Connect with us

BiH

Spriječiti nezakonito povećanje cijena: Maslac na policama 24,45 KM/kg, a kod distributera 13,50 KM/kg! Marža je 60 do 70 posto!

Published

on

Inspekcijski nadzor nad formiranjem cijena i marži pojedinih osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda vrši se primjenom Odluke o izmjeni Odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode kojom je utvrđena lista od 17 grupa proizvoda na koje se odnosi mjera neposredne kontrole cijena

 

 

Delegatkinja u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Alisa Hajdarović podnijela je inicijativu u kojoj od Federalne uprave za inspekcijske poslove traži da izvrši kontrolu ulaznih cijena roba osnovnih životnih namirnica, marži koje se primjenjuju, te izlaznih cijena roba osnovnih životnih namirnica.

 

– Svjedoci smo svakodnevnog divljanja cijena na tržištu, gdje su cijene jednog proizvoda dan za danom različite i sve veće. S obzirom na to da je Vlada Federacije BiH donijela Odluku o ograničavanju marži za osnovne životne namirnice tražim od Federalne uprave za inspekcijske poslove da uradi kontrolu uvoznih cijena tih roba, marži koje se primjenjuju i izlaznih cijena u maloprodaji – kazala je Hajdarović.

 

Kao primjer navela je da jedna firma, koja se bavi distribucijom proizvoda za ugostiteljstvo, nudi svojim kupcima maslac uvezen iz Turske po maloprodajnoj cijeni od 13,50 KM/kg.

 

– Isti taj maslac u isto vrijeme, otprilike prije mjesec dana, u jednom domaćem lancu trgovina prodavan je po cijeni od 19,50 KM/kg. Danas je već cijena tog maslaca u tom istom lancu trgovina 24,45 KM/kg. Ako malo bolje razmislimo, maloprodajna cijena u distributerskoj firmi je 13,50 KM, dakle u veleprodaji je još manja i kada od toga oduzmemo rabat koji veliki kupci dobiju na količinu kupljene robe, onda ćemo lako shvatiti da je marža na proizvod koji kupujemo u trgovačkom centru sigurno nekih 60 do 70 posto ili čak i više. Gdje je ovdje ograničenje marže i gdje je u svemu ovome mali, sitni kupac prosječno domaćinstvo u BiH – pita se Hajdarović.

 

Iz navedenog zaključila je da kontrola marži i kontrola ulaznih cijena nisu adekvatne niti dovoljne.

 

– Zbog toga, zahtijevam od Federalne uprave za inspekcijske poslove da veoma ozbiljno i hitno pristupi kontroli cijena životnih namirnica kako bi se ovaj trend divljanja cijena prekinuo i kako bismo krajnjem potrošaču omogućili koliko-toliko normalne cijene osnovnih životnih namirnica – poručila je Hajdarović.

 

Na navedenu inicijativu za Fenu je odgovorio direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović navodeći da je Zakonom o kontroli cijena u FBiH propisano slobodno formiranje cijena prema uvjetima tržišta, osim za proizvode i usluge za koje je posebnim propisom utvrđen drugačiji način formiranja cijena.

 

– U slučaju značajnih poremećaja ponude i potražnje na tržištu i poremećaja u kretanju cijena i odnosima cijena, Vlada FBiH može preduzeti mjere u oblasti cijena, što je i učinila u aprilu 2021. godine donošenjem odluka o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode (17 grupa proizvoda), te naftne derivate – rekao je Ajdinović.

 

Iako se nadzori nad formiranjem cijena i marži vrše od aprila 2021. godine, Federalna uprava za inspekcijske poslove je, zbog naglog rasta cijena uzrokovanog ratom u Ukrajini, putem Federalnog tržišnog inspektorata od februara 2022. godine veoma ozbiljno, hitno i intenzivno, pojačanim angažmanom svih 12 tržišno, turističko-ugostiteljskih inspektora, pristupila kontroli cijena naftnih derivata i pojedinih osnovnih životnih namirnica obuhvaćenih Odlukom Vlade FBiH (naročito brašna, ulja i šećera).

 

– Osim provođenja inspekcijskih nadzora, Federalna uprava za inspekcijske poslove je također poduzela napore i u smislu intenziviranja nadzora i uspostavljanja komunikacije i koordinacije s kantonalnim inspekcijskim organima, kao i izvještavanja o aktivnostima svih inspekcijskih organa u FBiH po pitanju kontrole cijena i marži. Upravo zahvaljujući pravovremenim odlukama Vlade FBiH i naporima inspekcijskih organa, u FBiH je zabilježen najmanji porast cijena u regionu uzrokovan vanjskim faktorom, a efekti našeg rada bili su evidentni i kada smo pravovremenim djelovanjem Federalnog tržišnog ispektorata početkom marta 2022. godine, spriječili lančano nezakonito povećanje cijena zaliha goriva u FBiH – podvukao je Ajdinović.

 

Inspekcijski nadzor nad formiranjem cijena i marži pojedinih osnovnih životnih namirnica i  drugih proizvoda vrši se primjenom Odluke o izmjeni Odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode kojom je utvrđena lista od 17 grupa proizvoda na koje se odnosi mjera neposredne kontrole cijena.

 

– Maslac se ne nalazi na listi od 17 proizvoda za koje je ograničena marža, zbog čega ovaj proizvod ne podliježe inspekcijskoj kontroli temeljem pomenute Odluke. S obzirom da se radi o robi široke potrošnje koja je prisutna u velikom broju prodajnih objekata, pozivamo gospođu Hajdarević da nam dostavi konkretne informacije o poslovnim subjektima kod kojih su uočene česte promjene cijena, na osnovu kojih će Federalni tržišni inspektorat izvršiti detaljan inspekcijski nadzor po drugim zakonskim osnovama, o čemu ćemo uvaženu delagatkinju povratno informisati – poručio je Ajdinović.

 

(FENA/dg)

BiH

Dodik na otvorenju Arnaudija džamije: Njeno rušenje je bilo greška i čin bezumlja

Published

on

By

Na otvorenju obnovljene Arnaudija džamije bio je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji se obratio prisutnima i poželio sreću vjernicima da u miru koriste obnovljenu džamiju.

“Rušenje ove džamije bila je greška, bio je čin bezumlja”, tim riječima je Dodik započeo svoj govor, dodavši da se rušenjem “ne može zaustaviti ni narod ni vrijeme”.

Istaknuo je da obnavljanje Arnaudije 30 godina nakon rušenja upravo simbolizuje besmisao njenog rušenja.

“Zahvalan sam svima koji su pomogli, prije svega Turskoj koja je izdvojila najznačajniji dio novca i svima drugima koji su dali podršku izgradnji. Džamija svjedoči tome da na ovom prostoru može da živi mir. Svako ima pravo da bude svoj, može da bude drugačiji, pripadnik jednog, drugog, petog naroda, ali svi zajedno moramo da gradimo mir. Upravo ovdje želimo da pokažemo našu sposobnost te vrste”, kazao je on.

Vjernicima je čestitao Dan džamija, kao i otvaranje renovirane Arnaudije.

“Vama vjernicima, želim čestitati ovaj dan, Dan džamija, ali i ponovnu izgradnju ovog prelijepog objekta, koji živi ovdje kroz vijekove i svjedok je postojanja, radosti, ali i bezumlja koje je dovelo do njegovog rušenja. Želim da vjernici ovo koriste u najvećem miru i tišini i da ih niko ne dotiče i ne dira, to je ono što trebamo osigurati mi ovdje u RS-u, ali i širom regiona”, poručio je Dodik.

Dodao je da “političari uzavrelih strasti šalju razne poruke”, ali da “jedino što preostaje u našim životima je da mirno proživimo ovaj život, da svi imamo jednaka prava gdje god živjeli”.

Na kraju je kazao da će institucije RS-a biti tu da podrže sve buduće poslove i potrebe IZ u BiH.

Ovakav Dodikov govor se razlikuje od onoga što on uobičajeno govori, a što su i međunarodne instance označile kao unošenje nemira u Bosni i Hercegovini. Dodik svakodnevno negira genocid u Srebrenici, relativizije bošnjačke žrtve, hvali one koji su rušili džamije i činili zločine, no danas je povukao ručnu.

klix

Nastavi čitati

BiH

VIDEO Hrana u BiH iz dana u dan sve skuplja, građani jedva sastavljaju kraj s krajem

Published

on

By

Dvije prosječne plate ne mogu pokriti sindikalnu potrošačku korpu, pa se zato građani odriču svega i žive samo za esencijalne potrebe

Poskupljenja hrane u Bosni i Hercegovini evidentna su svakog mjeseca dok veliki broj građana živi sa prosječnim primanjima, a velika većina sa ispodprosječnim plaćama i penzijama. Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mart 2024. godine iznosi skoro tri hiljade maraka.

Poskupljenja su vidljiva na svakom koraku i svaki dan cijene pomalo rastu, kažu građani. Kako preživljavaju, ni oni ne znaju.

Kada se govori o inflaciji, BiH je mala otvorena ekonomija nerazvijenih nacionalnih kapaciteta u poljoprivredi, posebno u upravljanju naftom jer te kapacitete mi nemamo, a svi ti elementi čine zapravo inflaciju, smatra Igor Živko, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

“Upravo ti troškovi prevoza, odnosno troškovi nafte, određuju i cijene poljoprivrednih proizvoda, što u sirovini, što prerađevina. Tako da kod nas u pravilu mora postojati efekt skoka uvozne inflacije, a s druge strane, naša nespremnost da se nosimo s time i onda imamo kao rezultat trajnu inflaciju”, ističe Živko za BHRT.

Do promjena cijena na globalnom nivou dolazi zbog toga što inflacija u svijetu nije izazvana samo jednim uzrokom, naglašava Živko. Neminovno je da se to onda odrazi i na Bosnu i Hercegovinu u kojoj plate ne prate rast inflacije. Izlaz je, smatra on, u promjeni fiskalne politke u državi. Sličnog stava je i Marin Bago iz Udruženja zaštite potrošača Futura.

“Ima, naravno, ograničenje u realnoj ekonomiji jer poslodavci ne mogu sami takvo povećanje nositi, čekamo promjene zakona već dugo najavljivane na svim nivoima. Tu bi trebalo biti rješenje u jednoj suradnji i sinergiji poslodavca, države koja treba snositi teret i nas kao potrošača”, navodi Živko.

“Svi znamo, sva stručna javnost govori da se moraju provesti porezne fiskalne reforme gdje ćemo plaćati manje doprinose i ostaviti više novca u novčaniku, ići na javnu potrošnju, a možda i za to postaje kasno jer nam je inflacija već pojela tu razliku koju bismo dobili da smo sve to na vrijeme”, stava je Bago.

Bago podsjeća da BiH uvozi 80% hrane. Potrebno je zato ulagati u subvencioniranje i proizvodnju hrane kroz stočarstvo, voćarstvo. Dvije prosječne plate ne mogu pokriti sindikalnu potrošačku korpu, pa se zato građani odriču svega i žive samo za esencijalne potrebe, što nije u konačnici dobro ni za jedno društvo.

Nastavi čitati

BiH

Teška saobraćajna nesreća: Mercedesom udario dvogodišnje dijete, preminulo je

Published

on

By

Uhapšen je vozač automobila

Na kolovozu prilaznog puta prema dvorištu kuće u ulici Bojnička u sarajevskoj općini Ilidža dogodila se teška saobraćajna nesreća u kojoj je poginulo dijete.

Prema zvaničnim informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), došlo je do udara i obaranja na kolovoz pješaka – djeteta od vozila Mercedes, kojim je upravljao A. H. (34) iz Sarajeva.

– U ovoj saobraćajnoj nesreći, od zadobijenih povreda, na mjestu nesreće je smrtno stradalo dijete – pješak (2022.), čiju smrt je konstatovao ljekar Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, saopćeno je iz MUP-a KS.

Uviđajem je rukovodio dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, kojeg su obavili pripadnici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, uz prisustvo stalnih sudskih vještaka saobraćajne i mašinske struke.

Istog dana, u 21.15 sati, zbog sumnje da je počinio teška krivična djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja, a u vezi sa krivičnim djelom ugrožavanje javnog saobraćaja, uhapšen je 34-godišnji vozač A. H. i predat u Prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a KS.

Nastavi čitati

Najčitanije