Connect with us

USK

Policijski službenici u USK traže definisanje osnovice za obraćun plate u 2024. godini

Published

on

Sindikat policijskih službenika MUP-a Unsko-sanskog kantona (USK) uputio je zahtjev premijeru Vlade USK i resornom ministru da s predstavnicima sindikata otpočnu pregovore oko definisanja osnovice za obračun plate za budžetsku 2024. godinu.

Između ostalog, u upućenom dopisu se navodi da s obzirom na cjelokupnu situaciju u pogledu svakodnevnih poskupljenja te većeg standarda života, sasvim je neopravdano dalje prolongiranje pregovora za definisanje osnovice za obračun plaTe za 2024. godinu.

“S obzirom da smo upoznati putem sredstava javnog informisanja da uveliko traju procedure za kreiranje novog budžeta, a da u prethodnom periodu sa predstavnicima Sindikata policijskih službenika od strane predstavnika Vlade USK nije održan niti jedan konkretan sastanak po pitanju eventualnog dogovora oko definisanja visine osnovice za obračun plaće. Ovom prilikom izražavamo svoje negodovanje po pitanju istog, a zbog činjenice da nemamo niti jedan podatak kolika je osnovica za obračun plate planirana, te osigurana za policijske službenike Uprave policije MUP-a USK za 2024. godinu”, navode iz Sindikata.

Ističu da su u prethodnom periodu upućivali upite u vezi oko planirane osnovice za obračun plate te nisu dobili povratnu informaciju od Ministarstva finansija.

Ujedno nehoduju zbog, kako navode, kontinuiranog ignorantskog odnosa prema Sindikatu policijskih službenika od strane Vlade Unsko-sanskog kantona.

“Predstavnici Sindikata policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova USK od Vlade USK traže hitno formiranje pregovaračkog tima koji će zastupati poslodavca u ovom pregovaranju. Isto tako Sindikat policijskih službenika USK upozorava predstavnike Vlade da će svaka jednostrana odluka poslodavca, a koja nije usaglašena sa sindikatom u pogledu definisanja visine osnovice za obračun plate predstavljati grubo kršenje Zakona o radu FBiH, gdje ćemo u tom slučaju biti primorani na poduzimanje radikalnijih mjera u pogledu sindikalne borbe, a za što izričito snosi odgovornost Vlada Unsko-sanskog kantona kao poslodavac”, zaključuju.

BiH

Ministar Ramo Isak objavio snimke: Helikopterom iz Zenice u Bihać (VIDEO)

Published

on

By

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak je u ponedjeljak, 15. aprila, objavio svoju novu vožnju u helikopteru.

Isak je na svom Instagram profilu objavio niz snimaka koji prikazuju kako izgleda njegova vožnja helikopterom po sunčanom danu.

 

U opisu Instagram objave on je svima otkrio kuda se zaputio helikopterom. Napisao je da je iz Sarajeva letio na relaciji  Zenice – Bihać.

Podsjetimo, on je u nekoliko navrata letio helikopterom na različite relacije te je izazvao brojne reakcije građana.

Neki su osuđivali ove njegove poteze, dok ga je i veliki broj građana podržavao.

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

USK

Incident u Krajini: Pijana djevojka gađala konobara staklenom bocom, pa pogodila gosta

Published

on

By

Foto: Ilustracija

U ugostiteljskom objektu “Marlboro” u Bihaću prije dva dana došlo je do ozbiljnog incidenta kada je pijana gošća Dž.H. (23) fizički napala konobara.

Prema informacijama koje smo dobili od svjedoka, sukob je izbio kada je konobar odbio poslužiti Dž.H. alkohol zbog njenog vidno pijanog stanja.

Nažalost, situacija je eskalirala kada je Dž.H. uzela staklenu flašu i bacila je u pravcu konobara, promašivši ga, ali pogodivši jednog od gostiju, piše Dijasporainfo.

Konobar je tada intervenisao kako bi zaustavio napadačicu sve do dolaska policije.

Svjedoci događaja potvrđuju da je Dž.H. bila u pijanom stanju te da je nasrnula na konobara nakon što joj je odbio poslužiti piće. Dvije osobe su završile na Hitnoj zbog povreda.

Očekuje se dalja istraga kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog incidenta.

Nastavi čitati

USK

Graja djece sve se manje čuje u Krajini: Smanjuje se broj učenika, neke škole već zatvorene

Published

on

By

Područne škole se zatvaraju, a u onima čija su vrata i dalje otvorena, dječja graja se ne čuje kao nekada

Nastavlja se trend smanjenja broja učenika, a neke od škola već su i zatvorene. Da su alarmi odavno upaljeni, ilustruju primjeri škola u koje je upisan samo jedan učenik.

U nekim su pak formirana kombinovana odjeljenja u kojima djeca različitih dobnih uzrasta i razreda uče u jednoj učionici.

Jer je i ovo alternativno rješenje bolje od gašenja, uz veliki trud i posvećenost i učenika i nastavnika, javlja BHRT.

Tužna slika

Jedna učiteljica, dvije školske ploče i tri generacije. 45 minuta koliko čas traje, teško da može biti dovoljno, ali primorani su na to. To je slika koja je, nažalost, prisutna u cijeloj zemlji.

Područne škole se zatvaraju, a u onima čija su vrata i dalje otvorena, dječja graja se ne čuje kao nekada.

-Nije loše, dobro radim, dobijam puno petica, kaže Hamza Balić, učenik prvog razreda.

Ocjene su dobre, reći će učenici. No, bojazan od ovakve vrste učenja nerijetko imaju roditelj, te djecu izbjegavaju upisivati u manju, bližu školu. Sa najviše izazova u nastavi u kombiniranim odjeljenjima susreću se nastavnici.

-Puno zahtjeva od nas i priprema, rada i svega ostalog. Ja radim u kliznom rasporedu, tako je samo od mene, to nije po propisima, ali dva časa mi dolaze jedan razred prije, onda jedno dva sata budu zajedno, pa onda ostaje jedan razred još sat vremena poslije. Moj radni dan traje mnogo više nego u stvari što bi trebao. I plus treba to kod kuće to sve pripremiti, rekla je Ema Lipovača, profesorica razredne nastave u OŠ “Gornje Prekounje – Ripač”.

U područnim školama koje su opstale, bez obzira na teške uvjete, nemjerljiv je trud prosvjetnih radnika da nastava, ipak, ne trpi.

Nedostaje i nastavnog kadra

-Trebamo posmatrati kombinovana odjeljenja i škole u kojima su kao priliku da damo obrazovanju na značaju. Najlakše je ugasiti školu, ali šta smo s tim postigli, dakle jednostavno smo saučesnici u raseljavanju stanovništva, tvrdi Nermina Delić, direktorica OŠ “Harmani II”, Bihać.

U Unsko-sanskom kantonu, osim što je sve manje djece, nedostaje i nastavnog kadra. Svjesni su toga i u resornom ministarstvu.

-Mi imamo problem sa deficitarnim kadrovima, kao što su hemija, biologija, muzička i likovna kultura, pa i strani jezici, najviše zbog odlaska ljudi, ali prije svega, ne samo zbog odlaska, nego i ljudi koji ne žele studirati ova zanimanja, poručuje Denis Osmankić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK.

Godinama su stvarani uslovi za odlazak stanovništva, prvenstveno lošom ekonomskom politikom i svakodnevnom nesigurnošću sa kojom je društvo suočeno. Vremena za popravku je sve manje. Ne treba zaboraviti da su upravo djeca najvrijedniji resursi ove zemlje. Naši budući ljekari, učitelji, tokari…

Nastavi čitati

Najčitanije