Connect with us

BiH

Prof. Komšić: SDA i DF se kriju iza “građanskog”, a udaljavaju nas od EU

Published

on

Profesor emeritus Ivo Komšić, član ratnog Predsjedništva BiH i učesnik mirovnih pregovora 90-ih godina, za N1 je komentarisao uspostavu Vlade Federacije BiH i intervencije visokog predstavnika koje su prethodile izglasavanju vlade koju čine stranke okupljene oko SDP-a, NIP-a, Naše stranke i HDZ-a BiH.

Komšić govoreći o prethodnoj Vladi FBiH na čelu sa Fadilom Novalićem (SDA), kaže da je povećanje organizovanog kriminala i korupcije jedini “napredak koji su ostvarili”.

“To je bila Vlada koja je potrošila preko 10 milijardi KM u svom osmogodišnjem mandatu bez vidnih rezultata. Budžet su namirivali uglavnom iz PDV-a i iz poreza i doprinosa koji su se povećavali ne njihovom zaslugom nego povećavanjem cijena i inflacijom. Doduše, u tom periodu su povećali javne rashode jer su vršili enormno i nekontrolirano zapošljavanje svojih stranačkih ljudi u javnim službama”, rekao je Ivo Komšić pojasnivši svoj stav o nedavnim intervencijama Kristijana Šmita kao usaglašenima sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

 

“Ako uđemo u suštinu novih odluka visokog predstavnika onda se one mogu tumačiti i kao usaglašavanje federalnog Ustava s dejtonskim Ustavom BiH. U prelaznim odredbama tog Ustava stoji da su entiteti dužni usaglasiti svoje ustave s njim u roku od tri mjeseca. To nikada nije urađeno. Sada je to učinio visoki predstavnik propisujući da se izbor Vlade Federacije vrši na isti način kao izbor državne Vlade”, naveo je Komšić za N1.

SDA se drži legitimnog predstavljanja

Aktuelna politička situacija do apsurda je, smatra Komšić, dovela SDA-ovo zagovaranje za građansku BiH, budući da se sada ova stranka grčevito drži principa legitimnog predstavljanja protiv kojeg je bila u proteklom periodu.

“SDA i njihovi radikali otkrivaju svoju pravu političku strategiju koja se u suštini ne razlikuje od prošle HDZ-ove”, komentira Ivo Komšić dodajući da procjenjuje kako će “SDA i DF dodatno radikalizovati u nadolazećem periodu te da se neće pomiriti sa gubitkom vlasti”.

Također smatra kako se ne može očekivati od ovih dviju političkih stranaka da će biti konstruktivna opozicija.

“Oni će vjerovatno nastaviti sa radikalizacijom i temeljit će je na odbijanju odluka koje je donio visoki predstavnik. Oni se neće lako pomiriti sa gubitkom vlasti i optuživat će međunarodnu zajednicu zbog toga. To će biti pogrešno i može nas politički udaljiti od EU i evropskih vrijednosti. Već dulje vrijeme se otvoreno govori protiv tih vrijednosti, nastoje se Bošnjaci udaljiti od njih, a te vrijednosti se prikazuju kao neprijateljske i u radikalnoj suprotnosti spram bošnjačke kulture. To je evoluiralo dotle da se otvoreno govori o neprijateljskoj kršćanskoj Evropi, čak križarskoj”, pojašnjava u svom komentaru za N1 sociolog Ivo Komšić analizu društveno-političke situacije u BiH.

On zaključuje kako je apsurd u tome da će se takva politika skrivati iza “građanske države” iako – kako tvrdi – s građanstvom, ljudskim slobodama i ravnopravnošću naroda i građana nema nikakve veze.

BiH

Nermin Ogrešević čestitao Dan Armije RBiH i uputio snažnu poruku: ‘Neka čudo bosanskog otpora…’

Published

on

By

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević u ponedjeljak, 15. aprila, čestitao Dan Armije Republike Bosne i Hercegovina.

Armija RBiH osnovana je 15. aprila 1992. godine, zato se taj dan uzima kao Dan Armije RBiH koja je u svojim redovima, tokom rata, okupila patriote koji su stali na prvu liniju fronta odbrane RBiH, dijeleći ideju slobodne i nezavisne države.

 

Ogrešević je na svom Facebook profilu poslao snažnu poruku koju prenosimo u cijelosti:

 

“Sretan Dan Armije Republike BiH!

 

Svima koji su časno i hrabro stali u redove Armije Republike Bosne i Hercegovine i branili našu zemlju od agresora, čestitamo 15. april – Dan naše Armije.

Neka čudo bosanskog otpora, duh i snaga naše Armije zauvijek budu utkani i u generacije koje dolaze kako nam se više nikada ne bi ponovili agresija, genocid i stradanje naše zemlje i njenih građana”.

Podsjetimo, Armija RBiH važila je za zvaničnu oružanu snagu u BiH za vrijeme agresije na RBiH.

 

Nastavi čitati

BiH

Usvojen prijedlog o promjeni naziva ulica u Srebrenici: Titova postaje “Ulica Republike Srpske”

Published

on

By

Skupštine Srebrenice danas je usvojila sporne prijedloge o promjeni naziva ulica u ovom gradu. Tačka dnevnog reda gdje se raspravljalo o mijenjanju imena ulica usvojena je sa 14 glasova “za”. Klub Bošnjaka je ranije napustio sjednicu.
Umjesto ulice “Milivoja Mičića” predložena je ulica “Gorana Zekića”, umjesto ulice “Vase Jovanovića” predložena je ulica “Meše Selimovića”, umjesto ulice “Maršala Tita” predložen je naziv “Republika Srpska”, a za ulicu “Reufa Selmanagića Crnog”, koja je u pismu udruženja i stranaka ambasadama u BiH istaknuta kao posebno sporna za promjenu, predložen je naziv “Dubrovačka ulica”.

Umjesto ulice “Petrića” u istoimenom naselju, predložen je naziv “Skendera Kulenovića”, umjesto ulice “Šeste istočnobosanske brigade” predložena je ulica “Nikole Tesle”, umjesto ulice “Srebreničkog odreda” glasat će se za ulicu “Ive Andrića”. Ulica “Preobraženjska” je predložena za dosadašnji naziv ulice “Vinogradište”, koja se nalazi u istoimenom naselju.

Predložena je također promjena naziva dva trga i jednog parka, a umjesto “Trga Mihajla Bjelakovića” mogao bi biti “Trg Republike Srpske”. Umjesto “Trga bratstva i jedinstva” predložen je naziv “Trg mladosti”. Umjesto naziva “Gradski park Srebrenica” predloženo je da se sada zove “Park majora Koste Todorovića”.

Imenovane su i ulice koje do sada nisu imale naziv te će tako biti određena ulica “Muse Ćazima Ćatića”, “Stari Grad”, “Crkvište”, “Doktora Sabita Begića”, “Slobodana Ilića”, “Doktora Desimira Mitrovića”, “Jereja Bobana Lazarevića”, “16. januar”, “Gavrila Principa”, “Eniza Hasanovića”, “Mehmed-paše Sokolovića” i “Jezdimira Dangića”.

Probosanske stranke iz Srebrenice, srebrenička udruženja i potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković su ranije poslali pismo ambasadorima u Bosni i Hercegovini sa zahtjevom da spriječe najavljenu promjenu naziva ulica u Srebrenici.

“Prepuštanje na milost i nemilost sljedbenicima Radovana Karadžića i Ratka Mladića je poruka preživjelim žrtvama genocida da zauvijek napuste Srebrenicu. Ostaće u historiji zapisano da su žrtve genocida prepuštene same sebi da se bore sa nepravednim sistemom i diskriminatorskim odlukama srpskih sljedbenika i presuđenih ratnih zločinaca. Zato Vas jos jednom pozivamo da spriječite usvajanje odluke o izmjeni naziva ulica, trgova i naselja u Srebrenici”, jasno poručuju potpisnici pisma.

Oni su posebno problematizirali promjenu naziva ulice “Reufa Selmanagića Crnog”, podsjećajući tom prilikom na čuveni videosnimak iz 1995. godine na kojem se vidi Ratko Mladić, koji zahtjeva da ta tabla bude sklonjena.

Iste godine je donesena odluka o promjeni naziva ulica, kada je uklonjeno i njegovo ime, ali je Skupština Općine Srebrenica 2002. godine ovu odluku stavila van snage.

klix

Nastavi čitati

BiH

Ministar Ramo Isak objavio snimke: Helikopterom iz Zenice u Bihać (VIDEO)

Published

on

By

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak je u ponedjeljak, 15. aprila, objavio svoju novu vožnju u helikopteru.

Isak je na svom Instagram profilu objavio niz snimaka koji prikazuju kako izgleda njegova vožnja helikopterom po sunčanom danu.

 

U opisu Instagram objave on je svima otkrio kuda se zaputio helikopterom. Napisao je da je iz Sarajeva letio na relaciji  Zenice – Bihać.

Podsjetimo, on je u nekoliko navrata letio helikopterom na različite relacije te je izazvao brojne reakcije građana.

Neki su osuđivali ove njegove poteze, dok ga je i veliki broj građana podržavao.

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Najčitanije