Connect with us

BiH

Skandal u Ambasadi BiH u Jordanu: Diplomate Bitanga i Škipina se potukle i ‘čupale za grkljan’

Published

on

Ambasador Bosne i Hercegovine u Jordanu Mato Zeko 16. marta ove godine pismenim putem je obavijestio Kabinet ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića da je pet dana ranije u njegovoj kancelariji u bh. ambasadi u Amanu došlo do verbalnog, a onda i fizičkog obračuna visokorangiranih diplomata: ministra savjetnika Satka Bitange i savjetnika Nenada Škipine.

Kako je napisao ambasador Zeko, do ovog sramnog događaja došlo je kada je Bitanga saznao da ambasador Škipinu hitno šalje u Sarajevo zbog popravka informatičke opreme čiji kvar nije mogao biti uklonjen u Amanu, prenosi Inforadar.

 

“Ministar savjetnik Satko Bitanga je nakon toga otpočeo s verbalnim uvredama kako veleposlanika tako i savjetinika Škipinu, pri tom izmišljajući razne insinuacije, kao i stalnim ponavljanjem kako je on jedini profesionalac u diplomaciji, pri tom očigledno svjesno izazivajući već incident iz samo njemu znanih razloga”, napisao je Zeko i obrazložio:

 

“Kako su verbalne uvrede od strane ministra savjetnika Bitange nastavljene i u jednom momentu savjetnik Škipina je reagirao na način da je uhvatio Bitangu za grkljan”.

 

Takođe, Zeko je istakao da ih je on razdvojio i spriječio teže posljedice, te je naglasio da se ovaj incident “treba sakriti od javnosti”.

Razloge zbog kojih javnost ne bi trebala polemisati i biti upoznata o ovom događaju, u svojim obrazloženjima otkrili su upravo “diplomate nasilnici”.

Istog dana kada i ambasador Zeko, informaciju sjedištu MVP-a dostavio je i savjetnik u Ambasadi u Amanu Nenad Škipina. On je napisao:

 

“U toku sastanka u kancelariju je oko 11 časova ušao Satko Bitanga, ministar savjetnik, i glasno pitao zašto se smijemo, kao i da on treba ići u Sarajevo s obzirom na njegov rang. Ambasador je odgovorio da je on tako odlučio i da se radi o konzularnim stvarima, nakon čega je Satko Bitanga ponovno pitao ambasadora: ‘Ko si ti da odlučuješ i zašto ja nisam obaviješten o svemu jer ja treba da idem’. Škipinaje dodao da je Bitanga nakon toga počeo da vrijeđa.

“Govorio mi je da sam kriminalac zbog viza izdatih Iračanima i da zajedno radim s ambasadorom. Nakon takvih izjava i drskog ponašanja i iznijetih laži, iznijetih od strane Bitange, ustao sam i uhvatio ga ta vrat uz riječi da je dosta takvog ponašanja. Povreda mog dostojanstva od strane imenovanog je ponavljana u više navrata, a da nisam izazvao takvo ponašanje i bez ikakvog reagovanja od strane MIP BiH, te sam bio prinuđen da ga opomenem upotrebom zahvata džiu-džice, koji je bio krajnje kontrolisan, jer sam majstor ove borilačke vještine. Da sam želio da ga udavim ili povrijedim, učinio bih to na potpuno drugi način“, objašnjava slikovito Škipina.

On je naveo da je od prije izložen verbalnim vrijeđanjima od strane ministra savjetnika, govoreći mu da je četnik i kako je istakao, da je “RSk”.

“Krajnje drsko ponašanje kulminiralo je nako što je Satko Bitanga kao otpravnik poslova putovao u Bejrut u više navrata i tamo nezakonito organizovao prikupljanje zahtjeva za vize od libijskih državljana”, navodi Škipina.

Škipina je istakao da je sve zahtjeve Bitanga odobrio i potpisao vize te lično predao turističkoj agenciji Selma travel. Naveo je da se to desilo 2022. godine i da je od Selme travel za 30 viza Bitanga uzeo 10.000 američkih dolara. To je, prema njegovbim riječima, potvrdila uposlenica agencije „Sparta“ iz Jordana kao i to da je u novembru iste godine za pet viza, od iste agencije, uzeo još 1.500 američkih dolara.

Inače u opisu poslova Ambasade BiH u Jordanu je i nerezidentno pokrivanje Libanona, Iraka, Palestine i Sirije. Dan ranije raspisao se i Satko Bitanga. Upoznavajući ministra Konakovića o hronologiji nemilog događaja koje je, kako Bitanga ističe, po njemu to “pokušaj ubistva”, Bitanga zaključuje:

“Ovo nije prvi put da me namjerno, nediplomatski, nekolegijalno i svjesno zaobilaze u nekim stvarima u Ambasadi, posebno u poslovima oko izdavanja viza, čak i u vrijeme kada sam bio privremeni otpravnik poslova”, napisao je Bitanga. Istakao je da su ambasador i savjetnik Škipina nezakonito izdali 1.600 viza za državljane Iraka.

Bitanga od ministra Konakovića traži sankcioniranje Škipine, ističući da ovo nema veze sa nacionalnom, vjerskom ili stranačkom pripadnošću, već je isključivo stvar “neodgoja i nekulture,amaterizma, primitivizma”.

“Taj ‘davitelju u pokušaju’ nije se ni pokušao izvinuti. Moguće je da mu je žao što sam savladao njegovu vještinu davljenja koju je dobro naučio u MUP-u RBiH, a kasnije i u MUP-u RS”, napisao je Bitanga.

Škipina pak podsjeća da je Bitanga od početka svog mandata 2021. sa izuzetno lošim radnim učinkom.

“Napisao je svega 50-ak informacije, bez ikakve diplomatske i analitičke vrijednosti, uz stalna provociranja i uz krajnje vulgaran odnos prema svim zaposlenim u DKP, ali strankama”, naveo je Škipina te istaknuo da je Bitanga prethodno napao i kolegice Sanitu Lisicu i Draganu Kremanović Kusmuk.

Podsjećamo, mediji su ranije pisali da je Bitanga vraćen s dužnosti kada je početkom 2018. tadašnji ambasador BiH u Iranu Kemal Muftić optužio Bitangu, inače tadašnjeg savjetnika u Ambasadi BiH u Teheranu, za teške malverzacije i zloupotrebe položaja. U pismu tadašnjem ministu MVP BiH Igoru Crnatku, Muftić je naveo kako je “vidom u elektronsku poštu Ambasade BiH u Teheranu uočio da je Bitanga njegov raniji dopis u sjedište MVP BiH ‘uzeo iz arhiva, na njemu dopisivao svoje komentare, stavio štembilj Ambasade, te ponovo poslao u sjedište'”.

Muftić je tada naveo da je riječ o “nedopustivom korištenju službenih dokumenata i njihovom falsifikovanju, upozoravajući da posebnu težinu ima „neovlaštena upotreba štembilja Ambasadekoji je u posjedu savjetnika Bitange i koji je više puta uzurpirao pravo njegovog korištenja”, a tada je optužio Bitangu i da vodi paralelne diplomatske aktivnosti, putujući dva puta u UAE bez odobrenja.

“Ovo ima posebnu težinu kada znamo da Iran sa svojim susjedima ima izuzetno loše odnose. U to spada i naglašeno druženje s predstavnicima ambasada nekih od ovih zemalja, objavljivanje na javnim mrežama ovih fotografija. To se može smatrati porukama koje Iranu šalje BiH. Dosadašnja šutnja administracije ohrabruje ovako ponašanje”, upozorio je tada Muftić.

Nakon što je revizija na licu mjesta sve to utvrdila, Bitanga je povučen i vraćen u sjedište MVP BiH te je kasnije, prema vlastitom svjedočenju, tužio tadašnjeg ministra Crnatka ali i sam MVP BiH.

No, tek tada je uslijedio zaplet. Vrativši se u sjedište, navode svjedoci događaja, Bitanga je optužio Muftića da je zbog njega „izgubio potenciju“ te je organizovao konferenciju za novinare na koju niko nije došao.

Iz Ministarstva vanjskih poslova na upit Inforadara su potvrdili kako su upoznati sa dešavanjima o “navedenom incidentu”.

“Informišemo vas da glavni inspektor radi na ustanovljavanju činjenica i da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH postupiti u skladu sa zakonskim odredbama koje tretiraju ovakve slučajeve”, navela je u odgovoru Mirela Bubalo, savjetnica ministra za medije.

BiH

Marko Trifković priznao krivicu za ubistvo sarajevskih policajaca, sporazumno pristao na 15 godina zatvora

Published

on

By

Marko Trifković je sporazumno priznao krivicu za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića krajem oktobra 2018. godine u naselju Alipašino Polje.

Ovu informaciju je za Klix.ba potvrdio Trifkovićev advokat Dražen Zubak koji je naglasio da je sporazumom za njegovog branjenika predviđena kazna u trajanju od 15 godina. Osim Trifkoviću, za ubistvo policajaca sudi se Savi Marinkoviću i Aleksandru Macanu.

S obzirom na to da je Trifković priznao krivicu, njegov predmet će biti izdvojen u odnosu na ostale optužene te će biti zakazano ročište na kojem će se razmatrati sporazum o priznanju krivice.

Spomenuti su optuženi da su ubili policajce Šehovića i Vujinovića, ispalivši iz mitraljeza najmanje 20 metaka. Šehović je preminuo na mjestu događaja dok je Vujinović preminuo u bolnici nekoliko sati kasnije. Policajci su ubijeni nakon što su optužene zatekli u krađi automobila Volkswagen Golf 6 hrvatskih registarskih oznaka.

Prema optužnici, Macan je sjedio u Golfu kojeg je pokušavao upaliti s Trifkovićem dok je Marinković bio na suvozačevom mjestu automobila Seat Leon, čuvajući stražu. Tužilaštvo tvrdi da je Marinković pucao iz mitraljeza na policijsko vozilo u kojem su bili Šehović i Vujinović te da su optuženi Seat Leonom pobjegli u pravcu Lukavice i Pala, gdje su ostavili vozilo te rastavili i zakopali mitraljez. Tvrdi se da su koristili mobilnu aplikaciju Sky za slanje šifriranih poruka..

Suđenje Trifkoviću, Marinkoviću i Macanu pred Kantonalnim sudom u Sarajevu je počelo u februaru prošle godine.

klix

Nastavi čitati

BiH

Teška nesreća: Više osoba povrijeđeno u sudaru kombija i automobila

Published

on

By

“Više osoba je zadobilo povrede, prebačeni su dvije bolnice, u “Dr. Safet Mujić” u Mostaru i Centar urgentne medicine u Mostaru”, naveli su iz MUP-a.

Više osoba povrijeđeno je u saobraćajnoj nezgodi koja se u poslijepodnevnim satima dogodila na magistralnom putu M-17, Mostar-Sarajevo.

U nesreći su učestvovali putničko vozilo peugeot i kombi mercedes, u kome su bili državljani Turske, potvrđeno je za “Nezavisne novine” iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

“Više osoba je zadobilo povrede, prebačeni su dvije bolnice, u “Dr. Safet Mujić” u Mostaru i Centar urgentne medicine u Mostaru”, naveli su iz MUP-a.

Ističu da je saobraćaj obistavljen u oba smjera, vrši se uviđaj i još se ne zna stepen povreda povrijeđenih osoba.

Nastavi čitati

BiH

Čović: Sutra ćemo imenovati Vukoju u Ustavni sud BiH, ali i upravljačke strukture u FTV

Published

on

By

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao je nakon proširene sjednice Predsjedništva stranke da će Parlament FBiH sutra imenovati Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH.

“Ne sumnjam da će to sutra završiti bez obzira na apelacije i privremene mjere.Ne vidim kakvog smisla ima privremena mjera od bilo koga za odlučivanje Parlamenta o izboru suca Ustavnog suda zato što se nekoga sviđa ili ne sviđa”, rekao je Čović.

No, najavio je i imenovanje upravljačke strukture u Federalnoj televiziji, koja već deset godina ima nelegalnu upravu.

Govoreći o BHRT-u Čović je podsjetio da su BHRT dali određenu novčanu pomoć, ali da ta pomoć na nivou FBiH nije završena.

“Dio tog transfera nije ni realiziran trebao je biti realiziran kroz Vladu FBiH što se tiče FBiH i sad je opet tu neko nadmudrivanje kod nas jer smo i to trebali završiti. Ključno pitanje je što bi sutra trebalo na dnevnom redu trebalo biti imenovanja i kada je u pitanju FTV, Nazdorni odbor, Upravni odbor, uredništvo i sve ono što ide sukladno zakonu”, najavio je lider HDZ-a.

Komentirao je i aktuelnu politički situaciju kazavši da je HDZ faktor koji drži na okupu koaliciju pa da će to i sad činiti.

Čović izjavio je kako je budžet BiH jako bitan, prevažan, te da će u ovoj sedmici pokušati organizirati sastanak svih stranaka koje zajedno participiraju u vlasti kako bi se vidjelo kako dalje upravljati ovim procesom kako bi se uspostavio normalan rad.

“Ako nismo u stanju uspostaviti normalan režim rada u Vijeću ministara, u Domu naroda, u Zastupničkom domu, onda nam uzalud naše inicijative jer ništa bez toga ne može proći. Davno smo na neki način usuglasili razinu proračuna na nivou BiH između sebe, međutim, on nikad nije upućen u proceduru i naravno da to očekujem. Što prije ga donesemo bit će nam svima malo relaksiranija situacija, jer bojim se da bez proračuna nećemo moći doći do sredstava EU”, kazao je Čović.

Najavio je i kako idućeg ponedjeljka povjerenik Evropske komisije za proširenje Oliver Varhely zajedno s drugim dužnosnicima EU dolazi u Sarajevo gdje će ponovo biti organiziran sastanak lidera.

“Evidentno je da postoji jedna kriza u kontinuitetu, a naše je dalje nastavimo pokušavati i ohrabrivati. Stalno sam govorio da smo mi to vezivno tkivo, govorim uime HNS-a BiH i hrvatske strane, u tim pregovaračkim procesima”, kazao je Čović.

Nastavi čitati

Najčitanije