Prije dvije godine, odlučili su se na neobičnu avanturu. Poželjeli su se vratiti u Palestinu, ali su krenuli pješice uz magarca koji nosi teret i dva psa koji ih čuvaju. Spavaju kad i gdje stignu u šatoru.

Jučer su prenoćili u Maljevcu kod Velike Kladuše u neposrednoj blizini Graničnog prijelaza BiH i Hrvatske.

Admir Muhić iz Velike Kladuše ugostio ih je, iako su insistirali da spavaju u šatoru.

 

 

– Zimu su preživjeli u jednoj kuću u Cetingradu, ali su i unutra postavili svoj šator. Dvije godine spavaju isključivo tako i odbijaju bilo kakav prijevoz do željene destinacije. Do ramazanskog Bajrama planiraju stići u Mađarsku, a u Palestinu za oko dvije godine – kaže Admir Muhić iz Velike Kladuše.

FOTO: AA

 

Zahvaljujući dobrim ljudima, prikupio je donacije kako bi ih opremio za nastavak puta.

– Došli su na mjesto gdje planiramo graditi islamski centar, najavili dolazak ramazana. Bili su sa nama u džamiji, mesdžidu i nama je bila čast ugostiti ih. Zahvaljujem mještanima i našoj dijaspori koji su učestvovali u akciji prikupljanja pomoći za njih. Ponosan sam na nas – kazao je Muhić.

Matilda je snimatelj i novinar i Jusufa je upoznala prilikom snimanja jednog dokumentarca. I danas imaju svoj Youtube kanal.

– Kad su se upoznali, osim filma, desila se i ljubav. I sada svakodnevno nešto snima i vjerujem da će to biti putopisi kao oni Evlije Čelebije – objašnjava Muhić.

Porodica Jusufa Nedžmedina samo želi u miru i sreći ostvariti svoj san, vratiti se u domovinu.

Anadolija