Connect with us

Magazin

Pet simptoma dijabetesa koje ne smijemo ignorirati, tvrdi farmaceut

Published

on

S OBZIROM na to da broj oboljelih od predijabetesa vrtoglavo raste, farmaceut Graham Phillips, koji ima više od 35 godina iskustva, zalaže se za proaktivan pristup zdravlju. Nakon desetljeća rada na tom području, Phillips se razočarao u tradicionalne lijekove, primijetivši da su njegovi pacijenti sve teži i bolesniji, dok lijekovi samo prikrivaju njihove probleme umjesto da ih liječe.

Posvećen je pomaganju ljudima da izgube kilograme, preokrenu predijabetes i zaustave dijabetes tipa 2. Smatra da su prilagodbe načina života vrlo važne, ali da bismo ih prakticirali, prvo je ključno uočiti znakove upozorenja ovog stanja. Stoga je podijelio pet simptoma dijabetesa koje ne bismo smjeli ignorirati, piše Index.

  1. Omjer struka i visine: Prema Phillipsu, značajna mjera zdravlja je omjer struka i visine: “Ako je opseg vašeg struka veći od polovine vaše visine, mogli biti u opasnosti od dijabetesa”, rekao je za The Mirror.
  2. Imate prekomjernu tjelesnu težinu, ali ste stalno gladni: Phillips tvrdi da kada su razine inzulina visoke, tijelo učinkovito pohranjuje zalihe masti, što ih čini teže dostupnima za upotrebu. To može dovesti do debljanja.
  3. Akantoza i/ili tragovi na koži: Stanja kože kao što su akantoza (tamne mrlje na koži) pa čak i kožni tragovi ukazuju na prikrivene metaboličke probleme.
  4. Simptomi metaboličkog sindroma: Znakove poput čak i blago povišenog krvnog tlaka, povišene razine šećera u krvi, viška tjelesne masnoće, osobito oko struka i abnormalne razine kolesterola, ne smijemo zanemariti. To mogu biti znakovi da razvijamo metabolički sindrom koji povećava rizik dijabetesa.
  5. Razdražljivost zbog gladi: Ovo ponašanje može ukazivati na nagle promjene razine šećera u krvi, što može biti posljedica neuravnotežene prehrane.

Graham je naglasio važnost obraćanja pozornosti na ove znakove upozorenja i poduzimanja proaktivnih koraka prema zdravijem načinu života. “Rano uočavanje ovih znakova upozorenja može značajno utjecati na zaustavljanje dijabetesa i produljenje ukupnog životnog vijeka”, zaključio je Phillips.

Magazin

Makedonski pjevač Amar Ismani ubijen u Skoplju

Published

on

By

Makedonski mediji su objavili da je pjevač Amar Ismani sinoć ubijen u Skoplju. Dvije osobe su povrijeđene nakon obračuna.

Nezvanično je objavljeno da je policiji sinoć u 23:40 prijavljeno da je došlo do pucnjave na Bulevaru Nikole Kareva u kojoj ima povrijeđenih.

Osoba s inicijalima T. A. je s povredama koje su nastale iz vatrenog oružja prebačena u Opću bolnicu Sv. Naum Ohridski. Urgentni centar je u 23:51 javio da su primljene dvije osobe inicijala O. B. i A. I. koje su također imale prostrelne rane.

Nakon ponoći je objavljeno da je Amar Ismani preminuo. Fanovi se opraštaju od njega na društvenim mrežama.

Na Instagramu ga je pratilo više od 300.000 ljudi. Neke od njegovih poznatijih pjesama su: “Pray”, “Ti je”, “Sjom mo”, “Ferrari”, “Kujtimet” i druge.

Nastavi čitati

Magazin

Osamnaestogodišnji Alem Hadžić proglašen učenikom generacije u školi u Teksasu

Published

on

By

Tradicija u američkom obrazovanom sistemu je da učenik sa najboljim prosjekom u generaciji drži govor na ceremoniji dodjela diplome.

Osamnaestogodišnji Alem Hadžić proglašen je najboljim učenikom generacije (Valedictorian) maturanata škole “The Early College High School”.

On je održao govor, te je na kraju istog rekao sljedeće: “Na početku proljetnog semestra moja porodica je dobila vijest da moj otac ima rak. Izbjegavao sam spominjati ovo ikome, jer nisam želio provesti zadnji semestar u tome da me ljudi drugačije tretiraju ili da me sažaljevaju.”

“Moj otac je preminuo jučer, 15.05.2024., a danas sam prisustvovao njegovoj sahrani upravo prije ceremonije dodjele diplome. Zbog toga su mi cipele blatnjave, zato mi ruke drhte – jer sam morao da spustim njega u njegov grob i da ga sahranim.”

“Ne mogu stajati ovdje i pretvarati se da želim da držim ovaj govor, ali isto tako ne mogu baciti nešto za šta je on radi tako jako da bih ja ostvario. Zato ću ići na fakultet i provesti svaki sat svakog dana radeći najviše što mogu da postignem sve svoje ciljeve jer je to ono što je on htio i uradit ću to za njega.”

Alem Hadžić je samo nekoliko sati prije svog govora na ceremoniji dodjele diplome prisustvovao sahrani svoga oca Miralema Hadžića.

Miralem Hadžić je preminuo 15.05. nakon mjesecima duge borbe sa rakom pankreasa.

Nastavi čitati

Magazin

Umro Muradif Brkić Mufta, čovjek koji je otkrio Dinu Merlina: “Ti ćeš biti velika zvijezda”

Published

on

By

Legendarni muzički producent i nekadašnji direktor “Sarajevodiska” Muradif Brkić Mufta umro je u nedjelju, 26. maja, u Sarajevu u 76. godini, potvrdila je porodica.

Bivši suprug Hanke Paldum, bio je veliko ime u svijetu show businessa te je zaslužan za karijere brojnih naših imena na muzičkoj sceni, među kojima su, pored Paldum, svakako Šerif Konjević, ali i Edina Dervišhalidovića, poznatijeg kao Dino Merlin.

O tome je s velikom zahvalnošću govorio i sam Dino Merin u dokumentarnom filmu Sredinom autora Emira Zumbul Kapetanovića.

Dino Merlin se u filmu prisjetio da “nijedna diskografska kuća, tada, nije vidjela u njemu neki potencijal”, kada se pojavio Mufta.

 

“Međutim, bio je jedan izvanredan čovjek. U pravom smislu producent, bivši muž Hanke Paldum, Muradif Brkić, koji je došao u studio u Skenderiju i slušao kako Brano Vikić, koji je vlasnik studija, miksa pjesmu ‘Vremena su kokuzna, a ti si baksuzna'…I Mufta je onako u kožnom mantilu, on je tip Humphrey Bogarta, pitao: ‘Brane, ko ovo pjeva?’ Brano je pokazao prstom iza leđa, jer sam ja sjedio iza. On je izašao i rekao: ‘Kako se zoveš?’ Ja onako zatečen, jer je Mufta bio vrlo poznat u tom svijetu show businessa, kazao: ‘Dino’. Pitao je: ‘Ko je pisao ovu pjesmu?’ Pa, reko’, ja. ‘I muziku i tekst?’. Rekoh: ‘Da’. Kaže: ‘Dođi sa mnom’ I mi u njegov auto.”

Dino Merlin je opisao kako su Brkićevim autom došli do ‘Sarajevske pivare’, gdje je porodica velike pjevačice i producenta tada stanovala.

“I dođemo ovdje kod ‘Pivare’ gdje su stanovali (on i Hanka). Otvori vrata Muradif i kaže: ‘Hanka…’ Silazi Hanka, koja je tada bila velika zvijezda, Merlin Monro, izrazito lijepa žena, s viklerima, kaže ti ćeš biti velika zvijezda. Štampat ćemo ti 50.000 prvi tiraž Kokuznih vremena.

Na putu od Skenderije do pivare moj se život promijenio”.

Foto: Printscreen: Muradif Brkić Mufta i Hanka Paldum

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Najčitanije