Predsjednik HDZ-a Dragan Čović istaknuo je tom prilikom kako je jedan od ciljeva obilježavanja važnih historijskih datuma prisjetiti se i odati poštovanje svima onima koji su u razdoblju od 1991. do 1995. godine položili svoje živote.

– Ja svake godine ponavljam da tamo gdje nije bilo izvršne i zakonodavne vlasti vezane za “Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosne”, hrvatski narod nije opstao. Da nije bilo “Hrvatske zajednice Herceg-Bosne” danas ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine kao međunarodno priznate države – poručio je Čović.

Dodao je kako je također važno prihvatiti i sve ono što je bilo loše, a što se vezuje za “Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosne”.

Govoreći o povijesnim okolnostima 90-ih godina prošloga stoljeća, Čović je kazao kako je ukidanje “Hrvatske zajednice Herceg-Bosne” bilo posljedica međunarodnih sporazuma kojima je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

– Mi smo rat zaustavili, a cijena tog dogovora bilo je transformiranje svih institucija koje su tada imale elemente državotvornosti u BiH, i kod srpskog, i kod bošnjačkog, i kod hrvatskog naroda. Svi elementi zakonodavstva “Herceg-Bosne” su ugrađeni u tu Bosnu i Hercegovinu, a mi se i dalje transformiramo, tražimo nova rješenja i tragamo za elementima konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja koji su ugrađeni u dejtonski ustav, jer evidentno da mnogi nisu zadovoljili svoje ratne potrebe i planove iz tog vremena – poručio je Čović.

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara kazala je kako su Hrvati bili i ostali garant opstanka Bosne i Hercegovine bez obzira na to što neki to osporavaju i “iskrivljavaju historijske činjenice”.

– “Hrvatska zajednica Herceg-Bosne” utemeljena je u vrijeme kada rat u Bosni i Hercegovini još nije bio počeo. Ona je bila garant opstanka hrvatskog naroda u BiH što je i naša bliža historija pokazala, jer tamo gdje je bila utemeljena i osnovana “Hrvatska zajednica Herceg-Bosna” hrvatski narod je ostao na svojim ognjištima, nije bilo njegovog progona i možemo reći da hrvatski narod na tim područjima i danas živi dobro – kazala je Bradara.

Nakon polaganja vijenaca u nastavku programa predstavljena je knjiga mr. sc. Stjepana Marčetića “Početak rata i zločini nad Hrvatima općine Brčko 1992. godine”.