Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Put iz BiH do Beča bit će kraći za 150 kilometara! Hrvatske ceste grade most na Savi

Ukoliko se ova dionica u potpunosti izgradi, put od Banjaluke do Beča će putem kroz Mađarsku biti kraći za više od 150 kilometara

“Hrvatske ceste” namjeravaju da do 2030. godine most na Savi kod Gradiške povežu brzom cestom preko Virovitice direktno do mađarske granice.

U programu razvoja hrvatske saobraćajne infrastrukture ova dionica ucrtana je kao dio projekata koji se nalaze u Strategiji prometnog razvoja do 2030. godine, koji je objavljen na internet stranici “Hrvatskih cesta”.

Trenutno preduzeće “Integral” izvodi radove na povezivanju mosta kod Gradiške s auto-putem Zagreb – Beograd, a “Hrvatske ceste” planiraju da rutu nastave ka sjeveru.

Tamara Pajić, portparolka “Hrvatskih cesta”, potvrdila je “Nezavisnim” da je brza cesta granica Mađarske – Virovitica – Okučani – granica BiH dio mreže brzih cesta koje su zadate Strategijom prostornog razvoja Republike Hrvatske.

“Uz predmetnu dionicu Okučani – granica BiH, koja je u visokom stupnju realizacije, provode se aktivnosti na izradi studijsko-projektne dokumentacije na preostalim dionicama. Za dionicu pod nazivom obilaznica Pakraca i Lipika, te dionicu Virovitica – Terezino Polje (DC5) ishođene su lokacijske dozvole, te je u tijeku izrada glavnih projekata i ishođenje građevinskih dozvola po fazama. Za dionicu Terezino Polje (DC5) – granica R. Mađarske u tijeku je izrada studije o utjecaju na okoliš”, rekla nam je ona.

Ukoliko se ova dionica u potpunosti izgradi, put od Banjaluke do Beča će putem kroz Mađarsku biti kraći za više od 150 kilometara.

Prije nekoliko mjeseci jedan hrvatski zvaničnik u razgovoru za Nezavisne je objasnio da postoje planovi da se istočni i sjeverni dio Hrvatske preko Banje Luke povežu sa jugom kroz BiH, čime bi se značajno skratilo putovanje iz gradova poput Vinkovaca i Osijeka ka Splitu i Dubrovniku. Primjera radi, ukoliko bi bio izgrađen auto-put od Banjaluke do Kupresa i dalje produžen prema Jadranu, put od Virovitice do Makarske bi bio nešto duži od 300 kilometara, dok je postojećim putem kroz Hrvatsku put duži od 600 kilometara. Istina, Google maps nudi opciju preko Banjaluke postojećim saobraćajnicama u dužini od nešto više od 400 kilometara, ali ističe da je vremenski isplativija opcija da se putuje okolo preko Hrvatske, s obzirom na loš kvalitet postojećih saobraćajnica.

Ujedno, kako je rečeno, izgradnjom ovog auto-puta rasteretile bi se postojeće saobraćajnice na zapadu Hrvatske, koje su posebno “zakrčene” tokom ljetne turističke sezone, kada se turisti iz Austrije, Njemačke i drugih zemalja u tom dijelu Evrope kreću ka Jadranskom moru. Nezvanično smo takođe saznali da je bilo razgovora s nekim investitorima, uključujući i američke, da se ovaj projekat realizuje, ali, koliko nam je poznato, bez konkretnih rezultata. Takođe, valja napomenuti da je Vlada RS planirala izgradnju auto-puta od Banjaluke do Kupresa, odnosno linije s FBiH, a kao potencijalni partneri su spominjani i kineski investitori.

Sudeći prema hrvatskim strateškim dokumentima, granični prelaz Gradiška i povezivanje sjevernog dijela BiH, odnosno RS sa Hrvatskom, važan je za hrvatsku privredu, koja preko tog prelaza ostvaruje značajan izvoz svoje robe, ali i most za dalje hrvatske investicije u BiH.

U Delegaciji EU auto-put Banjaluka – Gradiška i dalje povezivanje s Hrvatskom prvenstveno vide kao dio povezivanja BiH preko Hrvatske sa ostatkom EU. Na primjer, oni most na Savi kod Gradiške vide kao dio povezivanja Banjaluke s Travnikom, putem brze ceste u Lašvi, koja se trenutno gradi.

“Ovo je jedan od najvažnijih projekata na rijeci Savi i omogućiće suštinsku transportnu vezu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ali i ostatka Evrope. Most u Gradišci će značajno smanjiti vrijeme čekanja na granici i omogućiti bržu i sigurniju rutu za preduzeća i građane zemlje i regiona, što će dovesti do poboljšanog ekonomskog rasta i novih radnih mjesta. Projekat je važan korak ka integraciji zapadnog Balkana u Agendu povezivanja EU, koja ima za cilj unapređenje infrastrukturnih veza u regionu”, kažu oni za “Nezavisne“.

Svijet / Zanimljivosti

Načelnik Vojnića u Hrvatskoj tražio vojsku na granici sa BiH: ‘Ne osjećamo se sigurno’

Načelnik Vojnića u Hrvatskoj tražio vojsku na granici sa Bosnom i Hercegovinom i kritikovao Andreja Plenkovića zbog njegove reakcije, prenosi Hina.

Načelnik Vojnića u Hrvatskoj Nebojša Andrić i saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot kritikovali su danas hrvatske vlast zbog migrantske krize i nezakonitih prelazaka u Hrvatsku, a Troskot je poručio da je ozbiljno povrijeđen hrvatski suverenitet pa bi na granicu trebalo poslati vojsku.

Andrić je na konferenciji za novinare zatražio vojsku na granici, a povod za to je izjava komesara policije Unsko-sanskog kantona da na pograničnom području djeluje skupina migranata iz Afganistana naoružana vatrenim automatskim oružjem, koja iznuđuje i pljačka migrante, a od policije iz BiH se sklanja u Hrvatsku.

“Tražimo da se granica hitno zatvori i vrati sigurnost u domove. S obzirom na pucnjavu na granici i na spoznaje da postoji naoružana skupina, ne osjećamo se sigurno. Svi smo tu u kućnom pritvoru i tražimo zaštitu”, rekao je Andrić. Izrazio je duboko razočaranje izjavom premijera Andreja Plenkovića da Hrvatska neće graditi zidove i ograde prema Hrvatima u BiH.

“Jedan sam od Hrvata iz BiH, a za moje je rođake ograda već podignuta jer moraju čekati satima na graničnom prijelazu da uđu legalno u Hrvatsku. Dok preko granice ne mogu prenijeti niti sendvič, pretresa ih se i maltretira, drugi mogu nesmetano prelaziti granicu”, poručio je Andrić.

Andrić je bio član HDZ-a, ali kaže da je prije par mjeseci napustio HDZ i za sada nije član niti jedne stranke. Troskot je ustvrdio da su migranti nedavno pucali na hrvatsku specijalnu policiju.

“Metak je pogodio u drvo prošavši između dvojice policajaca. Da je metak pogodio policajca, bi li ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao da je policajac ubio samoga sebe nespretnim rukovanjem oružjem”, upitao je.

Rečeno je da su migranti pucali iz nervoze, a što je s našim ljudima? Policija radi odličan posao, ali visoke politike nema nigdje, kaže Troskot. Također je rekao da je iz geostrateških razloga pogrešno graditi centar za prihvat migranata kod Krnjaka u Karlovačkoj županiji.

Poručio je da se migranti ne bi olako upuštali u prelazak granice, ako bi znali da je čuva vojska, a državni vrh nazvao “mlakonjama” istaknuvši da prije svega misli na premijera i ministra unutarnjih poslova. Također smatra da bi se lokalne zajednice mogle samoorganizirati “jer im nacionalna politika neće pomoći”.

HINA

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Šta se dešava: Njemačka uvodi kontrole na granicama sa dvije zemlje

Njemačka ministrica unuttašnjih poslova Nancy Faeser najavila je uvođenje pograničnih kontrola i na granici prema Poljskoj i Češkoj, prenose danas, 23. septembra, njemački mediji.

“Mislim da sada moramo biti pragmatični i uvesti stacionarne pogranične kontrole i na granicama prema Poljskoj i Češkoj“, rekla je njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u razgovoru za dnevnik “Welt am Sonntag”.

 

Ona je rekla kako već sada postoje dubinske kontrole u pograničnim područjima koje će se nadopunjavati stacionarnim kontrolama na samoj granici. Faeser je istovremeno rekla kako se ne smije očekivati da će uvođenje stalnih kontrola granica prema Poljskoj i Češkoj riješiti problem ilegalnih migracija.

“Ovo je samo jedan od instrumenata koji bi trebali pridonijeti smanjenju broja izbjeglica koje dolaze u Njemačku”, rekla je njemačka ministrica unutrašnjih poslova.

 

Faeser je mjesecima odbijala zahtjev opozicije i saveznih pokrajina na istoku Njemačke koje se nalaze na udaru sve snažnijeg vala izbjeglica koje u posljednje vrijeme pojačano dolaze preko Češke i prije svega Poljske. Ovakve kontrole još od 2015. postoje i na njemačko-austrijskim graničnim prijelazima.

Najavu Faeser da ipak uvede kontrole prema Poljskoj i Češkoj pozdravili su sindikati policajaca kao i demokršćanska opozicija.

Kako javlja javni servis ARD, u posljednje vrijeme tzv. Balkanska ruta do Njemačke vodi pojačano preko Mađarske i dalje Slovačke, Češke ili Poljske. Kao razlozi za promjenu rute se navodi pojačana kontrola na granici Hrvatske prema BiH kao i strožiji režim registracije izbjeglica u Austriji.

Faeser je rekla kako je jedan od razloga povećanja broja izbjeglica i činjenica da sporazum između Europske unije i Turske o sprječavanju odlaska izbjeglica prema EU “trenutno ne funkcionira dobro”.

Borba za smanjenje broja izbjeglica glavna je društveno-politička tema posljednjih dana u Njemačkoj, a vlada je signalizirala opoziciji kako teži nadstranačkom rješenju ovog pitanja.

U prvih osam mjeseci ove godine u Njemačku je stiglo preko 200.000 izbjeglica što je više nego cijele prošle godine, a vlasti strahuju kako bi brojke mogle dosegnuti razmjere iz kriznih godina 2015. i 2016. kada je u Njemačku stiglo preko milion izbjeglica mahom iz Sirije.

Gradovi i općine već mjesecima šalju apele na saveznu vladu da zaustavi priljev izbjeglica zbog popunjenosti prihvatnih kapaciteta i probijanja financijskih okvira.

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Njemačka: Migranti tvrde da su im krijumčari u BiH uzeli dokumente i naplatili nekoliko hiljada eura

Njemačka policija je nedavno otkrila još jednu grupu migranata koja se sastoji od četiri odrasle osobe i petoro maloljetnika. Svi članovi ove grupe su turskog i tadžikistanskog porijekla.

Oni su potvrdili da su stigli u Njemačku putem automobila koji su došli iz Bosne i Hercegovine, pišu Nezavisne.

Slično kao i prethodna grupa migranata koja je nedavno otkrivena, i ova grupa je izjavila da su im krijumčari, još dok su bili u Bosni i Hercegovini, uzeli dokumente i naplatili nekoliko hiljada eura za put do Njemačke. Grupa migranata je pronađena dok su čekali saradnike krijumčara koji su trebali organizirati njihov dalji put prema Njemačkoj.

Nastavi čitati

Najčitanije