Connect with us

BiH

Novalić: Nemam kreditne kartice, isto sam uradio kao i Donald Trump

Published

on

Bivši federalni premijer Fadil Novalić u Danu uživo govorio je o životu pod američkim sankcijama naglasivši da “ne osjeća neke poteškoće”, ali da se to može promijeniti. Otkrio je da ne koristi kreditne kartice pa samim time nema problem kod plaćanja.

Novalić je odbacio navode iz State Departmenta da je zloupotrijebio funkciju federalnog premijera jer da je to uradio, kako je kazao, “neko bi to procesuirao”. Aktuelni zastupnik SDA u Parlamentu Bosne i Hercegovine dodao je za N1 da je uradio slično kao bivši predsjednik SAD-a Donald Trump koji je “slao pismo na adresu 130 miliona penzionera”.

Našli ste se na američkoj “crnoj listi” jer ste u svojstvu premijera FBiH “zloupotrijebili podatke o penzionerima u korist vlastite političke stranke, a protivno zakonima BiH”. Vi ste od Zavoda za penziono i mirovinsko osiguranje 2018. godine tražili lične podatke za više od 400.000 penzionera, koje ste koristili za slanje pisama penzionerima?

Ranije je bila jedna aktivnost da se pomogne penzionerima za struju. Mi to radimo redovno i odatle imamo te podatke.

Da li je to zloupotreba?

Da je zloupotreba neko bi to procesuirao. Pazite, i Donald Trump je slao pismo na adresu 130 miliona penzionera. Slično je radio i Boris Johnson.

Kako vi to znate?

Ja sam to u State Departmentu pribavio. Taj Ured kad vas stavi na “crnu listu” kaže da imate tri mjeseca da dokažete da to nije tačno. Poslao sam im sve podatke poput ovih da su i Trump i Johnson slali pismo. Nisam pominjao Vučića koji je slao 100 maraka u pismu.

Koliko vam američke sankcije otežavaju život?

Nije nešto sa čim se čovjek ponosi. Imam normalan račun u banci i ne osjećam neke poteškoće, ali može biti da iskrsnu.

Obično kažu da zbog sankcija ne mogu više koristiti kreditne kartice?

Ja nemam kartice, ne koristim ih.

Plašite li se strožijih sankcija?

Vidim da je u današnjem svijetu sve moguće. Optuže vas za nešto i to je to. Oni sada vežu svašta uz SDA…

Zašto je SDA na meti?

To je pitanje za Amerikance. SDA je nesrazmjerno kažnjena. I onda se pitate gdje je logika, SNSD i HDZ ne samo da nisu kažnjene, nego su nagrađene.

Ali Čavara iz HDZ-a se također našao na “crnoj listi” SAD-a?

Čavara sa “crne liste” bez problema vodi Parlament.

Kritikovali ste odluku Vlade FBiH u vezi sa poskupljenjem struje za privredu za 20 posto? Zašto nema dovoljno uglja?

Uglja i prije pet godina, ali i sad, ima 5 miliona tona iz naših rudnika. To je konstanta. Iz tih 5 miliona nije dovoljno da izvozite 30 posto struje nego morate kupovati iz privatnog sektora. Oni su to proglasili koruptivnim i onda su shvatili da to trebaju raditi. I nastao je negativni rezultat, tekući, koji nije kumulativan.

Jesu li moguće redukcije električne energije?

Ne bi smjelo. Nismo imali redukcije od rata. To se nikako ne smije dogoditi.

Lančana poskupljenja?

Prirodno je da ukoliko poraste cijena struje za privredu da porastu i računi za vodu.

BiH

Nermin Ogrešević čestitao Dan Armije RBiH i uputio snažnu poruku: ‘Neka čudo bosanskog otpora…’

Published

on

By

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević u ponedjeljak, 15. aprila, čestitao Dan Armije Republike Bosne i Hercegovina.

Armija RBiH osnovana je 15. aprila 1992. godine, zato se taj dan uzima kao Dan Armije RBiH koja je u svojim redovima, tokom rata, okupila patriote koji su stali na prvu liniju fronta odbrane RBiH, dijeleći ideju slobodne i nezavisne države.

 

Ogrešević je na svom Facebook profilu poslao snažnu poruku koju prenosimo u cijelosti:

 

“Sretan Dan Armije Republike BiH!

 

Svima koji su časno i hrabro stali u redove Armije Republike Bosne i Hercegovine i branili našu zemlju od agresora, čestitamo 15. april – Dan naše Armije.

Neka čudo bosanskog otpora, duh i snaga naše Armije zauvijek budu utkani i u generacije koje dolaze kako nam se više nikada ne bi ponovili agresija, genocid i stradanje naše zemlje i njenih građana”.

Podsjetimo, Armija RBiH važila je za zvaničnu oružanu snagu u BiH za vrijeme agresije na RBiH.

 

Nastavi čitati

BiH

Usvojen prijedlog o promjeni naziva ulica u Srebrenici: Titova postaje “Ulica Republike Srpske”

Published

on

By

Skupštine Srebrenice danas je usvojila sporne prijedloge o promjeni naziva ulica u ovom gradu. Tačka dnevnog reda gdje se raspravljalo o mijenjanju imena ulica usvojena je sa 14 glasova “za”. Klub Bošnjaka je ranije napustio sjednicu.
Umjesto ulice “Milivoja Mičića” predložena je ulica “Gorana Zekića”, umjesto ulice “Vase Jovanovića” predložena je ulica “Meše Selimovića”, umjesto ulice “Maršala Tita” predložen je naziv “Republika Srpska”, a za ulicu “Reufa Selmanagića Crnog”, koja je u pismu udruženja i stranaka ambasadama u BiH istaknuta kao posebno sporna za promjenu, predložen je naziv “Dubrovačka ulica”.

Umjesto ulice “Petrića” u istoimenom naselju, predložen je naziv “Skendera Kulenovića”, umjesto ulice “Šeste istočnobosanske brigade” predložena je ulica “Nikole Tesle”, umjesto ulice “Srebreničkog odreda” glasat će se za ulicu “Ive Andrića”. Ulica “Preobraženjska” je predložena za dosadašnji naziv ulice “Vinogradište”, koja se nalazi u istoimenom naselju.

Predložena je također promjena naziva dva trga i jednog parka, a umjesto “Trga Mihajla Bjelakovića” mogao bi biti “Trg Republike Srpske”. Umjesto “Trga bratstva i jedinstva” predložen je naziv “Trg mladosti”. Umjesto naziva “Gradski park Srebrenica” predloženo je da se sada zove “Park majora Koste Todorovića”.

Imenovane su i ulice koje do sada nisu imale naziv te će tako biti određena ulica “Muse Ćazima Ćatića”, “Stari Grad”, “Crkvište”, “Doktora Sabita Begića”, “Slobodana Ilića”, “Doktora Desimira Mitrovića”, “Jereja Bobana Lazarevića”, “16. januar”, “Gavrila Principa”, “Eniza Hasanovića”, “Mehmed-paše Sokolovića” i “Jezdimira Dangića”.

Probosanske stranke iz Srebrenice, srebrenička udruženja i potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković su ranije poslali pismo ambasadorima u Bosni i Hercegovini sa zahtjevom da spriječe najavljenu promjenu naziva ulica u Srebrenici.

“Prepuštanje na milost i nemilost sljedbenicima Radovana Karadžića i Ratka Mladića je poruka preživjelim žrtvama genocida da zauvijek napuste Srebrenicu. Ostaće u historiji zapisano da su žrtve genocida prepuštene same sebi da se bore sa nepravednim sistemom i diskriminatorskim odlukama srpskih sljedbenika i presuđenih ratnih zločinaca. Zato Vas jos jednom pozivamo da spriječite usvajanje odluke o izmjeni naziva ulica, trgova i naselja u Srebrenici”, jasno poručuju potpisnici pisma.

Oni su posebno problematizirali promjenu naziva ulice “Reufa Selmanagića Crnog”, podsjećajući tom prilikom na čuveni videosnimak iz 1995. godine na kojem se vidi Ratko Mladić, koji zahtjeva da ta tabla bude sklonjena.

Iste godine je donesena odluka o promjeni naziva ulica, kada je uklonjeno i njegovo ime, ali je Skupština Općine Srebrenica 2002. godine ovu odluku stavila van snage.

klix

Nastavi čitati

BiH

Ministar Ramo Isak objavio snimke: Helikopterom iz Zenice u Bihać (VIDEO)

Published

on

By

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak je u ponedjeljak, 15. aprila, objavio svoju novu vožnju u helikopteru.

Isak je na svom Instagram profilu objavio niz snimaka koji prikazuju kako izgleda njegova vožnja helikopterom po sunčanom danu.

 

U opisu Instagram objave on je svima otkrio kuda se zaputio helikopterom. Napisao je da je iz Sarajeva letio na relaciji  Zenice – Bihać.

Podsjetimo, on je u nekoliko navrata letio helikopterom na različite relacije te je izazvao brojne reakcije građana.

Neki su osuđivali ove njegove poteze, dok ga je i veliki broj građana podržavao.

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Najčitanije