Connect with us

Cazin

Ogrešević odgovorio na prozivke gdje je bio za vrijeme poplava: To je bilo otvaranje firme mlade, uspješne poduzetnice, to je osoba koja je primjer

Published

on

“Konaković je prije tri mjeseca, što nije dobro za demokratiju i nezavisno pravosuđe, najavio da će hapsiti, pa sam mu ja odgovorio, tad smo bili partneri, da neće hapsiti nego da treba izgraditi nezavisne pravosudne institucije koje će raditi svoj posao, kazao je za N1 predsjednik Narodnog evropskog saveza i gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević, koji je komentarisao seriju hapšenja u Kantonu Sarajevo. On se također osvrnuo i na “slabu reakciju federalne vlasti” na poplave u USK poručivši da su se premijer Nermin Nikšić i njegova vlada ponašali kao da ovaj dio države nije u Bosni i Hercegovini.

Poplave u Krajini na površinu su izbacile i politička neslaganja. Najvidljivije je bilo ono između vas i federalnog premijera Nermina Nikšića. Šta ste prije pisali – politička saopštenja ili zahtjeve za pomoć?

Nisam pisao politička saopštenja, bavio sam se poplavama. Ni federalni premijer niti Vlada 48 sati nisu reagovali i pokrenuli aktivnosti na činjenici da se dešavaju poplave. Njihovo ponašnje je bilo na način kao da se ne dešavaju u našoj državi. Ko se prihvati mjesta premijera mora pokazati energiju i dinamiku. Ja bih na njegovom mjestu (Nikšićevom) bio isto veče u USK, angažovao bih FUCZ i druge resurse. Moja reakacija nije bila sušto politiziranje, ona je bila opravdana. Išla je u pravcu da se pokrenu, zakasnili su i nisu pokazali empatiju.

Kolike su štete, imate li procjene?

Na području Cazina štete su blizu dva miliona KM, imamo problem sa klizištima. Ugrožene su kuće, a intervencija na svakom klizištu je nekoliko stotina hiljada maraka.

Zamjerate premijeru Nikšiću da je, dok su poplave prijetile Krajini, pratio utakmicu finala Kupa BiH u fudbalu. Je li istina da ste vi bili na otvaranju jednog kozmetičkog salona?

Vlada nije reagovala 48 sata, poplave u USK su trebale biti prva tema. U prvom planu su bile podijele funkcija, a negdje na margini se reagovalo kroz rezervu. U prvim danima nama rezerve nisu bitne, nego drugi resursi. Bitna nam je dobra organizacija i ljudi itd. Ja sam dugo gradonačelnik, svaki dana sam sa Cazinjanima, meni spočitavati nešto tako je smješno. To je bilo otvaranje firme mlade, uspješne poduzetnice, to je osoba koja je primjer. Veliki iskorak. I nije to kozmetički salon u pojednostavljenom obliku… I poplave su bile u utorak, a ja sam bio na otvaranju u četvrtak.

Koliko objekata u Cazinu je bilo pod vodom?

Preko 30 i velike su štete na poljoprivrednim usjevima. Znate da je Cazin najveći proizvođač mlijeka u BiH. Mi ćemo sabrati sve štete i obratit ćemo se svim nivoima vlasti.

U čijoj je nadležnosti održavanje korita rijeka Korana i Mutnica, koje su se izlile na području Cazina?

Mi smo prije nekoliko godina očistili rijeku Mutnicu i ušće rijeke Korane. Sarađivali smo sa Oružanim snagama. Međutim, ima određeni broj kuća koja su na takvoj poziciji da se jednostavno dešavaju plavljenja.

Da li su bila začepljena riječna korita?

Nisu.

Očigledno da ste otkopali ratne sjekire sa “Trojkom”. Hoće li vas to približiti SDA?

Trebali smo se pokazati ljudima u kriznim situacijama. Ovdje se ne radi o sjekiram nego o činjenici da nisu reagovali na vrijeme. A što se tiče formiranja vlasti ključno pitanje za NES je bilo kako će biti uređena naša zemlja i kakvi se procesi otvaraju, te kakva će biti izmjena Ustava. Mi smo u januara rekli da nećemo prihvatiti kratkoročna rješenja. Istina je i da su ostala trojica (lideri Naše stranke, SDP-a i NiP-a) isto kazali.

Kako ste saznali da niste više dio koalicije?

Saznali smo iz medija. “Trojka” je izrazito ljuta na nas zato što smo mi u pravu, oni su pogazili vrijednosti koje smo zagovarali. Oni pokazuju određenu agresiju. Većinsko raspoloženje javnosti je da se ona osjeća uniženom, podcijenjenom, da te vrijednosti više nemaju prostora, da je pragmatičnost na sceni. Mi iz NES-a nismo htjeli biti dio tog procesa.

Uhapšen je zamjenik predsjednika NES-a Ibrahim Hadžibajrić. Kako to komentarišete?

Nažalost to se desilo, nadam se da će imati pošteno suđenje. Hadžibajrić je, činjenica je, bio uspješan načelnik. Nadam se da nema političku pozadinu. Pročitao sam da je Konaković rekao da pravosuđe nije moglo raditi zbog prijašnjeg direktora OSA-e Osmana Mehemdagića. Ima tu nekoliko problema. Ako je takva bila situacija nadam se da će državno tužilaštvo procesuirati sve koji su negirali genocid, ako je Osmica to sprečavao. U Republici Srpskoj svi znamo da ima kriminala na sve strane. Konaković je prije tri mjeseca, što nije dobro za demokratiju i nezavisno pravosuđe, najavio da će hapsiti, pa sam mu ja odgovorio, tad smo bili partneri, da neće hapsiti nego da treba izgraditi nezavisne pravosudne institucije koje će raditi svoj posao. Trenutno se hapse sarajevski bivši i aktuelni načelnici, trebamo vidjeti jel to politički motivisano i da li će postojeća vlast imati istu amiciju, kao i prethodna, da kontroliše pravosuđe.

Cazin

Policija u Cazinu imala dvije intervencije, evo kada i gdje

Published

on

By

U proteklih 24 sata na području Grada Cazina dogodila su se sljedeća značajna događanja:

Policijska stanica Cazin izvještava o intervencijama koje su obuhvatile dva slučaja saobraćajnih nezgoda:

  1. Prva nezgoda dogodila se u 10:00 sati na lokaciji Rujnica, u kojoj je učestvovalo jedno vozilo. Jedna osoba je zadobila lakše tjelesne povrede (LTP).
  2. Druga nezgoda zabilježena je u 14:00 sati u Gornjoj Koprivni, učestvovala su  dva  automobila, jedna osoba je također zadobila lakše tjelesne povrede.

Profesionalna vatrogasna jedinica Cazin nije imala izvještaj o intervencijama, što ukazuje na mirno stanje u tom pogledu.

Pregled saniteta pokazuje da je u posljednja 24 sata bilo 94 pregleda, od čega je 7 osoba bilo podvrgnuto medicinskoj intervenciji.

Vodosnabdijevanje prema informacijama iz JKP Vodovod Cazin bilo je uredno.

Što se tiče elektrosnabdijevanja, podružnica „Elektrodistribucije“ Bihać planira prekid isporuke električne energije za trafo-područja: T.Raštela, Bukovica, Gata, Mešići, Pjanići, Rujnica, Tržac, T.Platnica, Urga, Ćehići, Crnaja, Debeljak, Hadžin Potok, Johovica, Korana, Lipa, Seferagići, Čovića Brdo, Čovići, Šturlići i Št. Platnica, od 08:30 do 16:00 sati.

Komunalna usluga odvoženja komunalnog otpada odvijala se prema redovnom rasporedu.

Stanje na cestama 25.06.2024.godine u 06:30 sati
Jutros se na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća bez vanrednih ograničenja, uz umjerenu frekvenciju vozila. Nešto kasnije, očekujemo pojačan
intezitet saobraćaja, posebno u većim gradskim centrima.
Apelujemo na vozače da voze maksimalno opezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja. Savjetujemo i ostale
učesnike u saobraćaju da poštuju sve saobraćajne propise.
Zbog radova na sanaciji škarpi i nestabilnih kosina obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka. Vozila se preusmjeravaju na put
preko Jezera i Mrkonjić Grada prema Crnoj Rijeci.
Sanacioni radovi aktuelni su i na magistralnim putevima: Lašva-Kaonik, Lukavac-Šićki Brod, Livno-Kamensko, , Jelah-Doboj (Karuše), Dobro PoljeMiljevina, Semizovac-Srednje, kao i na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku. Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno.
Na graničnim prelazima promet putničkih vozila za sada protiče uz kraća zadržavanja. Do kraja avgusta, za putnički saobraćaj otvoren je granični prelaz
Krstac (na putu Gacko-Nikšić).
Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 t
preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

Cazin.ba

Nastavi čitati

Cazin

Saobraćajna nesreća u Cazinu, ima povrijeđenih

Published

on

By

U Cazinskom naselju  Šepići, kod Benzinske pumpe Rez, dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su sudjelovala dva vozila.

Došlo je do velike materijalne štete na vozilima, a saobraćaj je zbog toga otežan.

Također, ima povrijeđenih osoba.

Foto: Novosti iz Cazina

Nastavi čitati

Cazin

NŠ Talent sveukupni je pobjednik 2. Međunarodnog Atelje club 3E Cupa 2024 u Bihaću!

Published

on

NŠ TALENT SVEUKUPNI POBJEDNIK KUPA

NŠ Talent sveukupni je pobjednik 2. Međunarodnog Atelje club 3E Cupa 2024 u Bihaću!

Ovaj talentirani tim iz Cazina sudjelovao je na turniru s pet ekipa različitih uzrasta (2013, 2014, 2015, 2016 i 2017 godište).

Osvojili su ukupno pet medalja: jedno prvo mjesto, tri druga mjesta i jedno treće mjesto.

Ovi rezultati još jednom su pokazali duh i borbenost mladih igrača iz Cazina, što ih je dovelo do titule sveukupnog pobjednika turnira.

Nastavi čitati

Najčitanije