Connect with us

Cazin

U Cazinu jedno lice teško povrijeđeno prilikom pada sa motocikla

Published

on

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od 14°C, dok je vodostaj Mutnice 138,00 cm.

Policijska stanica Cazin je imala dvije intervencije u protekla 24 sata, a radilo se o dvjema saobraćajnim nezgodama. Na lokalnom putu u Šturlićkoj Platnici došlo je do pada jednog lica sa motocikla, te je isto zadobilo teže tjelesne povrede. Na Trgu Zlatnih ljiljana je evidentirano slijetanje 1 m/v s kolovoza, prilikom kojeg je pričinjena materijalna šteta na vozilu, dok povrijeđenih lica nije bilo.

Vatrogasna jedinica Cazin je imala jednu intervenciju u protekla 24 sata: tehničku intervenciju na Ćupriji, gdje je jedna osoba ostala zaglavljena u liftu.

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 80 pacijenata, dok sanitet nije korišten.

Kada je riječ o elektro- vodosnabdjevanju, nema planiranih radova, dok se odvožnja komunalnog otpada odvija po redu odvožnje.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a,  povoljni vremenski uslovi pogoduju nesmetanom saobraćaju na putevima u Bosni i Hercegovini. Vozače savjetujemo da bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove voze maksimalno oprezno i da izbjegavaju rizična preticanja. Obratite pažnju na pješake u naseljenim mjestima, kao i na povećan broj biciklista i motocikista.

Do 22.06. zbog radova zatvoreni su izlazi sa autoputa A-1 na petlji Podlugovi, a saobraćaj se preusmjerava na petlje Visoko i Sarajevo sjever. Ulazi na autoput na petlji Podlugovi su u funkciji. Radovi na autoputu A-1 izvode se i u zoni petlje Sarajevo sjever, na dijelu od naplatnog mjesta Sarajevo sjever do petlje Sarajevo sjever (u dužini od 400 m), kao i na vijaduktu Klopče na dionici Zenica sjever-Zenica jug, gdje je vozna traka zatvorena za saobraćaj.

Podsjećamo da do daljnjeg nisu više na snazi obustave saobraćaja na putnom pravcu Buna-Počitelj, u mjestu Ševaš Njive. Na ovoj dionici saobraća se sporije, uz poštivanje privremene signalizacije.

Zbog izvođenja radova na asfaltiranju, obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Prijedor-Banja Luka (dionica Ivanjska-Dragočaj). Za vrijeme obustave saobraćaj se preusmjerava na regionalni put Omarska-Bronzani Majdan-Banja Luka ili putnim pravcem Prijedor-Bosanska Dubica-Bosanska Gradiška-Banja Luka. Preusmjeravanje se ne odnosi na vozila lokalnog stanovništva kao i na vozila hitnih službi.

Od danas počinju deminerski radovi na magistralnom putu Cerik-Lončari (na dionici Cerik-pijaca „Arzona“). Radnim danima u vremenu od 08:30 do 16 sati na snazi su polusatne obustave saobraćaja, uz 15-minutna propuštanja vozila. Za vrijeme obustave u funkciji je i alternativni pravac Cerik-Brčko-Orašje.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Konjic-Jablanica (tunel Crnaja), Donji Vakuf-Travnik (Komar), Žepče-Zenica (Golubinja), Ripač-Dubovsko i Bosanski Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik).

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta.

Cazin

U saobraćajnoj nesreći u Cazinu povrijeđena djevojčica

Published

on

By

U cazinskom naselju Čizmići dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je povrijeđena djevojčica.

Muškarac S.H. (42) upravljao je biciklom kada je, nažalost, udario maloljetnu pješakinju.

Hitna medicinska pomoć odmah je intervenisala, a djevojčica je prevezena u Kantonalnu bolnicu. Ljekari su konstatovali da su njene povrede lakše prirode.

Biciklista S.H. (42) dobio je prekršajni nalog, dok istražne vlasti provode istragu kako bi utvrdile sve okolnosti ove nesreće.

Foto: Ilustracija

Nastavi čitati

BiH

Gradska džamija : Predavanje i izložba Sultanske džamije u Bosni i Hercegovini

Published

on

PREDAVANJE I IZLOŽBA
SULTANSKE DŽAMIJE U BOSNI I HERCEGOVINI
Među džamijama građenim u vrijeme Osmanlija, posebno mjesto i značaj imale su one koje su gradili sami sultani, kako u Istanbulu, tako i širom Osmanskog carstva, pa i u Bosni i Hercegovini. One su finansirane iz državne blagajne, pa se na neki način mogu smatrati i državnim džamijama.
U našoj zemlji podignuto je preko 80 sultanskih džamija. Mnoge su porušene, neke su obnavljane, a od nekih su ostale samo zidine u tvrđavi, kao što je to slučaj u Bužimu.
Do danas ih je sačuvano i obnovljeno ukupno 37. Od sultanskih džamija koje se i danas koriste i služe svojoj svrsi čak 9 nalazi se na prostoru Bosanske Krajine. To su: Stara džamija u Izačiću, Džamija Murata III u Todorovu, Džamija Murata III u Šturliću, Fethija džamija u Bihaću, Džamija Brekovica grad u Bihaću, Džamija Zagrad u Velikoj Kladuši, Džamija u Maloj Kladuši, Džamija u Mutniku, i Gradska džamija u Cazinu.
Povodom obilježavanja 7. maja, Dana džamija, Medžlis Islamske zajednice Cazin u saradnji sa Gazi Husrev-begovom bibliotekom iz Sarajeva organizira predavanje i izložbu „Sultanske džamije u Bosni i Hercegovini“.
Predavanje i izložba će se održati u Gradskoj džamiji u Cazinu, u petak, 3. maja 2024. godine, sa početkom u 20 sati.
Pozivamo vas da svojim prisustvom uveličate ovaj značajan skup.
Medžlis islamske zajednice Cazin
Nastavi čitati

Cazin

Do sudara došlo usljed pretjecanja, objavljena snimka nesreće u Cazinu

Published

on

By

U cazinskom naselju Bajrići u srijedu, 1. maja, dogodila se teška saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovala dva motorna vozila.

Kako je policija navela, u ovoj nesreći je povrijeđeno nekoliko osoba dok je na vozilima načinjena ogromna materijalna šteta, piše Crna hronika.

Na društvenim mrežama se pojavio snimak trenutka nesreće na kojem se vidi da je do direktnog sudara došlo usljed preticanja.

Pogledajte snimak saobraćajne nesreće:

Nastavi čitati

Najčitanije