Connect with us

USK

Penzioneri USK traže bolju zdravstvenu njegu i zaštitu: Cijeli život plaćali osiguranje, a sada nemaju nikakva prava

Penzioneri u Unsko-sanskom kantonu suočeni su s ozbiljnim izazovima kada je u pitanju ostvarivanje adekvatnih zdravstvenih usluga, unatoč tome što uredno i redovno plaćaju zdravstveno osiguranje. Ovaj problem sve više zabrinjava starije građane koji se suočavaju sa poteškoćama prilikom pristupa medicinskoj njezi koja bi im trebala biti zagarantirana.

Prema svjedočenjima penzionera, dugotrajno čekanje u redovima, nedostatak specijalističkih pregleda i terapija te loša komunikacija sa medicinskim osobljem postali su svakodnevica. Mnogi penzioneri koji su čitav život radili i uredno plaćali svoje osiguranje sada su prisiljeni suočiti se s teškoćama u dobivanju potrebne zdravstvene skrbi.

“Problem su i esencijalne liste, A i B liste, redovi i liste čekanja. Mi ukazujemo na te probleme i svojevrstan smo korektor vlasti. Svaki dan dobivamo od penzionera informacije da je neki lijek skinut sa esencijalne liste. Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona (ZZO USK) formira listu i predlaže, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike je nadležno za taj resor, prati sve to i donosi odluke o usvajanju tih lista. Nažalost moram kazati da naše resorno Ministarstvo u posljednjih 5 godina nije učinilo ništa u pravcu poboljšanja zdravstvene zaštite penzionera. Čak su u nekim domovima zdravlja penzioneri morali plaćati preglede koje su platili ZZO USK kroz zdravstveno osiguranje”, kaže Mirsad Terzić, predsjednik Saveza udruženja penzionera USK.

Dodaje, kako te preglede uknjiži ZZO USK i refundira sredstva domovima zdravlja i Kantonalnoj bolnici, dok penzioneri gotovinom plaćaju neke preglede i čak u nekim slučajevima ne dobiju račun za to.

“Neka nas prebace na privatnu praksu a da privatna praksa, odnosno te ustanove naplaćuju usluge od ZZO USK. Penzioneri na području USK-a dobivaju penzije u ukupnoj vrijednosti od 150 miliona KM i usprkos tome nemaju adekvatnu zdravstvenu njegu i zaštitu jer navodno nema sredstava iako sve uredno plaćaju kroz PIO/MIO. Šta ljekari nude zauzvrat za ono što penzioneri plate kroz obavezno zdravstveno osiguranje? Nude privatnu praksu i zdravstvene usluge. Dosta penzionera, posebno onih koji su teško bolesni kao npr. bolesnici koji boluju od malignih bolesti, moraju plaćati mnoge ljekarske preglede u privatnim ordinacijama. Ministarstvo zdravstva USK se oglušava na skretanje pažnje od penzionera na sve navedene probleme. Isto tako ZZO USK, gdje se često dešavaju promjene u rukovodstvu ali to penzionere ne interesuje. Mi tražimo adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Penzioneri često dolaze nama u Savez i traže pomoć za kupovinu lijekova i za liječenje. Mi pomognemo koliko možemo ali to nije rješenje već se time trebaju pozabaviti nadležne ustanove i institucije, te trajno i adekvatno riješiti to pitanje”, ističe Terzić.

Ovi problemi stvaraju veliki teret za penzionere koji su već suočeni s financijskim ograničenjima, a glavni izazov leži u potrebi da vlasti i nadležni za zdravstvo u Unsko-sanskom kantonu hitno pronađu rješenje za taj problem.

“Kada je Elvedin Sedić, aktuelni gradonačelnik Bihaća, bio direktor ZZO USK mi smo od njega dobili šokantne informacije i pokazao nam obrazac u kojem je pisalo da USK-a ima 33.000 osiguranika iz reda penzionera a nas u stvarnosti ima 22.000 u to vrijeme. Na pitanje šta je sa tom razlikom, gospodin Sedić je obrazložio da umrli nisu skinuti sa evidencije. Dakle, radi se o 11.000 osoba, za koje su nam rekli da se radi o friziranim izvještajima. Prema tome, ima novaca ali penzioneri usprkos tome ne dobijaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu. To su sve stvari koje Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike USK ne smije dozvoliti”, poručuje Terzić.

Naglašava da je važno osigurati bolju organizaciju zdravstvenog sistema, povećati broj specijalista i poboljšati komunikaciju sa pacijentima.

Također je, dodaje, nužno postaviti strožije nadzorne mehanizme kako bi se osiguralo da se sredstva koja se izdvajaju za zdravstveno osiguranje, koriste na način koji omogućava pružanje adekvatnih usluga.

Penzioneri Unsko-sanskog kantona i njihove porodice traže rješenja koja će im omogućiti dostupnost i kvalitetnu zdravstvenu brigu koju zaslužuju. Dokle god se ovi problemi ne riješe, ističe Terzić, penzioneri će se suočavati sa nekvalitetnim pristupom zdravstvenim uslugama.

FENA

 

USK

Stameni svjedok neprocjenjive bh. historije: U srcu Bihaća – krajiška Aja Sofija!

Nekada crkva, sada džamija – u gotičkom stilu! Pogledajte nestvarnu ljepotu krajiške bogomolje!
Ekipa Face.tv na čelu sa Senadom Hadžifejzovićem boravila je u Krajini i ostala fascinirana ljepotom ovog karaja.

Hadžifejzović: „Ne znam je li pretenciozno, ali u Bihaću postoji nešto što je u, kulturnohistorijskom smislu, slično Aji Sofiji. To je bila crkva svetog Antuna Padovanskog, a sad je džamija… i to u gotičkom stilu.“

Nastavi čitati

USK

Hadžifejzović iz Bihaća: “Jeste li se borili za ovo?” Krajiški komandanti: “Loše je! Ne smiju krasti i lagati!”

Hadžifejzović: “Ima li neki moment koji je bio presudan za budućnost?” Selimović: “Tigar, ‘Sloboda’ ’94.! Tada je počeo početak kraja prve autonomije! Poslije završetka te akcije, stvari su se promijenile nabolje! To je jedna briljantno izvedena akcija koja je ostavila traga u našoj borbi!”

Hadžifejzović: „Dobra večer, komandanti! Mirsad Selmanović, ratni načelnik Štaba V korpusa ARBiH, Mehura Selimović, obavještajac, i Hamdija Abdić Tigar. Kako vidite budućnost ove zemlje?“

Selmanović: “Žao mi je što pojedinci ne znaju razlikovati Dan nezavisnosti i Dan državnosti! Normalno je da se pet godina poslije rata završi sve i ide se u izgradnju! Sada, ovoliko godina poslije rata, štrajkuju demobilisani borci! Eto, uredu je… nije uredu! Odgovornost za to stanje nije uredu!”

Hadžifejzović: “Ko je odgovoran?”

– OGLAS –

Selmanović: “Evo ja – prihvatam sve na sebe! Taj ko hoće da bude vlast mora da prihvata i odgovara za svoje postupke!”

Hadžifejzović: “Ne slušaš komande. Je li to krajiški karakter?”

Tigar: “Kad procijenim da je nešto dobro za Krajinu, postupim tako! Ušao sam u politiku! Dužan sam da predstavljam narod koji ovdje živi i da zastupam interes ovog naroda!”

Selimović: “Borili smo se za biološki opstanak bošnjačkog naroda i izborili! Jesmo li zadovoljni danas i je li bolje – o tome se može pričati nekom drugom prilikom!”

Hadžifejzović: “Ima li neki moment koji je bio presudan za budućnost?”

Selimović: “Tigar, ‘Sloboda’ ’94.! Tada je počeo početak kraja prve autonomije! Poslije završetka te akcije, stvari su se promijenile nabolje! To je jedna briljantno izvedena akcija koja je ostavila traga u našoj borbi!”

Hadžifejzović: “Kada bi politika slušala one koji su oslobađali i ginuli, koju bi im komandu, komandante, izdao?”

Selmanović: “Ne kradi! Ne laži! Dovoljno! Kako ćemo biti jedinstveni?! Jedan hoće da krade, jedan neće, ovaj traži sebi nekoga ko će ići u krađu, ovaj nekoga koga neće… Odmah nismo jedinstveni!”

Tigar: “Ista komanda! Ne kradi, ne laži! Ujedinimo se kao što smo i 1992. godine!”

Face.ba

Nastavi čitati

Magazin

Armin Bašić iz Velike Kladuše novi pjevač grupe Lapsus band

Proteklih dana javnost je saznala da je došlo do promjena u Bosanskohercegovačkom bendu ”Lapsus band” čiji je osnivač Mahir Osmanović.

Nakon 11 godina djelovanja u istom sastavu došlo je vrijeme za promjene, zbog nemogućnosti pronalažena ” istog jezika” sa tadašnjim vokalnim solistom Emirom .

Osnivač i gistarista benda Mahir odlučio se za Armina Bašića, mladog momka iz Velike Kladuše .

 

Do sada javnost je mogla čuti po neki cover snimak napravlje za Tik Tok , ovaj mladi momak tek sada kreće u profesionalno bavljenje muzikom.

Ubrzo javnosti će biti i predstavljeno nekoliko covera u punom sastavu Lapsus benda, čisto da se javnost malo upozna a vrlo brzo slijede i prve pjesme iz studija na kojima rade samo zvučna imena sa estrade iz cijelog regiona.

dijasporainfo.net

Nastavi čitati

Najčitanije