Connect with us

Magazin

Svjetski izvođači na drugom Music Festu Zlatna Nit u Bosanskoj Krupi

Published

on

Ultimativna zabava na sam početak ljeta čeka vas na Music Festu Zlatna Nit koji se ove godine održava 20. – 22. juna 2024. godine u resortu Zlatna Nit, Bosanska Krupa (BiH).

Prvu godinu postojanja festival je pomjerio granice sa jednim od najboljih lineupa u regiji, a stepenicu diže još više i na ovogodišnjem izdanju sa svjetski poznatim rock legendama.

Pomama za ulaznicamaU samo par dana od prodaje, festival je rasprodao čak 60% mjesta za kampiranje, što naglašava vrijednost ovogodišnjeg lineupa. Ulaznice za festival po specijalnim cijenama potražite na eventim.hr, eventim.si, Petrol benzinske pumpe Slovenija i Crodux benzinske pumpe Hrvatska.

Festival je pripremio i posebnu ponudu sa ograničenim trajanjem – uz kupovinu trodnevne ulaznice, svoje mjesto u kampu dobijate potpuno besplatno! Preporučujemo vam što bržu kupovinu, jer ova ponuda traje još veoma kratko!

Ulaznice možete pronaći na linku.

Lineup koji oduševljava

Headlineri ovogodišnjeg Music Festa Zlatna Nit su Guano Apes – njemački rock bend sa svjetskim hitovima poput Open your eyes i Big in Japan, sa preko 92 miliona pregleda samo na mreži Youtube.

Druge legende hard rocka su škotski bend Nazareth koji po prvi put ikada svoj koncert održava u Bosni i Hercegovini, upravo na Music Festu Zlatna Nit, a najpoznatiji su po hitovima Hair of the Dog, Razamanz i Not fakin’ it.

Jednako oduševljavajući Damir Urban sa bendom još je jedan od predvoditelja ovogodišnjeg lineupa, čije melodije jedva čekamo čuti na Zlatnoj Niti 2024.Uz Guano Apes, Nazareth i Damira Urbana, ludu zabavu i nezaboravno ljeto obećavaju i poznate rock zvijezde regiona: Brkovi, Jelusick, Marčelo, Siddharta, Dolia, Konvoj i pobjednici prošlogodišnjeg demo takmičenja – bend Starbridge.

Jedino što preostaje je kupovina ulaznica i mentalna priprema za najsvježiji rock festival godine – Music Fest Zlatna Nit – 20.-22.6.2024. – Zlatna Nit, Bosnaska Krupa (BiH). Sve novosti pratite na web stranici festivala kao i na društvenim mrežama Music Fest Zlatna Nit – FacebookInstagram Web.

Magazin

(VIDEO) BMW-ovom tvornicom patroliraju robotski psi, evo što traže

Published

on

By

BMW-OVIM proizvodnim pogonima patroliraju robotski psi koji paze na sigurnost radnika i strojeva.

Četiri robotska psa uvedena su u proizvodni proces tvornice Hams Hall u Velikoj Britaniji. Izradio ih je Boston Dynamics, ista ona tvrtka koja radi i humanoidne robote za američku vojsku. Tvrtka je sada u vlasništvu Hyundaija, a ova suradnja stigla je na inicijativu BMW-a.

Robotski psi koriste se za nadzor prostora tvornice. Opremljeni su senzorima i kamerama putem kojih mogu detektirati pregrijavanje strojeva i curenje industrijskih plinova uključujući komprimirani zrak. Iz BMW-a ne spominju nadzor radne atmosfere i samog učinka pa ćemo vjerovati da su ovi roboti tu samo zbog sigurnosti radnika.

Iako pomalo jezoviti, posebno za poklonike SF-a i djela poput Fahrenheita 451, ovi roboti nose simpatično ime SpOTTO, a kao aluzija na dvije osobe. Prvi je Gustav Otto, jedan od utemeljitelja BMW-a, a drugi Nikolaus, njegov sin i izumitelj četverotaktnog motora s unutrašnjim izgaranjem, piše Index.

SpOTTO detektira opasne situacije, a može se penjati stepenicama. Za njega bi u budućnosti moglo biti više poslova, uključujući čitanje analognih kontrola, ali nadamo se da neće cinkariti radnike ili prikupljati osobne i biometrijske podatke.

Nastavi čitati

Magazin

Makedonski pjevač Amar Ismani ubijen u Skoplju

Published

on

By

Makedonski mediji su objavili da je pjevač Amar Ismani sinoć ubijen u Skoplju. Dvije osobe su povrijeđene nakon obračuna.

Nezvanično je objavljeno da je policiji sinoć u 23:40 prijavljeno da je došlo do pucnjave na Bulevaru Nikole Kareva u kojoj ima povrijeđenih.

Osoba s inicijalima T. A. je s povredama koje su nastale iz vatrenog oružja prebačena u Opću bolnicu Sv. Naum Ohridski. Urgentni centar je u 23:51 javio da su primljene dvije osobe inicijala O. B. i A. I. koje su također imale prostrelne rane.

Nakon ponoći je objavljeno da je Amar Ismani preminuo. Fanovi se opraštaju od njega na društvenim mrežama.

Na Instagramu ga je pratilo više od 300.000 ljudi. Neke od njegovih poznatijih pjesama su: “Pray”, “Ti je”, “Sjom mo”, “Ferrari”, “Kujtimet” i druge.

Nastavi čitati

Magazin

Osamnaestogodišnji Alem Hadžić proglašen učenikom generacije u školi u Teksasu

Published

on

By

Tradicija u američkom obrazovanom sistemu je da učenik sa najboljim prosjekom u generaciji drži govor na ceremoniji dodjela diplome.

Osamnaestogodišnji Alem Hadžić proglašen je najboljim učenikom generacije (Valedictorian) maturanata škole “The Early College High School”.

On je održao govor, te je na kraju istog rekao sljedeće: “Na početku proljetnog semestra moja porodica je dobila vijest da moj otac ima rak. Izbjegavao sam spominjati ovo ikome, jer nisam želio provesti zadnji semestar u tome da me ljudi drugačije tretiraju ili da me sažaljevaju.”

“Moj otac je preminuo jučer, 15.05.2024., a danas sam prisustvovao njegovoj sahrani upravo prije ceremonije dodjele diplome. Zbog toga su mi cipele blatnjave, zato mi ruke drhte – jer sam morao da spustim njega u njegov grob i da ga sahranim.”

“Ne mogu stajati ovdje i pretvarati se da želim da držim ovaj govor, ali isto tako ne mogu baciti nešto za šta je on radi tako jako da bih ja ostvario. Zato ću ići na fakultet i provesti svaki sat svakog dana radeći najviše što mogu da postignem sve svoje ciljeve jer je to ono što je on htio i uradit ću to za njega.”

Alem Hadžić je samo nekoliko sati prije svog govora na ceremoniji dodjele diplome prisustvovao sahrani svoga oca Miralema Hadžića.

Miralem Hadžić je preminuo 15.05. nakon mjesecima duge borbe sa rakom pankreasa.

Nastavi čitati

Najčitanije