500, što bi uz neku trenutnu minimalnu plaću koja je 530 dovelo opet do tih nekih 1.000 KM. Set fiskalnih zakona može biti vrlo aktuelan u prvom kvartalu sljedeće godine pri čemu nam je jako važno da osiguramo i online fiskalizaciju, vrlo je važno da spriječimo neplaćanje obaveza prema državi, osigurali bismo da pokrijemo budžetske rupe koje će neminovno nastati u onom trenutku kad smanjimo doprinose“, naveo je on.

Odnosi Trojke i HDZ-a

Tvrdi da imenovanje Marina Vukoje ne opterećuje odnose Trojke i HDZ-a BiH.

„Imamo situaciju u parlamentu gdje je aktuelna opozicija našla elegantan način kako da blokira – ne održavaju se sjednice radnih tijela. Imamo situaciju da ne možete krenuti sa imenovanjima, i to je neminovnost koja stoji. Mi smo imali neke sastanke i na nivou parlamentarne većine tražimo način kako da odblokiramo rad parlamenta. To je posljedično vezano i za funkcionisanje vlade. Ne vidim da nas nešto posebno opterećuje, vlada radi u odličnoj atmosferi, sve odluke su donesene jednoglasno, bez preglasavanja i natezanja. Slažem se da u nekim stvarima to funkcioniše sporo. Morali smo povući neka kvalitetna zakonska rješenja zato što Zakonodavno-pravna komisija nije održala svoju sjednicu“, kazao je Nikšić.

Smatra da parlamentarna većina treba preuzeti odgovornost i određene rizike i rješavati stvari, kako kaže, jednu po jednu.

„Postoji neki niz načina na koji bi se to moglo riješiti – odlučit ćemo se za jedan i krenuti u tom pravcu“, rekao je.

Naglašava da je posao opozicije da kritikuje vlast, da nađu način kako će pokazati da je stanje što gore, pa i da doprinesu, kako tvrdi, takvom stanju kada je u pitanju FBiH.

„Cestogradnja nije stala. Mi smo i u prvom mandatu pokazali da znamo kako se radi i napravili 60 km autoputa. Opet će to biti, nisu ni sada stale aktivnosti, radi se intenzivno. Imamo planirane aktivnosti sa našim kreditorima, siguran sam da će se ekspanzija rada na autoputu sigurno povećati“.

Izborni zakon

Kaže da je spreman ući sa HDZ-om u priču o izmjenama izbornog zakonodavstva.

„To smo potpisali i to smo obećali. Problem je kad se dogovorimo mi i HDZ, to još uvijek nije dogovor koji znači da ćemo imati to na državnom nivou. Imamo neke stvari, ako budemo išli u te izmjene, gdje će se morati mijenjati ustav. Tad nam treba dvotrećinska većina. Naravno, mi dajemo svoje stavove, a HDZ svoje. Smatram da je ogroman iskorak što uopće možemo da pričamo o stvarima na koje gledamo drugačije. SDP je u startu postavio šta je to naša crvena linija, spremni smo oko svega drugog razgovarati. Čak mislim da ono što imamo kada je u pitanju FBiH, imamo iskorak i napredak da bi mogli da govorimo jednim glasom u smislu da bismo bili spremni da člana Predsjedništva biramo indirektno iz Parlamenta. Tada dolazite u priču da to nije prihvatljivo Republici Srpskoj. Onda se tu opet napravi jedan krug”.

Državna koalicija

Kada je riječ o tome kako riješiti problem stalnih blokada i uslovljavanja na državnom nivou, Niksić ističe da se pokazalo da ima rješenja.

„Puno stvari je bilo oko kojih se nismo slagali pa smo razgovorima i kompromisima došli do rješenja. SNSD je postavio neke svoje uslove, traži da se u paketu rješava zakon o sudovima i zakon o sprečavanju pranja novca. Uz zakon o sprečavanju sukoba interesa, smatram da bi to bio dovoljan iskorak koji bi nam omogućio da dobijemo odluku Evropske komisije o otvaranju pregovora. Imamo situaciju da u ovoj varijanti sada mi blokiramo. Zavisi iz kojeg ugla gledate“, tvrdi Nikšić.

Smatra kako nije ‘iscurilo vrijeme za dogovor koji bi nam osigurao pozitivan odgovor iz Brisela’.

„Ako bismo to napravili što prije, vjerujem da bi i u ovoj godini se otvorila vrata za pregovore. Ako ne – mi ćemo i dalje nastaviti da radimo, do marta bi se to moglo. Imamo zaista prijatelje u EU koji se bore kao da se radi o njima samima”.

Prema njegovim riječima, u slučaju smjene Sebije Izetbegović sa pozicije direktorice KCUS-a urađeno je sve po zakonu.

„Ko gubi, ima pravo da se ljuti. Ne pada mi na pamet da osporavam njeno pravo da se žali i traži pravdu“.

Komentirao je i izjavu Zukana Heleza o ruskim paravojnim kampovima.

„Razgovarao sam s njim i dobio uvjeravanja da ima izvore informacija koje su mu date. On ukazuje da je upozoravao i ukazivao nekim relevantnim institucijama koje nisu reagovale. Ova izjava je stvorila pretpostavke da se uznemiri stanovništvo“.

Dan državnosti BiH u Banjoj Luci

Na kraju je podijelio utiske s obilježavanja Dana državnosti BiH u Banjoj Luci.

„Nije nam prvi put. Prva dvaputa obilježavanja su prošla bez najmanjeg problema. Tad smo bili opozicija i nismo tretirani kao nekakva prijetnja. Sad smo odjednom provokatori. MUP RS je profesionalno odradio posao. Svaki dio BiH je ravnopravan i pripada svim građanima. Ne može se baš revidirati historija, bez obzira koliko ko hoće“, zaključio je Nikšić.

BiH

Naplate RTV takse nema tamo gdje Elektroprivreda HZHB isporučuje struju, samo dio Federacije plaća

Prema Zakonu o Javnom radio-televizijskom sistemu Bosne i Hercegovine svako domaćinstvo i pravno lice na teritoriji Bosne i Hercegovine koji posjeduju radio ili televizijski prijemnik dužni su plaćati mjesečnu taksu za posjedovanje tog prijemnika pod uvjetima određenim zakonom.

Od obaveza plaćanja RTV takse oslobađaju se vlasnici prijemnika koji su trajno izgubili vid ili sluh i žive sami u domaćinstvu ili sa starateljem.

Kako to izgleda na terenu ilustruje i najnovije potpisivanje ugovora o naplati RTV takse predstavnika menadžmenta Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) i Radiotelevizije Federacije BiH (RTV FBiH) sa predstavnicima Elektroprivrede.

 

Ni ovaj put menadžmenti ove dvije televizije nisu potpisali ugovor o naplati RTV takse sa predstavnicima Elektroprivrede HZHB koja je u vlasništvu Vlade Federacije a ni sa Elektroprivredom RS-a.

Postavlja se pitanje kako će se naplaćivati RTV taksa koja sada iznosi 7,5 KM u Bosni i Hercegovini tamo gdje nema poslovnica Elektroprivrede BiH, odnosno tamo gdje Elektroprivreda BiH ne prodaje struju domaćinstvima.

Na ovo pitanje nam nije odgovorio Belmin Karamehmedović generalni direktor BHRT-a.

Kao da ih se to ne tiče

– Pa neće nikako! To će biti kako je bilo i svih proteklih godina. Oni koji se snabdijevaju strujom putem EPBiH će na računima dobijati 7,5 KM za RTV taksu i oni će to u 90 posto slučajeva plaćati.

Oni koji se ne snabdijevaju, kojima struju doprema EPHZHB i EPRS to nemaju na njihovim računima, kao da ih se to ne tiče i neće plaćati kao i do sada. To je krajnje nepravedno i ta situacija se mora riješiti – komentira za Faktor federalni zastupnik Sanel Kajan (DF) koji je bio uposlenik i BHRT-a i FTV-a.

Naglašava kako će ovo zastupničko pitanje postaviti u Parlamentu Federacije BiH.

– Ja ću kao zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH pitati zašto se potpisuje ugovor samo sa Elektroprivredom Bosne i Hercegovine i pri tome potpuno zanemarujući i ovog puta Elektroprivreda HZHB iako je i ona u vlasništvu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Dakle, to je riječ kada se radi o entitetskom javnom RTV servisu. Međutim, kada je riječ o BHRT-u opet se potpisao ugovor samo sa Elektroprivredom BiH pritom zanemarujući Elektroprivredu RS-a.

Prema ovome što možemo vidjeti u javnosti da je potpisan ugovor samo sa Elektroprivredom BiH, iz toga se jasno može iščitati da će javne RTV emitere BHRT i RTV Federacije BiH ponovo finansirati isključivo oni koji se snabdijevaju strujom pute EPBiH. To je diskriminatorno, nepravedno – govori Kajan.

Naglašava da javni emiteri svakako da trebaju postojati.

Većina Hrvata FTV ne smatra svojom televizijom

– Kao neko ko je radio u oba bh. emitera i na BHRT i na RTV FBiH svakako podržavam njihov opstanak. Njihovo finansiranje mora biti redovno, transparentno, pravedno, što u ovom slučaju nije – kazao je Kajan.

Opće je poznato da političari koji dolaze iz HDZ-a odobravaju neplaćanje RTV takse.

– Govoreno je da je loša naplata tamo gdje su Hrvati većina. Ako je to tako, a vjerujem da jeste, zanima me da li je iko napravio analizu i upitao se zašto je to tako? Nije. Odgovor je jednostavan, većina Hrvata RTV Federacije BiH ne smatra svojom televizijom. Razloga je puno, a navest ću sljedeće; slaba zastupljenost Hrvata u kadrovskim rješenjima.

Nije dovoljno da voditelji ubace koji hrvatski izraz ili riječ.

U funkciji je jednog dijela građana ili određenih političkih opcija. Rješenja ovih problema moguća su i jednostavna. Jedno je na Parlamentu FBiH, naime sistem javnog emitiranja u BiH sačinjavaju RTV BiH, Federacije i RTRS i korporacija javih RTV servisa. Trebalo bi izmijeniti zakon i dodati RTV Herceg Bosne u sistem javnog emitiranja – rekao je delegat Ivan Ivić (HDZ) na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH održanoj u julu 2022. godine.

 

Nastavi čitati

BiH

Niža cijena narodnog kruha u RS od marta: “Jeftiniji smo od FBiH”

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o propisivanju mjere kontrole cijena kojom se određuje maksimalna maloprodajna cijena kruha 600 g od brašna tip 500 koji će koštati 1.90 KM po komadu!

Narodni hljeb građani će moći kupiti već od marta, rekao je ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić nakon sjednice Vlade Republike Srpske.

Odluka je donesena zbog svjesnosti da je u januaru i februaru došlo do značajnog povećanja cijena pekarskih proizvoda. Cilj je zaštiti standard stanovnika.

Cijena ovoga osnovnog pekarskog artikla dosezala je i preko 2.50 KM u pojedinim opštinama. Ipak, zakonski se nije mogla definisati obaveza da pekari i trgovci moraju imati određenu količinu ovog proizvoda.

Vlada će ubuduće pokušati da donira brašno pekarima putem interventnih nabavki te na taj način utiče pozitivno na cijene što bi građanima pomoglo u doba inflacije.

Najavljena je i dodjela socijalnih paketa.

Vlada je objavila i upotrebe podatke osnovnih životnih namirnica u RS u odnosu na FBiH i region, uz tvrdnju da su najjeftiniji.
Za primjer navode da je 1kg hljeba u RS 3.15 a u FBiH 3.82 KM, a da je pileće meso u RS 12.50, u FBiH 15.

N1

Nastavi čitati

BiH

U sudaru kamiona i pasata smrtno stradale dvije osobe

U nesreći je učestvovao vozač A. S. iz Кalesije koji je upravljao vučnim vozilom “volvo” i priključnim vozilom “schmitz” i T. J. sa područja grada Doboja, koji je vozio “VW passat”

Dvije osobe poginule su u teškoj saobraćajnoj nesreći regionalnom putu R1–3103 Doboj – Modriča, u mjestu Kostajnica, grad Doboj, jutros u 6.45 sati.

U nesreći je učestvovao vozač A. S. iz Кalesije koji je upravljao vučnim vozilom “volvo” i priključnim vozilom “schmitz” i T. J. sa područja grada Doboja, koji je vozio “VW passat”, a sa kojim se u vozilu na mjestu suvozača nalazila osoba inicijala V. J. sa područja grada Doboja i putnik inicijala Z. P. sa područja grada Doboja.

“U nesreći je teško povrijeđen T. J, vozač “passata” i putnik Z. P. i oni su preminuli u bolnici u Doboju, dok je suvozač V. J. zadobio teške povrede i zadržan je na liječenju u bolnici”, saopćila je PU Doboj.

Uviđaj na mjestu događaju su obavili policijski službenici Policijske stanice za sigurnost saobraćaja Doboj.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj.

Nastavi čitati

Najčitanije