Connect with us

Magazin

Zahid je odlučio prodati sve svoje ovce, okreće se unosnijem poslu (VIDEO)

Ja ću bit svoj gazda dok sam živ, poručuje Zahid

Zahid Miftarević je dugogodišnji stočar koji se bavi ovčarstvom. Trenutno je na Kopčiću u Bugojnu gdje je preuzeo svoje ovce koje su preko ljeta bile u Hrbinama.

Odlučio je sve ovce prodati i posvetiti se magarcima i govedima.

Ističe da ništa nije teško, ali da će manje posla imati oko magaraca i krava a solidnu zaradu. Prije svega od magarećeg mlijeka kojem je cijena i dalje jako visoka.

“Niko ništa sa sobom nije ponio u onu crnu zemlju. Samo ono malo platna i dasaka, plaču za tobom dan i završena priča. Ovo je neki ludi život naišao, sad čovjeka ima sad ga nema. Najgore što mladi ljudi umiru. Samo ga otrese udar neki, srce…”, kaže Zahid.

Kaže i kako sira nije bilo kao prošle godine.

“Osjetio sam ja da to nije to mlijeko. U martu sam vidio da stvarno ovce nemaju mlijeka. Ove godine sve katastrofe ovdje su naišle.”

Ali opet u pozitivnom duhu kaže kako je sve dobro i da će se sve preživjeti.

“Stavio sam da prodam sve ovce. Zovu ljudi. Ja ne mogu da dam to ispod cijene. Roba je dobra. Sve da raskopam, da rasprodam, ne treba mi. Kome treba neka radi. Malo ja i žena hoćemo krava, malo magaraca. Obaveza je sve, ali je i do navike”, rekao je.

Ima 279 ovaca i sve bi ih prodao.

“Ja ću biti sam svoj gazda dok sam živ. Bilo šta da radim. Neću ovisiti ni o kome”, kazao je Dado.

Magazin

VIDEO Pogledajte kako Ducati i Lamborghini komuniciraju i izbjegavaju nesreće

Index.hr
Nastavi čitati

Cazin

Neobična i lijepa vijest: Banane rodile u Cazinu (FOTO)

Na prostoru općine Cazin, konkretno na Ostrošcu, zabilježeno je iznenađujuće i lijepo dešavanje – uspješan uzgoj banana. Ova vijest svakodnevno donosi nove, neobične i ohrabrujuće priče iz tog područja.

Očito je da klimatske promjene nisu utjecale samo na Sanski Most, već i na općinu Cazin, gdje se sada mogu uspješno uzgajati različite, do nedavno nezamislive sorte voća i povrća.

Nastavi čitati

Magazin

(VIDEO) Samovozeći autobus krenuo na prve vožnje u Europi

OVAJ autobus nekonvencionalnog izgleda je najava uvođenja samovozećeg javnog prijevoza.

Tvrtka Aurrigo već godinama radi na sustavima autonomnog upravljanja. Sada, nakon višegodišnjeg razvoja, predstavlja prototip samovozećeg autobusa kao dio projekta razvoj autonomnog električnog vozila koji sufinancira Europska Unija.

Ime mu je Auto-Shuttle, a upravo je počeo s testiranjem na ograničenim lokacijama u Češkoj Republici i Velikoj Britaniji. U prvoj fazi će imati operatera za upravljačem kao osiguranje ako se pojavi kakva greška. U bliskoj budućnosti vozit će i bez fizički prisutnog operatera u autobusu, ali uz konstantno prisutan bežični nadzor spreman da u svakoj nepredviđenoj situaciji preuzme kontrolu nad vozilom, piše Index.hr.

Tvrtka se nada da će uspjeti razviti tehnologiju za potpuno autonomno upravljanje koje bi se potom moglo primijeniti u javnom prijevozu. Zasad ovi autobusi prometuju na ograničenim lokacijama u Brnu i Pragu u Češkoj te Milton Keynesu u Velikoj Britaniji.

Auto-Shuttle se oslanja na tehnologiju LiDAR-a u kombinaciji s kamerama, a tehnologiju je u potpunosti razvila tvrtka Aurrigo. Autobuse pokreće elektromotor snage 30 KS, voze brzinom do 20 km/h, a doseg je 120 km. Nastao na osnovi prvotno razvijenog vozila za četiri osobe, ima kapacitet deset putnika. Trenutno u Pragu voze praškim sajmenim prostorom Výstaviště Praha.

Nastavi čitati

Najčitanije