Connect with us

USK

Sve niži kriteriji za komesara USK-a, mogu se prijaviti i oni koji odbrojavaju dane do penzionisanja

Published

on

Budući šef policije u Krajini ne mora imati viši čin, a na konkurs će se moći prijaviti i oni koji odbrojavaju dane do penzionisanja

Unsko-sanski kanton je na korak do izbora policijskog komesara. Bivši komesar Mujo Koričić je penzionisan, ali je i na sudu zbog prekoračenja ovlasti upravo zbog načina na koji je izbjegavao mogućnosti da ode u penziju. U međuvremenu, nije izvršio ni dovoljan broj odlikovanja i unapređenja kolega u policiji, tako da u USK-u nedostaje visoko činovanih inspektora – policajaca koji bi mogli biti kandidati za komesara.

Skupština USK-a tako je napravila nekoliko poteza, izabrala je novu Komisiju za izbor i imenovanja, te izvršila izmjene i dopune zakona koje se odnose na kriterije za izbor komesara.

– Vi ste ovdje spustili kriterije umjesto da težite da oni budu visoki, a žalite se što ne možete doći do kvalitetnog komesara, optužio je kolege iz Skupštine Agan Bunić, bivši predsjednik Komisije za izbor i imenovanja kojeg su kolege smijenile, piše Oslobodjenje.

Naime, Komisija pod njegovim rukovodstvom je čak pet puta propustila priliku da sredi stvar sa Nezavisnim policijskim odborom, koji je u rasulu i treba izabrati novi.

Ipak, Bunić smatra da je njegova smjena sa čela Komisije politički motivirana, da vladajuće stranke (SDA i NES) i dalje žele imati mogućnost da one upravljaju izborom policijskog komesara, što ovim potezom u praksi i dokazuju. A taj posao za njih, prema Buniću, treba da obavi koalicioni partner Demokratska fronta.

Budući komesar moći će imati i niži čin, a moći će se kandidovati i osoba koja ima samo jednu godinu staža pred odlazak u penziju, što je upravo bio kamen spoticanja za bivšeg komesara Koričića i zbog čega je uostalom i morao napustiti dužnost.

USK

Bužimljani ne pamte teže poplave: Pokrenuta klizišta, uništeni usjevi (VIDEO)

Published

on

By

Obilne poplave pogodile općine Bužim i Velika Kladušu, uzrokujući značajnu štetu u brojnim naseljima i industrijskoj zoni.

Vodene bujice nosile su sve pred sobom, uništeni su mostovi i putna infrastruktura. Poljoprivrednim zemljištima je nanesena velika šteta, a pokrenuta su i klizišta.

Na vanrednoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite općine Bužim jutros je proglašeno i stanje prirodne nesreće. Interventna sredstva osigurat će Vlada Kantona. Civilna zaštita USK je bila u Velikoj Kladuši.

U Bužimu je bila ekipa RTV USK Majda Hušidić i Alen Abdijanović.

 

Video pogledajte OVDJE.

 

Nastavi čitati

Cazin

NŠ Talent sveukupni je pobjednik 2. Međunarodnog Atelje club 3E Cupa 2024 u Bihaću!

Published

on

NŠ TALENT SVEUKUPNI POBJEDNIK KUPA

NŠ Talent sveukupni je pobjednik 2. Međunarodnog Atelje club 3E Cupa 2024 u Bihaću!

Ovaj talentirani tim iz Cazina sudjelovao je na turniru s pet ekipa različitih uzrasta (2013, 2014, 2015, 2016 i 2017 godište).

Osvojili su ukupno pet medalja: jedno prvo mjesto, tri druga mjesta i jedno treće mjesto.

Ovi rezultati još jednom su pokazali duh i borbenost mladih igrača iz Cazina, što ih je dovelo do titule sveukupnog pobjednika turnira.

Nastavi čitati

USK

Grad Sarajevo će Bužimu nakon poplava uplatiti 20.000 KM: ‘Danas, Sarajevo je uz Bužim i Krajinu’

Published

on

By

Grad Sarajevo pomoći će Bužimu sa 20.000 KM nakon što su ovaj grad zahvatile velike poplave.

Ovu informaciju potvrdila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

“Suosjećamo sa stanovnicima Bužima koji je pogođen velikim poplavama. Grad Sarajevo će uputiti pomoć u iznosu od 20.000 KM. Danas, Sarajevo je uz Bužim i Krajinu. Šaljemo snažnu poruku solidarnosti i zajedništva!”, napisala je Karić.

 

Podsjetimo, usljed snažnog nevremena koje je sinoć pogodilo šire područje Bužima došlo je plavljenja brojnih objekata, a šteta je zabilježena i na brojnim putničkim vozilima koja su se našla na udaru vodene stihije.Obilne kišne padavine dovele su do izlijevanja brojnih kanala za oborinske vode, kao i podzemnih voda i potoka.

Prema posljednjim informacijama, u Bužimu je poplavljeno 30 stambenih i poslovnih objekata.

Ekipe Civilne zaštite su na terenu te s mehanizacijom pomažu građanima u sanaciji nastale štete.

Slične probleme imali su i mještani Velike Kladuše, s obzirom da je i na području te općine poplavljeno nekoliko naselja.

Nastavi čitati

Najčitanije