Connect with us

USK

Sanski Most: Privatni rudnik ugrožava cijeli grad, a investitor je jedan od najbogatijih bh. poduzetnika

Iskopavanje uglja iz već postojećih kopova nije bilo dovoljno, pa je prije nekoliko mjeseci pomjereno i riječno korito. Upravo zbog toga na nekim je mjestima bila odsječena i putna komunikacija. Sada su se u jednom od kopova otvorile i podzemne vode

 

 

Ekološka katastrofa u Sanskom Mostu na vidiku, briga onih koje bi se time trebali pozabaviti uglavnom se i završava samo na – zabrinutošću. Jer većih intervencija nema. Za to vrijeme rudnik uglja pozicioniran nedaleko od samog središta grada pravi brojne probleme. Od zdravstvenih do imovinsko-pravnih.

Stanovnici okruženi bagerima i tonama zemlje i uglja, kažu, na to su već navikli, no ugroženo im je zdravlje, ali i prihodi.

„Ustajem svako jutro u pola 5 i već se osjeti ugalj, stvara nam i prašinu po poljoprivrednom zemljištu, tako da je ugrožena i hrana za stoku. Trenutno je šest sela ugroženo, ima i sela koja bi se momentalno morala iseliti jer ne mogu živjeti“, priča za Federalnu televiziju Huzeir Mehić, mještanin naselja Skucani Vakuf.

Iskopavanje uglja iz već postojećih kopova nije bilo dovoljno, pa je prije nekoliko mjeseci pomjereno i riječno korito. Upravo zbog toga na nekim je mjestima bila odsječena i putna komunikacija. Sada su se u jednom od kopova otvorile i podzemne vode.

„Otvorilo se vrelo prečnika dva metra. Za dva dana padavina stvorilo se jezero u samom iskopu, kojem trebaju još 3-4 metra da se napuni. Kad se jezero napuni, postoji velika opasnost da čitavo naselje Cerići u Fajtovcima bude poplavljeno“, upozorava Faruk Beširević, član neformalne grupe građana Život na uglju.

Mještani naselja Gorice kažu – bit će primorani prodati zemlju zbog činjenice da ih okružuju kopovima, pa uskoro neće moći doći do kuća. Narušeni su i privatni posjedi. Vlasti su svjesne problema.

„Nažalost, kad su u pitanju ovi problemi, ingerencije su u nadležnosti Federalnog rudarskog inspektora i drugih inspekcija koje nisu na nivou općine. Ono što jeste na nivou naše općine, naše inspekcije su izlazile na teren i kažnjavale samu firmu Lager, međutim, to nije urodilo plodom“, ističe Faris Hasanbegović, načelnik Općine Sanski Most (SDA).

Pretpostavlja se da je iskopavanje uglja zagadilo i rijeku Blihu, a to je ugrozilo i najveći turistički potencijal Sanskog Mosta – vodopad rijeke Blihe, pa se mještani pitaju – ko je odgovoran i do kad ovako?

Ko je investitor

Inače, Lager iz Posušja je jedna od najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini. Ova firma je u prošloj godini imala neto dobit (čistu zaradu) od čak 64,9 miliona maraka, po čemu je na 3. mjestu od svih kompanija u FBiH, podsjeća BiznisInfo.ba.

Ona se time probila na ljestvici profitabilnosti ispred giganta kakavi su BH Telecom, ArcelorMittal, itd.

Vlasnik Lager je Milenko Bašić iz Posušja.

Bašićeva grupacija Lager niz godina je regionalni lider u prodaji i servisiranju građevinskih mašina i rudarske opreme te generalni zastupnik najvećih svjetskih proizvođača građevinskih mašina kao što su Caterpillar, Hyundai, Terex i Tesab.

Osim razvijene regionalne prodajno-servisne mreže građevinskih mašina i rudarske opreme sa sjedištem u Posušju, grupacija Lager u BiH posluje na još dvije lokacije: u Ljubuškom je vlasnik tvornice za proizvodnju prikolica i poluprikolica za transport specijalnih tereta, a u rudniku Kamengrad kod Sanskog Mosta ima koncesiju za vađenje mrkog ugljena.

Miljenko Bašić je u oktobru 2015. godine u Sanskom Mostu rekao da su u postojećim kapacitetima rudnika Kamengrad vidjeli šansu za pokretanje proizvodnje i proširenje svog biznisa te je najavio i gradnju termoelektrane u blizini.

Bašić je veoma poznat i u susjednoj Hrvatskoj. Naime, njegova firma je investirala i izgradila najveću vjetroelektranu u toj zemlji – VE “Krš-Pađene” na području Grada Knina. Kada je gradnja počela, mediji su pisali da je riječ o najvećoj vjetroelektrani u Hrvatskoj i generalno jednom od najvećih projekata u toj zemlji.

No, na kraju je ipak ovaj projekat skupo koštao Bašića. Hrvatski USKOK je, kako je objavljeno u januaru ove godine, podigao optužnicu protiv devet osoba, a među njima i Bašić. Njima se na teret stavlja da su bivšoj gradonačelnici Knina i državnoj sekretarki Josipi Rimac davali mito kako bi im isposlovala dozvole za gradnju spomenute vjetroelektrane, podsjeća BiznisInfo.ba.

USK

Stameni svjedok neprocjenjive bh. historije: U srcu Bihaća – krajiška Aja Sofija!

Nekada crkva, sada džamija – u gotičkom stilu! Pogledajte nestvarnu ljepotu krajiške bogomolje!
Ekipa Face.tv na čelu sa Senadom Hadžifejzovićem boravila je u Krajini i ostala fascinirana ljepotom ovog karaja.

Hadžifejzović: „Ne znam je li pretenciozno, ali u Bihaću postoji nešto što je u, kulturnohistorijskom smislu, slično Aji Sofiji. To je bila crkva svetog Antuna Padovanskog, a sad je džamija… i to u gotičkom stilu.“

Nastavi čitati

USK

Hadžifejzović iz Bihaća: “Jeste li se borili za ovo?” Krajiški komandanti: “Loše je! Ne smiju krasti i lagati!”

Hadžifejzović: “Ima li neki moment koji je bio presudan za budućnost?” Selimović: “Tigar, ‘Sloboda’ ’94.! Tada je počeo početak kraja prve autonomije! Poslije završetka te akcije, stvari su se promijenile nabolje! To je jedna briljantno izvedena akcija koja je ostavila traga u našoj borbi!”

Hadžifejzović: „Dobra večer, komandanti! Mirsad Selmanović, ratni načelnik Štaba V korpusa ARBiH, Mehura Selimović, obavještajac, i Hamdija Abdić Tigar. Kako vidite budućnost ove zemlje?“

Selmanović: “Žao mi je što pojedinci ne znaju razlikovati Dan nezavisnosti i Dan državnosti! Normalno je da se pet godina poslije rata završi sve i ide se u izgradnju! Sada, ovoliko godina poslije rata, štrajkuju demobilisani borci! Eto, uredu je… nije uredu! Odgovornost za to stanje nije uredu!”

Hadžifejzović: “Ko je odgovoran?”

– OGLAS –

Selmanović: “Evo ja – prihvatam sve na sebe! Taj ko hoće da bude vlast mora da prihvata i odgovara za svoje postupke!”

Hadžifejzović: “Ne slušaš komande. Je li to krajiški karakter?”

Tigar: “Kad procijenim da je nešto dobro za Krajinu, postupim tako! Ušao sam u politiku! Dužan sam da predstavljam narod koji ovdje živi i da zastupam interes ovog naroda!”

Selimović: “Borili smo se za biološki opstanak bošnjačkog naroda i izborili! Jesmo li zadovoljni danas i je li bolje – o tome se može pričati nekom drugom prilikom!”

Hadžifejzović: “Ima li neki moment koji je bio presudan za budućnost?”

Selimović: “Tigar, ‘Sloboda’ ’94.! Tada je počeo početak kraja prve autonomije! Poslije završetka te akcije, stvari su se promijenile nabolje! To je jedna briljantno izvedena akcija koja je ostavila traga u našoj borbi!”

Hadžifejzović: “Kada bi politika slušala one koji su oslobađali i ginuli, koju bi im komandu, komandante, izdao?”

Selmanović: “Ne kradi! Ne laži! Dovoljno! Kako ćemo biti jedinstveni?! Jedan hoće da krade, jedan neće, ovaj traži sebi nekoga ko će ići u krađu, ovaj nekoga koga neće… Odmah nismo jedinstveni!”

Tigar: “Ista komanda! Ne kradi, ne laži! Ujedinimo se kao što smo i 1992. godine!”

Face.ba

Nastavi čitati

Magazin

Armin Bašić iz Velike Kladuše novi pjevač grupe Lapsus band

Proteklih dana javnost je saznala da je došlo do promjena u Bosanskohercegovačkom bendu ”Lapsus band” čiji je osnivač Mahir Osmanović.

Nakon 11 godina djelovanja u istom sastavu došlo je vrijeme za promjene, zbog nemogućnosti pronalažena ” istog jezika” sa tadašnjim vokalnim solistom Emirom .

Osnivač i gistarista benda Mahir odlučio se za Armina Bašića, mladog momka iz Velike Kladuše .

 

Do sada javnost je mogla čuti po neki cover snimak napravlje za Tik Tok , ovaj mladi momak tek sada kreće u profesionalno bavljenje muzikom.

Ubrzo javnosti će biti i predstavljeno nekoliko covera u punom sastavu Lapsus benda, čisto da se javnost malo upozna a vrlo brzo slijede i prve pjesme iz studija na kojima rade samo zvučna imena sa estrade iz cijelog regiona.

dijasporainfo.net

Nastavi čitati

Najčitanije