Connect with us

BiH

“Politika ‘Trojke’ je veoma pametna i uvod u Dodikov poraz. Dobro da nisu nastavili politiku SDA”

Published

on

Otkazivanje posjete visokog predstavnika Christiana Schmidta Banjaluci, najava napuštanja državnih institucija zastupnika iz RS-a, te nove najave secesije..samo su od nekih dešavanja koja su u protekla dva dana “zategle” ionako zategnutu političku situaciju u našoj zemlji.
Politički analitičar Enver Kazaz u razgovoru za Source.ba navodi da je ovo najava još jedne velike krize u našoj zemlji.

“Pri čemu Bosna i Hercegovina konstantno živi stanje krize kojom manipulira Milorad Dodik i to veoma uspješno u svrhu ostvarenja svojih ciljeva a oni su potpuna kontrola autokratska, dakle, vlast nad RS i kontrola njenih ekonomskih i svih drugih tokova. Danas po prvi put, Dodik nije gospodar krize, on ju je otvorio ali njome ne može upravljati i danas po prvi put kriza nije na relaciji ‘političko Sarajevo’, da tako kažem, i ‘politička Banjaluka’ nego na relaciji Banjaluka – kompletan Zapad. Dodik se suviše zaigrao i on izaziva i NATO pakt i Sjedinjene Američke Države i ono što je očigledno jeste da će on na koncu biti ‘skršen’ na tom putu”, govori na početku razgovora Kazaz.

U javnosti se u posljednje vrijeme često kritikuju stranke “Trojke”, koje su koalicioni partneri Dodikovog SNSD-a na državnom nivou, kako nemaju odgovor na radnje predsjednika RS-a.

Kazaz o tome kaže da je “Trojka” ponudila kompromis umjesto politike sukoba.

“Nedavno sam najavio da je promjena politike ‘Trojke’ uvod u Dodikov poraz jer je ‘Trojka’ ponudila kompromis umjesto sukoba budući da nema aktera na domaćoj sceni koji bi se sukobljavao sa njim, Dodik je odabrao međunarodnu scenu i gospodina Schmidta. Moram reći da sam presretan jer to znači da ćemo se osloboditi političkog avanturiste koji je držao Bosnu i Hercegovinu u talačkoj krizi svoje samovolje, kriminala, nepotizma itd. To je najbolji odgovor na sve radnje Milorada Dodika. Niko ne može zaustaviti Milorada Dodika od domaćih političkih aktera osim oružjem, sudom i tužilaštvom, a sud, tužilaštvo i oružje upotrebljava vlast u situacijama koje su krajnje. Ovo je vrijeme kada je prvi put protiv Dodika podnesena bilo kakva krivična prijava. Ovo je prvi put da je Dodik potpuno izoliran na međunarodnoj sceni, ovo je prvi put da je on finansijski i ekonomski kažnjen, a prvi put je da je razotkriven kao Putinov igrač. Tu je uloga ‘Trojke’ ogromna. Da je ‘Trojka’ nastavila politiku SDA i politiku sukoba, neke od ovih stvari ne bi bile moguće, a neke ne bi bile vidljive, dok bi neke bile neuspješne. Prema tome, politika ‘Trojke’ je veoma pametna i ta pametna politika je omogućila ‘demaskiranje’ Dodika na javnoj sceni. Federacija BiH dobija novce za izgradnju Koridora VC, elektrana za sunčevu svjetlost, dok Republika Srpska ne dobija novce. Toliko o uspješnosti ‘Trojke’ u ovoj politici”, zaključio je on u razgovoru za naš portal.

BiH

Drama u RS: Gase se računi kompanija s “crne liste”, banke odbijaju kredite

Published

on

By

Samo 24 sata nakon što je više kompanija koje se dovode u vezu sa sinom predsjednika Republike Srpske, Igorom Dodikom, stavljeno na OFAC-ovu “crnu listu”, IT firmi “Sirius 2010” ugašeni su računi u Procredit banci.

Prema izvještaju LRC-a, sankcionirani “Sirius 2010” je ekspresno ostao bez tri računa u ovoj banci, što će se najvjerovatnije dogoditi i sa preostalih deset otvorenih u drugim bankama.

Inače, “Sirius 2010” nosilac je projekta sprovođenja druge faze digitalizacije u vrijednosti od 25,8 miliona KM, zbog čega je ministar komunikacija i transporta BiH Edin Forto od njih odmah tražio da se izjasne jesu li u stanju realizovati uslove iz tenderske dokumentacije.

Ova kompanija zadužena je i za buduće održavanje fiskalnih kasa i sistema, što u trenutnoj situaciji dolazi pod znak pitanja.

Uz “Sirius 2010”, Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD pod sankcije je stavila i “Prointer ITSS”, medijsku kuću “Una World”, “Infinity International Gruop” i “Infinity Media”, zatim “K-2 Audio Company” na koju je prebačena ranija sankcionisana “Alternativna televizija”, te “Kaldera Company”, koja je u većinskom vlasništvu “Prointera”.

Kako je potvrđeno za Ljudski.ba od strane jednog političara iz RS-a, banke u tom dijelu BiH sve češće uskraćuju mogućnost davanja kredita osobama koje obnašaju funcije u izvršnoj vlasti tog bh. entiteta.

Nastavi čitati

BiH

Mustafa prije svoje smrti oporukom ostavio više od pola miliona maraka MC Srebrenica

Published

on

By

Memorijalni centar Srebrenica zauvijek će pamtiti rahmetli Mustafu Habula, koji je svojom velikodušnošću urezao svoje ime u temelje ove institucije. Mustafa Habul, rođen u Trebinju, bio je arhitekta koji je šezdesetih godina prošlog vijeka odselio u daleku Australiju. Tamo je, trudom i znanjem, stekao veliki ugled. Pred kraj svog života, odlučio je pokloniti Memorijalnom centru Srebrenica značajan iznos novca.

Osmog maja ove godine, u Memorijalnom centru smo otvorili depo u kojem će se čuvati biološki materijal i predmeti žrtava genocida u Srebrenici. Objekat, čija je izgradnja koštala više od milion maraka, završen je zahvaljujući zajedničkoj saradnji USAID-a i Memorijalnog centra, u kojoj je donacija Mustafe Habula od preko pola miliona maraka igrala ključnu ulogu.

Danas je Memorijalni centar posjetio Reno Habul, sin rahmetli Mustafe Habula, koji je ispunio očevu želju da donira sredstva ovoj instituciji nakon njegove smrti. Tokom svoje prve posjete, Habul je razgovarao s direktorom i zaposlenicima Centra te obišao stalne postavke, kao i depo izgrađen zahvaljujući donaciji njegovog oca.

“Teško mi je opisati emocije”

“Danas sam prvi put ovdje i teško mi je opisati emocije. Ovdje sam zbog svog oca, koji je želio učiniti nešto za ovo mjesto i drago mi je što je to učinio. Čast mi je što sam danas vidio gdje je utrošen novac koji je on poklonio. Iako nisam povezan s ovim mjestom rodbinskim vezama, niti potičem odavdje, niti sam doživio ono što su ovi ljudi ovdje doživjeli, osjetio sam mnogo emocija danas – u razgovoru s majkama, zaposlenicima Centra, obilaskom cijelog kompleksa i mezarja.

Mnogo se može pričati o tome, a opet ne bi sve bilo rečeno. Ovo mjesto treba konkretnu podršku zbog generacija koje će doći nakon nas. Treba opstati na ovom mjestu, i zato sam svjestan koliko sredstva koja pojedinci, poput mog oca, doniraju mogu doprinijeti tome da ova institucija raste i ostane za budućnost. Svaka podrška je značajna. Ovo mi je prvi dolazak, ali sigurno neće biti posljednji”, rekao je Reno Habul tokom svoje posjete.

Velikodušnost i dobrota pojedinaca poput Mustafe Habula od neprocjenjive su važnosti u očuvanju kulture pamćenja. Njihova nesebična djela ne samo da pomažu u održavanju i unaprjeđenju Memorijalnog centra, već i osiguravaju da se zločini nikada ne zaborave.

Ovakve donacije omogućavaju budućim generacijama da uče o historiji, razumiju značaj sjećanja i nastave graditi društvo zasnovano na pravdi i suosjećanju. Habulova velikodušnost ostaje trajni simbol inspiracije i nade za sve nas da iskrenim djelima možemo učiniti mnogo za našu bolju budućnost, stoji u saopćenju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Nastavi čitati

BiH

Dodik: U Daytonu nema zabrane za odcjepljenje RS, samo nas žele zaplašiti

Published

on

By

PREDSJEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik nastavio je prkositi Zapadu tvrdeći da entiteti imaju pravo na odcjepljenje od države nasuprot tvrdnjama visokog predstavnika i Vijeća za provedbu mira koje je danas zasjedalo u Sarajevu.

Vijeće za provedbu mira (PIC), tijelo koje daje smjernice rada visokom međunarodnom predstavniku Christianu Schmidtu, a koje čine predstavnici vodećih zapadnih zemalja i Turske koja tamo predstavlja Organizaciju za islamsku suradnju (OIC), jučer je najavilo kako neće tolerirati eventualne poteze koji bi vodili odcjepljenju Republike Srpske od BiH.

Schmidt je to izrijekom rekao na konferenciji za novinare nakon zasjedanja potvrđujući kako mu je Vijeće za provedbu mira dalo zeleno svjetlo i za smjene dužnosnika BiH. Dodik tvrdi drukčije.

“Samo nas žele zaplašiti”

“To je samo njihov neobavezujući stav, s ciljem da nas se zaplaši. Naravno, entiteti se mogu razdvojiti i nastaviti posebno živjeti kao države”, izjavio je Dodik za medije u Banjoj Luci. Dodao je kako ne priznaje Vijeće za provedbu mira jer to tijelo ne postoji prema Daytonskom mirovnom sporazumu.

Dodik je članove PIC-a nazvao “društvancem bez smisla i osnova, s iskrivljenim ciljevima i samopogubnim djelovanjem”.

Osporio je i kredibilitet visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta tvrdeći da on na tu poziciju nije izabran kao prethodnici u Vijeću sigurnosti UN-a.

HINA

Nastavi čitati

Najčitanije