Connect with us

USK

Unsko-sanski kanton najzagađeniji minama u BiH (VIDEO)

Published

on

Danas je Međunarodni dan podizanja svijesti o opasnostima od mina i pružanja pomoći u protivminskom djelovanju. Nakon skoro 30 godina od završetka rata Bosna i Hercegovina je zemlja sa vrlo izraženim problemom minske opasnosti. Od svih zemlja zauzima poziciju broj jedan u Evropi s najviše sumnjivo opasnom površinom, dok je Unsko-sanski kanton broj jedan sa sumnjivo opasnom površinom prve kategorije.

Prema stručnim analizama, više od 86 miliona kvadratnih metara trenutno je prekriveno minama u Unsko-sanskom kantonu, a o ovaj kanton zauzima vodeću poziciju sa sumnjivo opasnom površinom prve kategorije. Jedna od posljednjih minskih nesreća u ovom kantonu, sa smrtnim ishodom, dogodila se 2008. godine u bihaćkom selu Jezero. U okolici ovog sela mnogi mještani su imali susret s minama. Ističu da su na oprezu, ali i da dalje žive u strahu.

S ovim problemom susreću se i mještani naselja Vikići, gdje uz samu granicu s Republikom Hrvatskom postoji dio koji je još miniran.

“Oni su prilikom oranja naišli na mine i napustili su područje i vratilisu se nazad. Sreća, nije bilo povrijeđenih. Vratili su se na područja koja nisu minirana”, priča nam mještanin naselja Vikići.

No sagovornik ističe, da većina mještana ne poštuje pravila i upozorenja, te ulaze u minska područja.

Iako se intezivno radi na deminiranju, Aladin Bajraktarević, šef Regionalnog ureda BHMAC Bihać, ističe da je još mnogo posla pred njima. Uz velike napore, susreću se i s nedostatkom finasija. Iako je Vijeće ministara BiH usvojilo strategiju da do 2027. riješi problem mina, bit će potrebna njena revizija.

“Bosna i Hercegovina, kada je u pitanju ljudski resusrurs, raspolaže dovoljnim brojem deminera. Međutim, ti demineri nisu u punom kapacitetu uposleni zbog nedostatka finasijskih sredstava. Imamo i mašine i metal detektore i pse za otkrivanje eksploziva, međutim, zbog nedostatka finasijskih sredstava ne možemo uposliti u punom kapacitetu sve te resurse”, ističe Bajrakatarević.

Između ostalog, upozorava građane ovog kantona da se ne kreću po miniranim područjima i da ne uklanjaju oznake koje ukazuju na opasnost od mina, te da, ukoliko ih imaju, prijave informacije o minskim poljima.

federalna.ba

USK

Uhapšen muškarac iz Velike Kladuše, prijetio terorističkim napadom na “nevjernike”

Published

on

By

U akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uhapšen je Simbad Bajrektarević (37) iz Velike Kladuše, koji se sumnjiči za terorizam.

Bajrektarević je uoči Bajrama na društvenoj mreži prijetio terorističkim napadom na stanovništvo, nazivajući ih nevjernicima i mnogobošcima, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

– Osumnjičeni je nekoliko dana prije obilježavanja vjerskog praznika Bajrama, 7. aprila ove godine na društvenoj mreži postavio javnu poruku, kojom prijeti široj populaciji stanovništva, nazivajući ih “nevjernicima”, “mnogobošcima” i sl., počinjenjem terorističkog napada na živote osoba, koja je objavljena uz njegovu fotografiju u maskirnim hlačama i sa automatskim oružjem, nožem i crnom zastavom sa arapskim slovima i na taj način postala dostupna korisnicima interneta i društvenih mreža – navodi se u saopštenju.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela terorizma.

Nakon saslušanja, Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje pritvora protiv Simbada zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, ometanje istrage i ponavljanja krivičnog djela.

– Na ročištu povodom prijedloga za pritvor, postupajući tužitelj je detaljno obrazložio pritvorske razloge, nakon čega je Sud BiH osumnjičenom odredio pritvor – naveli su iz Tužilaštva BiH.

Nastavi čitati

BiH

Ministar Ramo Isak objavio snimke: Helikopterom iz Zenice u Bihać (VIDEO)

Published

on

By

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak je u ponedjeljak, 15. aprila, objavio svoju novu vožnju u helikopteru.

Isak je na svom Instagram profilu objavio niz snimaka koji prikazuju kako izgleda njegova vožnja helikopterom po sunčanom danu.

 

U opisu Instagram objave on je svima otkrio kuda se zaputio helikopterom. Napisao je da je iz Sarajeva letio na relaciji  Zenice – Bihać.

Podsjetimo, on je u nekoliko navrata letio helikopterom na različite relacije te je izazvao brojne reakcije građana.

Neki su osuđivali ove njegove poteze, dok ga je i veliki broj građana podržavao.

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

USK

Incident u Krajini: Pijana djevojka gađala konobara staklenom bocom, pa pogodila gosta

Published

on

By

Foto: Ilustracija

U ugostiteljskom objektu “Marlboro” u Bihaću prije dva dana došlo je do ozbiljnog incidenta kada je pijana gošća Dž.H. (23) fizički napala konobara.

Prema informacijama koje smo dobili od svjedoka, sukob je izbio kada je konobar odbio poslužiti Dž.H. alkohol zbog njenog vidno pijanog stanja.

Nažalost, situacija je eskalirala kada je Dž.H. uzela staklenu flašu i bacila je u pravcu konobara, promašivši ga, ali pogodivši jednog od gostiju, piše Dijasporainfo.

Konobar je tada intervenisao kako bi zaustavio napadačicu sve do dolaska policije.

Svjedoci događaja potvrđuju da je Dž.H. bila u pijanom stanju te da je nasrnula na konobara nakon što joj je odbio poslužiti piće. Dvije osobe su završile na Hitnoj zbog povreda.

Očekuje se dalja istraga kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog incidenta.

Nastavi čitati

Najčitanije