Connect with us

BiH

“Vratite se u ‘kokošinjac'”: Premijer BPK Goražde Edin Ćulov žene zove “kokama” i Aidu Obuća “malom” (VIDEO)

Published

on

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Edin Ćulov u TV istupima žene je nazvao “kokama”, a zastupnicu u Skupštini BPK Goražde Aidu Obuća “malom”. Na njegove izjave reagirala je Aida Obuća ističući da je to novi početak šovinizma u BPK.

“Rijetko kada sam bila prisiljena javno govoriti o šovinizmu koji doživljavam u svom političkom angažmanu. Nažalost, nakon javnog ispada Edina Ćulova, premijera BPK Goražde, nemam drugog izbora nego javno ukazati na krajnje neprihvatljiv i dehumanizirajući napad koji provodi čelnik vladajuće koalicije”, istakla je Obuća na svome Facebook profilu i dodala:

“Objavljujem video u kojem premijer, koji bi trebao predstavljati sve građane ovog kantona, naziva mene, jednu majku i suprugu, ‘malom’ i beznačajnom, slično kao što je izlažući historijat Goražda udovice boraca Drugog svjetskog rata opisivao kao ‘koke’ koje razni muškarci posjećuju u ‘kokinom selu'”.

Obuća ističe da želi naglasiti premijeru da, isto kao što je ostala u svom gradu i kantonu kako bi ga branila i gradila, neće dopustiti da bilo koji muškarac unese ovakav nasilnički nazadni mentalitet u “našu sredinu”. Neće, kaže, dozvoliti da Grad Goražde bude mjesto rušenja teško izgrađene političke participacije žena, prenosi Faktor.

“Zato, uvaženi premijeru BPK Goražde, umjesto turističkih obilazaka u potrazi za ‘kokama’ i dokazivanja svoje veličine nazivanjem kolegica ‘malim’, bolje bi bilo da se doselite u kanton iz kojeg primate plaću ili se, alternativno, vratite u ‘kokošinjac’ gdje ste usvojili takve stavove. Goražde je grad, a ne plemenska zajednica kojoj trebaju poglavice”, navela je Obuća.

Pozvala je sve domaće, ali i međunarodne aktere poput Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, OSCE u BiH, ambasade SAD-a, Velike Britanije, Švedske, Nizozemske, Njemačke, Francuske, Austrije, da se oglase o “ovom strašnom činu”.

“Važno je da se zajedno suprotstavimo šovinizmu i da podržimo jednakost i dostojanstvo svih ljudi, bez obzira na spol. Ne znam kakav problem Edin Ćulov ima sa ženama. Možda je ranije imao problem u komunikaciji sa ženama, jer se mržnja prema ženama rađa upravo na taj način, pa sad to pokušava nadoknaditi ponižavanjem i vrijeđanjem žena”, zaključila je Obuća.

BiH

Drama u RS: Gase se računi kompanija s “crne liste”, banke odbijaju kredite

Published

on

By

Samo 24 sata nakon što je više kompanija koje se dovode u vezu sa sinom predsjednika Republike Srpske, Igorom Dodikom, stavljeno na OFAC-ovu “crnu listu”, IT firmi “Sirius 2010” ugašeni su računi u Procredit banci.

Prema izvještaju LRC-a, sankcionirani “Sirius 2010” je ekspresno ostao bez tri računa u ovoj banci, što će se najvjerovatnije dogoditi i sa preostalih deset otvorenih u drugim bankama.

Inače, “Sirius 2010” nosilac je projekta sprovođenja druge faze digitalizacije u vrijednosti od 25,8 miliona KM, zbog čega je ministar komunikacija i transporta BiH Edin Forto od njih odmah tražio da se izjasne jesu li u stanju realizovati uslove iz tenderske dokumentacije.

Ova kompanija zadužena je i za buduće održavanje fiskalnih kasa i sistema, što u trenutnoj situaciji dolazi pod znak pitanja.

Uz “Sirius 2010”, Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD pod sankcije je stavila i “Prointer ITSS”, medijsku kuću “Una World”, “Infinity International Gruop” i “Infinity Media”, zatim “K-2 Audio Company” na koju je prebačena ranija sankcionisana “Alternativna televizija”, te “Kaldera Company”, koja je u većinskom vlasništvu “Prointera”.

Kako je potvrđeno za Ljudski.ba od strane jednog političara iz RS-a, banke u tom dijelu BiH sve češće uskraćuju mogućnost davanja kredita osobama koje obnašaju funcije u izvršnoj vlasti tog bh. entiteta.

Nastavi čitati

BiH

Mustafa prije svoje smrti oporukom ostavio više od pola miliona maraka MC Srebrenica

Published

on

By

Memorijalni centar Srebrenica zauvijek će pamtiti rahmetli Mustafu Habula, koji je svojom velikodušnošću urezao svoje ime u temelje ove institucije. Mustafa Habul, rođen u Trebinju, bio je arhitekta koji je šezdesetih godina prošlog vijeka odselio u daleku Australiju. Tamo je, trudom i znanjem, stekao veliki ugled. Pred kraj svog života, odlučio je pokloniti Memorijalnom centru Srebrenica značajan iznos novca.

Osmog maja ove godine, u Memorijalnom centru smo otvorili depo u kojem će se čuvati biološki materijal i predmeti žrtava genocida u Srebrenici. Objekat, čija je izgradnja koštala više od milion maraka, završen je zahvaljujući zajedničkoj saradnji USAID-a i Memorijalnog centra, u kojoj je donacija Mustafe Habula od preko pola miliona maraka igrala ključnu ulogu.

Danas je Memorijalni centar posjetio Reno Habul, sin rahmetli Mustafe Habula, koji je ispunio očevu želju da donira sredstva ovoj instituciji nakon njegove smrti. Tokom svoje prve posjete, Habul je razgovarao s direktorom i zaposlenicima Centra te obišao stalne postavke, kao i depo izgrađen zahvaljujući donaciji njegovog oca.

“Teško mi je opisati emocije”

“Danas sam prvi put ovdje i teško mi je opisati emocije. Ovdje sam zbog svog oca, koji je želio učiniti nešto za ovo mjesto i drago mi je što je to učinio. Čast mi je što sam danas vidio gdje je utrošen novac koji je on poklonio. Iako nisam povezan s ovim mjestom rodbinskim vezama, niti potičem odavdje, niti sam doživio ono što su ovi ljudi ovdje doživjeli, osjetio sam mnogo emocija danas – u razgovoru s majkama, zaposlenicima Centra, obilaskom cijelog kompleksa i mezarja.

Mnogo se može pričati o tome, a opet ne bi sve bilo rečeno. Ovo mjesto treba konkretnu podršku zbog generacija koje će doći nakon nas. Treba opstati na ovom mjestu, i zato sam svjestan koliko sredstva koja pojedinci, poput mog oca, doniraju mogu doprinijeti tome da ova institucija raste i ostane za budućnost. Svaka podrška je značajna. Ovo mi je prvi dolazak, ali sigurno neće biti posljednji”, rekao je Reno Habul tokom svoje posjete.

Velikodušnost i dobrota pojedinaca poput Mustafe Habula od neprocjenjive su važnosti u očuvanju kulture pamćenja. Njihova nesebična djela ne samo da pomažu u održavanju i unaprjeđenju Memorijalnog centra, već i osiguravaju da se zločini nikada ne zaborave.

Ovakve donacije omogućavaju budućim generacijama da uče o historiji, razumiju značaj sjećanja i nastave graditi društvo zasnovano na pravdi i suosjećanju. Habulova velikodušnost ostaje trajni simbol inspiracije i nade za sve nas da iskrenim djelima možemo učiniti mnogo za našu bolju budućnost, stoji u saopćenju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Nastavi čitati

BiH

Dodik: U Daytonu nema zabrane za odcjepljenje RS, samo nas žele zaplašiti

Published

on

By

PREDSJEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik nastavio je prkositi Zapadu tvrdeći da entiteti imaju pravo na odcjepljenje od države nasuprot tvrdnjama visokog predstavnika i Vijeća za provedbu mira koje je danas zasjedalo u Sarajevu.

Vijeće za provedbu mira (PIC), tijelo koje daje smjernice rada visokom međunarodnom predstavniku Christianu Schmidtu, a koje čine predstavnici vodećih zapadnih zemalja i Turske koja tamo predstavlja Organizaciju za islamsku suradnju (OIC), jučer je najavilo kako neće tolerirati eventualne poteze koji bi vodili odcjepljenju Republike Srpske od BiH.

Schmidt je to izrijekom rekao na konferenciji za novinare nakon zasjedanja potvrđujući kako mu je Vijeće za provedbu mira dalo zeleno svjetlo i za smjene dužnosnika BiH. Dodik tvrdi drukčije.

“Samo nas žele zaplašiti”

“To je samo njihov neobavezujući stav, s ciljem da nas se zaplaši. Naravno, entiteti se mogu razdvojiti i nastaviti posebno živjeti kao države”, izjavio je Dodik za medije u Banjoj Luci. Dodao je kako ne priznaje Vijeće za provedbu mira jer to tijelo ne postoji prema Daytonskom mirovnom sporazumu.

Dodik je članove PIC-a nazvao “društvancem bez smisla i osnova, s iskrivljenim ciljevima i samopogubnim djelovanjem”.

Osporio je i kredibilitet visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta tvrdeći da on na tu poziciju nije izabran kao prethodnici u Vijeću sigurnosti UN-a.

HINA

Nastavi čitati

Najčitanije