Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Stručnjaci složni: ‘Postoji vrlo mračan razlog zašto Putin svoje kćeri i unuke drži u takvoj tajnosti‘

Published

on

Dvije odrasle kćeri ruskog predsjednika Vladimira Putina među najstrože su čuvanim tajnama Kremlja, a njegovi unuci još su veća misterija.

Tokom godina, Putin je dao na hiljade intervjua, ali samo je jedan intervju iz ljeta 2017. omogućio ‘neusporediv pristup’ čovjeku kojeg su strani mediji opisali kao najkontroverznijeg, najopasnijeg, najmoćnijeg i najutjecajnijeg čovjeka na svijetu, piše Jutarnji.hr.

Televizijski intervjui Olivera Stonea emitirani su tokom četiri večeri u SAD-u i iako je Putin vješto izbjegavao neka škakljivija pitanja, činilo se da je na sva iskreno odgovarao.

Kada ga je Stone upitao je li već postao djed, Putin je odgovorio ‘da’ i kimnuo glavom. Zatim ga je voditelj upitao je li dobar djed i igra li se s unucima u vrtu, a ruski predsjednik samo je kratko odgovorio: “Vrlo rijetko.”

“Vi ste vrlo sretan čovjek, imate dvoje dobre djece”, ne odustaje Stone, na što nasmijani Putin odgovara: “Da, ponosan sam na njih.” Ali ne daje više detalja.

Casey Michael iz Inicijative za kleptokraciju na Institutu Hudson komentirao je Putinove odgovore za CNN. “Priznao je da je dobar obiteljski čovjek, ali ga više zanima to da se pojavi s pripadnicima Ruske pravoslavne crkve, da sudjeluje u nekim vojnim događanjima ili pak da jaše bez majice na konju. Time projicira svoju moć, to je za njega moć. Porodica na više načina predstavlja slabost”, rekao je Michael, prenosi Mirror.

Drugi analitičar vjeruje da Putin ima mračniji razlog zašto svoju porodicu drži podalje od reflektora. “Ne želi biti ranjiv da mu bilo ko drugi ne bi nešto učinio jer puno zna o njegovoj porodici”, smatra profesor Howard Stoffer sa Univerziteta New Haven.

Istaknute osobe iz SAD-a i Velike Britanije također vjeruju da je Putin veliku imovinu sakrio pomoću svojih članova obitelji. Ipak, u nekim je situacijama Putin ipak progovorio o svojim kćerima, kao primjerice u jednom intervjuu iz 2015.

Moje kćeri žive u Rusiji i studiraju samo u Rusiji, ponosan sam na njih. Tečno govore tri strana jezika. Nikada ni s kim ne razgovaram o svojoj porodici. Svaka osoba ima pravo na svoju sudbinu, ima pravo živjeti svoj život i činiti to dostojanstveno”, odgovorio je tada ruski predsjednik.

S bivšom suprugom Ljudmilom ima dvije kćeri, 36-godišnju Mariju Voroncovu i 35-godišnju Katerinu Tikhonovu.

Maria je studirala biologiju na Sveučilištu u Sankt Peterburgu te medicinu na Moskovskom državnom sveučilištu, a BBC Russia identificirao ju je kao suvlasnicu tvrtke koja planira izgraditi veliki medicinski centar u Rusiji.

Bila je udana za nizozemskog poduzetnika Jorrita Joosta Faassena, koji je nekoć radio u Gazpromu, a nedavno su se razveli. Strani mediji navode da podržava svog oca te je izrazila svoju sumnju vezanu uz međunarodno izvještavanje o invaziji Rusije na Ukrajinu.

Druga kći, Katerina, u centru pažnje našla se 2017. godine kada je zauzela peto mjesto na međunarodnom natjecanju u rock'n'roll plesu, a kasnije iste te godine se i udala. Godine 2018. nakratko se pojavila u ruskim državnim medijima kako bi govorila o neurotehnologiji, a zatim i na jednom poslovnom forumu 2021. godine. Ni u jednom slučaju nije spominjan njezin odnos s Putinom.

Što se tiče unuka, Putin o njima rijetko kad javno govori. Jednom je prilikom, 2017., samo kratko komentirao: “Što se tiče mojih unuka, jedno je već u vrtiću. Molim vas da shvatite, ne želim da odrastaju kao nekakvi kraljevski prinčevi. Želim da odrastaju kao normalni ljudi.”

Svijet / Zanimljivosti

Adis Ahmetović se povlači iz politike: Ima rak, počinje s tretmanima

Published

on

By

Član njemačkog Bundestaga porijeklom iz BiH Adis Ahmetović objavio je da se privremeno povlači iz politike.

“Danas vas nažalost moram obavijestiti da sam bolestan. Dijagnosticiran mi je rak. Iako je ovo otkriće jako pogodilo moju porodicu i mene, pozitivna poruka liječnika je da je rak izlječiv. Zbog toga ću proći odgovarajući tretman koji će zahtijevati odmor i snagu. Nakon intenzivnih razgovora s liječnicima, vrlo sam uvjeren da ću ponovno ozdraviti.

Nakon potpunog oporavka, rado ću nastaviti svoje zadatke s istom strašću kao i prije. U međuvremenu će na kanalu biti malo tiše. Moji uredi u Hannoveru i Berlinu nastavit će se brinuti o vašim problemima i dostupni su vam u bilo kojem trenutku”, naveo je Ahmetović u objavi.

On je inače član SPD-a.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

“Velikan savremene povijesti”: HDZ u Hrvatskoj obilježio godišnjicu smrti Gojka Šuška, kojeg je Haški sud proglasio dijelom UZP-a

Published

on

By

HDZ Hrvatske se na društvenim mrežama prisjetio Gojka Šuška, bivšeg ministra odbrane ove zemlje i osobe koju je Međunarodni tribunal u Hagu proglasio dijelom udruženog zločinačkog poduhvata u Bosni i Hercegovini.

U objavi na društvenoj mreži X, iz HDZ-a su Šuška nazvali “velikanom savremene historije.”

“Dao je nemjerljivi doprinos ustrojavanju i jačanju Hrvatske vojske i slobodi Hrvatske”, dalje stoji u objavi ove stranke.

Još su naglasili da je Šušak “simbol zajedništva Hrvata iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i iseljeništva.”

Vrijedi istaći da je Gojko Šušak, uz tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franju Tuđmana i generalna HV Janka Bobetka, u presudama Međunarodnog suda u Haagu tzv. “šestorci” (Jadranko Prlić, Slobodan Praljak, Bruno Stojić, Milivoj Petković, Valentin Čorić i Berislav Pušić) proglašen za dio ujedinjenog zločinačkog poduhvata.

Preminuo je 3. maja 1998. godine u Zagrebu.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Patrijarh Porfirije Rezoluciju o Srebrenici nazvao ‘amoralnom’: Ne obaziru se na zločine nad Srbima

Published

on

By

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije naglasio je u Uskršnjoj poslanici da predlagači Rezolucije o genocidu u Srebrenci pokušavaju srpski narod da proglase počiniocem genocida, kao i da se ne obaziru na zločine počinjene nad srpskim narodom u njenoj okolini.

On je pričao o stradanju Srba u Prvom i Drugom svjetskom ratu kazavši da “istinitost toga stradanja nisu morale da potvrđuju nametnute amoralne rezolucije: njih su svjedočila sama stradanja, bez lažnih svjedoka u licu neposrednih potomaka i posrednih sljedbenika izvršilaca stvarnog genocida”.

“Kao pastiri slovesnoga stada Hristovog, sa žaljenjem podsjećamo sve na činjenicu da je svijet u kome živimo zaboravio genocid nad srpskim narodom u dvadesetom stoljeću, kao i u vjekovima koji su mu prethodili. Svako drugo brdo na mjestima gdje žive Srbi svojevrsna je Golgota”, naveo je Porfirije.

“Tješi nas i uspokojava činjenica da pripadamo narodu koji je u godinama mira, koje su dolazile poslije strašnih vremena smrti, slijedeći Jevanđelju Vaskrsloga Hrista na kome je utemeljen, praštao dužnicima svojim, a sa pripadnicima drugih naroda želio i nastojao da izgradi bolju i zajedničku budućnost”, naveo je on.

“Zbog toga danas snažno podižemo svoj glas i ukazujemo na apsolutnu neistinu i pokušaj nebivalog historijskog revizionizma, u kome se nastoji da prostom inverzijom srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, bude proglašen za počinioca genocida. Ne umanjujemo razmjere zločina u Srebrenici, ali, kao pravoslavni Srbi, ne prećutkujemo ni zločine nad srpskim narodom u okolini Srebrenice”, naveo je Porfirije.

On je dalje kazao kako se predlagači rezolucije ne obaziru na zločine nad Srbima.

“Po njima, postoji ekskluzivno pravo na žrtvu i bol zbog iste. Po nama, sve nevine žrtve su nevine žrtve, bile one muslimanske ili hrvatske ili pak srpske, što ‘mudro’ prećutkuju savremeni revizionisti i neprijatelji historijske istine, koji svojim nametanjem ekskluzivnog prava na bol i žrtve, ostavljaju svima nama koji živimo na ovim prostorima kamen spoticanja za budućnost”, upozorio je patrijarh SPC.

Nastavi čitati

Najčitanije