Connect with us

USK

Šef Misije OSCE-a održao sastanak sa šeficom Ureda za borbu protiv korupcije USK

Published

on

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Brian Aggeler, posjetio je danas Bihać, gdje je održao sastanak sa Adelom Tabaković sekretarom Ureda za borbu protiv korupcije Unsko-sanskog kantona. Tema razgovora bila je borba protiv korupcije kroz jačanje i podršku Uredu za borbu protiv korupcije u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Misija OSCE-a u BiH, kako je naglašeno, snažno je opredijeljena za borbu protiv korupcije, njeno suzbijanje i konačno zaustavljanje.

Mnogobrojni izvještaju i analize pokazuju da je koprupcija u društvu velika prepreka za razvoj i napredovanje Bosne i Hercegovine, kako u političkom, tako i u administrativnom smislu, pa Misija OSCE-a u BiH uspostavu Ureda za borbu protiv korupcije vidi kao jedan značajan korak prema smanjenju i potpunom uklanjanju korupcije.

Adela Tabaković

“Uspostava ovog ureda u Bihaću, zajedno sa zakonima koji će biti usvojeni i koji su u fazi priprema, na neki način će poboljšati sposobnost svih aktera društva da se bore protiv korupcije i da je zaustave. Također je esencijalno da Ured za borbu protiv korupcije Unsko-sanskog kantona što je prije moguće funkcionira u potpunosti, a to znači uspostavu osoblja i stručnjaka koji će raditi i biti predani rješavanju problema s kojima će se susretati. Mi šaljemo poziv vlastima u Unsko-sanskom kantonu da u potpunosti potpomognu stavljanje ovog ureda u operativnost i da implementiraju Zakon o prijavljivanju imovine nosioca javnih funkcija, što je jedan od ključnih zakona koji se trebaju implementirati. Naš prioritet je također, da se krene naprijed i da se na neki način razvoj ove zemlje u potpunosti podrži”, kazao je Aggeler.

Kaže da građani Bosne i Hercegovine zaslužuju bolje, te da je Misija OSCE-a u BiH u potpunosti posvećena davanju podrške u borbi protiv korupcije na svakom nivou i da će nastaviti davati podršku u bilo kakvom vidu Uredu za borbu protiv korupcije u Unsko-sanskom kantonu.

Po riječima Adele Tabaković, sekretara Ureda za borbu protiv korupcije Unsko-sanskog kantona, posjeta predstavnika OSCE-a ovom uredu predstavlja trenutak koji se u Unsko-sanskom kantonu dugo čekao, s obzirom na to da je Zakon o prijavi imovine u ovom kantonu usvojen 2021. godine te da se njime definira uspostava ovog ureda, a on je zvanično otvoren tek sredinom oktobra 2023. godine

“Misija OSCE-a u BiH je cijelo vrijeme i od samog početka ovog projekta bila i ostala uz Ured za borbu protiv korupcije Unsko-sanskog kantona, počevši od Zakona o prijavi imovine gdje su učestvovali kao savjetodavci, a također su učestvovali kod uspostave Ureda kroz razne donacije i edukacije. Tako da nam podrška Misije OSCE-a u BiH puno znači, kao i sama činjenica da je i dalje uz Ured za borbu protiv korupcije USK-a i da je Ured zadobio povjerenje OSCE-a, i nadam se da ćemo zadobijeno povjerenje opravdati. Ured još uvijek nema zaposlenika, ja sam jedina tu kao sekretar Ureda. Iako sam imenovana, još uvijek nisam preuzela dužnost, međutim, pokrenula sam sve one aktivnosti koje proizilaze iz Zakona o prijavi imovine i Ured je do sada zaprimio oko 900 koverti u kojima se nalaze prijave nosilaca javnih funkcija. Sada slijedi analiza tih prijava i provjera da li su one nepotpune.

One koje budu nepotpune, zatražit ćemo dopunu istih, a zatim slijedi njihov unos u registar. Misija OSCE-a u BiH je finansirala izradu web stranice Ureda za borbu protiv korupcije USK-a koja je prije nekoliko dana puštena u rad. Na toj stranici bit će registar prijave imovine, registar imenovanja lica i registar poklona, tako da mogu reći iako Ured nije kapacitiran, on uglavnom ispunjava svoje zakonske obaveze”, kazala je Tabaković.

Dodaje, kako se nada da će po usvajanju budžeta Unsko-sanskog kantona, Ured zaživjeti u svom punom kapacitetu, te da ima obećanja premijera Vlade USK da će za ovu godinu biti osigurana sredstva za sedam zaposlenika Ureda.

USK

Hrvat i Slovenac imali udes i dok su čekali policiju Krajišnik im iznio kafu i kolače da se malo smire!

Published

on

By

Krajišnici su dobri, gostoljubivi, pravedni i nadasve hrabri ljudi.

O krajiškoj dobroti, a posebno gostoljubivosti se nadaleko čulo.

Nekada ta dobrota graniči sa naivnošću. Nerijetko su spremni da pozajme novac ako treba, samo da musafira lijepo dočekaju. Pravi Krajišnik će sve svoje poslove ostaviti kako bi se gostu u potpunosti posvetio. Jednostavno, to je ovdje kodeks, piše GPM.

Otuda i ona izreka, “ne dam nama, pa nek ide glava“.

Nedavno je u jednom krajiškom selu došlo do saobraćajne nesreće u kojoj su učestvovali Hrvat i Slovenac. Dok je došla policija komšije su iznijele kahvu i kolače da se musafiri malo smire. I zaista jesu. Prepričavali su tu krajišku dobrotu svojim prijateljima jer ovdje uvijek bujruma ima.

Nastavi čitati

USK

Veliki uspjeh: Knjiga Amre Šabić-El-Rayess o Bihaću postala najprodavanija u SAD-u u najprominentnijoj knjižari

Published

on

By

Amra Šabić-El-Rayess, profesorica na čuvenom Univerzitetu Columbia u New Yorku, objavila je kako je njena nova knjiga “Tri ljeta” dosegla prvo mjesto najprodavanije knjige u Sjedinjenim Američkim Državama za djecu na listi najprominentnijeg lanca knjižara “Barnes & Noble”.

“Naša priča o odrastanju u Bosni i Hercegovini je sada BESTSELLER broj 1 za djecu u SAD-u! Zaista je nevjerovatno biti svjedok ljubavi i uzbuđenju s kojim ovu priču o TRI LJETA u mom predivnom Bihaću primaju djeca širom Amerike. Duboko sam zahvalna na podršci izvanredne i nove generacije Amerikanaca. Ulivaju nadu u meni”, poručila je Šabić-El Rayess.

“TRI LJETA” možete naci na engleskom jeziku na stranici knjižare.

Podsjećamo, knjiga je samo dva dana nakon objavljivanja postala jedna od 20 najprodavanijih knjiga u SAD-u.

“Zaista je čast vidjeti čitaoce u Americi kako nalaze inspiraciju u nasoj priči o otpornosti, sestrinstvu i prijateljstvu u Bosni i Hercegovini 1980-ih godina. Zahvalna sam da ovu nasu i moćnu priču podijelim sa širom publikom kroz moje svakodnevne susrete i edukativne prezentacije sa nastavnicima i učenicima u školama širom Amerike”, poručila je profesorica prije nekoliko dana.

Nastavi čitati

USK

Slučaj u Krajini: Pijani mladić napao 25-godišnju djevojku, uhapšen je

Published

on

By

U Bosanskoj Krupi nedavno se dogodio ozbiljan incident u kojem je 25-godišnja djevojka K.Š. postala žrtva fizičkog napada.

Prema dostupnim informacijama, mladić inicijala N.E. napao je K.Š. u ulici Prvomajska. U napadu, on ju je udario nogom, što je rezultiralo lakšim tjelesnim povredama koje su zahtijevale medicinsku intervenciju na Hitnoj. Dodatno, napadač N.E. je bio pod utjecajem alkohola tijekom napada, kako su naveli izvori.

Nakon što je policija reagirala, N.E. je uhićen i bit će procesuiran zbog fizičkog napada na 25-godišnju djevojku.

Nastavi čitati

Najčitanije