Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Vučić o djetinjstvu u BiH: Mene je vaspitavala baka, učen sam da ne volim one koji su ubijali moju porodicu

Published

on

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, pričao je, tokom gostovanja na TV Pink, o djetinjstvu provedenom u Bosni i Hercegovini i o tome kako je učen da ne voli druge narode. Tokom uvodnog dijela gostovanja, Vučić je govorio o prošlosti i ratovima koji su zadesili region.

“Jačanje nacionalne svijesti sa našim narodom niko ne može da nam zabrani. Uz neku slavsku večeru možemo da pričamo o svim nepravdama. Mene je vaspitavala baka, mi smo je zvali majka. Ona je provodila ljetnje vrijeme ovdje, a ja zimsko u Čipuljiću. Mnogo vremena sam provodio sa njom. Njoj su ubili muža, pola familije, ona je iz Donjeg Vakufa, dok je moj deda bio iz Čipuljića. Kao dječak sam učen, ne da mrzim, ali da ne volim one koji su to učinili mojoj porodici“, rekao je šef srpske države, a potom objasnio zašto nije otišao u Srebrenicu.

“Nisam otišao u Srebrenicu, jer smatram da nisam dobrodošao. Nisam se oglasio, jer neko ne želi da osjetite pijetet, već želi da vas natjera da ukinete Republiku Srpsku i da na takav način gradi svoju budućnost. Što se tiče srpskih žrtava, mi ćemo o tome morati da govorimo. Zašto niko nije napravio film o Jasenovcu”, upitao je on.

Pored pomenute teme, Vučić je govorio i energetskog stabilnosti Srbije na zimu, ali i tome ko će biti novi mandatar za sastav Vlade.

Svijet / Zanimljivosti

Oštetila IZ Bošnjaka: Kako je Amira iz BiH omogućila finansijski kriminal “težak nekoliko milijardi” (VIDEO)

Published

on

By

Ova žena je u fokusu danskih medija ovih dana nakon premijernog prikazivanja dokumentarca TV2 “Den sorte svane” (“Crni labud”), gdje je ona razotkrivena kao “krtica” u vezi sa svojim prijašnjim poslom.

Amira Smajić, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, optužena je u Odenseu za milionsku prevaru u kojoj je, Islamsku zajednicu Bošnjaka u Danskoj oštetila za 1,2 milion danskih kruna, prenose danski mediji. Ova žena je u fokusu danskih medija ovih dana nakon premijernog prikazivanja dokumentarca TV2 “Den sorte svane” (“Crni labud”), gdje je ona razotkrivena kao “krtica” u vezi sa svojim prijašnjim poslom. Amira Smajić je karijeru započela sa savjetnikom za dugove Johnnyjem Hastom Hansenom sa Fyna, koji je jesenas osuđen za tešku prevaru. Međutim, i sama se tereti za tešku prevaru, koja se, između ostalog, tiče i bosanskohercegovačkog udruženja – Islamske zajednice Bošnjaka u Danskoj. Ona je, između ostalog, priznala da je prevarila Islamsku zajednicu Bošnjaka u Danskoj za 1,2 miliona danskih kruna, proizilazi iz sudske dokumentacije kojoj je Fyens Stiftstidende imao pristup. Naime, Amira Smajić, koja je i sama izbjeglica iz BiH, objasnila je da ju je 2018. godine kontaktirao imam i zatražio od nje da otvori bankovni račun za bh. udruženje u banci Nordfyns bank. Umjesto toga, udruženju je dala svoj broj bankovnog računa, tako da je između juna i decembra 2018. na nju prebačeno 1,2 miliona danskih kruna. “Bila je pod velikim finansijskim pritiskom, a istovremeno je uzimala morfij od oca, koji je isključivo za teške bolesnike. To ju je psihički paralizovalo pa se istovremeno osjećala i malo ‘naduvano’ “, stoji u sudskoj dokumentaciji.

Na sudu je objasnila da je novac utrošen dug koji je imala, a u vezi kojeg je svojevremeno i kidnapovana.

U dokumentarcu TV2 “Den sorte svane” 36-godišnja Amira Smajić priznaje da je 10 godina omogućila finansijski kriminal “težak nekoliko milijardi”, ali da za to nikada nije kažnjena. Međutim, vjerovatno je to samo pitanje vremena.

Inače, danski mediji navode da nije bilo moguće dobiti komentar od bosanskohercegovačkog udruženja koje je bilo izloženo prevari 2018. godine, piše SB.

Amira Smajić je prije objavljivanja dokumentarca već bila izložena prijetnjama po život i pokušala je da se dokumentarac zaustavi.

To je izašlo na vidjelo kada je viši sud preuzeo slučaj moguće zabrane emitovanja sudskim putem, ali je odlučeno da se emisija može emitovati.

 

 

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

VIDEO Sudnji dan u Njemačkoj: Prijeti pucanje brane, a meteorolozi objavili najgoru moguću vijest – ‘Ovo se događa jednom u sto godina’

Published

on

By

Neprekidne padavine su u dijelovima njemačkih saveznih pokrajina Bayern i Baden-Württenberg dovele do rasta nivoa voda koji se statistički javljaju samo jednom u više od sto godina.

Jedan vatrogasac je poginuo tokom operacije spašavanja u Pfaffenhofen an der Ilmu u Gornjoj Bavarskoj. Glasnogovornik okružnog ureda rekao je da se prevrnuo tokom operacije s trojicom kolega u gumenom čamcu i da je pronađen mrtav rano ujutro, prenosi Deutsche Welle.

42-godišnjak je bio u akciji spašavanja jedne poplavom ugrožene obitelji. Čamac se prevrnuo sinoć oko 23.30 sati. Isprva je vatrogasac proglašen nestalim, ali je njegovo tijelo pronađeno oko 2.20 sati‚. Ostala tri vatrogasca su spašena. Jednom od njih prvo je pružena pomoć u bolnici, a ostalo dvoje je odmah pušteno kući.

Deset općina u Bayernu proglasilo stanje katastrofe

Usprkos izvjesnom smanjenju intenziteta padavina, u večernjim satima u subotu je deset općina u Bavarskoj proglasilo stanje katastrofe, jer su Dunav i nekoliko njegovih pritoka opasno narasli. Njemačka meteorološka služba (DWD) izjavila je u subotu da se sa sjevera približavaju novi pljuskovi i grmljavine, koje bi posebno u nedjelju poslijepodne mogle donijeti dodatnu opasnost od lokalnih poplava.

Pljuskovi bi mogli biti jaki i kretati se sporo. “Ako te oborine padnu na već zasićeno tlo, može brzo doći do ponovnih poplava”, rekao je meteorolog DWD-a.

U poplavljenim područjima u bavarskom okrugu Augsburg vlasti su pozvale na evakuaciju. Stanovnici bi trebali odmah napustiti općine Kühlenthal i Allmannshofen, upozorila je tamošnja služba za izvanredne situacije. Za ljude koji ne mogu sami napustiti područje, osigurani su autobusi.

I u drugim mjestima u tom okrugu tokom večeri i noći stanovnici su pozivani da napuste svoje stanove i kuće. Najviše su pogođene općtine uz rijeku Schmutter, pritoku Dunava. U prostorijama Augsburškog sajma oformljen je prihvatni centar.

Zbog velikih poplava, u Babenhausenu u Unterallgäuu su helikopterima evakuirali stanovnike. Bavarski Crveni križ spasio je dvoje ljudi s krova njihove kuće. Oni su se nalazili u životno opasnoj situaciji, rekao je glasnogovornik. Ostali stanovnici evakuirani su čamcima.

Hitne službe su u subotu spasile više od 100 ljudi, uključujući desetine djece. Spasioci su takođe morali izvlačiti ljude iz njihovih automobila jer zbog velike količine vode nisu mogli sami otvoriti vrata. Takve situacije posebno su opasne zbog vodenih struja i rastućeg nivoa vode u automobilu, te brzo mogu postati opasne po život, dodao je glasnogovornik Crvenog križa.

Odroni, klizišta i pucanje brane

U ugroženim krajevima došlo je do prekida i otežanog odvijanja automobilskog i željezničkog saobraćaja. Dva vagona brzog vlaka ICE s 185 putnika iskliznula su iz šina u subotu naveče u Schwäbisch Gmündu u Baden-Württembergu zbog klizišta. Prema riječima glasnogovornika željeznice, putnici su ostali nepovrijeđeni.

Putnici u južnoj Njemačkoj moraju računati s otkazivanjem željezničkih linija i kašnjenjem zbog nevremena i u nedjelju. To je jutros izjavila glasnogovornica Njemačkih željeznica. Prema podacima sa internet stranice kompanije, dolazi do otkazivanja vlakova na linijama od Münchena preko Nürnberga do Berlina, od Karlsruhea preko Stuttgarta do Münchena, od Münchena do Züricha, kao i od Augsburga do Oberstdorfa.

U Eldernu prijeti pucanje brane. Stanovnici su pozvani da se pripreme za evakuaciju i prenesu svoje osobne vrijednosti u više dijelove zgrada. U slučaju opasnosti od poplava, upozoreno je, ne treba ulaziti u podrume i podzemne garaže.

Pogođeno područje treba široko zaobilaziti, a poplavljene ceste više ne treba koristiti. Treba slijediti upute hitnih službi, pomagati djeci i drugim osobama kojima je potrebna pomoć, ali bez ugrožavanja vlastite sigurnosti, priopćile su tamošnje službe za izvanredne situacije, prenosi Deutsche Welle.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Tijelo nestalog Seada 13 godina bilo u hladnjači u Zagrebu: Neutješna porodica godinama tragala za njim

Published

on

By

Tijelo Seada Kukuruzovića, koji je nestao prije 13 godina, svo vrijeme je bilo u Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu. Iako je tijelo pronađeno četiri mjeseca nakon nestanka, obavljena je obdukcija i izuzet DNK, no provjere su tu stale. Sve do sad.

Da je tijelo Seada Kukuruzovića u hladnjači na Šalati otkriveno je zahvaljujući europskom projektu formiranja kartoteke nestalih osoba na području država članica. Policija je nazvala Seadovu obitelj i pitala žele li ga uvesti u tu evidenciju. Dva mjeseca kasnije otkriveno je da se tijelo cijelo vrijeme nalazi u hladnjači Zavoda za sudsku medicinu na Šalati. Obitelj je sad napokon ukopala njegove ostatke, a kriminalist Željko Cvrtila za 24sata kaže kako je ovo čudan slučaj pun propusta.

“To vam je suradnja između policije i sudske medicine. Kad se pronađe N.N. (Netko Nepoznat) tijelo, onda se ide na identifikaciju. Da bi se moglo identificirati, policija u svojim bazama podataka traži sve osobe čiji je nestanak prijavljen. Sukladno tome se daju podaci sudskoj medicini da pokuša izvršiti identifikaciju tijela. To mogu biti otisci ako se mogu napraviti, ako tijelo nije raspadnuto. To mogu biti zubala, kod zubara se izvade kartoni da se odradi identifikacija i može biti DNK. Prije 13 godina DNK je bio daleko funkcionalan i čudno je da to nitko nije odradio. Trebali su uzeti uzorke od obitelji i usporediti. To je čudno, tu u svakom slučaju postoje propusti, sad, tko je točno propustio i nije to odradio, to treba vidjeti”, kazao je kriminalist za 24sata i dodao kako je čudno i što su tijelo tako dugo čuvali u hladnjači.

Mreže

Sead Kukuruzović se vodi kao nestao od 17. marta 2011. godine nakon što je napustio svoj dom u zagrebačkom naselju Bijenik. Na Facebooku je pokrenuta i grupa “Traži se Sead Kukuruzovć Sejo” koja je godinama unazad bila aktivna.

Nastavi čitati

Najčitanije