Connect with us

Sport

Skandalozna odluka ATP-a i WTA: Roger Federer i Serena Williams ispadaju s ljestvice?

Published

on

WTA-ova i ATP-ova odluka da se tenisačicama i tenisačima ne dodijele bodovi na ovogodišnjom Wimbledonu zbog odbijanja organizatora najvećeg svjetskog turnira dolazak ruskim i bjeloruskim igračima imat će posljedicu i za jednog od najvećih tenisača svih vremena, Rogera Federera. Veliki turnir na travnatoj podlozi ove je godine sveden na egzibiciju, a ATP i WTA najavljuju da se bodovi neće dodijeliti ako Wimbledon ne bude slobodan za sve igrače. Takva odluka možda pobudi inat u nekim igračima te zbog toga neće nastupiti u Londonu, a ako dođe do toga, bit će zanimljivo vidjeti koga će Bet365 i ostale kladionice postaviti na prvo mjesto favorita.

Različite reakcije teniskih fanova

Čelnici Wimbledona objavili su zabranu igranja igračima iz Rusije i Bjelorusije kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Nekoliko vrhunskih igrača, poput drugog tenisača svijeta, Danila Medvjedeva i sedme na WTA ljestvici, Arine Sabalenke, neće, dakle, nastupiti na terenima All England Cluba krajem lipnja i početkom srpnja.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva agresivno je nastojala uvesti sankcije bogatim ruskim građanima koji žive i djeluju od sredstava njihove države, a dužnosnici Wimbledona smatrali su da su donijeli jedinu „održivu odluku“ koju su mogli. Obožavatelji tenisa imali su različitu reakciju na tu vijest, ali odluka da se nakon trećega Grand Slama sezone ne dodijele bodovi utjecat će na budućnost Rogera Federera, tenisača na kojega su nekada gotovo sve online oklade išle da će osvojiti Wimbledon.

Fucsovics ogorčen

Odluka da se ne dodjeljuju bodovi dovest će do značajnih promjena na ljestvici, a Federer bi trebao potpuno nestati s ljestvice nakon Wimbledona. Jedini preostali bodovi na ljestvici su Federeru od njegovog četvrtfinala u Wimbledonu prošle godine, a švicarski veteran već je izgubio mnoge bodove zbog propuštenih turnira zbog ozljede. Ovaj 40-godišnjak nije jedini teniski velikan koji se našao u ovoj situaciji, a njegova kolegica, Serena Williams, također će vjerojatno ispasti s ljestvice.

Jedan igrač već je izrazio frustraciju zbog ovog poteza. Mađar, Marton Fucsovics, bijesan je saznavši za svoj budući pad na ljestvici. „Nema bodova za Wimbledon i sigurno ću pasti u odnosu na 2021.”, napisao je na Instagramu. „Nema šanse da ih obranim. Jeste li ozbiljni, ATP Tour? Sa 60., spustit ću se na 130. mjesto. Hvala.”

Đoković će izgubiti 2.000 bodova

Iako će Federer i Williams vjerojatno potpuno ispasti s ljestvice, odluka o rangiranju također će imati utjecaj i na vrhu. Branitelj naslova, Novak Đoković, izgubit će svih 2.000 bodova od svojeg prošlogodišnjeg naslova! To bi moglo otvoriti vrata ili Medvjedevu ili Nijemcu, Alexanderu Zverevu, da se bore za broj 1 na ljestvici.

Teniska upravljačka tijela zabranila su ruskim i bjeloruskim predstavnicima igranje pod svojim zastavama, ali su omogućila igračima iz tih dviju zemalja da se nastave natjecati pod neutralnom zastavom. „Mogućnost igrača bilo koje nacionalnosti da uđu na turnire na temelju zasluga i bez diskriminacije, temeljna je za naš Tour”, oglasio se ATP u petak. „Odluka Wimbledona da zabrani ruskim i bjeloruskim igračima da se natječu u Ujedinjenom Kraljevstvu ovog ljeta podriva ovo načelo i integritet sustava ATP ljestvice. Također, nije u skladu s našim sporazumom o rang listi.”

Budući da će se ova odluka WTA i ATP organizacije vrlo vjerojatno obistiniti, bit će zanimljivo vidjeti kako će britanske kladionice posložiti listu favorita ako na turniru ne bude onih najboljih. Inače, britanske kladionice ne podliježu nepopularnim mjerama kao što su manipulativni troškovi te će, stoga, trebati biti vrlo oprezni prilikom sastavljanja koeficijenata. Ne bismo se čudili ako, primjerice, Novak Đoković odluči bojkotirati ovogodišnji Wimbledon…

Ostavi komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Cazin

Proljetno spremanje Bubamare: Sabahudin Petak nije više stanovnik Cazina

Published

on

By

Novi premijerligaš Bosne i Hercegovine odmah po završetku sezone krenuo u formiranje tima za narednu takmičarsku godinu

U upravi MNK Bubamara nema još odmora. Tek što je završila sezona, a slavlje po osvojenoj šampionskoj tituli se jedva stišalo, već su krenula rješavanja kadrovskih pitanja.

Danas je potvrđeno da dres Bubamare u Premijer ligi neće nositi Sabahudin Petak, strijelac 45 golova u sezoni, piše Oslobodjenje.

– U MNK Bubamara je stigao sa jasnim ciljem, a to je da MNK Bubamara uvede u Premijer futsal ligu BiH – i u tome je uspio. Danas, kada nam se putevi razilaze, zahvaljujemo se Sabahudinu Petaku na svemu učinjenom za MNK Bubamara i Grad Cazin. Zlatnim slovima će ostati upisan u historiji MNK Bubamara i u Cazin je uvijek dobrodošao. Pele, hvala ti za 45 pogodaka, za borbu, za zalaganje i za profesionalan odnos tokom boravka u MNK Bubamara. Gdje god odlučio nastaviti karijeru mi ti želimo sreću. Nadamo se da ovo nije zbogom, nego samo doviđenja, poručili su iz Bubamare.

Ranije su saradnju sa Bubamarom produžili Sejad Ibrišimović, Darko Milanović, Almedin Bundavica i trener Borko Surudžić.

Nastavi čitati

Sport

Legenda jugoslovenskog fudbala: ‘Ja sam Predrag Pašić, ali nisam Srbin! Ja sam Bosanac!’

Published

on

By

Bivši jugoslovenski fudbaler Predrag Pašić (65) rođen je i odrastao je u Sarajevu, a upravo u dresu istoimenog kluba ispisao je stranice historije.

Malo je falilo da završi u Crvenoj zvezdi, gdje je projektovano da bude “novi Džajić“, ali je umjesto toga igrao za Stuttgart i Munchen 1860, da bi nakon igračke karijere prošao i pravu životnu dramu.

 

Zajedno sa suprugom je završio na ulici 2020. godine zbog sudskog postupka koji je, kako tvrdi Predrag Pašić, odrađen iza njihovih leđa.

 

On je prije više od 30 godina dobio na korištenje poslovni prostor (umjetničku galeriju, op.a.) koja je inače bila vlasništvo Moše Isaka Alkalaja, koji je Sarajevo napustio tokom Drugog svjetskog rata.

 

To mu je na kraju oduzeto, ali uprkos tome nije okrenuo leđa svom Sarajevu.

“Ja nisam bio odgovarajuće “nacionalne pripadnosti” niti mene to interesuje. Ja sam Bosanac i Hercegovac, pravoslavne vjeroispovijesti. Kad mi Srbi kažu ‘kako to da nisi Srbin?‘, kažem im da je tako jer nemam nikoga u Srbiji”, ispričao je Predrag Pašić nedavno u podcastu “Balkan Rules“.

Zatim je rekao…

 

Ja volim Srbiju, volim i Hrvatsku. Ali ja sam Bosanac, Hercegovac, pravoslavac. U izjašnjavanju mi ne dozvoljavaju da budem Bosanac i Hercegovac – pravoslavac”, naglasio je on.

Potom je dodao…

“Moji su otac i majka svi su pravoslavci, ja ne mogu da pobjegnem od svog porijekla, ali sam ja Bosanac – Hercegovac. Ako postoji država Srbija i Hrvatska. Kada pitate u Hrvatskoj, Srbi i Bošnjaci su nacionalne manjine. Kada pitate u Srbiji, Hrvati i Bošnjaci su nacionalne manjine. Kod nas su konstitutivni narodi. Zašto jedino te dvije države imaju rezervne države. Ukradeš tamo, pa dođeš ovamo, napraviš zakon da te država ne može isporučiti. Ovo je država pravljena po kriminalcima i tako je osmišljena“, zaključio je Predrag Pašić.

Nastavi čitati

Sport

Milorad Dodik o optužbama da sudije “guraju” FK Borac: A vi ste pošteni?

Published

on

By

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik je sinoć gostujući na Face televiziji tokom revijalnijeg dijela intervjua pričao i o sportu, posebno se osvrnuvši na uspjehe Fudbalskog kluba Borac i košarkaškog kluba Igokea.

Dodik je priču o sportu s voditeljem Senadom Hadžifejzovićem počeo hvaleći Borac.

“Borac je prvi, jesi li vidio kako sve ove federalne klubove ‘buškamo’ redom?”, upitao je Dodik Hadžifejzovića, na šta je popularni voditelj uzvratio:

“Joj, što sa sudijama to ‘ludilo’ radite”, poručio mu je Hadžifejzović aludiravši na to da su navijači, ali i treneri i igrači većine klubova u Wwin ligi ogorčeni suđenjem u utakmicama protiv Borca u kojima su često “izvlačili deblji kraj”, te u velikoj većini slučajeva s pravom smatraju da su oštećeni.

“Au, a vi ste pošteni? ‘Ubiste’ se od poštenja… Vi ‘pužete’ od poštenja… Vi ništa ne možete pošteno”, rekao je Dodik koji se potom “prebacio” na košarku.

“Borac je prvak, Igokea je svaki put šampion…”, kazao je Dodik, na što ga je voditelj prekinuo i poručio mu da je Bosna nedavno pobijedila Igokeu u Skenderiji.

“Pa dobro, jesmo izgubili od Bosne. Naši igrači su ih malo potcijenili, ali vidjet ćeš kad dođu u Laktaše…”, poručio je Dodik.

klix

Nastavi čitati

Najčitanije