Connect with us

BiH

Dodik preko Galijaševića najavio napad na Vučića: ‘Žrtvovana je Republika Srpska’ (AUDIO)

Published

on

Ovo je za Srpski radio Čikago izjavio Dževad Galijašević, jedan od onih analitičara, odnosno, kako su ga prozvali, eksperata za bezbjednost, islamski ekstremizam i teroririzam, koji je, kako se tvrdi “na platnom spisku” režima Milorada Dodika,

“Ljudi mi ovdje često kažu: znaš, Galijaševiću, mi često čujemo priču kako će Vučić izdati, ali on ne izdaje; već dugo čujemo priču da će izdati, a on ne izdaje. To je privid, to je loša procjena, jer on izdaje svaki dan – stvarajući uslove da se izgubi Kosovo. Briselski sprazum je bio izdaja – ZSO nije formirana kao politička zajednica. Izdaja je kada date državnu granicu Šiptarima da vode. Izdaja je kada im date bezbjednost i odbranu. Vučić je, dakle, kao miš grickao državnost i suverenost Srbije na Kosovu stvarajući uslove u kojima se on više ništa neće pitati”, kazao je Galijašević, koji je vjerovatno dobio nalog da priprema “rafalnu paljbu” na predsjednika Srbije,

Ako se zna za koga radi, onda nije teško otkriti iz čije glave Galijašević govori i kakve poruke šalje.

Gostujući u programu pomenutog radija, Galijašević je optužio Vučića da je “učinio sve da se Srbija ne pita u Crnoj Gori jer su napravljeni dogovori sa Milom Đukanovićem da se pravi “Beograd na vodi”, a da se žrtvuju Srbi u Crnoj Gori. Pitajte Andriju Mandića i Kneževića da li se osjećaju izigrani i oni i Bečić jer su odbačene tri srpske stranke dok Crna Gora zatvara nebo nad Srbijom. Da li razumiju situaciju u kojoj se nalaze – izolovani?”

On dalje obrazlaže:

“Srbija nema mora, a Albanija izlazi na dva mora. Zato je Crna Gora strateško pitanje izlaska Srbije u svijet, a Srbi u Crnoj Gori su borci za tu stratešku dubinu i strateški značaj Srbije. Isto kao što su Srbi u Republici Srpskoj borci za stratešku dubinu Srbije na zapadu. Šta je Srbija bez Srba u Crnoj Gori i bez Republike Srpske i Kosova?

Otvoreni Balkan to ne može kompenzirati i ne može Soroš svojom medijskom imperijom sakriti sve što se radi oko nas – žrtvovana je Republika Srpska”.

Galijašević dalje, očito po nalogu onih koji ga plaćaju, naglašava kako Republika Srpska čini sve da sačuva odnose sa Srbijom i Aleksandrom Vučićem, a on se, kaže, ponaša kao da ga se to ne tiče.

I njegovi mediji, kaže Galijašević, koji je sve donedavno bio redovan gost begoradskih televizija i novina u kojima je u “nebesa dizao vlast Republike Srpske” se ponašaju kao da ih se to pitanje ne tiče.

“Treba živjeti ovdje i vidjeti kako je Republika Srpska otpisana iz javnosti Srbije, iz političke uloge. Treba vidjeti kako je Vučić legalizovao Šmita. Dovoljno je bilo da on kao predsjednik države potpisnice Dejtonskog sporazuma prizna nelegalnog visokog predstavnika – on je time priznao sve posljedice djelovanja tog nelegalnog visokog predstanika, pa i ove posljedice koje sada svjedočimo – on mijenja postojeće zakone, on se miješa u predstojeće izbore. Jesmo li čuli reakciju o tome? Nismo”, kazao je, između ostalog, Galijašević.

On dalje konstatuje da je “Otvoreni Balkan Srbija na koljenima u kojoj će jedna kasta biti podignuta na medijski pijedestal što će garantovati sin Džordža Soroša, a država i narod će biti uniženi svakodnevno”.

Teške riječi izgovorio je Galijašević na talasima Srpskog radija iz Čikaga, očito spremajući teren za sveopšti napad na Srbiju kako bi svog “gazdu” predstavio jedinim pozitivcem za srpske interese u regionu.

Za dobro upućene u ovdašnja dešavanja nije teško zaključiti da se nešto dešava iza scene i da je Milorad Dodik spreman na sve pa čak i ugroziti Republiku Srpsku i Srbiju kako bi opstao na vlasti.

Galijašević je to najavio čak iz Čikaga?!

 

(BN TV)

BiH

Gradska džamija : Predavanje i izložba Sultanske džamije u Bosni i Hercegovini

Published

on

PREDAVANJE I IZLOŽBA
SULTANSKE DŽAMIJE U BOSNI I HERCEGOVINI
Među džamijama građenim u vrijeme Osmanlija, posebno mjesto i značaj imale su one koje su gradili sami sultani, kako u Istanbulu, tako i širom Osmanskog carstva, pa i u Bosni i Hercegovini. One su finansirane iz državne blagajne, pa se na neki način mogu smatrati i državnim džamijama.
U našoj zemlji podignuto je preko 80 sultanskih džamija. Mnoge su porušene, neke su obnavljane, a od nekih su ostale samo zidine u tvrđavi, kao što je to slučaj u Bužimu.
Do danas ih je sačuvano i obnovljeno ukupno 37. Od sultanskih džamija koje se i danas koriste i služe svojoj svrsi čak 9 nalazi se na prostoru Bosanske Krajine. To su: Stara džamija u Izačiću, Džamija Murata III u Todorovu, Džamija Murata III u Šturliću, Fethija džamija u Bihaću, Džamija Brekovica grad u Bihaću, Džamija Zagrad u Velikoj Kladuši, Džamija u Maloj Kladuši, Džamija u Mutniku, i Gradska džamija u Cazinu.
Povodom obilježavanja 7. maja, Dana džamija, Medžlis Islamske zajednice Cazin u saradnji sa Gazi Husrev-begovom bibliotekom iz Sarajeva organizira predavanje i izložbu „Sultanske džamije u Bosni i Hercegovini“.
Predavanje i izložba će se održati u Gradskoj džamiji u Cazinu, u petak, 3. maja 2024. godine, sa početkom u 20 sati.
Pozivamo vas da svojim prisustvom uveličate ovaj značajan skup.
Medžlis islamske zajednice Cazin
Nastavi čitati

BiH

VIDEO Sutra isplata penzija uvećanih za “pola kg piletine”: Za dva dana pojedemo i idemo ponovo

Published

on

By

Penzije u subotu plus dodatak, razlika za prva tri mjeseca

Lijepa vijest, za sve penzionere u Federaciji BiH jeste da isplata penzija za april počinje u subotu četvrtog maja. Uvećana je za 1,55 posto, pa tako će minimalna biti veća za 8,35 maraka.

Iako svjesni da sa ovim povećanjem ne mogu osigurati ni osnovno, penzioneri će ovaj mjesec možda ipak osjetiti olakšicu jer će biti uplaćena i razlika za prva tri mjeseca ove godine.

Povećanje od 1,55 posto osiguralo je cijelih 8 maraka i 35 feninga više, koliko košta npr. pola kg piletine, za korisnike koji primaju minimalnu penziju. Uplaćena će biti i razlika za prva tri mjeseca ove godine tako da će ukupno minimalna penzija ovaj mjesec iznositi 33,40 maraka više. Penzioner Anto Miličević – nezadovoljan.

Mogu osigurati više

“Kilogram mesa kupiti i to je sve. Za dva dana pojedemo i idemo ponovo”, kaže Anto za BHRT.

Smatra da nadležni itekako mogu osigurati više.

“Ima novca, ako je prošle godine moglo ići na 12 posto, može i ove godine. Evo ja pristajem odmah, nek se povećaju minimalne, ne moraju naše srednje povećavati”, smatra Anto.

Nakon najave federalnog Zavoda PIO/MIO da će penzije za april biti isplaćene u subotu, uslijedili su upiti penzionera i sumnje da li će novac uopće leći na račun prije ponedjeljka.

Iz Zavoda su odmah pojasnili da će novac preko Trezora biti uplaćen bankama i poštama u petak, 3. maja, a do banaka je da li će one taj novac odmah rasknjižiti.

Predsjednik saveza Udruženja penzionera Federacije, Redžo Mehić smatra – da hoće.

“Kada se desi da 5. pada u nedjelju ili u vikend, odnosno drugi praznik, onda se isplaćuje dan ranije”, ističe Mehić.

“Ove godine to je 20,47 maraka”

Penzioner Anto sa početka naše priče, mišljenja je da penzioneri moraju biti uporniji u borbi za veće penzije. Većina njih, kako je i sam kazao, bila je primorana naučiti živjeti i sa nešto skromnijim prihodima.

“Potrebno je da političke partije ove koje vladaju, koje viču znaš ti ko sam ja, da budu upozorene jer sam vidio neki dan štrajkače, da za koju godinu neće niko imati da zaradi za penziju”, smatra sociolog Sead Pašić.

A prema posljednjoj odluci Vlade Federacije, povećanjima nisu zaboravljeni ni kandidati koji u 2024. godini steknu uslove za penziju.

“Koliko bodova zaradi za radni vijek, to se na dan polaska u penziju množi sa tim brojem. Ove godine to je 20,47 maraka”, kaže Mehić.

Činjenica je da je na ulicama sve više nezadovoljnih građana. Dok u marketima cijene enormno rastu, povećanje penzija od osam maraka teško da će stići ionako prebrzi voz poskupljenja. Zbog toga penzioneri kažu i ne mogu biti zadovoljni.

 

Nastavi čitati

BiH

Crni dan na bh. cestama: U jednoj nesreći poginuo dječak, u drugoj žena

Published

on

By

Ovo je druga nesreća danas na cestama u BiH sa smrtnim ishodom

Jedna žena je poginula, a druga je teško povrijeđena u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se danas dogodila kod Kotor Varoša, javljaju Nezavisne novine.

Tragedija se dogodila kada je pežo, u kojem su se vozile, sletio sa puta oko 13 sati na putu Banja Luka – Teslić, u mjestu Rujevica, opština Kotor Varoš.

Kako Nezavisne novine nezvanično saznaju, Kotorvarošanka koja je vozila automobil je teško povrijeđena i prevezena je na Univerzitetski klinički centar RS, a na mjestu suvozača bila je njena sugrađanka koja je usljed povreda preminula.

Poginuo dječak

Ovo je druga nesreća danas na cestama u BiH sa smrtnim ishodom.

Podsjetimo, u sudaru automobila i teretnjaka u mjestu Živinice kod Dervente poginuo je maloljetnik. Nesreća se dogodila jutros na putu Derventa – Doboj, saopšteno je iz Policijske uprave Doboj.

Maloljetno lice bilo je saputnik u automobilu Fiat kojim je upravljalo lice sa područja Dervente čiji su inicijali S. Đ, a o čijem se stepenu povreda ljekari Bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju još nisu izjasnili.

Kako javlja ATV, poginuo je dječak, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen.

Teretnim vozilom VW upravljao je M.T. iz Modriče. Sudar se dogodio u 8.15 sati na magistralnom putu Doboj-Derventa.

Ilustracija (fotografija nije s mjesta nesreće navedene u tekstu)

Nastavi čitati

Najčitanije