Connect with us

Magazin

Poznati po luksuznim automobilima: Ovo je policijski Cybertruck u Dubaiju (FOTO)

Published

on

Magazin

Liječnik upozorava na štetne dodatke prehrani: “Jedan može oštetiti jetru”

Published

on

By

DODACI prehrani često se reklamiraju kao brzo rješenje za bolje zdravlje, ali nisu svi jednako sigurni. Neki sadrže skrivene sastojke ili, ako se uzimaju u prevelikim dozama, mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme – od oštećenja bubrega do povećanog rizika od srčanih bolesti. Kako bismo saznali na koje dodatke treba posebno paziti, liječnik dr. Peter Brukner otkrio je koji mogu biti potencijalno opasni.

1. Visoke doze željeza

Prevelik unos željeza može uzrokovati probavne smetnje poput zatvora, mučnine i bolova u trbuhu, a s vremenom može dovesti i do ozbiljnog oštećenja jetre.
“Prekomjeran unos željeza može dovesti do stanja poznatog kao preopterećenje željezom, što loše utječe na jetru i druge organe. Također može narušiti ravnotežu crijevnih bakterija i izazvati upale te probavne smetnje”, upozorava dr. Brukner za SheFinds.

2. Pretjerane doze omega-3 masnih kiselina

Omega-3 masne kiseline poznate su po svom pozitivnom učinku na zdravlje srca, kognitivne funkcije i smanjenje upala. No, pretjeran unos može izazvati neželjene posljedice, osobito kod osoba koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi.

“Omega-3 masne kiseline su korisne, ali u velikim dozama mogu povećati rizik od krvarenja i izazvati nepravilan rad srca. Također mogu izazvati probavne tegobe, poput nadutosti i plinova”, objašnjava liječnik.

3. Prekomjerni unos vitamina D

Vitamin D ključan je za zdravlje kostiju, ali njegova prevelika količina može uzrokovati probleme. “Ako se konzumira u prevelikim količinama, može dovesti do povećane razine kalcija u krvi, što može biti štetno. Previše kalcija može uzrokovati bubrežne kamence i ometati apsorpciju drugih hranjivih tvari, što može rezultirati zatvorom ili proljevom”, ističe dr. Brukner.

Dakle, iako su ovi dodaci korisni u umjerenim količinama, njihov prekomjeran unos može donijeti više štete nego koristi. Važno je paziti na doziranje i konzultirati se s liječnikom prije uzimanja dodataka prehrani.

Index.hr

Nastavi čitati

Magazin

Otkriven novi virus kojeg prenosi komarci, ovo su simptomi kod onih koji se zaraze

Published

on

By

Španski naučnici otkrili su novi virus koji prenose komarci – sindbis virus koji nije smrtonosan, a izaziva simptome kao što su groznica, bolovi u glavi i zglobovima i osip na koži.

Naučnici su otkrili taj virus kod komaraca u Andaluziji, a pretpostavljaju da je u Španiji od 2017. godine, ali do sada nije bio detektovan jer su istraživanja bila usmjerena na virus Zapadnog Nila.

Taj virus se ranije već pojavio u Skandinaviji i Alžiru, a prenijeli su ga komarci iz Sjeverne Afrike ili Kenije lokalnim komarcima, piše Fokus.

Nije smrtonosan kao virus Zapadnog Nila, koji je također prisutan u Andaluziji.

Nastavi čitati

Magazin

‘Često kažem samo ime, a prezime ne…’: Ovo je unuk Emira Kusturice, a otkrio je i šta misli o slavnom djedu

Published

on

By

Unuk Emira Kusturice, Janko Kusturica, talent za umjetnost naslijedio je od članova porodice te se danas bavi fotografijom.

 

Janko se nikada nije eksponirao u javnosti i malo ko zna kako izgleda i da je baš on unuk uspješnog reditelja.

 

Mlađi Kusturica nedavno je progovorio o tome kako je biti nasljednik Emira Kusturice, a zatim je istaknuo da ga mnogi poštuju zbog proslavljenog djeda.

 

– Biti unuk Emira Kusturice je jako zahvalno, ali na primjer u ono nekom pravom životu, u socijalnom životu, je veoma zeznuto. Trebaš šutjeti često. Zovem se Janko, ne kažeš prezime… Često paziš s kim komuniciraš, ali i ako paziš nekako u svemu tome pronalaziš neku jako lijepu stvar, a to je da možeš naći dosta ljudi koji poštuju djeda, djedov rad, i istovremeno će poštovati mene kao osobu. Okej, ti si Janko, jesi Kusturica, ali ja ću te zvati Janko zato što si za sebe takav – rekao je fotograf u emisiji ‘Maša i…’.
Podsjetimo, Emir Kusturica je već preko četiri desetljeća u braku s Majom Mandić Kusturicom koja mu je rodila dvoje djece, Stribora i Dunju.

Nastavi čitati

Magazin

Tri obroka koja mogu smanjiti rizik od raka, prema dijetetičarki

Published

on

By

OBROCI mogu igrati ključnu ulogu u dugoročnom zdravlju, a pametnim odabirom namirnica možemo smanjiti rizik od raka. Istraživanja pokazuju da hranjivi obroci, bogati antioksidansima, vlaknima i esencijalnim vitaminima, pomažu u zaštiti stanica od oštećenja. Uključivanjem voća, cjelovitih žitarica i zdravih masti u svakodnevnu prehranu, možete jednostavno i učinkovito podržati svoje opće zdravlje.

Magistrica znanosti i dijetetičarka, Sheena Patel, podijelila je nekoliko ideja za obroke koji mogu smanjiti rizik od raka.

1. Tost od cjelovitih žitarica

Možemo zaboraviti na bijeli kruh s maslacem i marmeladom te isprobati tost od 100 posto cjelovitih žitarica, tvrdi Patel.
“Počnite s osnovom od cjelovitog tosta, dodajte povrće ili voće po želji i završite zdravim proteinima, poput maslaca od orašastih plodova, humusa ili jaja”, savjetuje za SheFinds. Ovakvi obroci osiguravaju ključne hranjive tvari koje podržavaju zdravlje.

2. Smoothie od bobičastog voća i špinata

Osim tosta od cjelovitih žitarica, možemo isprobati i smoothie od svježeg ili zamrznutog bobičastog voća – primjerice, borovnica, jagoda, malina – šake špinata, pola banane, žlice mljevenih lanenih sjemenki i nezaslađenog bademovog mlijeka. “Bobičasto voće bogato je antioksidansima, dok špinat osigurava vlakna, folnu kiselinu i lutein, koji dodatno pridonose borbi protiv raka”, kaže dijetetičarka.

3. Avokado tost s rajčicom i bučinim sjemenkama

“Namažite polovicu zrelog avokada na tost od cjelovitih žitarica, dodajte kriške svježe rajčice, pospite bučinim sjemenkama i prelijte maslinovim uljem. Cjelovite žitarice smanjuju rizik od raka debelog crijeva, avokado osigurava zdrave masti i vitamin E, dok rajčice pridonose likopenom, snažnim spojem povezanim sa smanjenjem rizika od raka prostate i dojke”, navodi Patel.

Dakle, obroci poput ovih nisu samo ukusni već nude ključne hranjive tvari koje podržavaju zdravlje i smanjuju rizik od raka. Jednostavne promjene u svakodnevnim obrocima mogu imati značajan učinak na dugoročnu dobrobit, piše Index.hr.

Nastavi čitati

Magazin

VIDEO Mnogi tvrde da ih nikada više neće jesti: Znate li kako se zapravo proizvode hrenovke?

Published

on

By

Proces se odvija brzo – toliko brzo da se u samo 35 sekundi može proizvesti dovoljno hrenovki da ispune cijelo nogometno igralište!

Nakon hladne i vlažne zime, mnogi ljudi s nestrpljenjem očekuju proljeće koje donosi toplije vrijeme, duge dane na otvorenom, sunčanje i neizostavno roštiljanje. No, nakon što su vidjeli video o tome kako se proizvode hrenovke, mnogi su odlučili zauvijek izbaciti ovu popularnu namirnicu iz svojih menija, piše Mirror.

YouTube kanal How It's Made objavio je video koji u detalje objašnjava proces proizvodnje hrenovki, a reakcije su, blago rečeno, podijeljene. Petominutni isječak pokazuje što se sve koristi kako bi se hrenovke našle na policama supermarketa – a to je nekima bilo previše.

Večernji

Nastavi čitati

Magazin

Čudesni prirodni lijek: Pomaže kod infekcija, bolnog grla, zacjeljivanja rana

Published

on

By

Propolis je jedno od onih prirodnih, sjajnih, pravih malih čuda, koji nevjerovatno dobro liječi i utječe na zdravlje. Prirodna je i učinkovita zaštita zdravlja usne šupljine, gornjih dišnih puteva, želuca, debelog crijeva… Bilo da ga koristimo u kapima, ili spreju, njegova su svojstva i djelovanje blagotvorni.

Propolis je čvrsti pčelinji proizvod dobiven preradom biljnog nektara. Ugodnog je aromatičnog mirisa, žuto-zelene do tamno smeđe boje. Služi za gradnju raznih pukotina u košnici čime se stvara zaštita od neželjenih mikroorganizama, vjetra i sličnog, a čuva vlažnost u košnici.

Riječ ”propolis” opisuje njegovo zaštitno djelovanje na pčele i njihove košnice. Naime, grčka riječi ”pro” znači ”pred”, a ”polis”- grad, što bi se u prijevodu reklo kako je propolis ”čuvar pčelinjeg grada”.

Sastav

Sastav propolisa nije stalan, nego ovisi o vrsti i sorti biljaka koje pčele posjećuju, godišnjem dobu, klimatskim (ne)prilikama i drugom. Njegovi glavni dijelovi su vosak, polen i smole, a tu su i različite aktivne tvari kojih je do danas diljem svijeta izolirano više od 300. Propolis za grlo, jačanje imuniteta, zacjeljivanje rana.

Propolis se u narodnoj medicini koristi još od drevnih vremena. Najčešća je njegova primjena u jačanju imuniteta, zacjeljivanju rana, liječenju gljivičnih i bolesti usne šupljine, grlobolje i sl. Danas je propolis sastojak mnogih bezreceptnih lijekova, dodataka prehrani i prehrambenih proizvoda specifičnih svojstva i djelovanja koji se nazivaju funkcionalnom hranom.

Bakterije, infekcije…

Također, propolis često istražuju i naučnici, koji su o njemu napravili brojne studije pa je dokazana njegova učinkovitost protiv bakterija, virusa herpesa i gripe, kožnih gljivičnih bolesti… Propolis pokazuje protuupalno i antikancerogeno djelovanje, ali i zaštitno djeluje protiv raka želuca i debelog crijeva.

Ovaj pčelinji proizvod posebno je djelotvoran protiv infekcija gornjih dišnih putova, a odličan je i za zdravlje usne šupljine, desni i zuba. Često se protiv neugodnih afti borimo upravo propolisom. Kapne li se na ranicu kap propolisa dva, tri puta dnevno, ona će brže zacijeliti.

Aktivne tvari propolisa sprečavaju rast i razmnožavanje anaerobnih bakterija oko zuba, koje izazivaju periodontitis (tj. parodontozu); neželjenu pojavu čijim napredovanjem dolazi do gubitka zubq. I upravo je propolis izvanredan za sprečavanje ove neugodne bolesti koja nije samo estetski, već i ozbiljan zdravstveni problem.

Nastavi čitati
Advertisement

Najčitanije