Connect with us

USK

Visoka korupcija u BiH cvjeta, ali samo u USK i Kantonu Sarajevo?

Published

on

Na posljednje aktivnosti policije i pravosuđa, reagovao je čak i resu-l-ulema Islamske zajednice, Husein efendija Kavazović. Izrazio je sumnju u moguću političku pozadinu procesa, upitavši “jesu li samo Bošnjaci kriminalci ili se drugima gleda kroz prste”. Posljednje istraživanje Transparency Internationala, za proteklu 2022. godinu zaista ukazuje na činjenice da je izrazito mali broj optužnica za korupciju podignut u nekoliko kantona, mahom u Hercegovini, jednako kao i u Republici Srpskoj. Pravosuđe se ni prošle godine nije “proslavilo” u borbi s visokom korupcijom. Optužnice u ovim predmetima su na nivou “statističke greške”.

Nijedna optužnica za visoku korupciju nije potvrđena tokom cijele prošle godine, nigdje u Bosni i Hercegovini. No za pojedina tužilaštva korupcije nije bilo ni u nižim strukturama. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu podignuto je za cijelu godinu 12 optužnica, a potvrđeno samo sedam.

Tužilaštvo Livanjskog kantona podiglo je četiri optužnice, od čega su tri potvrđene. Zapadnohercegovački kanton ušao je u obračun s korupcijom kroz samo jednu optužnicu.

“Od 2005. kada je Dragan Čović izašao iz zatvora on je ovladao pravosuđem, tako da mi u zadnjih 15, 20 godina apsolutno se ne radi ništa po tom pitanju. Spomenuo bih tu prvenstveno glavnog tužitelja Zdenka Kovača koji je sasvim slučajno radio dva predmeta, jedan je privatizacija ERONET-a, koja je znate sami kako završila protiv Dragana Čovića. A druga je četiri feninga kupovina zemljišta, u oba slučaja Zdenko Kovač nije ništa napravio”, kaže Mario Ćosić, novinar portala Fokus.ba.

Podaci su porazni za Srednjobosanski kanton, ali i Bosansko-podrinjski u kojem nema niti jedne koruptivne optužnice. Sve su ovo podaci iscrpne analize Transparency Internationala. Korupcija u državi cvjeta, ali sudeći prema broju optužnica ne u svim njenim dijelovima.

“Što se tiče Hercegovine, samo ću reći da je posljednja zatvorska kazna za korupciju u HNK koji je jako veliki kanton, jako značajan, značajan broj i javnih preduzeća i privrednih aktivnosti, tendera, veliki broj prijava podnošen posljednjih godina, međutim koliko smo vidjeli kroz statistiku zadnja zatvorska kazna izrečena je 2019”, ističe Srđan Traljić iz Transparency Internationala BiH.

Visoka korupcija ne postoji ni u Republici Srpskoj, bar ako je suditi prema statističkim podacima. Prema podacima Transparency Internationala u cijelom entitetu Republika Srpska podignuta je 31 optižnica, i samo jedna optužnica za visoku korupciju, no ni ta jedna nije potvrđena.

“U Republici Srpskoj još uvijek niko nije procesuiran ko je na bilo koji način povezan s političkim strukturama. Često su se podnosile krivične prijave policijske ili su se procesuirali neki zvaničnici iz opozicionih redova, tamo gdje su načelnici, pa su ti načelnici poslije toga mijenjali stranke”, dodaje Traljić.

Je li onda na sceni i u dijelovima Federacije, posebno Kantonu Sarajevo, nakon hapšenja Ibrahima Hadžibajrića, Senaida Memića, Abdulaha Skake te presude bivšem premijeru Fadilu Novaliću, o političkom obračunu? Novinari BIRN-a, ne dovode u vezu hapšenja s promjenom vlasti, jer krivična prijava protiv Memića podnesena je prije čak osam godina.

“Mi smo istraživali izgradnju Malak Regency, objavili istraživanje da je dozvola koju je dala Opština kojom je upravljao Memić, dozvola mimo regulacionog plana, mimo naredbi Ministarstva za prostorno uređenje, da se izgradi hotel od devet spratova umjesto pet. Mi smo čak imali jednu odluku Tužilaštva, o nesprovođenju istrage zato što je postupajuća tužiteljica u tom predmetu rekla da ona ne može da nađe benefit finanijski i bilo koji od toga da se izgradi devet spratova, umjesto pet”, kaže Denis Džidić, novinar BIRN-a.

Činjenica jeste da kada je riječ o broju podignutih optužnica, bar u prošloj godini, Unsko-sanski i Kanton Sarajevo, prednjače. No, do sada je statistika pokazivala da se u visoko koruptivnoj zemlji borba protiv korupcije svodila na ukradenih “pet litara benzina”.

Video OVDJE.

USK

(VIDEO) Bihać: Hrabri Albin Mujagić i njegova dva prijatelja spasili mladića od utapanja u Uni

Published

on

By

U dramatičnom incidentu koji se odigrao kod Bedema u Bihaću, mladić se našao u opasnosti kada je upao u rijeku i nije mogao da ispliva. Dok su mnogi gledali, jedan hrabri pojedinac, Albin Mujagić, i njegova dva prijatelja, odmah su reagovali na poziv u pomoć.

Mladić, čiji identitet još nije otkriven, zamalo je izgubio život kada je upao u hladnu Uni. Kako je situacija postajala sve ozbiljnija, a svi prisutni su samo posmatrali, Mujagić je hrabro pritrčao uz obalu kako bi pomogao mladiću.

“Iako sam prvo primijetio da se nešto dešava dok sam bio na putu za autobus, instinktivno sam znao da moram nešto uraditi”, rekao je Mujagić. “Vidio sam da mladić ima grč u ruci i da mu je teško plivati, pa sam mu rekao da mahne nogama kako bih ga lakše dohvatio.”

Osim Mujagića, i njegova dva prijatelja, čija imena također još nisu poznata, pridružili su se naporima spašavanja. Međutim, iznenađujuće je što su mnogi okupljeni samo snimali situaciju umjesto da priteknu u pomoć.

“Bio sam šokiran što su mnogi samo stajali i snimali umjesto da pomognu”, izjavio je Mujagić. “Ali na kraju, najvažnije je da smo uspjeli spasiti mladića.”

Mladić je konačno izvučen iz vode uz pomoć Mujagića i njegovih prijatelja, te je prebačen u bolnicu radi daljnjeg liječenja. Srećom, zahvaljujući hrabrim i brzim reakcijama ovih pojedinaca, tragedija je izbjegnuta.

Nastavi čitati

USK

Oduzet mandat Aganu Buniću: Dobio šest mjeseci zatvora, pa otkupio kaznu

Published

on

By

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela je odluku o prestanku mandata Aganu Buniću, zastupniku u Skupštini Unsko-sanskog kantona. Buniću se zastupnički mandat oduzima jer je nedavno pred Općinskim sudom u Cazinu pravosnažno osuđen na šest mjeseci zatvora , a Izborni zakon BiH propisuje da u tom slučaju izabrani zvaničnici i ne mogu ostati na pozicijama. Bunić je pravosnažno osuđen jer je skrivio saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom.

Na današnjoj sjednici CIK-a BiH je rečeno da je Komisija obaviještena od Općinskog suda u Cazinu da je Bunić zatvorsku kaznu zamijenio novčanom, ali to nije utjecalo na donošenje oduke o prestanku mandata Buniću.

“Dobili smo presudu Općinskog suda u Cazinu da je kazna zatvora zamijenjena novčanom kaznom. To ne mijenja odluku CIK-a o prestanku mandata.Nakon pravosnažnosti ove odluke mandat će biti dodijeljen sljedećem kvalificiranom kandidatu”, rečeno je na današnjoj sjednici CIK-a BiH.

Bunić je u Skupštinu USK-a izabran s liste Narodnog evropskog saveza (NES) BiH, međutim tu stranku je s još jednim zastupnikom NES-a napustio krajem prošle godine čime je NES ostao na šest poslanika.

Oduzimanjem mandata Buniću, sada će prema saznanjima Raporta u Skupštinu USK-a ući Elvir Risović iz Ključa. S dodjelom ovog mandata NES BiH dobija sedmog poslanika u Skupštini USK-a.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Ko je Cezar iz Krajine koji je u bh. komšiluku optužen za šverc droge vrijedne 3,3 miliona eura?

Published

on

By

USKOK precizira da je grupa prodavala kilogram kokaina za najmanje 30.000 eura

USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 36-godišnjeg i 25-godišnjeg državljanina Slovenije i BiH te 35-godišnje slovenske državljanke koje terete za nabavku i prodaju raznih vrsta droge vrijednih najmanje 3,3 miliona eura i oružja.

Tužilaštvo je protiv trojke, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih stvari, a sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Riječ je o članovima grupe koju je predvodio 38-godišnji državljanin BiH Dino Muzaferović zvan Cezar iz Velike Kladuše kojeg Europol smatra “visokovrijednom metom”.

Muzaferović trenutno služi četverogodišnju zatvorsku kaznu u Italiji gdje je, prema pisanju medija, izručen iz Njemačke, navodi Hina.

Optužnicom im se stavlja na teret da su od početka 2022. do 24. maja 2023. u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Nizozemskoj i Belgiji kontinuiranom nabavkom i daljnjom prodajom raspolagali s najmanje 23 kilograma kokaina, 87 kilograma heroina, 131 kilogramom marihuane i 100 kilograma hašiša.

Uz to, raspolagali su i s tačno neutvrđenom količinom amfetamina te najmanje 6,1 kilogramom mješavine paracetamola i kofeina koje su koristili za povećanje mase droga u ukupnoj vrijednosti od 3,3 milionna eura.

USKOK precizira da je grupa prodavala kilogram kokaina za najmanje 30.000 eura, kilogram marihuane za 1.600 eura te 100 grama hašiša za 500 eura. Amfetamin su prodavali po cijeni od najmanje 1.300 eura za kilogram, a heroin za 22.000 eura po kilogramu, čime su za svoje zločinačko udruženje zaradili najmanje 525.640 eura.

Prema optužnici, drogu su nabavljali iz Crne Gore, Turske, Belgije i Nizozemske, nakon čega su je zajedno sa punilima dovozili do unajmljenih garaža i stanova u Zagrebu i Ljubljani, kao i u BiH te Njemačku. Na tim se lokacijama droga skrivala i pripremala za daljnju prodaju, miješala s punilima, vagala i pakirala te se prema uputama dostavljala i prodavala kupcima u više evropskih država.

Jednako tako, su raspolagali s najmanje 12 pištolja, dvije automatske puške, 6.000 metaka, 20 kilograma eksploziva, dva detonatora, magnetom za pričvršćivanje eksploziva te daljinskim upravljačem za detonatore. Prema USKOK-u, oružje i eksploziv nabavljali su u BiH, a koje su potom skrivali u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji.

USKOK ističe da su okrivljenici podijelili zaradu od prodaje droge i oružja u skladu sa svojim ulogama u zločinačkom udruženju.

Prema optužnici, 36-godišnjak i 35-godišnjakinja su prenosili informacije i davali upute za konkretne aktivnosti, prikupljali novac proistekao iz kriminalnog poslovanja, unajmljivali stanove, garaže i vozila te finansirali odbrane uhapšenih članova grupe.

Osim toga, 36-godišnjak je bio zadužen i za nabavku, prodaju i prevoz droge, novca i članova zločinačkog udruženja, kao i za dogovaranje izrade skrivenih prostora unutar automobila u kojima se krijumčarila droga, a vodio je i brigu oko oružja, municije i eksploziva.

Prema optužnici, 35-godišnjakinja je bila zadužena i za prikupljanje novca od prodaje droge i pripremanje novca za buduće isporuke droge te za prevoz članova grupe, dok je 25-godišnjak bio zadužen za pripremanje droge za prodaju i samu prodaju, prikupljanje novca od prodaje droge te za uplaćivanje novca na račune članova koji su se nalazili u zatvoru. Također je vodio brigu oko oružja i eksploziva.

USKOK je u optužnici predložio produžene istražnog zatvora protiv jednog osumnjičenog i određivanje istražnog zatvora protiv dvoje osumnjičenih.

– U odnosu na preostalih šest optuženih, među kojima je i Dino Muzaferović, postupak je razdvojen te se istraga protiv njih nastavlja, prenosi Hina.

Nastavi čitati

Najčitanije